Дете вегетарианче и детска градина (ясла)

  • 26 658
  • 628
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 12 722
Като заколят прасето, да не го изяждат за 3 дена. Има си начини на консервиране и цяла зима са  имали месо. А от пости са освободени деца, бременни, кърмачки. Може би не е случайно.

# 256
  • София
  • Мнения: 62 595
СЗО причисли ВЕГАНСТВОТО към психичните отклонения, много моля, пак се започна с квалификациите "луд". Правете разлика, хора!!!! Мен по никакъв начин не можеха да ме залъжат да ям месо - усещах го, плюех го, ревях. Израснах здрав нормален човек, а не ям месо от малка. Така че, не, ако едно дете не яде месо (защото не иска) с малко повече мисъл в главата на родителя, независимо дали той е месояден или не, могат да се набавят и незаменимите аминокиселини, и протеините, и омега три мастни киселини. Има яйца, млечни продукти, бобови и ядки. За желязото - спанак и други листни зеленчуци. Просто нашата диета не е само трева, както си го представяте.

Ти не прочете ли поста ми малко по-нагоре, че пиша точно за това - има хора, които просто не понасят месо, определен тип сирене или изобщо млечни продукти, или определени типове зеленчуци и плодове и пр. Тук , така да се каже, всичко си е "по устав" - няма психически натиск, няма обработка като възпитание и правила. (едното ми дете пиеше мляко като за световно, но от момента, в който стана на 3, сякаш за една нощ отказа прясното мляко, но и никой не го закача, иначе всякакви млечни си яде, също и кисело мляко, но не можеш да го накараш да изпие една чаша прясно мляко)

Случаите, които обсъждаме в темата не са на личностна непоносимост към продукт, а чисто психическа обработка - мама обяснява как горките животни и т.н., също и обяснява сигурно колко не е вкусно и колко е вредно. Не е и поради някакви здравни проблеми при детето (както се оказва за глутена примерно, и някои деца и хора не трябва да ядат неща с глутен, както и непосонимост към лактозата и пр.). Но като всяка психическа обработка, тя е доста крехка, ако детето бъде оставено свободно да избира какво да яде, като му сложиш на една маса обичайни хранителни продукти и няма представа кое е месо, кое не е.

За месото - не знам хора, освен почитатели на Дюкан, които да маат основно месо. Така да го кажем, обикновено дори големите любители на месото ядат и доста плодове и зеленчуци, варива, зърнени храни, риба, млечни и яйца. По мои субективни наблюдения, повечето вегетарианци по убеждение, са станали такива по някакви религиозни или полурелигиозни, ню-ейдж и пр. течения, или просто са се повели по последната мода, за да си чешат самолюбието и да се правят на интересни. Ти самата даваш пример за безмесни дни на село, но не знам на село да има вегетарианци. Месо рядко са ядали бедните. Като каза за баба си, аз мога също да разказвам колко бедни са били едните ми баба и дядо, и е имало големи периоди, когато са карали на царевичен хляб. Едва след Девети са имали по-добри възможности за добро хранене, защото са започнали да имат пари, че да купят домашни птици и животни, че да гледат, че да могат да ядат. Така че, който има достъп до ценния ресурс и знае какво е да си гладен, не се отказва от него. Останалото е от презадоволеност.

# 257
  • Мнения: 4 954
Естествено, то и църквата забранява деца да постят. Цялата ми идея, която се изпуска е - месо не се яде ежедневно и не е необходимо да ядеш изкилифирчени храни, за да си вегетарианец. Не съдя никой, който яде месо, стига да не е всеки ден. Българската кухня по необходимост посочена по-горе изобилства с полезни ястия без месо, които обаче в съвременния свят се забравят, защото е много по-лесно и бързо да нахраниш детето с кърначета, кюфтета, пържоли и пиле на грил от магазина, отколкото да прекараш два часа в готвене, нали? Пак ще кажете, че сигурно нямам наблюдения, но както казахте - търсенето определя предлагането. Много добре виждам какво се предлага на щанда с месо и с какво хората си пълнят кошниците. Пак повтарям - яжте си месо, но ограничено и си разнообразете малко кухнята със зеленчукови ястия. Нищо няма да ви стане, гарантирам. Както и на мен за толкова години не ми е окапал носът, даже спортувам, чувствам се здрава, доказано и с кръвни изследвания - т.е не, вегетарианците не се лишават от нищо и не виждам нищо лошо в това едно дете да яде вегетарианска храна и месо от време на време (два до четири пъти седмично). На дете не бих наложила вегетарианство, нека то си реши като порасне. Но и ако то не иска - няма да му наложа безценното месо, а ще си наложа по-разнообразна диета в дома, за да си набави необходимото.  Peace
Какво мислите очевидно за вегетарианците
- ние сме перманентно болни, хилави и слаби
- изтощаваме си тялото
- ние сме свръх агресивни и ви убеждаваме да повърнете погълнатата пържола, че и не бихме седнали на една маса с вас, щом на нея ще има месо
- правим го от глезотия и мода, съответно сме изключително горди и сервираме само "специални" храни като лимец, овесени ядки, гречка и други неядливи храни
- или другата крайност = въобще не знаете какво ядем освен боб, картофи и ориз

