Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 25

• 121 493
  • 772
  •   1
Отговори
# 660
Благодаря ви за окуражаващата информация. Но живакът е най-токсичния метал на планетата, и не е за подценяване. Освен всичко, съм решила да откажа една част от ваксините (поне Хепатит Б и MMR), и съм сигурна, че няма да сгреша.

# 661
  • Пловдив
  Няколко поколения на зад, всички имаме амалгамни пломби в устата.Аз съм чувала, че са използвали живак, като стабилизатор във ваксините, но за 10 години какво ли не чух. Никои нищо не е доказал, поне не официално. Знаеш ли, че най-разпространената версия за развитието на аутизма е теорията за "майката - хладилник". Т.е. считало се е, че майката с отношението си към детето му причинява аутизъм. Мислих си, че тази теория отдавна е отмряла, но в Германия един психиатър ми каза, че не трябва да се чувствам виновна за проблемите на детето, те вече отричали тази теория. Това се случи преди два месеца Simple Smile.

# 662
novo koeto pro4etoh za aytizma

http://www.journaldemontreal.com/2015/02/22/du-brocoli-contre-la … le-vieillissement
Ekip ot amerikanski y4eni imali skoro ideiata da testyvat dali sylforafan-a (koito e v ogromno koli4estvo v brokolite) moje da ima polojitelen efekt vyrhy simptomite na detzata aytisti. Tazi hipoteza e bazirana na nablydenieto na edin goliam broi detza na koito sustoianieto im se podobriava vidimo kogato imat visoka temperatyra. : tui kato sylforafana i visokata temperatyra aktivirat edna i sy6ta za6titna sistema za za6tita protiv okazania stres  ot visokata temperatyra (koeto se nari4a heat-shock response). I sledovatelno vuzmojno e molekylata ot brokolite da moje da provokira yspokoiavane na simptomite na tezi detza.
Koeto to4no i y4enite sa nabludavali. Te sa predpisali vsekidnevno ot sylforafana na detzata aytisti za 18 sedmitza et sa nabludavali zabelejitelno podobrenie na simptomite, zabelejitelno sotzialno ob6tyvane, namaliane na atipi4noto povedenie i verbalna komynikatzia. Vsi4ki tezi efekti sa nablydavani pri tretiranite patzienti ot medikamenta i iz4ezvat napylno sled spirane na le4enieto, provokirano direktno razgrajdaneto na supforafana.
Spored avtorite (y4enite), o6te e mnogo rano da se opredeli koe e koli4estvoto koeto triabva da iase brokoli. Su6testvyvat golemi razliki v sudurjanieto na sylforafan  spored tipa na brokoli i na4ina im na prigotviane, bez da smiatame 4e razli4nite hora metabolizirat po razli4en na4in molekylata.Vupreki tova stava vupros za ogromno otkritie koeto moje da pozvoli za otkrivane na lekarstvo na aytizma.

izvinavam se za latinitzata niamam kirilitza. Izvinete me.

