Деца с очни проблеми - тема 8

• 149 528
  • 760
  •   1
Отговори
# 150
Още веднъж благодаря! Hug

# 151
ЗДРАВЕЙТЕ, на всички дами,  които споделят проблемите, притесненията, радостите си и помагат виртуално със съвет или с добра дума.
Имам нужда от съвет, макар и непрофесионален, но много от вас са минали по пътя на информирането, за да вземат решение за това как да постъпят с проблема на детето си.
Дъщеричката ми е на 5 год. и при профилактичен преглед се установи, че е със смесен астегматизъм и се налага носенето на очила. Тъй като реших да я заведа и при друг лекар, за да съм сигурна, че наистина се налага носенето на очила от едно много активно дете, сега имам две рецепти за очила, които много ме озадачиха, защото ми се струва, че са тотално различни. Едната е за двете очи за далече- Cyl-0,5, AX 5 градуса, DP 52 мм. А другата за далече- o.d.-Cyl+2,0, AX 90 градуса, DP 50 мм. и o.s.- Cyl+1.75, AX 950градуса, DP 50 мм.
Това разминаване го видях като прибрахме и разгледах дадените ми документи и ако някой може да ми даде малко яснота по рецептите ще съм много благодарна. Благодаря предварително и желая здраве на децата на всички и да са много усмихнати.
July_morning, благодаря, че се поинтересува. Изследваха детето ми и с апарат, и с разширяване на зениците. Ще напиша и резултатите от апарата, за да има повече инфо.
Първи преглед:
Без разширяване: Right- S- +1,25, C- -3,12, A- 4, Left- S- +1.00, C- -1,87, A- 5
                                                                                       S- +1.00, C- -2.00, A-5
                                                                                       *S- +1.00, C- -2.00, A- 5
VD=12, PD=52
След разширяване: Right- S- +2.00, C- -2.87, A- 178, Left- S- +1.87, C- -2.62, A- 6
                                                                                              S- +1.62, C- -2.25, A- 6
                                                                                            *S- +1.75, C- -2.50, A- 6
VD=12, PD=51
Втори преглед:
Без разширяване: Right- SPH- +1,00, CYL- -3,25, A- 180, Left- SPH- +0.50, CYL- -2.50, A- 10
                                                 +0.50, CYL- -3,00, A- 180                   +0.50, CYL- -2.25, A- 7
                                                 +0.75, CYL- -3,25, A- 179                   +0.50, CYL- -2.25, A- 9
                                                 +0.75, CYL- -3,25, A- 179                   +0.50, CYL- -2.25, A- 9
VD=12, PD=53
След разширяване: Right- SPH- +2.00, CYL- -3.25, A- 3, Left- SPH- +1.75, CYL- -3.00, A- 10
                                                    +2.25, CYL- -3.50, A- 2                   +1.75, C- -3.00, A- 7
                                                    +2.00, CYL- -3.50, A- 1                   +1.75, C- -2.75, A- 12
                                                    +2.00, CYL- -3.50, A- 1                   +1.75, C- -2.75, A- 10
VD=0.0, PD=54

Ако някой може да ме ориентира, ще съм благодарна. Сега търся някой за трето мнение, само да ме посъветва като се запознае с документите. 

# 152
Според мен първата рецепта е грешна.

# 153
Здравейте, трябва да допълня, че при първия преглед бяхме извикани отново със затворени зеници и ни слагаха очила, на които се сменяха стъкла и така се стигна до първата рецепта- с малкия диоптър. А при втория преглед това не бе сторено. Не знам дали това е от значение.

# 154
Здравейте, трябва да допълня, че при първия преглед бяхме извикани отново със затворени зеници и ни слагаха очила, на които се сменяха стъкла и така се стигна до първата рецепта- с малкия диоптър. А при втория преглед това не бе сторено. Не знам дали това е от значение.
Здравей, може и да е след дъжд качулка, но реших да ти отговоря. Аз съм на 45 г. и на този преглед със смяната на стъкълцата се оплитам, а дете на 5 години да може да прецени кога вижда по-добре... Според мен и двете ви рецепти са грешни и определено сте за трето мнение. На компютърните разпечатки последния ред е средно аритметично от "щракванията".
Ще ти напиша последните резултати на сина ми /на 4,5 години/
Д.О. -0,50 -2,25 147; Л.О. +0,25 -1,00 15 - предписани очила, които носи от 5 месеца
Д.О. -1,50 150; Л.О. -0,50 15 . Диагнозата е астигматизъм и очилата са малко по-слаби от втората колона числа. А на вас и на двете рецепти пише Cyl това означава, че и от двете места диагнозата е астигматизъм, но има разлика в изписаните диоптри. Ако не съм права поне ще предизвикам по-знаещите мами да обяснят повече! Успех!

