НВ-ВМХ, част 80

• 36 512
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
Вилянче, да, разбира се, че става. Всяка кайма, която пред теб я мелят от месо е добра. Аз имах предвид онези готови кайми, които се продават в пакети, че сьдьржанието им не е известно и не е за предпочитане да се използват.
А да си кажа честно, аз пред дилемата сладолед, или картофи и ориз, ведньж месечно, определено ще предпочета сладоледа.  Embarassed 

И аз "за " сладоледа  Embarassed
Да за такава кайма говорех мляна  Hug  Хубава вечер   bouquet

# 541
  • SA
Аз пак се зачетах в книгата на Юдкин и ето какво е писал човека още през 60-те години на миналия век:
Скрит текст:
Цитат
I cannot claim that everything I say in this book will be accepted
by every research worker. I hope however that I have made it clear
which parts of the book refer to solid, observable scientific research
and which parts are my own opinions and interpretations of these
observations. Only time will show how right or how wrong I am in
anyone particular personal statement. But right at the outset I can
make two key statements that no one can refute:
First, there is no physiological requirement for sugar; all human
nutritional needs can be met in full without having to take a single
spoon of white or brown or raw sugar, on its own or in any food or
drink.
Secondly, if only a small fraction of what is already known about the
effects of sugar were to be revealed in relation to any other material used
as a food additive, that material would promptly be banned.

Жалкото е, че половин век по-кьсно, доста хора не са ги проумяли тези неща.

# 542
И понеже заговорихме за десерти, добре синтезирано инфо за различните подсладители: http://ketodietapp.com/Blog/post/2013/06/10/Top-10-Natural-Low-carb-Sweeteners

За сладоледа, казвайте с какви "уреди" разполагате, имам предвид миксер, машина за сладолед, нищо, формички за близалки, личи си, че ме интересува темата hahaha

# 543
Отчет за днес
6ч.--кашкавал, малко
11ч.-1 зелена ябълка
14ч.-малко тостерче от пълнозърнест хляб  с филе и кашкавал-грешка Embarassed
17ч- 1 зелена ябълка
20ч.-пилешко филе с гъби и топено сирене, салата от домати и маслини,зехтин
Много ли е....

# 544
Според мен днешното ти меню е с превес на въглехидратите. В една зелена ябълка, ако приемем че е някъде около 200 гр. има 50 гр. въглехидрат, ти си изяла две - това са ти 100 гр. Отделно пълнозърнестия хляб и кашкавала, които също са въглехидрат. Спрямо останалата ти храна за деня протеините и мазнините са ти много малко. Даже така на първо четене мазнините като че ли са само от малкото зехтин и маслините.
Препоръчват ти да включиш в менюто яйца, месо, риба, а от млечните можеш да вземеш извара - изключително полезен продукт, от който ще си набавиш доста протеин.

# 545
За сладоледа, казвайте с какви "уреди" разполагате, имам предвид миксер, машина за сладолед, нищо, формички за близалки, личи си, че ме интересува темата hahaha
Имам машина за сладолед. Състои се от част с някаква течност вътре, която трябва да престои във фризера едно денонощие. Отгоре се захлупва с елементарен похлупак с бъркалка която се върти непрестанно. Много ниска технология. Вътре се слага мляко, сметана и каквото друго човек реши - парчета плодове, какао, подсладител, сушени плодове или друго. След около 45 минути бъркане, сладоледът става. Кристалчетата са по-едри от купешкия сладолед. Обичам да добавям естествена ванилова шушулка. Вместимостта на моята машина е 1 литър.

Има и вариант за бананов сладолед. Трябва ти мощен кухненски робот. Обелените банани се замразяват. После начупени на парчета се смилат на крем в робота. Добавя се пак каквото искаш по желание. Яде се бързо, преди да се размрази.

