Отговори
# 90
Хаха, Ели  Hug Ц, сложила съм я в термос  Mr. Green просто се повреждам бавно  Grinning

# 91
Дани, разгазирана е, затова не можеш да я пребориш  Laughing

ММ ме нарича(ше) бирен дух, защото много обичам бира и често си пиех... ама от 23.12 е сушаааааааа Simple Smile

# 92
  • ул. "Мечтание"
Искам да попитам дали е възможно да се храни бебе с изцедена кърма, т.е от шише и колко дълго?

V V, принципно е възможно, при това е възможно да продължи дълго време, но не е желателно и препоръчително да се прави.

При хранене с кърма от шише има голям шанс количествата мляко, които се произвеждат да намалеят драстично, тъй като при цедене стимулацията не винаги е адекватна и достатъчна. Няма помпа, която да може да "цеди" и стимулира гърдите така както го прави бебето. Peace

Желателно е да се направи всичко възможно бебето да се върне на гърдата. Като никога не е късно това да се направи!  Peace Имам познати жени, чиите бебета се върнаха изцяло на гърдата след 3-4 месеца на шише. Знам и за бебета върнали се изцяло към гърдата и след шестия месец.  Grinning  Въпросът е да се предлага възможно най-често на бебето да суче и по възможност да се храни по алтернативен начин, а не с биберон. Има си и някои правила, които е хубаво да се спазват при храненето от шише (които принципно си важат за храненето с шише, независимо дали жената кърми или дава АМ).

Това е в общи линии. Подробностите вече зависят от конкретния случай.

Уики, много кофти! Sad
Мен по краката много ме хапят и в момента краката ми изглеждат зловещо. Ранички и зачервено, абе ужас.
Коричките най-вероятно са засъхнала коластра, която е изтекла спонтанно по някое време.  Peace Провери дали с измиване се махат или с леко и нежно изчопляне.  Peace Ако е това ланзиноха по никакъв начин няма да промени нещата.  Peace
Ако са някаква белеща се кожа, ланзиноха може и да помогне.  Peace Не е проблем ако бебето погълне коричка от раничка от гърдата, обелена кожичка или дори кръв. Не се притеснявай.  Wink

За дължината на слинговете:
* еластичните са един размер (обичайно около 4,5 метра)
* повече за размерите на тъканите слингове можеш да прочетеш тук: http://www.fairyknot.org/blog/main/razmeri-sling-shal/
* пауча също са на размери, като е хубаво да се погледне таблицата на производителя кой размер за кого е подходящ (пише си какво се мери/гледа)
* слинга с халки обичайно е едноразмерем, като плата варира между 1,8 и 2,2 метра (ако си по-висок/едър по-дълъг може да е по-подходящо, но не е задължително, аз чудесно се събирам в 1,80 метра)
* мей-тай обичайно са едноразмерни, някои производители предлагат и така наречения "тодлър" размер, който е за по-големи и едри деца (да речем над 1 година, но си зависи от конкретното дете).

За кърменето - ако го слагате на гърда как разбирате колко е изяло?

Еспа вече ти е обяснила някои неща.
Аз вмъквам и тези няколко статии, които също биха ти били полезни:
Белези на огладняване - кога да храня бебето?
“Не може да е гладно. То току-що яде!”
Как да разбера дали новороденото ми бебе изсуква достатъчно мляко?
Първите дни на кърменето
Кърменето през първите 6 седмици от живота на бебето
Как да поставяме бебето на гърдата, колко да го държим и др.

В кърмаческата библиотека има още много полезни статии по въпроса.  Peace

# 93
# 94
  • София
Цвети, аз съм другата мама с тест за глюкозно обременяване и на строга нисковъглехидратна диета. Резлтатите за глукозата изглеждат нормални, но все пака Начев би могъл да каже повече. Не ти ли изследваха и стойностите на инсулина на 0, 60 и 120 минута? Обикновено се изследват и двете. Публикувам моите резултати от теста. Можеш да отбележиш,  че при мен стойностите на глюкозата се побират в референтните граници, но моя АГ каза, че на 60-та мин. не трябва да надвишава 9 за бременни жени, а при мен е с два пункта повече. Притеснителни са високите нива на инсулина, което означава сериозно ниво на инсулинова резистентност. Затова трябва да се храня с минимално количество въглехидрати, и то такива с нисък гликимичен индекс. Забранени са тестени, бял хляб, картофи, ориз, царевица, всички, съдържащи захар вкл и плодове.