# 155
  • Русе
Относно прегледа със стъкълцата аз също изобщо не мога да се ориентирам кога виждам по-ясно. Често ми се налага да ходя на очен лекар, ходила съм при различни доктори. Дали защото много бързо ги сменят или разликите в стъкълцата са малки всеки път се затруднявам да кажа с кое виждам по-добре. Дори на мене не ми е ясно, защо трябва да се прави този вид преглед, след като на апарата ти засичат зрението преди и след разширяване на зениците.

# 156
Благодаря на дамите проявили интерес към питането ми.   bouquet
Определено си мисля да се консултирам с трети лекар.
Дори се чудя дали въобще да слагаме очила или да изчакаме до тръгването на училище, нали окото се развива до 7-8 годишна възраст и тогава ако имаме проблем с виждането и концентрацията, с прекалената и лесна умора да мислим отново по въпроса. Опитвам се да се информирам, да се ограмотя до колкото е възможно за лаик в тази област, но ми е много трудно да взема решение, водена от опасенията ми да не навредя вместо да помогна на детето ми.

# 157
Благодаря на дамите проявили интерес към питането ми.   bouquet
Определено си мисля да се консултирам с трети лекар.
Дори се чудя дали въобще да слагаме очила или да изчакаме до тръгването на училище, нали окото се развива до 7-8 годишна възраст и тогава ако имаме проблем с виждането и концентрацията, с прекалената и лесна умора да мислим отново по въпроса. Опитвам се да се информирам, да се ограмотя до колкото е възможно за лаик в тази област, но ми е много трудно да взема решение, водена от опасенията ми да не навредя вместо да помогна на детето ми.

При вас има висок астигматизъм и е опасно без очила. Naughty
Астигматизма не се променя с възрастта.

# 158
  • София
bee_var, не съм специалист и не мога да тълкувам двете ви предписания, но искрено те съветвам да намериш трети лекар, на който да се довериш и да направите очила. Не отлагайте за след години...
Писала съм и преди, но на кратко: и двете ми големи деца са с далекогледство и астигматизъм, сложили са очила на 3г и някой и друг месец. Баткото имаше и мързеливо око, но това няма отношение към случая ви. Виждаш може би от лентичката - дъщеря ми е на 5г8м. и до ден днешен се случва да ми каже, че вижда еднакво добре и с очила и без тях. Въпреки това си ги носи и знам, че е добре, че ги носи. Баткото започна да сваля диоптъра по много малко чак след 3-4г. носене на очила, а тази пролет за първи път намали и астигматизма на едното око. Самата лекарка се изненада и каза: Да, по книгите навсякъде пише, че астигматизмът е за цял живот и не се променя, но ето, че вече има примери, които опровергават учебниците. Тя е чела и за такива изследвания проведени в САЩ.
Особено за далекогледството, но и за астигматизма, е напълно възможно да не забележиш в ежедневието, че детето има нужда от корекция, но това не означава, че е така. Стискам палци да откриете вашия лекар.

# 159
DeVa®,  ако ти е възможно може ли да ми кажеш за какви опасности говориш. Четох за главоболието, уморените очи, мисля и за ечемици някъде. Това ли имаш предвид? Благодаря   bouquet

Jiema,   bouquet благодаря ти, че сподели с мен опита си. Във Варна, детските офталмолози са прекалено малко и явно просто ще трябва да се доверя на един от тях и да се надявам и инстинкта ми да ми помогне. 

# 160
bee_var, при астигматизма образът е размазан.
Ако детето се напряга, за да фокусира, ще се увеличи диоптъра.

Защо ви е страх от очила, бе хора? Rolling Eyes

# 161
При мен, Страхът не е от очилата, а от това, че са предписани различни очила, предписанията на лекарите са различни и не знаеш дали избора ще е правилен. Ако бяха приблизително еднакви- нямаше да имам такива терзания. А и не е толкова пораснала девойката ми, за да ми обясни има ли проблем със зрението, за нея всичко е о'к. Ясно е, че ще се слагат очила, въпроса е да съм поне малко спокойна, че няма аз да навредя на детето си като реша кои очила да направя.

# 162
За точния диоптър ще търсите поне още едно мнение, даже две, за по-сигурно. Peace

А детето няма как да каже, то няма база за сравнение.

# 163
Напълно ще се съглася. Детските специалисти тук не са много, но обезателно ще се консултирам с още някого.

# 164
Ако не е тайна от къде си?
Виж на 1 страница ние къде си водим децата и си избери, няма да сгрешиш! Peace

Общи условия

Активация на акаунт