# 546
Според мен днешното ти меню е с превес на въглехидратите. В една зелена ябълка, ако приемем че е някъде около 200 гр. има 50 гр. въглехидрат, ти си изяла две - това са ти 100 гр. Отделно пълнозърнестия хляб и кашкавала, които също са въглехидрат.
С това не съм съгласна! Naughty

# 547
  • UK
Отскоро имам форми за сладолед на клечка. Досега съм правила с няколко лъжици прясно мляко, пасирани банан и др. плодове - ягоди, малини, каквото има. Пасира се на крем, формите се пълнят и се прибират във фризера. Колкото по-течно, толкова после ефектът е "ледено сокче", лично аз не го харесвам така. Ще търся рецепти за сметанов, че този явно ще го отказвам.  Laughing

мами, пробвай за междинна закуска да замениш плодовете с чушка, морков, краставица, режи си ги на пръчици, комбинирай си ги, ако ти е по-приятно, увивай във фолио и си носи на работа...  

# 548
Според мен днешното ти меню е с превес на въглехидратите. В една зелена ябълка, ако приемем че е някъде около 200 гр. има 50 гр. въглехидрат, ти си изяла две - това са ти 100 гр. Отделно пълнозърнестия хляб и кашкавала, които също са въглехидрат. Спрямо останалата ти храна за деня протеините и мазнините са ти много малко. Даже така на първо четене мазнините като че ли са само от малкото зехтин и маслините.
Препоръчват ти да включиш в менюто яйца, месо, риба, а от млечните можеш да вземеш извара - изключително полезен продукт, от който ще си набавиш доста протеин.

Явно кашкавала изобщо не е на почит  newsm78 ,аз явно съм останала с грешно впечатление от 1вата страница,че може да се консумира ,ще си изям последното парче ,което си взех днес и ще се спира явно,и сиренето ли не е добре  ?  Embarassed

# 549
  • SA
Мами, според мен от менюто ти за деня, единствено вечерята може да се впише в този режим.
Не мисля, че е много тази храна, даже малко ми се вижда.
Много по-добре ще се чувстваш, ако сутрин закусиш по-стабилно, например с 2-3 яйца, плюс малко кашкавал, или сирене. Предполагам, че не си свикнала да закусваш сутрин и затова ядеш така символично. Но нищо не пречи да пробваш поне за известно време.
Аз понякога като закуся стабилно, мога и до вечеря да не почуствам глад.
Две ябьлки и аз мисля, че няма как да сьдьржат 100 грама захар. Но като се прибави и хляба кьм тях, наистина, че през деня вьглехидратите са доста голям процент от храната ти.
Предвид на това, че имаш и инсулинова резистентност, аз на твое място за известно време бих спряла плодове, хляб и такива неща и бих се придьржала кьм по-строга вьглехидратна рестрикция.
В момента ми се струва, че хем не ядеш много, но вероятно си гладна през деня.
Сьщо така не зная какви меса обичаш, но вместо пилешко филе, яж свинско, телешко, агнешко. Според мен една хубава пьржола с нормални мазнинки по нея и салата е ядене, което може да те засити за поне 6-5 часа, че и повече. Естествените мазнини в месото са и по- за предпочитане пред топено, пушено сирене и подобни продукти, които имат и доста химия в тях.
Виляна, абе не че не са на почит кашкавала и сиренето тук. Много хора си ги ядат. Но повече като добавка кьм различни ястия, а не като основна храна. Те и като основа на ядене могат да се използват от време на време, но не е добре да сьставляват основния протеин за целия ден, дни наред.
Ако някой все пак ужасно ги харесва и ги предпочита пред месо, риба,  мисля че поне би било добре да ги сьчетава с яйца. За мен яйцата са далеч по-пьлноценна и хубава храна от кашкавала.
Знам, че човек тепьрва като навлиза в този начин на хранене, не може да преобьрне дьлгогодишните си навици на 180 градуса за една нощ. Но лека -полека, с тьрпение всичко ще си дойде на мястото.
 Hug