OGTT with insulin levels 
OGTT with insulin levels  23.7 mIU/ml (3 - 17.1)  H   
Insulin after 60 min  189.8 mIU/ml     (3 - 45)  H   
Insulin after 120 min  97.8 mIU/ml     (8.7 - 30)  H   
Glucose  5.85 mmol/l                         (3.5 - 6.1)
Glucose after 60 min  10.79 mmol/l     (3.5 - 11.1)
Glucose after 120 min  6.97 mmol/l     (3.5 - 7.2)

Как мога да се свържа с Начев за консултация? Къде и кога преглежда?

# 95
Нези, д-р Начев преглежда в Майчин дом, ама там съм чувала, че е страшна лудница и никога не съм ходила (но и цените са по-ниски). Иначе преглежда и в МЦ Панацея - понеделник следобед и сряда следобед, часовете се записват за 2-3 седмици напред, но за "спешни" случаи отиваш и чакаш (май не съм чакала повече от 30-40 минути). Първичен преглед е 40 лв., ехография - 30лв., вторичен преглед (дори и само да види резултатите) - 25 лв.

# 96
Espa, Нощни и други мами, ако знаят, имам такива като корички по зърната. Знам, че не трябва да ги пипам и чопля и т.н.. Взех си от този лансинох, но не съм се мазала още и много му се чудя. Ако се мажа с него ще повлияе ли на тези корички да паднат? Много ме дразнят. Зърната са ми много чувствителни и болезнени по принцип. Някой път с дрехите като си закача зърното и ако се обели коричка, доста ме боли. Това, здраве да е, ще го преживея, но от няколко дни го мисля и се чудя какво ще стане като тръгна да кърмя и съм с тези корички? Ами ако се обели и бебето го глътне?  #Crazy Между другото и преди да забременея, отвреме-навреме са ми се появявали такива корички  newsm78, но бяха по-малки и падаха след баня. Възможно ли е, въпреки че не е имало бременност, все пак да се е отделяло нещо от грдите (кърма, коластра или е някакъв друг секрет?)
[[/quote]

Wickedly, аз имах до преди два дни такива корички, които си ги отглеждах от 4-5 месец и при мен бяха доста болезнени, закачах ги няколко пъти и ми причиняваха много неприятни болки. С първото намазване с Лансинох кожата около тях омекна и те сами си паднаха, намерих ги в сутиена. Сега почиствам зърната леко с тампонче със сребърна вода и след това ги мажа с Лансинох. Явно е коластра, защото виждам как изтича гъст бял секрет. Иначе и аз преди бременността съм забелязвала такъв белезникав секрет, но не се натрупваше толкова много и при баня си се изчистваше. Пролактинът ми винаги е бил близо до горната граница и аз на това го отдавам. Сестра ми е същата като мен и през бременността и тя е образувала такива кори. Тя ме посъветва как да ги почиствам и съм доволна от резултата. Така избягваш нараняване на зърното, чоплене и болка. Да не говорим за контракциите, които може да се предизвикат.

# 97
Espa и аз съм така с бирата, затова ММ е уверен, че при мен бремеността граничи с болестно състояние  Joy

# 98
Ехе здравейте нещо няма голяма активност тия дни. Аз съм по-добре след като увеличих магнезия. Явно ми трябва по-голямо количество...Няма да променям повече лекарските предписания на своя глава. Трябва да готвя след малко. Толкова е горещо, че не се диша направо, у дома ще стигнем 28 градуса температура в стаята. Аз се опитвам да си запазя час за лекар очен отново, за да ме прегледат този път както трябва... Много се ядосвам, че само си загубих времето с оная... а то си минава. Сигурно ще отида на очен в 34 или даже в 35 та. Надявам се да не е късно и да мога да родя нормално все пак, ще видим какво ще кажат. Гърлото ми се оправи уж, много малко ме дразни, но смятам, че скоро напълно ще се нормализира. Нямам търпение до следващия си преглед, но той е другата седмица, така че ще трябва да си почакам дотогава. Бебето се движи доста и мн му се радвам. Като се размърда и целия ми корем става на вълнички много е яко. От време на време не ми се вярва, че вътре има бебе. Някои мами казват, че им отвръща като си потупат примерно коремчето. При мен няма такова нещо, акоо не иска да се мръдне, колкото и да се опитвам не ми се получава. Сънувах много странен сън, в който обеснявам как ще раждам на 29 ти. Амаа  не разбрах 29 ти август или юли.. Много се надявам да  е август. Ако заради очите се наложи да е секцио, дали може все пак да изчакаме да си тръгне раждане и тогава да се мине към секцио. Иска ми се бебето само да си каже кога иска да излезе, а и знам, че при нормално раждане текат някакви процеси, които го подготвят за излизането му на бял свят. Не знам аз много се надявам да не се получи така. Иска ми се да мина по-рано на очния, че да съм спокойна. За бирата - по принцип не обичам, ама грам, много на гадно ми мирише, на вкиснато....
Само не знам как да ходя да говоря с педиатрите, поне да знаех работното време, че да не се разкарвам напразно.Едната е наблизо до нас. Но другите двама са  ми по-далечко и не знам как да го измисля.  Ние още не сме направили промените в стаята, за да се подготвим за бебето, а ми се иска като вляза в деветия да съм готова с всичко и само да си чакам. И само мърморя на ММ, той пък е толкова спокоен , сигурен е човека, че ще си изчакам термина и само ми вика то има още месец и половина поне.... Мъжка му работа, моят поне е такъв, ако може да го отложи, ще го отложи... Вика ми да се разхлади и така да се ражда бебето към края на август поне, защото иначе щяло да бъде много жега.
Ох аз изписах цял ферман с глупости, но ще извините. Отивам да готвя! До скоро  Hug

