Откровено за откровеността

• 16 267
  • 305
  •   1
Отговори
# 120
[quote author=snow22 link=topic=791219.msg28657465#msg28657465 date=140577

-ако пък моя приятелка знае ,че мъжа ми ходи и разбера ,че тя го знае но не ми е казала,за мен това означава, че не ми е приятелка
според мен: най добре е да си премълчиш и никога тя да не разбере ,че ти знаеш
/това е мое мнение/

Тук не си ли противоречиш? newsm78
[/quote]

да ,противореча си!
семейните отношения са сложно нещо
да си премълчи-виновна
да си каже -виновна
ако разбере ,че тя е знаела но не и е казала-пак виновна
според теб какво трябва да направи?

# 121
Ами тя затова каза, че е "нож с две остриета". И наистина, май няма еднозначно решение този казус.

Била съм в подобна ситуация, само че ставаше дума за дъщерята на приятелката ми - видях мъжа й с друга жена, разбрах, че наистина има връзка и че всички знаят, само засегнатите - не. Имаха дете на 4-5 години.
И се запритесних и заразмислих - от една страна, ако кажа  - може да се разведат, детето да расте без баща - кофти работа. А може да е кратко увлечение, на което той не отдава голямо значение. И семейството да се запази.
От друга страна - знаеш нещо, което е важно, пък го премълчаваш - също е кофти. Докато се начудя какво да правя, се разбра от друго място. Разведоха се. Детето го преживя много тежко и още не може да се съвземе, даже мисля, че му се отрази много зле на характера.
Аз най-честно си признах на приятелката ми, че знам от известно време, но се колебая как е по-правилно да постъпя. Тя ми се разсърди и един месец не ми говори. После ми каза, че мисли, че съм права и че тя на мое място също би се чудила. Връзката на онова момче излезе наистина несериозна, той съжали хиляди пъти и се молеше да  си върне жената и детето, но измамената жена беше непреклонна, не се съгласи. Той и досега не е женен. Тя се омъжи повторно, има дете от новия съпруг и големи проблеми с връзката между първото дете и втория съпруг.

Много тъжна история.. Sad

# 122
  • София

Ако приятелката разбере, че тя крие, е нормално, да се разсърди.
Въпроса е, да не разбира.

Ето, от горният пост става ясно, че обикновено се разбира. И то от "доброжелатели".
За останалото съм абсолютно съгласна. Peace

# 123

Именно  Peace. Когато аз съм искала мнението на човек извън ситуацията , не винаги съм харесвала това, което чувам. Но не тръгвам да споря или убеждавам как съм права, а другият греши, а питам защо мисли така, и той/тя как би постъпил/а. Изводите си ги правя насаме и си решавам какво ще направя. Но такива странични, неемоционално обвързани мнения могат да са много полезни и много да помогнат, ако се преценят в последствие на трезва глава.

По отношение на изневярата, не казвам и не желая да ми казват. Тук имам предвид само близки хора, казала съм го в прав текст, да няма неразбрали и сърдити. Не искам да ми казват, защото ако е еднократна забежка, не желая да си развалям душевния комфорт, ако е паралелна връзка, рано или късно ще разбера. По същите причини и не смятам да съм вестоносец на такива новини.

# 124
  • София
Да, това за изневярата е относителна работа. Peace
Никой на никого не "свети".
Веднъж във фирмата един от шофьорите ми казва : "Вчера те видях еди-къде-си с някакъв мъж. Аз: Shocked
Казвам му: "Аз вчера не бях в София".
Но съм абсолютно сигурна, че е разказал на всички, как ме е видял с чужд мъж да се ''развявам''. Laughing

# 125
  • София
В ситуацията някой-някого-видял, разбрал-неразбрал, моето лично мнение е, че отношенията между мъж и жена са си само техни отношения и никой няма право да им се меси - с каквато и да е информация, дори да е на 100% вярна информацията. Семействата/връзките се развалят отвътре, единия за да гледа настрани, си има някаква причина да го прави, пък била тя и фригидна жена  или мъжа да е свръхпотентен (това последното беше сарказъм).  Видял/а си, разбрал/с си - мълчиш си. Даже и ако се разделят, пак не си признаваш, че си знаел. Можеш да се месиш с информация и съвети само ако става дума за домашно насилие.

# 126
  • София

да ,противореча си!
семейните отношения са сложно нещо
да си премълчи-виновна
да си каже -виновна
ако разбере ,че тя е знаела но не и е казала-пак виновна
според теб какво трябва да направи?

Честно. Не знам! Ако се отнася за мен, бих предпочела да ми кажат. Знам обаче, че не всички са така.

Видял/а си, разбрал/с си - мълчиш си. Даже и ако се разделят, пак не си признаваш, че си знаел. М

И с теб ли предпочиташ да се държат така? Peace

# 127
  • София
Откровеността никога не е довела до нещо добро  ooooh! ooooh!

# 128
+1 Peace Откровенеността не е за всеки, всички я искат, но такава,
каквато им се иска да бъде, т.е. казано по познатия начин - истината винаги боли.
Истина, откровение, възпитание - това са морални категории и колко човек ще бъде
откровен зависи и от човека срещу него.

# 129
  • София
+1 Peace Откровенеността не е за всеки, всички я искат, но такава,
каквато им се иска да бъде, т.е. казано по познатия начин - истината винаги боли.
Истина, откровение, възпитание - това са морални категории и колко човек ще бъде
откровен зависи и от човека срещу него.

Доста ме стресирахте с тези изказвания. Аз не държа този и онзи да е откровен с мен.
Но ако "хвана" приятелка е неискреност/неоткровеност за мен е до там.
За протокола: приятелките ми са по-малко от пръстите на едната ми ръка. Другите са добри познати. Нито ги питам нещо, нито очаквам нещо.

# 130
Нормално е да се стресираш от всичко непознато,
но в твоя случай няма място за притеснение.
Написала съм ....... човекът срещу теб, а кой е той - решаваш само ти !

# 131
  • Kneja, Vratsa, Bulgaria
Откровена бих била с най-близките си приятели или близки.
Тактичност бих проявила към приятели или познати. Друг е въпросът дали да проявя тактичност като си кажа мнението или го премълча.
Лошото е, че не винаги хората правят разлика между тактичност и откровеност.

# 132
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Само ще внеса едно уточнение, че истината е философско понятие, не морално.

# 133
  • Пловдив / София
В ситуацията, описана от авторката, си е чиста грубост.
Ако ме попита близък човек за мнението ми относно каквото и да била, съм откровена.
Ако е вън. човек - познат, колега, може и да излъжа, за да не наранявам нечии чувства, его и т.н.

По същия начин не се прехласвам с възклицания за нещо, което не ми харсва и изрично са ме попитали за мнението ми. Или замълчавам, или казвам не е мой тип.

Във всеки случай не приемам принципа "каквото на сърцето, това и на устата".
Трябва човек да умее да прави разлика м/у откровеност и чиста грубост.

# 134
Има хора, които във всяко отношение се смятат за перфектни, а са критични към всички останали.
Точно тези хора не биха ме подразнили с откровеността си и изобщо не я отразявам, ако знам, че са продиктувани от самата им натура.

По въпроса за откровеността на раб.място, аз лично съм се радвала, когато навреме са ми посочвали грешките. Самата аз го правя тактично.

За изневярата и аз съм от тези, които ще си замълчат. Много деликатни са тези отношения. Никога не знаеш кой точно е прав и кой крив. Такъв вестител не бих станала.

Общи условия

Активация на акаунт