За хората без деца, които ви дават съвети за родителството

• 43 043
  • 1 294
  •   1
Отговори
# 1 080
  • Куциндрел
  Е какъв среден вариант да има - или си чел, или не си, то няма средно положение. Може би, прочетох половин книга, или отворих , ама не можах да  прочета, щото пишеше глупости   newsm78 Laughing
Ти прочете ли ме добре?
Тук стана - или си чел и си се водил по книга, или не си. Няма среден вариант. Naughty
Ако не си ме разбрала да поясня - щом не си се водил 1:1 по книгата не си чел и мислиш, че в книгите пишат глупости.

/последно в нета попаднах, че детето на 12 месеца трябва да може да изкачва стълби, моето не беше проходило тогава, проходи на 13 месеца някъде, на около година и половина не можех да го махна от стълбите. Не знам Спок какво казва по въпроса, само знам, че прохождането и качването/слизанто на стълби с получи при него в нормална граница./

# 1 081
И аз гледах как в Америка захранват бебета с бургери на 4 м и после до какви резултати води.

# 1 082
А, ама те сокове през 20-те едва ли са давали. Ранното захранване, по съветската схема е производство на ранния комунизъм и изваждането на жената извън дома в полето и завода. Тогава идва и ранното отбиване.

Тъкмо прочетох една съветска литература, където се  препоръчваше до 6 мес само кърма.
Доколкото съм чела ранната съветска литература препоръчва кърменето до годинка. Дори и работещата жена е кърмела - имало си е организация, чисто по съветски. Много деца са измирали преди това, заради даване отрано на краве мляко, та много са го пропагандирали кърменето.
Нещата се променят през 60-те с масовото разпространение на адаптираното мляко. Много работещи жени започнали да го предпочитат. То пък било бедно на много вещества и затова се налагало отрано прием на витамини под формата на сокчета. Доколкото съм чувала и на Запад през 60-те и 70-те си е било модерно да не кърмиш, а да даваш АМ.
http://www.akev.ru/content/view/433/52/

# 1 083
Teмата е станала много смешна, защото спорът е станал безсмислен - едните правят нещата от книгите, защото са ги чели, а другите правим същите неща, само че без да сме ги чели никъде.

Много пък  сте интуитивни Crossing Arms

Впрочем, не вярвам. Или сте ги чели, или някой ви е казал, а вече сте забравили, освен това като гледаш вече второ си знаеш.
 Не вярвам че с детераждането свише ти падат и знания кое как и в каква поредност е добре да се прави и какво може да оплеска работата, като например да ти подриска или алергоса детето, или пък да изпуснеш някой важен знак, че имате дисплазия(личен опит), или пък... де да днам, проблеми с очите, например, които педиатълра ще забележи може би по-късно.

Никой не е пострадал от повечко информация, а от невежество - много.

# 1 084
Ранното отбиване е едно, ранното захранване- друго. След шестия месец е трябвало да има само две хранения с мляко, а на годинка и с това да се приключи. За да има на половин година поне четири хранения през деня с храна, различна от мляко, се прибягва до ранно захранване.
В Кодекса на труда и сега действат едни стари правила за даване на право на кърмачката-работничка или служителка да излиза с половин час повече обедна почивка, или да си тръгва по-рано, но мисля, се касаеше до осмия месец на бебето или до дванадесетия, т.е. говори се за ранно връщане на работа. Никой не споменава 24-месечни кърмачета.

Не само на Запад е било модерно да не кърмиш, същото беше у нас и то не преди 40-50 години, а доскоро. Родих преди десет години, кърмих година и в края на 2005-та бях гледана така  Shocked от педиатрите и други родители. Кърменето беше за циганките, защото нямат пари за друга храна. Писали сме на тази тема.

Захранване, водено от бебето, така модерно към днешна дата и присъщо на стръвните кърмачки, е правила бабата на съпруга ми и с трите си деца, родени през 50-те. При липса на просто миксери, пасатори и пр. уреди, облагородяващи труда на домакинята, а на електричество изобщо, как друго яче да захрани? Ако имате живи баби, питайте ги те как са процедирали с въвеждането на твърдите храни в менюто на бебета си.

# 1 085
Ранното отбиване е едно, ранното захранване- друго. След шестия месец е трябвало да има само две хранения с мляко, а на годинка и с това да се приключи. За да има на половин година поне четири хранения през деня с храна, различна от мляко, се прибягва до ранно захранване.

Не разбирам много добре руски, но си мисля че отхвърлянето на "ранний прикорм кашей (до 6 месяц)" се отнася за ранното захранване.  newsm78
Всъщност това е безсмислен спор. Очевидно нито аз, нито ти сме компетентни да го водим.

Захранване, водено от бебето, така модерно към днешна дата и присъщо на стръвните кърмачки, е правила бабата на съпруга ми и с трите си деца, родени през 50-те. При липса на просто миксери, пасатори и пр. уреди, облагородяващи труда на домакинята, а на електричество изобщо, как друго яче да захрани? Ако имате живи баби, питайте ги те как са процедирали с въвеждането на твърдите храни в менюто на бебета си.
Бабите са давали кисело мляко, каши и попари.

