НВ-ВМХ, част 80

• 36 512
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
За ябълките може да се приеме, че една ябълка съдържа 25-30 грама въглехидрати, освен ако не е съвсем малка - тогава може да съдържа 15-20 грама, но такива малки обикновено са само домашните, а не купешките.

А по отношение на сирената и кашкавала си мисля следното (от една статия, която прочетох вчера и с която съм напълно съгласна): по отношение и на млечните, и на плодовете и ядките, и на количеството храна смятам, че е най-добре да се започне с най-либералния възможен вариант и да се кара така известно време (поне 2 месеца според мен), за да видим как ни се отразява тази по-либерална схема. Това означава, че консумираме умерено млечни, ядки и плодове (не се увличаме чак с тях), а също така количеството храна ни е такова, каквото ни устройва, без да сме гладни и без да се чувстваме лишени. Ако този вариант не работи, след около 2 месеца можем да започнем да правим промени - ограничаваме примерно първо плодовете и караме така още няколко седмици (3-4). Ако все още нямаме никакъв резултат, намаляваме млечните и пак караме така 3-4 седмици, за да видим какво ще стане. По същия начин правим и с ядките. А ако накрая се наложи, започваме да броим калории и да ограничаваме количествата. Но мисля, че това трябва да бъде винаги последната стъпка, ако никакви други мерки не са подействали достатъчно дълго време (тук вече става въпрос за над половин година без никакви резултати въпреки ограничаването на плодове, млечни и ядки). В статията идеята беше точно тази - да не се започва с прекалено драстични ограничения от самото начало, защото тялото бързо се адаптира към намаления прием на енергия и намалява разхода си. А така метаболизмът се забавя и ще трябва да намаляваме храната още и още, а да увеличаваме двигателната активност също още и още, което неминуемо ще ни докара болести и проблеми с метаболизма.

По отношение на калориите моето мнение е, че нещата са прекалено неясни и несигурни, за да разчитаме 100% на калорийната рестрикция. Прекалено много неясни и променливи има в това уравнение и никой калкулатор на света не може да определи със сигурност точно нашите нужди. И също така не можем да знаем със сигурност точните калорийни стойности на приеманата храна. Можем да боравим най-много с приблизителна представа, но често ограничението е прекалено голямо и си забатачваме метаболизма. Калориите определено играят някаква роля, но простите сметки плюс и минус не дават решение на проблема, защото става въпрос за много по-сложно уравнение. Все пак сме хора, а не двигатели. А го има и момента, че като ограничим драстично храната, дори и да наблягаме на ценните откъм вещества храни като месото и яйцата, все пак съществува реален риск да получим дефицит от някой микронутриент. Така че не се хвърляйте на цифри от сорта на 1200 калории от самото начало. Оставете тялото ви само да регулира калорийния си прием. Това е възможно при повечето хора, но понякога изисква време и търпение.

Благодаря за тази информация   Hug

# 556
Присетих се за салатите и сиренето върху тях... Преди години работех на едно место,където сервирахме храна. Салата беше 200 грама от краставица и домат...кое колко не помня,  но върху тези 200 гр, сиренето трябваше да е 20 грама, бяло сирене, краве май слагахме....Пиша го по повод това, че за мен това е малко количество, аз като седна да си хапна салата  тя е ..може би 2 по 200гр....а и сиренето , пак като за свой човек....Това беше по някакви стандарти в БГ. Не слагахме никаква сол, олио.. хората си слагаха каквото искат. Мисълта ми е, че сиренето и кашкавала могат да се хапват, ама не както аз го правя, вече обясних как..  Confused   Това са малки неща, ама днес така, утре пак така и накрая се чудим защо не ни излизат сметките... 
  Съгласна съм  с Шоки  за калориите.. Трябва да се  яде...знам, че всеки е различен, гони различни цели, има си заболявания и т, н.... но за мен едни 1600-1500 кал, са идеални за отслабване, особенно ако и тренирам...../моето трениране  не си мислете, че е кой знае какво за сега ! /

# 557
Благодаря на всички!Наистина сте безкрайно любезни и търпеливи!  bouquet
От днес нападам яйцата.
Трудно ми е в 6 сутринта, когато бързам за работа , да бъркам омлети, но ще наблегна на варените яйца.Кашкавалчето ще си го доям- по мъъъъъничко на ден Embarassed
Наистина не смея да се отпускам в количествата, но и наистина все съм гладна.Затова-твърдо ще спазвам съветите ви, наистина са полезни!
Онова с хляба вчера беше грешка-аз хляб по принцип не ям, но трябваше да се изпробва едно ново тостерче на детето.......знаете как е Blush Blush Blush
Усмихнат ден на всички!