# 663
Здравейте! Може ли тези от вас, които вече са прилагали The Listening Program, да ми кажат точно какъв модел слушалки са необходими? Ако е възможно да ми напишете параметрите или да ми пуснете пуснете линк към подобни, за да знам какво да купя. Не мога да стигна до специалист, за да се допитам лично, а ми се иска да си набавя слушалки и да си поръчам програмата, за да действам. Благодаря ви предварително!
Здравейте annakonna! Като представител за БГ и член на екипа на Advanced Brain Technologies ви информирам, че може да се свържете с някой от специалистите у нас, които са обучени в методите от семейството на The Listening Program. Коя програма и слушалки са необходими за конкретно дете зависи от много показатели. Важно е каква е възрастта и от какъв носител ще се слуша. От това се преценява и препоръчва модел слушалки ако са с въздушно провеждане.
За да има ефект програмата и да извлече ползите и слушащия при  установен АС(aутистичен спектър), СИД(сензорно интегративна дисфункция), ХАДВ(хиперактивност и дефицит на внимание) по-ниско ниво на функциониране и др. слушането трябва да се прави чрез системата Waves. Това е специално разработена система за провеждане на звука по костен път. Без този тип система от слушалки и усилвател на звука детето или възрастен слушател остават без заземяване, провокира се вторично проприоцепцията и въздействието на честотите не е пълноценно. Също така има деца , за които е трудно да слушат дори при ниски честоти без подаване на звука по костен път. Чрез системата диретно се стимулира вестибуларната система от която зависи усета ни за тяло, баланса и на база на нея имаме нормална двигателна активност. Също така костното провеждане има инерционен механизъм, който терапевтира работата на няколко важни черепно мозъчни нерви, от които и Вагус нерв, които инервират различни части от главата и тялото и от които също зависи регулацията ни, спокойствието, сън, говор, хранене и свързани с това механизми.
The Listening Program е основен метод, но и най-стария. Той осигурява преминаване през целия честотен спектър. За деца, които са малки, с Аут. Спектър или сензорни или свръхсензитивни към звук се преценява дали изобщо са подходящи да правят терапията чрез TLP. Специалистите на база оценка на определени показатели и сфери преценяват нуждата от вида терапия. Може да се налага слушане на TLP Spectrum или ритъм базирания метод inTime, който включва и активни дейности. За да се прецени коректно от какво има нужда Вашето дете трябва да се направи специализирана оценка на сензорна и слухова преработка и други специфични области на функциониране от специалист обучен в метода. Също да ви бъде препоръчан начин на слушане, който се определя от дефицитите и конкретни терапевтични цели и задачи. Те се комбинират с различни двигателни програми или друг вид дейности и този цялостен процес се проследява и ръководи от специалиста, с който сте избрали да работите на всеки две седмици. Той ще ви въведе и преценява начина на въздействие и ще ви води в процеса, за да постигнете това, което целите.
Лицензираните за България терапевти можете да намерите на следния адрес: http://www.thelisteningprogram.com/Provider_Locator.asp

За иформация от първа ръка за различните методи и оценка на базисни умения на преработка ползвайте следната връзка, която ви дава достъп информационни уебинари за родители:
http://a.advancedbrain.com/events/webinars_teleseminars.jsp

На български адаптирана информация може да следите във Фейсбук на страницата:
https://www.facebook.com/pages/The-Listening-Program-Bulgaria/16 … 111635?=bookmarks

Последна редакция: пт, 06 мар 2015, 00:04 от olia

# 664
Извинявайте, че се намесвам, но сега една майка в темата за хидроцефалията писа мисля точно за този метод /звукова стимулация или нещо подобно/, че детето е изкарало 2 курса и е претърпяло пълен регрес, напълно е спряло да говори.
Аз имам неврологични проблеми и като слушам със слушалки получавам силен световъртеж и замайване. Моето дете, което е от спектъра също не може да понася силни звуци и си мисля, че от такова нещо ще се влоши.

# 665
Благодаря на olia за линковете!
Хриси има леки аномалии във вестибуларния апарат и сега видях, че в РЦ- В.Търново има такива специалисти.

# 666
Искам да попитам за децата, които са само с аутизъм, имате ли някакви изменения на ЕЕГ? Под изменения нямам в предвид само епи активност, а разните там ритми, синхронизации. При малката няма епи активност на ЕЕГ, но няма сформиран адекватен алфа ритъм за възрастта.

# 667
Благодаря на olia за линковете!
Хриси има леки аномалии във вестибуларния апарат и сега видях, че в РЦ- В.Търново има такива специалисти.

А в какво се изразяват ако можеш да споделиш - ще ми е интересно да прочета. Аз лично имам такива проблеми (ако мога така да ги нарека) а не детето.

