Университети в Германия и в други държави с немски език 3

• 75 766
  • 766
  •   1
Отговори
# 525
Да се включа и аз по темата с TUM - кандидатстване миналата година специалност информатика. Дъщеря ми също е с диплома 1.0, но и нея извикаха на интервю (да, и нас ни свариха на морето, и на всичкото отгоре имахме не 7, а 6 дена до насрочената дата, защото имейлът пристигна след 7 вечерта наше време). Основния проблем с интервюто беше логистичен - в петък следобед спешно трябваше да купим билети, да резервираме хотел - за понеделник. Интервюто наистина не е било нещо кой знае какво -  в интерес на истината именно в подробната процедура за прием за специалността в TUM има описано и какви точки се засягат в интервюто, или по-точно какво се оценява като резултат от него (само дето това го видяхме после  Laughing). След това като разгледахме в профилът ѝ за кандидатстване видяхме, че там стои само оценка от интервюто, а на реда, където би трябвало да има бал от дипломата стои "not applicable" (четях english версията на сайта - не зная как е на немски), т.е. най-вероятно и при нас е трябвало да изпратим академична справка, и вероятно можеше финансово да си спестим едно пътуване, но...явно не сме разбрали (а и няма как да съм сигурна , че това е била причината). Както и да е -важното е, че резултатът беше положителен - още час след края на интервюто са и съобщили, че е приета, така че можехме да се заемем с останалата подготовка по заминаването още средата на август (което не е малко).

Здравейте, бих помолила за малко повече инфо за общежитията в ТУМ. Успяхте ли да се класирате, имахте ли трудности и т.н. Моят син също ще кандидатства тази специалност в ТУМ.

# 526
  • София
Присъединявам се към въпросa на  klasnata.

# 527
Здравейте, бих помолила за малко повече инфо за общежитията в ТУМ. Успяхте ли да се класирате, имахте ли трудности и т.н. Моят син също ще кандидатства тази специалност в ТУМ.

Общежития към университета няма. Студентските общежития в града са към т.нар. Studentenwerk, и са за всички университети (по спомен имаше някои хохшулета, които правеха изключение).  За общежитие се кандидатства онлайн, и като огледате списъка на общежитията ще видите, че за всяко се чака по мин. 2 семестъра,  може и повече. Ние все още чакаме ред за общежитията към studentenwerk. Другият вариант са частните общежития – има много, и подробен списък с такива има в сайта на университета в секция „accommodation”. Разбира се от google винаги е възможно да изскочат и още. Частните общежития са най-разнообразни – има например само мъжки, само женски, към различни организации – религиозни или не, общежития специално за студенти по изкуства и др. Също и изискванията им към кандидатите са различни – трябва внимателно да прегледате на съответния сайт (примерно за едно от католическите общежития искаха препоръка от пастор  Laughing). Има такива общежития, които приключват с приема на документи  на кандидати за зимния семестър още на 31.05 , и такива като нас, които се сещат за настаняване в края на лятото нямат шанс там (поне за първия семестър). За щастие има и такива, които нямат фиксирани срокове за кандидатстване, и благодарение на това успяхме да намерим стая в едно частно общежитие още преди да замине от тук, което за мен си беше чист късмет. Иначе за децата, които пристигат без осигурено настаняване остава варианта да ходят и да се молят всеки ден в studentenwerk, докато някой служител ги съжали – чувала съм че това работи, но слава богу не ни се наложи. Има вариант и квартира, но и там не знам доколко първокурсник от България има шанс, освен ако не познава някой. Не забравяйте и че началото на учебната година съвпада с Октоберфеста, когато места в хотели и хостели на практика няма, а цените са невероятни – поне колкото едномесечен наем. Това е информацията от миналата година, предполагам, че повечето неща важат и тази. Успех с търсенето!

Последна редакция: пн, 23 мар 2015, 16:11 от GreenEyes

# 528

Общежития към университета няма. Студентските общежития в града са към т.нар. Studentenwerk, и са за всички университети (по спомен имаше някои хохшулета, които правеха изключение).  За общежитие се кандидатства онлайн, и като огледате списъка на общежитията ще видите, че за всяко се чака по мин. 2 семестъра,  може и повече. Ние все още чакаме ред за общежитията към studentenwerk. Другият вариант са частните общежития – има много, и подробен списък с такива има в сайта на университета в секция „accommodation”. Разбира се от google винаги е възможно да изскочат и още. Частните общежития са най-разнообразни – има например само мъжки, само женски, към различни организации – религиозни или не, общежития специално за студенти по изкуства и др. Също и изискванията им към кандидатите са различни – трябва внимателно да прегледате на съответния сайт (примерно за едно от католическите общежития искаха препоръка от пастор  Laughing). Има такива общежития, които приключват с приема на документи  на кандидати за зимния семестър още на 31.05 , и такива като нас, които се сещат за настаняване в края на лятото нямат шанс там (поне за първия семестър). За щастие има и такива, които нямат фиксирани срокове за кандидатстване, и благодарение на това успяхме да намерим стая в едно частно общежитие още преди да замине от тук, което за мен си беше чист късмет. Иначе за децата, които пристигат без осигурено настаняване остава варианта да ходят и да се молят всеки ден в studentenwerk, докато някой служител ги съжали – чувала съм че това работи, но слава богу не ни се наложи. Има вариант и квартира, но и там не знам доколко първокурсник от България има шанс, освен ако не познава някой. Не забравяйте и че началото на учебната година съвпада с Октоберфеста, когато места в хотели и хостели на практика няма, а цените са невероятни – поне колкото едномесечен наем. Това е информацията от миналата година, предполагам, че повечето неща важат и тази. Успех с търсенето!