# 550
Аз като отявлен любител на всякакви сирена и кашкавали, и като  човек дълго време злоупотребявал с тях, да си кажа : Защото и на мен не ми се иска да ги махам от менюто си, стигнах до заключението, че ако си купя едно пакетче кашкавал, което е рендосан кащкавал вътре... бъркам и само поръсвам с него, каквото съм си приготвила...Например салата, дори върху  печено месо, върху задушени зеленчуци. Повярвайте  ми, едва ли ще щипнете повече от 10 -15 грама кашкавал най много , с трите си пръста....а тръгна ли да си го режа, аз си режа ,като за свой човек....едни баяти ,тлъсти, хубави  парчета...Този експеримент, го направих,като си  купих 2 опаковки кашкавал по 227 грама са....единият е кубче, а другият е рендосан на ситно...Този на  купче замина за 1 ден, а другият си до ползвах цялата седмица, и не съм усетила да съм се лишила от него..цената им е еднаква!  Това значи, че на мен на устата ми е вкусно и си искам още, а не,че съм преритала за кашкавал точно да го ям за да се нахраня с него.  Опитайте и ще видите ,че е така. Не помня коя от девойките тук си беше писала менюто не много отдавна, и  беше писала.....25 гр. кашкавал...и някакви други неща..Тогава си казах, лелееее, аз какво правя? 
Мамии,  ползваш ли  Фитдей? Според мен е изключитено полезно, ако в началото си пишеш там храните,които си яла...всичко ти излиза изчислено, калории, % мазнини, въгк въглехидрати, , витамини и т,н........Аз така съм си играла там, да си правя менюта,каквито ми трябват.../според това,което имам налично в момента. Току що си погледнах ,кога,какво съм яла преди време....оказа се, че когато съм си писала и записвала, съм сваляла най много кила, и съм била най -слаба. От утре пак започвам да записвам и смятам!  Naughty

# 551
Мами, според мен от менюто ти за деня, единствено вечерята може да се впише в този режим.
Не мисля, че е много тази храна, даже малко ми се вижда.
Много по-добре ще се чувстваш, ако сутрин закусиш по-стабилно, например с 2-3 яйца, плюс малко кашкавал, или сирене. Предполагам, че не си свикнала да закусваш сутрин и затова ядеш така символично. Но нищо не пречи да пробваш поне за известно време.
Аз понякога като закуся стабилно, мога и до вечеря да не почуствам глад.
Две ябьлки и аз мисля, че няма как да сьдьржат 100 грама захар. Но като се прибави и хляба кьм тях, наистина, че през деня вьглехидратите са доста голям процент от храната ти.
Предвид на това, че имаш и инсулинова резистентност, аз на твое място за известно време бих спряла плодове, хляб и такива неща и бих се придьржала кьм по-строга вьглехидратна рестрикция.
В момента ми се струва, че хем не ядеш много, но вероятно си гладна през деня.
Сьщо така не зная какви меса обичаш, но вместо пилешко филе, яж свинско, телешко, агнешко. Според мен една хубава пьржола с нормални мазнинки по нея и салата е ядене, което може да те засити за поне 6-5 часа, че и повече. Естествените мазнини в месото са и по- за предпочитане пред топено, пушено сирене и подобни продукти, които имат и доста химия в тях.
Виляна, абе не че не са на почит кашкавала и сиренето тук. Много хора си ги ядат. Но повече като добавка кьм различни ястия, а не като основна храна. Те и като основа на ядене могат да се използват от време на време, но не е добре да сьставляват основния протеин за целия ден, дни наред.
Ако някой все пак ужасно ги харесва и ги предпочита пред месо, риба,  мисля че поне би било добре да ги сьчетава с яйца. За мен яйцата са далеч по-пьлноценна и хубава храна от кашкавала.
Знам, че човек тепьрва като навлиза в този начин на хранене, не може да преобьрне дьлгогодишните си навици на 180 градуса за една нощ. Но лека -полека, с тьрпение всичко ще си дойде на мястото.
 Hug

Добро утро  Hug Да ,за закуската съм съгласна,че новите дами като мен се учудват от по-силна закуска,защото преди е било само  "плод,или мляко,или кафе", но аз се чувствам много добре,като си направя хубав омлет ,който ме засища до вечерта ,а относно млечните и месото  kameloth права си,че още не сме свикнали с режима ,или поне аз съм така и всеки ден се чудя правилно ли хапвам Simple Smile ,но и за това си пиша тук менютата,хубава Събота дами   bouquet

# 552
Добро утро  Hug слънчев и прекрасен ден ви пожелавам

Закуската наистина е много важна, даже аз я приемам за най-необходимото хранене за деня, което те зарежда с достатъчно енергия и тонус. Закуска от омлет или бекон с яйце, мазно кафе, или дори пържола е нещо, след което не чувствам глад чак до късния следобяд.

