7-те рилски езера

• 20 433
  • 105
  •   1
Отговори
# 15
  • Варна
Както стана ясно, преходът е според човека. Но понеже ще бъдеш с организирано пътуване, имаш ограничение във времето. Затова написах, че в рамките на това време има варианти.

После да разкажеш! Приятно изкарване!

Последна редакция: вт, 15 юли 2014, 17:54 от beljata

# 16
Всяка година се качвам до рилските езера и никога не съм ползвала лифт, затова бъди спокойна, според мен времето ще ти е предостатъчно. Единствения проблем е че на лифта се чака много, той е доста бавен и юли, август качването с лифта става по-бавно отколкото пеша.
Относно екипировката:
Раница, обувки с твърда подметка, водоустойчово аке.

# 17
Сладка рибка - весело изкарване!!! Да не забравиш фотоапарата!!! дано имаш прекрасно, слънчево време и да се влюбиш в планината!!! Ще чакам с нетърпение разказа ти!!!
Utro77 планирай си посещение на Рилски езера, но не между другото. Тръгни конкретно за там, планувай си почивка с нощувка, за да не те притиска времето и ще разбереш магията на това място   bouquet

# 18
Здравейте! Аз имам друг въпрос. В края на юли планираме да посетим Рилските езера, но предложението за нощувка е  в с. Говедарци. От хотелчето ми казаха, че селото е на 30км. от Паничище, но maps.bg твърди друго, Някой може ли да помогне с инфо? Времето ни е ограничено, защото след разходката ще трябва да пътуваме до Разград, макар да сме наясно, че това ще е през нощта.

# 19
Защо трябва да ходите до Паничище?
Извинявай Бен не съобразих, че е заради лифта и, че сте с кола...по-скоро попитайте в хотелчето да ви упътят. Аз съм минавала разстоянията пеш. Бих пътувала с кола до х. Вада, а от там до езерата е около 3ч. път пеша. Определено с колата ще си спестите ходенето, но едва ли ще спестите време...

Последна редакция: вт, 15 юли 2014, 20:49 от Ladybird_

# 20
Може би са имали предвид пътя от Говедарци до Паничище през х.Вада и х.Ловна, той е трудно проходим за обикновен автомобил. Другия път който е през Самоков и Сапарева Баня наистина е по-дълъг, но ще го вземете по-бързо. Трябва да имате предвид че дори да стигнете рано и да хванете отварвнето на лифта едва ли ще приключите с обиколката преди 2-3 часа ( ако искате да видите всички езера)
Района на мальовица също е много хубав (1час от говедарци) и там има езера ( еленино езеро) но за него също ще ви трябва доста време

# 21
Ние спахме в с. Говедарци. Не помня колко точно ни отне да стигнем с колата до лифта, но не беше много - може би половин час.
Да, красиви са езерата, но явно ние не бяхме подготвени с информация колко точно има да се върви и леко се озорихме.

Едно въпросче /малко не по темата, ама като са събрани тук планинари.../ - страх ли ви е от мечки?! съвсем сериозно ви питам. Не знам защо, но мен ужасно ме е страх. От компанията все се шегуват с мен. Заради тях винаги, когато има възможност питам някой от местните хора и все се оказва, че наистина се срещат мечки в региона. Миналата година в подножието на връх Мальовица хижарите ни казаха, че преди няколко седмици на двайсетина км. от там едно мече се е било загубило от майка си. Има си популация от мечки по нашите планини - няма шега.

# 22

utro77 - нормално е в планината да си има животни, но не е нормално да са избити, което се случи. Планината е дом на много животни, но ние цивилизованите им го отнехме. Искренно ще се радвам ако популациите на дивите животни в бг се увеличат! Както нас ни е страх от тях, така и те се страхуват от нас. За толкова години ходене и в група и с приятелка аз не съм видяла мечка, но легенди се разказват... При изгрев слънце на път за в. Мусала съм виждала муфлони на скалите, но бяхме двама и не вдигахме шум - бързо се плашат... не съм срещала и змии - дивите животни избягват хорските пътеки... Има си правила в планината и едно от тях, е човек да се движи само по маркирани пътеки - така няма да срешнеш диво животно. Живея на село в Англия и завиждам как тук са си запазили дивата природа и живеят съвместно...

