Трагедията във Варна, Добрич и другите градове и села

• 57 182
  • 986
  •   1
Отговори
# 180
Ох, кметът казал, че хората щели да бъдат обезщетени... как? Щетите са за хиляди левове! В Перник колко и с какво бяха обезщетени хората от държавата?

В Добрич е също много зле. Тази кампания със смс-ите добре... ама медиите не могат ли и с още нещо да помогнат? Например да дарят някакъв процент от рекламния блок. Сега доста хора гледат, а реклами валяло... Просто разсъждавам, не знам дали изобщо е осъществима идеята. Хората ясно ще помогнем - смс-и, помощ в почистване,дрехи, храна, кой с каквото може... но големите фирми, медии??

НЕКА СЕ ОБЕДИНИМ!

# 181
  • София
Мисълта ми е, че мащабите са различни и несравними.
 Като казаха сннощи за приливна вълна, преди да се разбере къде е, първата ми мисъл беше,че е станало нещо в морето.

# 182
Има вече двама потвърдени загинали в Добрич.

http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/vtora_zhertva_v … brich-242803.html

# 183
За Добрич и другите засегнати няма ли да има DMS?

# 184
# 185
  • София
Освен на 17 777 с текст DMS Varna, може да помогнем и на:

# 186
  • Добрич
В Добрич са паднали много повече литри дъжд, според данните, но положението не е толкова  страшно и трагично като в Аспарухово.

# 187
  • До хладилника, който обичам
Огромна трагедия. Много съчувствам на семействата на жертвите Sad Ужасно нещо се случва.
През 2007 преживяхме голяма приливна вълна заради изпуснат язовир, за който никой официално не призна, но всички знаеха, че той е причината. Видяхме колко 'съдейства' държавата, управляващите и уж специално за целта нарочените гражданска защита и прочее. Оставиха ни да се спасяваме и оправяме сами, добре, че беше малкият дявол и нивото на водата спадна сравнително бързо, след като ни заля.
Като знам това, и като видях как пак хората сами спасяваха други хора в с.Бисер, трагедията във Варненско не изненадва откъм реакции и действия на отговорните лица. Не се и съмнявам, че до голяма степен се дължи на неподдържани шахти, отводнителни канали и може би скъсани стени. Тъжната истина е, че за тези неща въпреки очевидната нужда, доказана с примери в последните десет години, не се полагат адекватни нужди.
Леко им небе на загиналите...

# 188
Приливна вълна означава, че не просто са се затлачили шахтите, защото в такъв случай улиците щяха да се пълнят с вода отдолу нагоре и хората щяха да имат време да реагират.
В случая водата ги е заляла, помела е къщи, автомобили, асфалт и какво ли не.
След като се нормализира обстановката обществото трябва да продължи да иска отговори, не може просто така всичко да отива в графата природно бедствие, има неща, които могат да се предотвратят и работата на институциите и разните му администрации е точно такава.

Предположения:

http://offnews.bg/news/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B … D0%BE_352518.html

# 189
Цитат
Велико Търново. Бедствено положение в община Велико Търново обяви кметът инж. Даниел Панов. Стотици къщи и стопанства са наводнени в Килифарево и Дебелец, където река Белица придойде и заля района. Заедно с другите малки старопланински реки нейните води повишават нивото на Янтра и създават потенциална опасност за живеещите по цялото й продължение.
Във Велико Търново в квартал „Асенов" и по крайречието на реката в критичните зони в часовете между 23.00 и 01.00 часа, хората бяха изведени без паника от домовете си. Едно училище беше подготвено за евакуация, но хората предпочетоха да се евакуират при свои близки и познати. Нивото на реката след 04.00 часа е паднало с 4 метра и придошлите води се оттеглят. Остават поражения, за които се надяваме държавата да помогне. Това са къщи на жители и на общината в бедстващите райони. Засегнати са участъци на инфраструктурата, мостове. Затворен е в момента проходът „Хаинбоаз", също така и пътят към Габровци и Шодековци. Кризисният щаб на община Велико Търново работи още от 18.00 през изминалия ден. Обявил съм бедствено положение за общината, докато се нормализират нещата във всички бедстващи райони. Изключително доволен съм за помощта и съдействието на „Пожарна безопасност и защита на населението", на Военния университет, които ни помагаха с техника и екипи, на Областна дирекция „Полиция", които се включиха активно с патрули, хора и екипи, които помагаха на евакуацията. Нямаше създадено напрежение при евакуирането", допълни той.
Копирано от standartnews.com

Браво на кмета и хората от Велико Търново! Когато се действа компетентно, адекватно и навреме, явно могат да се избегнат трагедиите.

# 190
Оня ръб, кметът на Варна, не е почистил коритото на канала, затворил си е очите за незаконните цигански къщи там където свършва канала.
Видеото какво представлява този канал и как изведнъж свършва при една незаконна къща, вместо да стигне до морето е потресаващо.

# 191
Майка ми трябваше да пътува към Добрич и Варна довечера. Но казаха, че автобусите няма да пътуват засега и да се обадим да проверим към 5 6 часа какво ще е положението.
И на мен ми е мн притеснено да не да кажат, че може да се пътува и да тръгне, а да се окаже кофти обстановката все още. И аз имам роднини в Добрич, но  всички са ок.
Лека им пръст на загиналите. Някакъв ужас....

# 192
  • Варна
Аз разбрах, че става въпрос за свлачище, не просто за преляло дере - кална маса примесена с камъни. Sad

# 193
Съболезнования на близките и дано няма повече жертви!

Съвсем човешка черта е винаги да се търси виновен, и вероятно има такъв в някаква степен, но при посоченото количество валежи според мен става дума най-вече за природна стихия... Виждала съм как почистена шахта за секунди се запушва от свалени листа и клони, а естественият наклон довършва останалото.
Най-грозно ми е непрекъснатото повтаряне и иронизиране по всички медии - кой е виновен, а кой е виновен? Не съм гласувала за това правителство и не го харесвам, но не мога да не бъда обективна - ок, като мине всичко - да се намерят и накажат виновните, но сега не е моментът да се приказва, а да се действа. Като лешояди са журналистите, всяка трагедия ги радва, само им погледнете лицата.

В България подобни неща се случват рядко, затова и населението, а и отговарящите за тези случаи, малко подценяват положението. Разбира се, не винаги може да реагира човек, когато стане бързо, но виждате, че гонят колите си, тръгват за изпити и т.н. Пазете се.

Човече,напълно подкрепям мнението ти!Няма какво да търсим виновни в случая.Очевидно е че всички ние,човечеството сме виновни.Природата ни е много сърдита.

# 194
  • София
Тази сутрин научих за снощните събития и изтръпнах, баща ми живее в Аспарухово. За щастие са добре - и той, и жена му, и малкия ми брат. Имат само материални щети, но не са много сериозни, бели кахъри са.

Съболезнования на семействата на загиналите... Четох, че има и хора, които са все още в неизвестност - надявам се да се намерят живи. Ще помогна с каквото мога.

Общи условия

Активация на акаунт