БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 44 318
  • 749
  •   1
Отговори
# 195
# 196
  • София
Моите са само един модел и размер и сега ги премерих със спринцовка от Нурофен  Blush - 10 мл са.

Четох снимковата тема.... пак.....  и все се каня да ви питам. Обяснете ми с думи прости що е то мултикукъра. Чела съм разни рекламни представяния ама пак не ми става много ясно. Нещо като електрическа тенджера ли, що ли  Thinking
Скрит текст:
Сърбят ме ръцете и се чудя какво домакинско да си купя: дали мултикукър (ако ми се стори че ще ми е полезен) дали хлебопекарна или пък крок пот..... Абе купува ми се нещо  Blush

# 197
сърбят ме ръцете да ти кажа ,че има теми и за мултикукъра и крок-пота  Laughing

# 198
 Naughty недей, пази го в тайна  Laughing

# 199
Привет!
В началото на темата коментирахте вместимостта на една лъжица нещо си.Запомних че по принцип  1 с.л. е 25 гр.На мен ми трябва да меря мед.Дали пак важи същото?
мисля ,че има тема за мерителните единици

# 200
Naughty недей, пази го в тайна  Laughing
гроб съм  hahaha
въх ... душко , това ти ли си ???
сега ще се конкурираме по красота ли  newsm78

# 201
  • София
сърбят ме ръцете да ти кажа ,че има теми и за мултикукъра и крок-пота  Laughing

Знам че има теми, но в тях си разменят рецепти. Гледала съм ги и тях. В началото имат изкопирани някакви подобни рекламни нещица, които съм чела и аз, но не това търся.

И съвсем между другото мен ме сърбят ръцете да ти кажа, че понякога като нямаш какво да напишеш или пък просто не искаш да услужиш на някой с информацията, която знаеш е по-добре да си замълчиш

# 202
понякога и по рецептите може да се ориентираш аджеба за какво става дума.
как да замълча бре   newsm78   като се гътна само ще мълча. обещавам  Laughing  ама сега ми се говори и ми се гледа. докато мога    bouquet

# 203
  • забравих си мисълта...
Onna-bugeisha, не знам дали това ще ти е от помощ, но ето тук можеш да прочетеш за Multi Cooker. Google превежда текста доста добре, но ако все пак не го разбереш, има го и на руски ето тук.

Crock-Pot

Бавен (slow ) котлон (cooker), (от английски), "Crock-Pot" (глинен съд, гърне) или "Crocky" (търговска марка на популярна в САЩ и Канада верига) или означава електрическа тенджера за бавно загряване на храната от три до дванадесет часа при температури под точката на кипене.
Казват, че с този съд се спестява електроенергия, не знам дали е така, аз лично не съм ползвала. Cъщо този съд не е  пригоден за приготвяне на риба, тестени изделия и млечни продукти.
Докато в Multi Cooker уж можело. И него не съм ползвала, казвам само това, което прочетох в английските и немските страници.

Последна редакция: пн, 11 авг 2014, 20:25 от Venetta

# 204
  • Пловдив
Момичета и момчета    bouquet Млечната майонеза нещо не ми се получи и сега се чудя как да я оползотворя  Crazy Има обаче сол и лимонтузу и мисля,че за сладкиш няма да стане...Чудя се за някакви кифлички(нещо тестяно като цяло),ама ме притеснява лимонтузуто  newsm78

# 205
  • забравих си мисълта...
Момичета и момчета    bouquet Млечната майонеза нещо не ми се получи и сега се чудя как да я оползотворя  Crazy Има обаче сол и лимонтузу и мисля,че за сладкиш няма да стане...Чудя се за някакви кифлички(нещо тестяно като цяло),ама ме притеснява лимонтузуто  newsm78

Бакпулверът се състои от лимонтозу и сода бикарбонат, така че няма какво да те притеснява. Simple Smile

Последна редакция: пн, 11 авг 2014, 22:37 от Venetta

# 206
  • Пловдив
Венета,благодаря ти за бързия отговор   bouquet Не се замислих изобщо  Blush

# 207
  • забравих си мисълта...
Венета,благодаря ти за бързия отговор   bouquet Не се замислих изобщо  Blush

Моля, Seengirl. Simple Smile

Можеш също да си направиш и тесто за пици ако искаш. А ако не ти е много солена майонезата от същото тесто може да си направиш и мекици, или както ти си казала може да си замесиш тесто за кифлички. Може да прибавиш към тестото и извара или още два, три вида сирена и ще се получат чудесни кифлички. Simple Smile
А за по-лесно и бързо, можеш да си направиш солен кекс или питки със сирене, които са с бакпулвер или така наречените още Добруджанки. Simple Smile

# 208
сърбят ме ръцете да ти кажа ,че има теми и за мултикукъра и крок-пота  Laughing

Знам че има теми, но в тях си разменят рецепти. Гледала съм ги и тях. В началото имат изкопирани някакви подобни рекламни нещица, които съм чела и аз, но не това търся.