# 23
  • София
Сладка рибка, и ние ще ходим по същото време. Да не сме в една и съща група. Пиши на лични, ще бъде страхотно. Аз миналата година бях за първи път. Тежко ми беше, но такава красота, не може да се опише   bouquet
Както са казали момичетата преходът не е страшен, трае се, здрави обувки, яке, вода, нещо леко за хапване. Хайде, ще се видим на 26-ти

# 24
Момичета, благодаря за отговорите. Време ще намерим за всичките езера. Просто ми се иска да не тръгваме от Паничище към Разград след 18.00 часа, като съм оставила и един час за почивка и хапване преди път. Разстоянието до Разград е около 450км. и при всички положения ще пътуваме и през нощта, но сме шофьори и двамата с мъжа ми, така, че сме спокойни.

# 25
бен , има предвид, че след прехода ще сте доста изморени, да не каже капнали. Аз бих останала някъде да нощувам, но вие си знаете с какво време разполагате.

Ние пътувахме до Сф, но пътя е 1 час, а и стигнахме само до половината преход...

# 26
        Здравейте, любители на родната природа!
  Интересни и много полезни неща научих, четейки ви.
Ходила съм само веднъж на езерата - организирано. Не стигнахме до последните две - Сълзата и Окото.
Тази есен съм си наумила да отидем семейно и с внуците, на 6 год. са.
  Толкова бях развълнувана и очарована от гледката, че нямам спомен  за маршрута, по който сме вървяли. Спомням си, че с лифта стигнахме до х. Рилски езера, оттам поехме към друга хижа, край която бе първото езеро. След това видяхме и останалите, последното от които бе Бъбрека. Пътят на връщане ми се стори по-лек.
  Молбата ми е - ако някой от вас разполага със снимков материал и има желание, да направи един  по - подробен пътепис за маршрута. Мисля, че ще бъде от полза за всички, които ще тръгват натам.
      Хубаво лято желая на всички и нови, вълнуващи приключения!

# 27
  • Beyond the stars
       Здравейте, любители на родната природа!
  Интересни и много полезни неща научих, четейки ви.
Ходила съм само веднъж на езерата - организирано. Не стигнахме до последните две - Сълзата и Окото.
Тази есен съм си наумила да отидем семейно и с внуците, на 6 год. са.
  Толкова бях развълнувана и очарована от гледката, че нямам спомен  за маршрута, по който сме вървяли. Спомням си, че с лифта стигнахме до х. Рилски езера, оттам поехме към друга хижа, край която бе първото езеро. След това видяхме и останалите, последното от които бе Бъбрека. Пътят на връщане ми се стори по-лек.
  Молбата ми е - ако някой от вас разполага със снимков материал и има желание, да направи един  по - подробен пътепис за маршрута. Мисля, че ще бъде от полза за всички, които ще тръгват натам.
      Хубаво лято желая на всички и нови, вълнуващи приключения!

Има доста пътеписи из интернет , заповядайте :

[/i]
Скрит текст:
[/i]
Скрит текст:

Според мен преходът е много приятен, по спомен бяхме на лифта малко преди 8ч. и обратно в колата към 16ч. следобед.  Wink

# 28
Ех и аз ще споделям скоро надявам се. Ако има възможност и снимки ще слагам. Дано всичко мине добре  Grinning

# 29
           Вълшебство, благодаря за пътеписите, не се сетих за възможностите на необятния Интернет./В една глава - толкова мозък. Ех, ако бях змеица.../
  Сладка рибке, ще чакам споделеното и от теб. Желая  незабравими преживявания.
      Хубав и спокоен почивен ден на всички!

Общи условия

Активация на акаунт