# 99
Цвети, аз съм другата мама с тест за глюкозно обременяване и на строга нисковъглехидратна диета. Резлтатите за глукозата изглеждат нормални, но все пака Начев би могъл да каже повече. Не ти ли изследваха и стойностите на инсулина на 0, 60 и 120 минута? Обикновено се изследват и двете. Публикувам моите резултати от теста. Можеш да отбележиш,  че при мен стойностите на глюкозата се побират в референтните граници, но моя АГ каза, че на 60-та мин. не трябва да надвишава 9 за бременни жени, а при мен е с два пункта повече. Притеснителни са високите нива на инсулина, което означава сериозно ниво на инсулинова резистентност. Затова трябва да се храня с минимално количество въглехидрати, и то такива с нисък гликимичен индекс. Забранени са тестени, бял хляб, картофи, ориз, царевица, всички, съдържащи захар вкл и плодове.

OGTT with insulin levels 
OGTT with insulin levels  23.7 mIU/ml (3 - 17.1)  H   
Insulin after 60 min  189.8 mIU/ml     (3 - 45)  H   
Insulin after 120 min  97.8 mIU/ml     (8.7 - 30)  H   
Glucose  5.85 mmol/l                         (3.5 - 6.1)
Glucose after 60 min  10.79 mmol/l     (3.5 - 11.1)
Glucose after 120 min  6.97 mmol/l     (3.5 - 7.2)

Как мога да се свържа с Начев за консултация? Къде и кога преглежда?

Благодаря ти, че се включи Simple Smile Аз при Начев, за първи път ходих при него в Майчин дом. Изнервих се тотално, защото си без час, с ред, и като почнат да слизат от отделенията в Майчин дом, и седиш като цивка. В Панацея ходя отдавна при него, ходила и без час, и с час. Ели, ти е обяснила всичко. Влез в сайта на Панацея и ще видиш контакти. А защо не са ми следили инсулина не знам, аз си правих обременяването в Цибалаб, не ми се занимаваше пак с майичн дом. Преди години като го правих същото изследване, го правих в Майчин дом, при Бояджиева, но не можа да се свържа с нея, този път. И за това си го правих в клиниката Щерев, където се следя. Надявам се, това което съм направила да стига на Начев. Аз се чух преди това с него и той каза, че няма значение къде ще се прави изследването, важното е, кръвта да е взета от вената, а не от пръстта. Ти къде си си правила изследването? Аз от преди бременността си имам инсулинова резистетност, но при мен всеки месец глюкозата, даже ми е по-ниска и от преди да забременея. А и знам, че и стреса си казва думата, а аз като пуснах това изследване, бях стресирана, предната вечер имах контракции и съм го мислила постоянно, и си поплаках Simple Smile

# 100
Питам за кърма от шише, защото може да наложи да се върна бързо на работа. Но щом казвате, че е трудно, незнам дали ще мога. Ще пробвам все пак.