# 558
мами, яйца можеш да си вариш в големи количества. Вариш 20, слагаш ги в хладилника и си имаш за закуска цяла седмица. Simple Smile

# 559
  • София
мами, причината да си постоянно гладна е в голямото количество въглехидрат и малкото количество протеин и мазнини. Коригирай това и ще видиш, че няма да си гладна  Hug

Потвърждавам за кашкавали и сирена ... Особено ако се хапват на корем (аз така съм правила доста време). Пак се сваля, стига да сте си нисковъглехидратни, но ще е по-бавно, а като гледам всички бързаме  Laughing

# 560
  • SA
За яйцата - в дни, когато не ям месо, или риба, изяждам по 7-8 под различни форми.
Освен, че са по-богати на полезни вещества от кашкавала, мен яйцата ме и засищат много повече от мляко, кашкавал, или сирене. А като калориен сьстав 4-5 яйца са колкото 100 гр. кашкавал, който и аз като Пинкито преди можех да си го схрускам като нищо.

# 561
  • София
Точно така  Peace

А какво са 100 гр. кашкавал ? То е едно никакво парченце, мезе към основното  Joy Колко му е човек да го схруска като едното нищо, че и аз още да пита.  Mr. Green

# 562
  • Пловдив
Да се изкажа и аз за млечните, които многооо обичам (за съжаление   Crazy). Млечните лично мен ме разяждат много. Салата с кашкавал или сирене хапна ли, независимо дали с малко или повече кашкавал/сирене, и след половин час съм гладна и търся да похапна нещо. Освен това, ако прекаля със сиренето, пък дори да е обезсолено (под прекаля имам предвид да хапна за целия ден около 100 грама  Embarassed), после задържам вода и се чувствам подута.
мами, махни изцяло хляба.  Peace Точно вчера една жена беше споделила в темата за домашни тренировки, че откакто не яде глутен-съдържащи продукти, гладът й значително е намалял.

# 563
  • UK
Така, поствам менюто за днес предварително, да има време за корекции:
З: 1/2 кофичка кисело мляко, 7 черни маслини от едрите (останах гладна, не можах да измисля какво да добавя)
късна З: 1 нектарина, 20-30 г. сурови ядки - орехи и лешници
О: 4 дребни яйца бъркани с лук, масло и сирене, салата  2 домата със зехтин и чесън
В: задушено свинско със зеленчуци (морков, тиквичка, лук), салата домати и краставици със сирене и зехтин

Ок ли е като за начало количество въглехидрати на ден една нектарина и ядките или е много? Ядките са полезни за кърмата, плодове по принцип ям рядко, не искам все още да ги изключвам изцяло.
Какво да включа като следобедна закуска защото съм, сигурна, че ще остана гладна до вечеря. Обядвам сега в 13 ч. вечерям към 19-20 ч.
Четох че се препоръчват да се консумират надземни зеленчуци, как стоят нещата с подземните моркови, целина, лук, чесън?
С каква мазнина готвите? Знам, че краве маслото загаря, а зехтинът не се препоръчва да минава термична обработка? Ок ли е все пак да ползвам слънчогледово олио за запържване или нещо друго препоръчвате? Имам и домашни буркани със свинска мас, които до този момент ползвах рядко, имам достъп и до домашно масло от козе мляко, но не знам кога ще успея да взема. Рядко пържа, а когато мога ще добавям зехтин след махане от котлона.

За бърза закуска, освен варени, много бързо стават яйца в микоровълновата. Чупвам ги и ги пъхам за няма минута - две, стават като яйца на очи но без мазнина, може после да им се добави зехтин, сол, пипер.

