БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 44 313
  • 749
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 3 020
Момичета, моля помогнете със стерилизирането  Praynig

Предварително да кажа, че изчетох всички теми за домашно консервиране на храна, но навсякъде пише различно за различните храни... мен ме интересува, ако сипя вода над бурканите и ги варя 30 мин., достатъчни ли са или може и по-малко за стерилизирането на буркани с готова храна за скорошно ползване??? После трябва да стоят в хладилник, нали?  Rolling Eyes

Живот и здраве, неделя пътуваме, децата са ми много капризни, особено голямата - лукът да е пасиран, да няма зелении, домати и т.н. и ми се иска да имам резервни варианти за тяхна храна, приготвена от мен... а не да се чудя с какво да ги храня и къде да търся заведение, отговарящо на "тези" изисквания  Grinning

А бомбичките изглеждат страхотно, може и аз да ги направя за из път.  Peace И без това рядко пържа... но тези са много апетитно изглеждащи.  Grinning

# 271
  • Мнения: 2 553
Здравейте,

моля за съвет относно винен кебап с телешко - как да го приготвя? Месото вари ли се предварително, или направо се задушава и се сварява с доматените неща и т.н.? Изобщо дайте някоя изпитана рецепта за крехко месце в кебапа. Благодаря ви!  Hug

# 272
  • Мнения: 9 485
долу горе така http://pep-4o.blogspot.com/2012/01/blog-post.html с всякакво  червено месо

след продуктите, ползвай тази част
Цитат
Просто тогава всичко се поставя в глинения гювеч, или тенджера с дебело дъно)
и или поставяш гювеча (грънеца) във фурната, или в тенджера на слаб огън/т.е. котлон да се готви. Бавно и кротко

6tastliva, зависи колко време ще сте там. Когато пращах на студента, съм слагала вряло ядне в буркана, врътна още 2 мин на мах в микровълновата и обръщам на капака, завивам, да изстине бавно.  Така затворени той все пак държи в хладилник и изкарват до 10 дни.
Каквото и да сготвиш, дръж го в хладилника, защото времето е горещо. 15 мин. са достатъчни  Peace 
Моите също са капризи от малки, но за такива почивки се хранеха  по заведения или столове със скара, панирани кашкавал/сирене, пържени картофи... салатите да не са разбъркани, ами само нарязани разделно зеленчуци, без лук....все неща, дето децата обичат. Това ми е спестявало опитите да нося храна или да готвя на почивка. Опитай така, и ти си човек да почиваш  Peace

# 273
  • Мнения: 2 553
Благодаря, Пеп-4о!  Hug

Значи слагам всичко в тенджерата сурово и да си къкри така ли? Само брашното накрая.

# 274
  • Мнения: 4 450
Здравейте! Купихме една риба щука. Никога не съм правила такава. Мисля да е или пържена или панирана. Не искам печена,въпреки,че е по-здравословна. Дали да я мариновам предварително,дайте някоя идея! Hug

# 275
  • Мнения: 9 485
цяла риба, или филе от щука? Ако е цяла и нарежеш да панираш, вътре ще остане мека, а като има кости не е приятно. предлагам пържена да  е  Peace ако имаш и  царевично брашно  Peace

# 276
  • Мнения: 2 876
Щука съм пържила нарязана на шайби  Peace

# 277
  • Мнения: 22 867

На мен пържена щуката ми е най-вкусна. Посолявам парчетата, поръсвам с малко черен пипер, овалвам в брашно и пържа. Heart Eyes

# 278
  • Добрич
  • Мнения: 6 266
Здравейте, момичета!

Решила съм за първи път да направя лазаня. За мен е обичайно да експериментирам и рядко се придържам точно към някоя рецепта, когато готвя. Разгледах доста рецепти от нета, но не си харесах никоя напълно. Аз ще си реша какво точно да сложа - вероятно гъби, кашкавал, маслини, може би сирене, за каймата не съм убедена... Ще видим. От прочетеното разбрах, че обичайно се слага сос Бешамел, но най-често има и втори сос. Ако направя втори сос ще бъде доматен или месен.
Купила съм си кори, които не се варят - 500 г. Въпросът ми е :

За 500 г. кори, които не се варят какво общо количество сос /сосове/ трябва да се сложи? Около 2 л.?

Четох, четох, но не успях да добия ясна представа. Макароните варя в количество вода 4 пъти повече от тях. Предполагам, че при лазанята е нещо подобно, но като не съм правила до сега, се притеснявам да не стане много водниста или пък сосът да не е достатъчно и корите да не се напоят добре.

Ще съм ви много благодарна, ако успеете да ме ориентирате.

# 279
  • София
  • Мнения: 10 825
Ако ще ти помогне като ориентир: обикновено правя лазаня с половината кори в опаковката. Знам че  4, максимум 5 реда трябва да е лазанята. Когато правя лазаня със сос Болонез, правя доматен сос с кайма и 500 мл доматено пюре и сос бешамел (от готовия) с 600 мл мляко

# 280
  • Мнения: 2 152
цял пакет кори за лазаня са ти много - все пак зависи за колко порции, но обикновено се правят не повече от пет реда.
2 л сос са ти твърде много - мисля, че по 500-600 мл от всеки вид са напълно достатъчно, но всичко зависи и от съда ти

# 281
  • Мнения: 2 152
Здравейте! Купихме една риба щука.

Пепи и Лабрекс са дали добри идеи;лично аз съм правил и щука със зеленчуци на фурна - става превъзходно, но е доста по-трудоемко, защото рибата се пълни и т.н.... За бързо и лесно - пържена, но в царевичното брашно добави и малко сол.

# 282
  • Добрич
  • Мнения: 6 266
Onna-bugeisha и Батето със сопата , благодаря ви!   bouquet

Днес се каня да пробвам, дано да имам време.

Ако правилно съм ви разбрала за половин пакет кори - 250 г. е обичайно сосът да е около 1100-1200 мл.

# 283
  • Мнения: 7 779
още малко да помогна. нормално е соса да залива корите за да са сочни.  едно е корите да са наредени плътно в съда - тогава отива по-малко сос. друго е корите да са в средата на по-голям съд и около тях да има празно място. тогава ще ти трябва повече сос.  бат`Бонго обича да са сочни.  Laughing

# 284
  • Добрич
  • Мнения: 6 266
Значи, като отворя корите, вадя тавите наред и започвам да пробвам, коя тава ще е по-мярка.  Grinning  И едва тогава определям количеството на соса.


Благодаря, бат`Бонго!

Общи условия

Активация на акаунт