# 101
Здравейте, мили мами!   bouquet
Бих искала да поканя мамите, които бременеят извън България в Бременни майки в чужбина и да помоля момичето, което поддържа темата ако може да сложи линка на първа страничка. Предварително благодаря! bouquet
Лека и безпроблемна бременност !  Hug

# 102
Добра вечер!

Искам бебче, дано не се наложи секцио заради очите. Мисля, че може да се изчака бебето да тръгне само преди да те срежат, но го обсъди с доктора ти, най-добре, че май не всички се навиват на този вариант. За педиатрите – пробвай да говориш първо по телефона. Хаха, мъжете са опасна работа, все си мислят че бебетата ще се родят точно когато е най-удобно, направен е ремонта и всичко е напазарувано, и този момент е е някак все още далеч. Това ми припомня за една приятелка, на която мъж и прави ремонт на стаята на детето докато тя беше 3 те дни в болница след раждането и, което беше на термин  Mr. Green
Хехе, Ели, Кали, не я преборих тая бира и това си е  Hug
VV, ще успееш, огромни адмирации  за амбицията ти да цедиш и кърмиш, въпреки че ще работиш!  Hug  Ти кога мислиш да се върнеш на работа, веднага след раждането или след няколко месеца? На пълен работен ден ли мислиш веднага да почнеш? Имаш ли условия за цедене в офиса ти – баня, кухня, стая с ключ? Нямаш ли някакъв вариант за работа от вкъщи? Ще е добре, ако можеш поне първите 6 седмици след раждането да си вкъщи, но и да трябва да се въртеш веднага – ше се справиш. При всички положения, хубавото е, че освен цедене ще имаш и стимулация от бебето, което суче директно, когато се върнеш от работа, сутрин и през ноща. На първо време е важно да си вземеш хубава помпа, и най-вече да поставиш едно добро начало на кърменето, за да изграиш хубави количества мляко, които да поддържаш в последствие. Т.е още от самото начало да се храните често и възможно най-рано след раждането или ако бебето не е при теб да започнеш да цедиш веднага. Веднъж изградила добри количества мляко, после поддържането ще е по-лесно, особено, ако в началото и след като се върнеш на работа бебето помага със сукане. Проблемът с помпата е, че не задейства така добре рефлекса на потичане и това пречи на гърдата да се изпразва добре. Обаче тук има разни хитрини, които можеш да използваш. Организма в това отношение реагира много добре на заучени сигнали -  например хубаво е да си създадеш навик от начало, винаги като седнеш да кърмиш детето да изпиваш чаша вода. Постепенно мозъка почва да свиква, че като пиеш вода, задейства рефлекса на потичане и се цеди по-лесно. Също – масажи с погалване на гърдите преди цедене, топли компреси, снимка на бебето, дори запис на неговия плач, дрешка с неговия мирис, могат спонтанно да отключат рефлекса на потичане и знаейки това да изиграеш тялото ти да реагира на помпата почти толкова добре, колкото и на бебето. Ето една статия за избор на помпа, освен да ти помогне да си избереш помпа, в статията има хубава статия как да помогнем на рефлекса на потичане виж секцията – “ Помощ! Помпата ми не върши работа – не мога нищо да изцедя с нея…” В тази статия тук http://xedra.wordpress.com/2009/05/09/handexpression/ също можеш да намериш секция как да стимулираш рефлекса на потичане.
http://xedra.wordpress.com/2009/11/14/premie/ в тази статия макар и предназначена за жени поддържащи кърма за недоносени деца има доста подробна ифромация за цеденето и мисля че ще ти е полезна, макар че няма да се намираш в толкова екстремно положение, защото бебето все пак и ще суче на гърда
Другите предизвикателства, които ти предстоят са – да не се отучи с пиенето от шише, бебето от гърда и другата опасност, да не свикне твърде много с гърдата и трудно да го приучиш да пие от шише. 
Статия – как да приуча кърменето си бебе да пие от шише
http://xedra.wordpress.com/2010/04/02/take-a-bottle/
и една как да храниш със шише, така че да не се отучи от сукане
http://xedra.wordpress.com/2009/10/29/bottlefeeding-2/

Съжалявам, че те залях с толкова информация, но в твоя случай е особено важно да си подготвена добре предварително, за да можеш да се справиш оптимално и най-лесно с педизвикателствата.

И да се похваля на края, дойде ми слинга, жесток е, много приятно син, сега почвам тренировки на сухо да го връзвам. Нощни, ще питам за акъл сигурно   Simple Smile

Хубава вечер!

