Работа, CV-та, HR-и, съвети - 38-ма тема

• 56 682
  • 719
  •   1
Отговори
# 570
ZinaSt  възможностите за стаж в нашия град са ограничени. Не е коя банка ти ще избереш, а къде ще те приемат. Приятелчето му е в друга банка - пращат го само за кафета и до магазина за вафли. Аз съм работила 16 години в банка, а съпругът ми - 22, така че синът ни има отлична представа в кой отдел какво се прави. Но е факт, че хората са малко - една жена е в момента в отдела, и няма кой да се занимава с него.  Има други стажанти, но в другите офиси.

За съжаление има и такива ситуации. Но пак не е загубено за него време. Сигурно имат вътрешна система с документи. Може да чете процедури. Ако няма достъп до системата, може да помоли някой да му даде една-две политики или процедури да чете. Да извадиш процедурата от шкафа не отнема много време, а е чудесен начин за него да се запознае с например процеса по оценка на кредитополучателя, отпускането на кредита, последващия мониторинг. Специално за начинаещ като него, може да е интересно и полезно да се запознае с процедурите за превенция на финансирането на тероризма и прането на пари. Те поне следва да са достъпни за всеки служител на банката, дори и за стажантите. Така ще си запълни времето с полезни неща. Дори и правилника за вътрешен трудов ред да прочете, пак ще е от полза. Ще добие представа за изискванията на работодателя към служителите, в които има доста общовалидни положения.

# 571
Само да добавя че в периода 2003-2010 когато бяха моите студентски години изобщо нямахме
никакви стажове дори и по специалността , приключвам темата  Confused

А когато аз бях студентка (малко преди теб 97-02) си плащахме за стаж.  Peace

# 572
Имам въпрос към счетоводителите или ЧР-те в темата.  Blush
Каква молба трябва да подам ако искам да напусна работа без предизвестие, по чл. 325 ли?
И какво може да стане ако не си отработя предизвестието, което по договор е един месец?

Можеш да подадеш молба да бъде прекратен договора ти по взаимно съгласие (чл.325). Но работодателят не е длъжен да се съгласи.
Ако не получиш съгласие, трябва или да отработиш предизвестието, или да го заплатиш. В твоя случай, ще дължиш една заплата на работодателя.

# 573
Имам въпрос към счетоводителите или ЧР-те в темата.  Blush
Каква молба трябва да подам ако искам да напусна работа без предизвестие, по чл. 325 ли?
И какво може да стане ако не си отработя предизвестието, което по договор е един месец?

Можеш да подадеш молба да бъде прекратен договора ти по взаимно съгласие (чл.325). Но работодателят не е длъжен да се съгласи.
Ако не получиш съгласие, трябва или да отработиш предизвестието, или да го заплатиш. В твоя случай, ще дължиш една заплата на работодателя.

А имат ли право да ме уволнят поради неявяване на работа?
Да речем подавам си молбата, че искам да бъда освободена след 3 дни и след съответната дата не отивам на работа. Имат ли право да ме уволнят дисциплинарно?

# 574
Аз пък, като HR мога да ти кажа, че ако си мислиш че като си четеш вкъщи се развиваш, само се залъгваш. Кой е по-опитен да речем юрист? Този който 6 месеца е работил в кантора или този, който 2 години вкъщи е чел за правото? А програмист? Този, който е работил 6 месеца, пък било то и безплатно или този, който е чел вкъщи за това? Четенето е чудесно и задължително, но то е резултат от установените в практиката пропуски, а не заместител на практика.
Аз пък като човек ти казвам, че развитието ми не е задължително да е с цел да съм полезна на някой работодател и да изкарам повече пари. Нещо, което вие, ЧР-тата, трудно разбирате понякога. Хората не живеят за да работят, а работят, за да живеят.

# 575
Не само имат право, а това е единствената им възможност. Трябва да се явиш, за да ти оформят документите. Ако не си там, им остава само да изчакат три дни, да ти пратят една покана да дадеш обяснения и като не се отзовеш или не дадеш адекватни такива, да те уволнят дисциплинарно.

Все пак, те ако искат да те пуснат да си ходиш след 3 дни, ще го направят. Ако не се съгласят, надали ще размислят от твоето неявяване и ще си кажат "бе дай да не и пишем лоши неща в трудовата книжка, че после може да си има проблеми при започване на следваща работа". Напротив, според мен точно процедура по дисциплинарно уволнение биха започнали.  

# 576
Не само имат право, а това е единствената им възможност. Трябва да се явиш, за да ти оформят документите. Ако не си там, им остава само да изчакат три дни, да ти пратят една покана да дадеш обяснения и като не се отзовеш или не дадеш адекватни такива, да те уволнят дисциплинарно.