# 668
Това се установи от скенера на мозъка.Като малка до 3 години не преценяваше да слезе от бордюра.Постоянно падаше и бях плътно до нея.Но неврологът ме успокои, че аномалиите са много малки, след като може да пази равновесие.  Rolling Eyes

# 669
Извинявайте, че се намесвам, но сега една майка в темата за хидроцефалията писа мисля точно за този метод /звукова стимулация или нещо подобно/, че детето е изкарало 2 курса и е претърпяло пълен регрес, напълно е спряло да говори.
Аз имам неврологични проблеми и като слушам със слушалки получавам силен световъртеж и замайване. Моето дете, което е от спектъра също не може да понася силни звуци и си мисля, че от такова нещо ще се влоши.
Добре е когато споделяте подобна информация да сте наясно за кой метод говорите. Също тук темата е  аутистичен спектър и разбирате, че не може да се сравняват. До момента няма данни дете с хидроцефалия да е правило два цикъла на метод от разработваните от Advanced Brain Technologies, с които работим и да покаже регрес и то такъв, който споменавате. Принцип на методите е да се правят само под ръководство на специалист.
В България от официалните методи за звукостимулация освен тези, които описах в предишната си публикация се практикува първо ниво на Томатис от двама колеги: http://www.tomatis.com/en/find-us.htmlСъщо така се предлагат и други варианти подобни на Томатис, които не са официално сертифицирани и за тях все пак родителите е важно да се информират какво представляват и какво предлагат като звук и оборудване. Често този вид терапии се объркват и с подобни, които са част от Биофитбек методите и се наричат системи за аудио - визуална стимулация.В предишния си пост също така ви дадох именно връзка и информация за свръх сензитивност. Слушането се прави чрез индивидуална подготовка и специализиран метод при който се въздейства с честотен спектър,  който могат да понесат деца и възрастни с подобни предизвикателства на тези, които описвате. Все пак особености от неврологичен тип се изясняват, обсъждат и вземат решения за терапия със специалист, но не чрез формат на форум:).

# 670
Не искам да оспорвам безопасността на метода ви, сигурна съм, че той е напълно безопасен. Исках да предупредя майките, че при едно дете е имало регрес, всеки може в темата за хидроцефалия /както посочих/ да се свърже с майката и да разбере точно за какъв метод става въпрос. Между другото не искам да се заяждам, но такова нещо като безопасен метод няма за мен щом се говори за мозъчни стимулации. Мозъкът е черната кутия на медицината, никой не знае как ще реагира на дадена стимулация или лекарство, добавка. Тук всяка майка от спектъра ще ви го каже това. И колкото и да твърдите, че е безопасно и полезно аз не бих се подложила на това, защото заради неврологичния проблем който имам не понасям да слушам каквото и да е със слушалки, влошавам се, да но аз мога да кажа какво ми е и какво ми става и как ми се отразява, но как стои въпроса с децата. Нищо лично, споделям си мнението. Хубаво е, че се появяват различни методи, които да помогнат на децата ни дай Боже.

# 671
  • В заешката дупка
Не искам да оспорвам безопасността на метода ви, сигурна съм, че той е напълно безопасен.

Аз не бих била толкова сигурна. От етична и морална гледна точкa предлагащите подобни терапии, известни под общото наименование Auditory Integration Training, трябва да заявяват ясно и недвусмислено, че терапиите им са на експрериментално ниво, т.е. не са "evidence-based". Не се знае реално ефективни ли са, не са ли, имат ли, нямат ли негативни ефекти. В най-добрия случай имат анекдотични доказателства за ефективност, в най-лошия - някои деца се влошават след подобни терапии. Различни медицински, професионални, изследователски организации като Американската педиатрична асоциация, American Academy of Audiology, the Agency for Healthcare Research and Quality и др. са изказвали официалните си позиции за този вид терапии. По-долу съм дала линкове.

https://www.unitedhealthcareonline.com/ccmcontent/ProviderII/UHC … tion_Training.pdf

https://www.dhs.wisconsin.gov/tiac/ait-april-2014.pdf

http://www.autism.org.uk/living-with-autism/strategies-and-appro … ion-training.aspx

Ако някой родител иска да пробва, да пробва, разбира се. Но не трябва да бъде подвеждан, а ясно да бъде информиран, че този вид терапии са на експериментално ниво и на практика може да очаква всичко като резултат.