# 564
  • Пловдив
dejie,
- към киселото мляко на закуска можеш да добавиш малко кокосови стъготини, 2-3 парченца плод, орехи
- според мен по 1-2 плода на ден са ок, не ги изключвай засега
- следобедната ти закуска може да е например: 1 варено яйца с малко масло върху него и чубрица; заквасена сметана с плод/орехи; парче кашкавал с масло; чушка, пълнена с нещо си (сирене, парченца домат, някакво месо, малко масло даже; кокосова палачинка (яйце+кокосови стърготини, направени на омлет); 1 авокадо+сирене, кашкавал; парче печено месо, ако имаш в наличност
- зеленчуци можеш да ядеш всякакви в нормални количества
- яйца пържа в краве/кокосово масло; към останалите ястия добавям мазнина, когато вече манджата ми е готова, като използвам зехтин; ако месото е мазно, печа без мазнина; ако е по-сухо, готвя с мас.

# 565
Ще ви посъветвам нещо за сирената: купувайте такива, които са правени от непастьоризирано мляко и са зрели минимум 6 месеца. На такива условия в бг отговарят френските, немските, холандските сирена/или както ги наричате кашкавали/. Супер е, ако можете всеки ден да хапвате 20 - 30 гр., може да го възприемате като добавка към храненето, а не като ястие. Това е качествен продукт, които ще ви зареди с живи ензими и бактерии, които ще подобрят активността на липазата, който разбива триглицеридите в мастните клетки до свободни мастни киселини и радикали, за да се включат в кръвообращението. Обикновено активността на ензима липаза в организма намалява при ограничаване на въглехидратите, а това означава по-малко използване на мазнините като енергия. Т.е. ако искате да подобрите топенето на мазнини, вкарвайте живи ензими на липазата редовно, това се прави с истински /скъпи/ сирена - по малко, разбира се  Wink

Който иска, може да си го купува като суплемент, ама кьор-файда като може да се храниш качествено. Освен това, много хора при ниско-въглехидратно хранене се оплакват от проблеми със съня. Това е точно поради липса на едни протеини /които не знам как се казват на български, лактосерум/, които се съдържат изключително в зрелите сирена от сурово мляко. Тези протеини също се продават като суплемент, но както по-горе казах ... абе по-добре да си ги ядем  Heart Eyes

Надявам се, че ме разбрахте  Hug

# 566
  • Пловдив
Грийн, аз съм сред тези, чийто сън става изключително проблемен, ако повече от 7-8 дни се храня с под 100 грама въглехидрати. Специално благодаря за съвета, ще го имам предвид!  bouquet Hug

# 567
  • София
Грийн страхотна информация! Къде я кри досега, м?  Wink
Кажи протеиновата щуротия на добавка как се казва, че ако почна с кашкавалите и скъ ите сирена, не спирам ...

# 568
Днес не мога да седна за 15 минути. Шашов ден ми е, не съм се пряла от сутринта. За закуска правих на децата гофрети от банани, кокосово брашно, кокосово масло и лешников тахан. Изядох една с тях, заедно с мазното кафе (сметана и кокосово масло), което взе че много ми хареса. Сега една за обяд, но намазана с филаделфия, парче пушена сьомга и няколко маслини. За вечеря печена сьомга и таратор. Отбивам номер с тия гофрети, ама ей го, хуквам пак по задачи. Иначе гледам макротата в МФП са добре. Хайде, до после! Simple Smile

# 569
Аз мисля,но това е мое мнение,че ако се хапват по-малко млечни,едва ли е такъв проблем  Rolling Eyes
Аз моето сирене по шопски вчера го направих с 2 тънки лентички обикновено  сирене,повече ми бяха доматите,сложих си и резен масълце +яйца Simple Smile
Не говорим на ден да се яде по 300грама кашкавал и сирене  Embarassed
Сега се сетих да Ви попитам и друго : как стоят нещата с алкохола,позволявате ли си такъв,питам защото аз пийвам (не съм алкохоличка  Joy   ) и винаги се стремя да пия хубаво вино например,много рядко концентрат и понякога бира  Embarassed
Хубав ден ,дами   bouquet

Последна редакция: сб, 05 юли 2014, 16:56 от Vilqna32

Общи условия

Активация на акаунт