Все пак, те ако искат да те пуснат да си ходиш след 3 дни, ще го направят. Ако не се съгласят, надали ще размислят от твоето неявяване и ще си кажат "бе дай да не и пишем лоши неща в трудовата книжка, че после може да си има проблеми при започване на следваща работа". Напротив, според мен точно процедура по дисциплинарно уволнение биха започнали.  

Благодаря.

# 577
Аз пък, като HR мога да ти кажа, че ако си мислиш че като си четеш вкъщи се развиваш, само се залъгваш. Кой е по-опитен да речем юрист? Този който 6 месеца е работил в кантора или този, който 2 години вкъщи е чел за правото? А програмист? Този, който е работил 6 месеца, пък било то и безплатно или този, който е чел вкъщи за това? Четенето е чудесно и задължително, но то е резултат от установените в практиката пропуски, а не заместител на практика.
Аз пък като човек ти казвам, че развитието ми не е задължително да е с цел да съм полезна на някой работодател и да изкарам повече пари. Нещо, което вие, ЧР-тата, трудно разбирате понякога. Хората не живеят за да работят, а работят, за да живеят.

Да, има и хора като теб. Които работят, за да живеят. Аз лично не съм от тях. За мен работата има много други функции. Тя е едно особено поле за изява, различно то семейството ми, приятелите ми и хобитата ми. Аз не мога да стоя без работа. Ако трябва ще копам градинка, ще садя домати и ще ги продавам. Като малко по малко ще уча за доматите и накрая ще произвеждам първокласни био, еко и не знам какви още домати. После ще добавя и чушки, патладжан, ще започна да правя лютеница. Бе, и да няма работа, ще намеря какво да работя. Но да стоя без работа и да се вайкам кой бил експлоататор и колко лош е корпоративния свят, колко сляп е да види нешлифования диамант, който всъщност съм...това не го мога. Не отричам, че има хора, на които това им се отдава. Даже по-лошо. Има хора, на които само това им се отдава.

Няма лошо и в твоята нагласа, но е добре да имаш предвид, че хората които са с нагласата, че работят за да живеят, получават точно толкова. Колкото да преживеят. И то не добре, а буквално да преживеят до следващата заплата криво-ляво.

И това е твоя конфликт. Ти хем си с поведение и нагласи на човек, който в нормална корпоративна среда не би стигнал кой знае до къде. Хем пък си с доста високи претенции за това колко високо трябва да те възнагради работодателя за това че (цитирам) "му развиваш фирмата". Извинявай, обаче човек, който е с нагласата "аз съм тук, за да си избутам деня и да си взема заплатата, че да живея", в никой случай не е от хората, които развиват една фирма.

Не, не си зелено човече, не си велико изключение, не си някаква висша загадка, която ние тъпите HR-и не разбираме и за която работодателите още не са готови. Има си точно описание на хора с твоите разбирания.

Последна редакция: вт, 19 авг 2014, 21:26 от ZinaSt

# 578
Зина, конфликтът е само в твоята глава. Аз към работодателя имам една единствена претенция - спазване на КТ. Нямам претенции за шефско кресло, клатене на краката за две и петстотин и възможност да юркам всички под мен. Искам коректно отношение.
Впрочем, четейки описаните от вас стажове в банки, изниква ми въпросът - щом така или иначе стажантите са третирани като незапознати с естеството на работата - какъв е смисълът тогава на висшето образование в тази сфера? И защо не мога аз да изкарам един стаж в банка при това положение?

# 579
Зина, не се хаби, няма смисъл  Peace
И пак казвам: Много полезни съвети даваш в тази тема, за което те поздравявам

Бонбон, не си ми отговорила на въпроса от предната страница, не го видя ли  newsm78

# 580
Усещането за коректност в отношенията е субективно. Какво според теб е коректно отношение? Може би ако обясниш, ще стане по-ясно.

Да, признавам, ако наистина искаш само и единствено спазване на КТ, то изискванията ти не са големи. Но според мен или не познаваш детайлно КТ, или имаш грешна представа за това какво значи той да се спазва. В КТ няма изискване да то се плаща повече от МРЗ. Дори и самия размер на МРЗ не е в кодекса. А ти имаш претенции в това отношение и то не малки.

За мен лично, спазването на кодекса изобщо не е сред изискванията ми. То е задължителен хигиенен минимум в едни трудовоправни отношения. Не го коментирам даже.