# 672
Е, аз това го казах са доза сарказъм да ме прощава авторката

# 673
Не искам да оспорвам безопасността на метода ви, сигурна съм, че той е напълно безопасен.
Аз не бих била толкова сигурна. От етична и морална гледна точкa предлагащите подобни терапии, известни под общото наименование Auditory Integration Training, трябва да заявяват ясно и недвусмислено, че терапиите им са на експрериментално ниво, т.е. не са "evidence-based". Не се знае реално ефективни ли са, не са ли, имат ли, нямат ли негативни ефекти. В най-добрия случай имат анекдотични доказателства за ефективност, в най-лошия - някои деца се влошават след подобни терапии. Различни медицински, професионални, изследователски организации като Американската педиатрична асоциация, American Academy of Audiology, the Agency for Healthcare Research and Quality и др. са изказвали официалните си позиции за този вид терапии. По-долу съм дала линкове.

От която и да е гледна точка посочването и позоваването на всички тези организации е правилно и всеки родител и работещ с деца трябва да го прави при избор за терапевтичен метод.

Но ако прочетете коментарите, които са систематизирани перфектно в посочените от вас линкове те се отнасят до съвсем конкретен метод, който се казва AIT Auditory Integration Therapy или Auditory Integration Training.
Аз не бих си позволила да коментирам терапии, които не познавам и разграничавам разликите достатъчно било то и от саркастична гледна точка Simple Smile.
Е, аз това го казах са доза сарказъм да ме прощава авторката
AIT e методът на Берард (Ученик на д-р Томатис). AIT не се практикува тук. Критиките са именно към качеството на звука и оборудването. което преди няколко дни в публикацията си от 6 март обясних, че са от ключово значение при различни хора и състояния.

По повод назначаване на терапия като Томатис или нейна разновидност, която се прави при пациент с хидроцефалия може да коментира единствено човек, който познава състоянието на детето и всички свързани фактори, които му позволяват да предлага този тип терапия. При хора с толкова сериозен неврологичен проблем с органика стоят въпросите:
Какво се цели с такъв вид стимулации? и Защо се назначават? Все пак случаят не се познава и коментарите не са обективни, тъй като регрес може да се причини от много фактори.

За доказателствата или evidence based методи или терапии. Доказването на полезността и приложението при различни състояния има нива на доказване, различен тип изследвания и клинично проследяване на историята на слушателите. Всичко това се прави по определени принципи и терапиите, с които работим имат такъв тип изследвания. Те се публикуват официално и всеки би могъл да се запознае с тях.

Само един факт, който би ви дал информация за одобрение или не на методите TLP.
Те се прилагат в най-голямата щатска детска болница за рехабилитация на САЩ http://www.childrens-specialized.org/, която е и основен обучителен център за региона Ню Йорк.

# 674
  • В заешката дупка
Auditory Integration Training като понятие може да включва всички видове подобни терапии, включително и the Listening Program. В един от линковете го пише черно на бяло:

Цитат
There are several different kinds of auditory integration training including the Berard Method, the Listening Program, Samonas Sound Therapy, and the Tomatis Method

В становището на Американската педиатрична асоциация също пише изрично, че става дума за подобен тип терапии с различни имена.

И, да, има различни степени и нива на доказване. Но само, моля ви, не препращайте родителите да преценяват сами дали е evidence-based програмата ви. Това е именно начин да се подвеждат хората. Колко evidence-based e даден подход или терапия  се преценяват от професионалисти и затова има официални становища на медицински и изследователски организация. И мнението им е, че тези терапии са на експериментално ниво.

И не, не се съмнявам, че тази терапия се прилага от откупеишънъл терапистси, рехабилитатори и др. Даже съм сигурна, че се прави. Само мога се надявам, че не подвеждат родителите и са откровени с тях.

Общи условия

Активация на акаунт