не е баш тъй. В темата за крок пот сме обменили опит какво може и какво не става добре в него. Какви са преимуществата му и какви недостатъци има (като това да ти спре тока, да си на работа и уреда няма да се включи сам)

С няколко думи, тъй като имам и ползвам крок-пот (оригиналната марка) и от скоро мултикукър.
Крок пот е марка слоукукъри - бавноготвещи тенджери. В БГ крок пот се продава в технополис, където да пипнеш на живо и онлайн. Освен крок пот (crock pot) има и други марки, които се продават в електронни сайтове (наши и чужди с доставки) на по-ниски цени и доста девойки си накупиха. Аз лично нещо, което не видя не бих го купила, но всеки си знае и рискува. И цените онлайн варират от 60 лв (малки модели без таймери) до 210 лв големите модели с електронни таймери и възможност за задаване време за готвене - нещо ,което не всички модели имат, а е преимущество.
Това е разликата в моделите - обем, стъклен/или керамичен капак, таймерите. Има такива, на които задаваш програмата за готвене - бърза или бавна, но не можеш да нагласиш времето за готвене (напр. да зададеш 5-6 или 8 часа)  Повечето от тези след приключване на готвенето автоматично преминават в режим поддържане на ястието топло.
Идеята на слоукукъра е да готви бавно. Няма изпарения, Т  достига ок 96*, на силна степен ври съвсем тихо, ако изобщо може да се каже "ври". Пък най-главната им идея е да готвят сами, докато ти си на работа, или спиш, или си имаш друга работа в къши - керамичен съд, който е поставен в метално тяло, което згрява. Слагаш си всичко в керамичния съд (фина керамика е това, не като нашите гърнета), нагласяш на 8 часа примерно  и........ каквото искаш. За мен е невероятно удобен, тъй като сутринта слагам в грънеца и отивам на работа, а ато се прибера имам готово ядене. Ако искам само  мушкам във фурната за дозапичане.
Всичко готви добре вътре - правила съм сладкиши, супи, манджи, месото става невероятно крехко, за боба да не говоря, киселото зеле, шаран плакия - разтапят се остите; бяла риба с карамелизиран лук........Абсолютно всичко. Няма шанс нещо да се развари, нито да загори. Зелето като се готви не вмирисва цялата къща, дори без абсорбатор, защото не ври. Една приятелка прави крем карамел вътре, аз правих чийзкейк, от друга пудинг опитах........
Единственото, което не ми харесва е, че картофите - задушени, без вода и сосове за манджа - остават малко по-тъмни нацвят, но това е от нишестето, което излиза, докато стигнат Т на готвене. На вкус добре, но у нас си държат на хубавия жълт цвят на картофа.

Обобщено -  керамична тенджера, която готви бавно (и съответно бавното е по-вкусно и здравословно), докато ти си навън. Уреда е направен да работи сам, не се притесняваш да го оставиш без надзор.  Време за готвене 8 часа в консумиран ток се равнява на 1 час на фурната на 200*

Мултикукъра. Пак "тенджера" с вътрешно тяло, което се загрява от външното, но вътрешното тяло е тефлон. Дълбок като тенджера съд с малка площ. Различни програми, с които можеш да готвиш на пара, изпечеш сладкиш, готвиш супи, манджи, вариш ориз, паста с кайм а правих тия дни.........
Тук принципа е друг - времето за готвене е малко, като идеята е пак да сложиш всичко вътре и да не наблюдаваш - имат си таймер. Може и да пържиш, защото е дълбока и не пръска. Т.е. прибираш се от работа, хвърляш нещото да се готви там и заминаваш в баня, да вдигнеш краката за малко, да приготвиш салата или масата.
В блога ми има рецепти и за двата уреда, има категории; можеш да видиш какво съм готвила в тях. Както и пълнени чушки, сиренето в пергамент, паста болонезе, която ще публикувам тия дни - не вариш отделно пастата, а си приготвяш плънката, наливаш вода и прибавяш паста - това в един уред. Удобен е за малки семейства. Лично за мен не е много удачен - пържени крилца правих на три пъти, познай как притропват с вилиците; пълнени чушки ми събра прави 8 бр., а ние сме 5 човека. Големи. Други пържат тиквичките вътре, патладжани, кюфтета - тук аз ползвам нормалния тиган, който е с по-голям диаметър и котлона по-силен и се пържат по-бързо.  Някои казват че готвят всичко вътре (манджи, супи) защото не кипят, но  Party котлоните на готварската печка имат степени, които са за това - да се използват. Манджата дали ще ти ври на мах или на 1 тихо да къкри - все за същото време ще се сготви, защото за месото или зеленчука трябва технологично време за готвенето; но! ако ти е на мах - ще ти окипи плота (или изври соса), ако си готвиш на 1-2 степен - ще си ври тихо и няма да кипи и цапа. Като пример давам мама, за която степените са две - 0 и мах. Отказах се да обяснявам.  Та ако кипиш манджата в тенджерата - тази ще ти е от полза, защото е дълбока. Патладжаните пармиджана и очите на ламята станаха чудни вътре пък, в мултикукъра. Спор няма. Не е тенджера под налягане, но се затваря плътно, завира бързо  и не пазиш манджата. Таймера си го нагласяш по програмите и като свърши програмата ти свири  Grinning За мен слоукукъра е по-необходим. Защото ме няма по цял ден, а ми готви. Има по-голяма площ - готви много и малко.
Цените на слоукукърите са 2-3 пъти по -ниски от електронните сайтове, дори най-скъпите тук в БГ крок-пот са на цената на мултикукърите.
И ако си изчела всичко това горе и имаш въпроси - давай, ще отговарям.

# 209
Пеп-4о, за последнат лекция трябва някои питащи да ти целуват краката.

Общи условия

Активация на акаунт