Относно кашкавала и сирената - и аз съм техен страстен любител, но се ограничавам, защото, както и Pinkito каза, когато си режа парче то е като за свой човек  Joy едно такова голямо ...  Joy

kameloth грамажа на въглехидратите в ябълките ги проверих в myfitnesspal където обикновената Apples - Raw, with skin  от 200 гр. ми показва, че има  35 гр. В, но понеже мами е посочила, че ябълките са били зелени, то в зелена ябълка (200 гр.) показва точно 50 гр. В. И аз лично не знам откъде идва тази голяма разлика, може пък неправилно да са въвеждани данните в сайта  newsm78 . Не бих искала да съм заблудила някого с невярна информация  Laughing

# 553
  • UK
А по колко яйца на ден е приемливо да се хапват? Сега закусих, но закусих с половин кофичка кисело мляко и една чушка. Може да вкарам едно-две яйца, но мислех  и да обядвам с яйца. Няма ли да ми станат много? Аз обикновено избягвам да ям по повече от 3 яйца на ден или съм с грешни представи?

# 554
За ябълките може да се приеме, че една ябълка съдържа 25-30 грама въглехидрати, освен ако не е съвсем малка - тогава може да съдържа 15-20 грама, но такива малки обикновено са само домашните, а не купешките.

А по отношение на сирената и кашкавала си мисля следното (от една статия, която прочетох вчера и с която съм напълно съгласна): по отношение и на млечните, и на плодовете и ядките, и на количеството храна смятам, че е най-добре да се започне с най-либералния възможен вариант и да се кара така известно време (поне 2 месеца според мен), за да видим как ни се отразява тази по-либерална схема. Това означава, че консумираме умерено млечни, ядки и плодове (не се увличаме чак с тях), а също така количеството храна ни е такова, каквото ни устройва, без да сме гладни и без да се чувстваме лишени. Ако този вариант не работи, след около 2 месеца можем да започнем да правим промени - ограничаваме примерно първо плодовете и караме така още няколко седмици (3-4). Ако все още нямаме никакъв резултат, намаляваме млечните и пак караме така 3-4 седмици, за да видим какво ще стане. По същия начин правим и с ядките. А ако накрая се наложи, започваме да броим калории и да ограничаваме количествата. Но мисля, че това трябва да бъде винаги последната стъпка, ако никакви други мерки не са подействали достатъчно дълго време (тук вече става въпрос за над половин година без никакви резултати въпреки ограничаването на плодове, млечни и ядки). В статията идеята беше точно тази - да не се започва с прекалено драстични ограничения от самото начало, защото тялото бързо се адаптира към намаления прием на енергия и намалява разхода си. А така метаболизмът се забавя и ще трябва да намаляваме храната още и още, а да увеличаваме двигателната активност също още и още, което неминуемо ще ни докара болести и проблеми с метаболизма.

По отношение на калориите моето мнение е, че нещата са прекалено неясни и несигурни, за да разчитаме 100% на калорийната рестрикция. Прекалено много неясни и променливи има в това уравнение и никой калкулатор на света не може да определи със сигурност точно нашите нужди. И също така не можем да знаем със сигурност точните калорийни стойности на приеманата храна. Можем да боравим най-много с приблизителна представа, но често ограничението е прекалено голямо и си забатачваме метаболизма. Калориите определено играят някаква роля, но простите сметки плюс и минус не дават решение на проблема, защото става въпрос за много по-сложно уравнение. Все пак сме хора, а не двигатели. А го има и момента, че като ограничим драстично храната, дори и да наблягаме на ценните откъм вещества храни като месото и яйцата, все пак съществува реален риск да получим дефицит от някой микронутриент. Така че не се хвърляйте на цифри от сорта на 1200 калории от самото начало. Оставете тялото ви само да регулира калорийния си прием. Това е възможно при повечето хора, но понякога изисква време и търпение.

Общи условия

Активация на акаунт