# 1 086
Аз като съм била бебе не е имало по магазините адаптирано мляко-тогава Хумана.. Само в Кореком за другарчетата. Чак след години излезе българското Бебе 1
Майка ми поради невъзможност за кърмене ме е хранила със заквасено краве мляко. И не е била само тя...Това си е стар почин-стар колкото света. На село са давали разредено козе мляко за бебета, които по една или друга причина не са можели да бъдат кърмени или са им дъвкали хляб ..

Според мен масовостта на алергията към кравето мляко е леко преекспонирана. Моето второто дете го изкараха с алергия към кравето мляко така-на око и ми предложиха да го храня със соево млекце.... Аз обаче се запънах и исках научни доказателства-е-оказа се че няма такова нещо ....

# 1 087
Според мен масовостта на алергията към кравето мляко е леко преекспонирана. Моето второто дете го изкараха с алергия към кравето мляко така-на око и ми предложиха да го храня със соево млекце.... Аз обаче се запънах и исках научни доказателства-е-оказа се че няма такова нещо ....
Е как ще няма. Стига глупости. Може във вашия случай да е нямало, но с очите си съм виждала до какви последствия води при едно дете. После го надрасна.

# 1 088
  • София
ако правилно си спомням, киселото мляко става за бебета, защото беше нещо свързано със структурата на казеина. А козето мляко е най-леко и най-близо от всички животински млека до човешката кърма. Хубаво-лошо, не можеш да оставиш бебето да умре от глад.

# 1 089
Понеже почна спора за четенето и захранването.....да се включа...
Има много малко литература с чисто практични съвети как се гледат близнаци, аз бях попрочела доста преди да родя вкл. учебник по педиатрия Grinning- да ама на теория едно, на практика - друго. Никога няма да забравя как на 4- ти ден от раждането като се прибрахме в къщи изгоних всички баби, защото съм чела как се гледат деца и гледах внимателно акушерката в родилното Grinning Първата ни нощ вкъщи мина в опити да ги кърмя едновременно Grinning щото бях виждала други да го правят Grinning и непрестанен рев на бебетата /така и не разбрах защо/. Едва дочаках да стане 6 ч и да съмне, че да извикам майка ми.... Grinning
След това вече не са ми давали съвети, защото бройката има значение, но и аз много не се интересувах от чуждото мнение. И до ден днешен вярвам единствено на педиатърката ни и личната ми преценка.
А по въпроса със захранването - кърмих ги до 6 месец, след годинка и половина минахме на кисело мляко с малко вода, та досега. Като кажа че пият по 6 кисели млека на ден и  Shocked опулват едни очи и се почва ама те са големи, защо толкова мляко, крайно време е да спрат да пият мляко......не знам каква е нормата, но децата се хранят нормално и не са страдали от стомашни разстройства до сега...../сега за да не ме нападнете ще кажа че пият само мляко и вода, плодовете ги ядем, на сок не им харесват/

# 1 090
  • на брега на морето
Ако имате живи баби, питайте ги те как са процедирали с въвеждането на твърдите храни в менюто на бебета си.
Спомням си как майката на мой съученик сдъвкваше жълтъка и го буташе в устата на сестричката му. Колко е била голяма не помня но можеше да седи; да е била на годинка най-много.

# 1 091
Е как ще няма. Стига глупости. Може във вашия случай да е нямало, но с очите си съм виждала до какви последствия води при едно дете. После го надрасна.
Абсолютно е преекспонирано. На братовчед ми детето също беше с диагностицирана на око алергия към кравето мляко-оказаха се пъпки от претопляне... Grinning. Комшиичетата ми и двете-едвам навих майка им да отидат и да си пуснат тест. "Ама той педиатъра и бил такъв стабилен"-твърдеше майката. Е-оказа се че само едното е леко чуствително, но това означавало просто да се ограничи приема -не да се спре.

Много соя има на пазара-това е причината-някой трябва да я купи-какви по-добри клиенти от наплашените майки.

Ако твърдят че детето е алергично към нещо си-просто се пуска съответния тест, не се вярва сляпо на "стабилните педиатри дето знаели като го видели.. ooooh!"

# 1 092
ако правилно си спомням, киселото мляко става за бебета, защото беше нещо свързано със структурата на казеина. А козето мляко е най-леко и най-близо от всички животински млека до човешката кърма. Хубаво-лошо, не можеш да оставиш бебето да умре от глад.
Ами аз и сега като ида в нашето родопско село и изпия една чаша сварено прясно краве мляко от съседската крава и почти се гътвам от стомашни болки. Виж същото мляко, направено на кисело, си го ям в промишлени количества.

# 1 093
  • София
Ми, то, една кофичка мляко е 400 грама, и млякото сега не е същото като навремето при нас, и на всичко отгоре делите шестте кофички на две деца. Явно хората забравят тази малка подробност. В крайна сметка мляко пият децата, не както съм чувала някакви нектари и пр.

# 1 094
Децата до 3 години, даже тези до седем имат увеличени нива на един специфичен ензим, който разгражда лактозата. Това по спомени (може и да не е съвсем точно). Това позволява на децата да консумират повече прясно мляко и това да не води до пълнене на червата им с недоразградени вещества.
Възрастните имат малки количества от ензима и по тази причина те не биха могли да консумират много прясно мляко без да имат проблеми със стомаха и червата.
Киселото мляко се разгражда много по-лесно от организма заради бактериите, които са го "заквасили". Кисело мляко си консумираме и ние без никакви ограничения-колкото искат-толкова.

Общи условия

Активация на акаунт