Отговорът на втория въпрос се съдържа в самия въпрос. Стажантите са хора, незапознати с естеството на работата. Те може да са до болка запознати с теорията, но не са запознати с практиката (с работата). Едно е да учиш счетоводство и да решаваш казуси, съвсем друго е да отидеш на работа, да те притискат срокове, в последния ден за подаване на декларациите да те върнат от НАП и да търчиш като луд, защото ако не успееш става неприятно. Да се чудиш как да обясниш на колегата, че не можеш да осчетоводиш дописан собственоръчно от него бакшиш на касовия бон от кръчмата снощи. Да се чудиш как да си събереш фактурите, да прекараш три безсънни нощи в опит да разбереш откъде ти идва това разминаване от 2 стотинки. Да ти се разболее колежката и да трябва да изчетеш купища инструкции, за да и свършиш работата, защото срока е утре....Това няма нищо общо със знанията от университета.
(Не казвам, че те не са важни, напротив. Ти ако не знаеш къде и какво да четеш, работата на колежката няма как да я свършиш. Просто са различни от същинската работа.)

Само не разбрах, ти защо реши, че не можеш да караш стаж в банка? Стига да можеш да обясниш на интервюто защо искаш този стаж и да ги убедиш, че си подходяща - аз не виждам проблем.

# 581
За стажа в банката. Изкарах такъв преди две години. Не правих друго освен да редя документи или да снимам такива. Стажът ми беше полезен донякъде ( да видя как протича работния процес в банката), но не научих нищо на практика. И преди някой да каже, че съм нямала желние да се уча или не схващам, ще кажа, че бяхме трима стажанти и всички сме на това мнение. Ако трябваше след стажа да седнем да работим щеше да се наложи да ни обучават от-до.
Разбира се има шанс и тримата да сме се случили неспособни, но разговарях и със стажанти от минали години, които споделят същите впечатления.
В търсенето на работа също не ми помогна.
Въпреки това не съжалявам, че го изкарах, от стоене вкъщи е по-добре със сигурност. Дори и само заради социалните контакти.  Peace

# 582
Разбира се не слагам всички банки под общ знаменател и не мога да коментирам как е в другите.

# 583
Зина, не се хаби, няма смисъл  Peace
И пак казвам: Много полезни съвети даваш в тази тема, за което те поздравявам

Бонбон, не си ми отговорила на въпроса от предната страница, не го видя ли  newsm78

Благодаря ти Nenna.

Бонбон отговаря избирателно. Във всеки пост поставям по няколко въпроса. Бонбон ако не си хареса нещо, за което да се заяде, директно преминава на друга тема. Често игнорирам коментарите, но има дни в които отговарям. Не защото бонбон ще научи нещо. Тази илюзия отдавна ме напусна. Бонбон не обича HR-ите. Те са тъпи и работят само със стандартни профили. Появи ли се съкровище като бонбон, те блокират и не могат да го оценят.
Надявам се други четящи да натрупат впечатления от поведението на бонбон и да преценят как следва и как не следва да се отнасят към работата. Защото, ако се държат като бонбон и мислят като бонбон, ще имат и шеметното професионално развитие на бонбон, последната година от което е детайлно изложено в темите.

# 584
За стажа в банката. Изкарах такъв преди две години. Не правих друго освен да редя документи или да снимам такива. Стажът ми беше полезен донякъде ( да видя как протича работния процес в банката), но не научих нищо на практика. И преди някой да каже, че съм нямала желние да се уча или не схващам, ще кажа, че бяхме трима стажанти и всички сме на това мнение. Ако трябваше след стажа да седнем да работим щеше да се наложи да ни обучават от-до.
Разбира се има шанс и тримата да сме се случили неспособни, но разговарях и със стажанти от минали години, които споделят същите впечатления.
В търсенето на работа също не ми помогна.
Въпреки това не съжалявам, че го изкарах, от стоене вкъщи е по-добре със сигурност. Дори и само заради социалните контакти.  Peace

Един въпрос. Не само към теб. Просто е провокиран от споделеното от теб, но е към всички разочаровани от стажовете си.

Вие как си представяхте стажа? Конкретно ти, Калина, в кой отдел беше и какво искаше да научиш. Каква беше твоята идея? Какви задачи очакваше да ти възложат? Какво искаше да знаеш и можеш в края?

И само да уточня предварително. Питам, защото ми е интересно до колко представите на стажантите са реални и изпълними. В тази връзка ще си позволя, ако има представени неизпълними идеи за стажа, да обясня че са такива и защо са такива. Ако някой би сметнал подобен коментар за неприемлив, моля да не отговаря.

Общи условия

Активация на акаунт