Aко става дума за квартира в Мюнхен да търсите есента... не си го причинявайте, кауза пердута е. Евентуално с много късмет или при познат...
Дъщеря ми търси повече от месец, при това с постоянен трудов договор, с приличен доход (гледа се дали ще ти стига да си плащаш наема), и сама отначало, по обяви и с агенция после, мъка страшна... То са интервюта първо с агенцията, после със собственика, пък тези с малките деца са с предимство, абе голяма одисея...
Просто си наравно с германците а и с други, на опашката, а те, знаете, по принцип си живеят на квартира, рядко имат собствено жилище.
Вяро, че тя търсеше малък апартамент, може би за стая е по-различно, но все пак не оставяйте за последния момент, авантюра е. Особено в Мюнхен, хеле пък за този период....
Малките апартаменти са от 8-900 евро нагоре, в нормален квартал близо до бана.

# 529
Мюнхен - моето дете също беше 6 месеца на квартира, сега се мести в общежитие. Има срокове в Studentenwerk за подаване на молба за общежитие и те са доста рано, може би вече текат. Подайте при първа възможност, защото се чака ред според датата на подаване, а наистина е много трудно с квартири в Мюнхен.

# 530
И в Аахен същата работа - 6 месеца на квартира, сега вече е на общежитие. Имаше възможност още преди месец-два за общежитие, но нещо не му харесаха офертите. Общежитието е малко, с около 20  студента, противно на моите очаквания. newsm78

# 531
# 532
Видях и аз,следя ги  тези прекрасни млади хора.За съжаление няма да можем да присъстваме,по-точно щерката има отдавна поет ангажимент,който не може  да бъде отложен.Силно се надявам ако от темата  отиде,да разкаже впечатления.

# 533
  • София
Бях обещала да споделя отговора на ТУМ за събеседването. Последният се забави, затова и чак сега пиша. Написаното на страницата им, че кандидати с над 73 точки се освобождават от тази среща, важи само за немци и съответно за  чужденци от ЕС, положили обаче  das Deutsche Abitur. Тоест деца от БГ биха се освободили от събеседването само ако са завършили Дойче Шуле или лайстунг на 91 НЕГ. Всички останали, без значение колко висока е дипломата им от немска гимназия и какъв езиков сертификат имат, отиват на срещата. 

Което обаче породи у мен друг въпрос. Определено искат академичната справка за последните 4 срока, трябвало да бъде изпратена и тя редом с другите документи за проверка от Уни Асист. Губи ми се малко смисълът от нея, щом няма да има  така или иначе тежест балообразуването в  точки.. Thinking Или все пак проследяват с академичната справка дали е достигнат минималният праг, след който могат да викнат кандидата на събеседване? Тоест минимумът за допускане важи и за чужди кандидати, но частта с освобождаването не?

Последна редакция: вт, 31 мар 2015, 23:58 от пенсионирана русалка

# 534
Ми не се губи. Просто за кандидатите ненемци балообразуването е представяне на събеседването там плюс  точките, които полувачат в резултат на представянето на инфото от академичната справка.....За мен се затвърждава мнението ми, че ако специалността е нумерос клаузос /без значение дали унито иска и събеседване допълнително или не иска/ си е необходима и академична справка. Просто защото при тяхното образование и съответно дипломи значение имат точно оценките от последните две години от гимназията, а не от 9 клас както е в нашата диплома. И когато има ограничен прием, явно точно това има решаващо значение при класирането....

# 535
  • София
Ми не се губи. Просто за кандидатите ненемци балообразуването е представяне на събеседването там плюс  точките, които полувачат в резултат на представянето на инфото от академичната справка.....За мен се затвърждава мнението ми, че ако специалността е нумерос клаузос /без значение дали унито иска и събеседване допълнително или не иска/ си е необходима и академична справка. Просто защото при тяхното образование и съответно дипломи значение имат точно оценките от последните две години от гимназията, а не от 9 клас както е в нашата диплома. И когато има ограничен прием, явно точно това има решаващо значение при класирането....

Логично е това, Казабланка, ама въпросът е, че  специалността не е NC. Peace

# 536
За събитието ,което се организира днес във "Фабриката"-първо посещение ми е на на такова събитие и вероятно последно.Просто децата се справят прекрасно и съвсем самостоятелно Grinning.Разбира се съм приятно изненадана от посещаемостта.Хареса ми.Кратко,ясно и точно-който каквото го интересува , има кой да отговори, посъветва,подкрепи.Успех на кандидатстващите Peace На есен ще организират среща-опознаване на приетите студенти Hug

# 537
За събитието ,което се организира днес във "Фабриката"-първо посещение ми е на на такова събитие и вероятно последно.Просто децата се справят прекрасно и съвсем самостоятелно
Дъщеря ми също ходи,но каза,че нищо ново не е научила.

# 538
vale3000 , съгласна съм-просто самите кандидатстващи са доста добре ориентирани и вече ако има конкретни по-специфични въпроси ,биха могли да получат отговори. Peace

# 539
  • София
Дъщеря ми също беше, запозната е с цялата процедура по кандидатстването и въпреки това на конкретни въпроси за специалността  и избрания град  е получила отговори, които преценява като полезна информация. Peace

Общи условия

Активация на акаунт