# 103
Добър вечер, момичета   bouquet

Нещо не мога да заспя  ooooh! Легнахме си с мм, той заспа след 3 секунди, естествено. Беше ме прегърнал през корема и спеше, а пък аз гледах някакъв тъп филм. Тъкмо взех да се унасям и малката  реши, че ще ме подритне. Подритна ме тя 1-2 пъти и спря. Ритничетата бяха там, където беше ръката на мм. Той, без да се събужда, реши да ми побутне и той по корема ... последва отговор отвътре, после отговор отвън и т.н., забавляват се нашите на мой гръб (или по-скоро - корем)  Crossing Arms Ами, разсъних се и станах, изядох 1 парче диня и сега дежуря в тоалетната  Tired
Днес се видях с една приятелка, с която не сме се виждали от януари месец. Милата като ме видя, такъв рев му дръпна, че се ошашавих какво да правя. А тя, милата, се разчувствала при вида на корема. После ме помоли да го погали и 5 минути говори нещо на бебка  Crazy

Espa, Нощни, destiny792, благодаря ви за съветите за коричките. Значи, сърбежи няма. Не приличат точно на белеща се кожа. Някак по-дебели си и като че ли не са напълно изсъхнали... Ох, хич не мога да го обясня  newsm78 . Одеве като се изкъпах, малка част се беше почти отлющила, та я дръпнах. Дебела е. Отвън е изсъхнала, кафява на цвят, но като я стиснах така между палеца и показалеца някак ми се стори, че във вътрешността си не е напълно засъхнала. Зърната са ми болезнени. Като махнах тази коричка, половин час след това ми беше много гадно на зърното, като се допираше в дрехите. В крайна сметка се намазах с лансиноха (голям зор ми беше, не мога да се пипна по зърната направо  newsm45 ). Дано подейства, ще видим.

Espa, мм има един лаф "Като не ти се пие бира, винаги можеш да гаврътнеш една ракийка"  smile3521

Нощни, благодаря за статията за размерите. Лошото е че хич не мога да преценя  ooooh! , а няма и къде да отида и да ги разгледам на място. Малко на сляпо май ще поръчвам. Май ще си взема от тези по-дълите. Винаги мога си го скъся, предполагам, докато, ако взема някой, който ми се окаже къс и неудобен, няма как да го удължа  Thinking

Iskambebche, радвам се, че болките и контракциите са отминали  Hug Само с такива добри новини да ни навестяваш  Peace . Ох, 28 градуса звучи като в ада  Shocked На мен все ми е жега, а у нас е към 21-22 градуса. Не знам какво ми става, но все ми е топло, а климатик не искам да пускам, че да не взема да се разболея пък сега... За педиатрите, бих те посъветвала да им намериш телефоните и да им звъннеш да ги питаш кога да отидеш да се срещнете, за да не се разкарваш напразно  Peace Твоя мъж обаче ме разби с твърдението, че в края на август щяло да се разхлади  Joy hahaha . Моят и той все ми вика, че имало време. Според него само близнаците не се раждали на термин, и понеже ние очакваме едно бебе, то значи ще си дойде точно на термин, следователно - има време.... Толкова са наивнички понякога, да се спукаш от смях  hahaha Стискам палци за добри резултати от очния преглед  Peace . Аз също ще отида, но моята АГ ми каза, че като вляза в 9 месец е най-подходящо да отида, така че ще чакам до 36г.с.

Espa, хайде честит да ти е новият слинг. Ти какъв точно си взе? Снимай го да го видим Peace

Спокойна нощ на всички   bouquet

# 104
уики, знаеш ли, че и аз отккато пускам машинката пак се будя с болящо гърло.
аз иначе се отчитам във фейса. контракциите си продължават, ама вече имам и застаряваща плацента и намалели води, та общо взето се крепим.
иначе и аз имам такива корички, аз си ги имам и като не съм бременна, но сега са една идея повече. при мен с първото раждане паднаха още в началото, редполагам и сега ще е така.

искам бебче, за педиатрите трябва просто да звъннеш и да пиаш кога са, защото те често работят по половин ден и после имат половин ден ходене на адреси.

явно мм е сбъркан, защото той е от тези, дето само се шашка, че ще се роди бебето и той нещо няма да е подготвен. като бях бременна с дара терминът ми беше 18 януари, милият един месец сънува как тръгвам да раждам, а колата е зарита със сняг (което няма как да се случи, защото живеем на голям булевард и никъде да не чистят тук чистят) Simple Smile още го бъзикам, защото като тръгнах да раждам имаше такава мъгла, че с пръст в окото да ти бръкнат няма да разбереш Simple Smile)))

Общи условия

Активация на акаунт