# 258
  • Мнения: 4 954
Ще ви дам пример с моето ежедневно меню:
1. закуска - варива. пшеничен зародиш, гречка, или мюсли или овесени ядки
2. втора закуска - кисело мляко
3. обяд - салата
4. следобедна закуска - плодове и ядки
5. вечеря - нещо с яйца или сирене, а ако няма, те се поставят отделно към ястието (освен ако е бобово)

Това бих дала и на едно дете, с изключение, че към салатата на обяд би имало и супа, защото те имат повече нужда от храна и то различни видове от мен. Нещо лошо да виждате? Да съм пропуснала да се лиша от нещо?? А, да, хляб, разбира се, има, домашно приготвен. Обичам да готвя, всичко си го приготвям аз.

# 259
  • Мнения: 5 513
Estlar имаш ли представа колко тежи едно прасе и един шопар или агне?
И за колко време се изяжда? И наистина месоядните не ядат всеки ден месо.
Пропускаш субпродуктите.Баба ти е правила бахур,кървавица,пача,шкембе..
От една кокошка може и 5-7 манджи да излязат.За кокошките и зайците ден няма.
Колят се когато искаш.Не че другите не е.И на село всички гледат добитък.Но тези които
колят се броят на пръсти.А такъв дето коли крави и телета на 2села един.
И то защото тези хора не са диваци ,а го правят безболезнено.Да не обяснявам как.

# 260
  • София
  • Мнения: 62 595
ами, виж сега, то ако детето яде няколко пъти на седмица месо, какво вегетарианче е? Все едно една жена да е малко бременна. Ако вкъщи не сготвиш месо, как детето ще има избор дали да яде или да не яде? Ако в яслата и градината инструктираш да не му дават месни ястия как детето ще може да направи избор дали му харесва, като не го опитва? Или като отидете на ресторант и всеки си гледа в чинията? То трябва да има достъп, да опита, и то най-непредубедено, че да може после да разбере дали му харесва или не му харесва. Има хора дето не ядат леща, но нали първо трябва да са имали възможност да я опитат, че да разберат, че не им харесва. Ето, за това говоря аз през цялото време, а тук се дават примери с чипсове, кофеинови напитки, излизане зимно време, обеци и какво ли не.

Да, точно такова мнение имат доста хора за вегетарианците, защото най-много приказват и развяват знамена точно този тип вегета - полурелигиозен фанатизъм, увереност в собствената уникалност и двестапроцентна увереност, че са държатели на абсолютната истина. И най-глупавото в цялата история е, че доста вегета не се усещат, че са в матрицата, но в матрицата на веге-индустрията - то не са добавки, то не са такива и онакива зърна, то не са сто вида ядки, кои от кои по-екзотични, то не са соли, то не са брашна от какво ли не, дето прабългарите го яли и незнайно как е стигнало немодифицирано до нас (от музея ли са ги измъкнали тези семена?). Както се изразяваше един нашенски бивш президент, "фабрика за илюзии".

# 261
  • Мнения: 520
Estlar
мнеее аз просто бих добавила пилешка пържола към салатата. Whistling Ама това аз де.

Иначе не смятам ,че

Какво мислите очевидно за вегетарианците
- ние сме перманентно болни, хилави и слаби
- изтощаваме си тялото
- ние сме свръх агресивни и ви убеждаваме да повърнете погълнатата пържола, че и не бихме седнали на една маса с вас, щом на нея ще има месо
- правим го от глезотия и мода, съответно сме изключително горди и сервираме само "специални" храни като лимец, овесени ядки, гречка и други неядливи храни
- или другата крайност = въобще не знаете какво ядем освен боб, картофи и ориз

просто не е правилно да не се дава избор на дете и да се ограничава.Мисля,че всички са съгласни с това,че като стане на една определена възраст и може да осмисли кое ,какво и как и вземе решение на тези си възгледи САМО то няма лошо да преустанови консумацията на месо.

# 262
  • Ямбол
  • Мнения: 28 236
А с какво се замества рибата?

# 263
  • София
  • Мнения: 62 595
С Омега от шишенце от някой сайт за хранителни добавки.

# 264
  • Мнения: 1 243
Масовата консумация на месо ежедневно, против което съм против, а не против консумацията въобще, се налага едва последните деситилетия, когато месото става евтино заради масовото производство.
Много разум блика от тебе Елстар (без никаква ирония). Но нещата, които ти говориш са съвсем различни от догматизма, на който сме свидетели.

# 265
  • Мнения: 12 722
Българската кухня по необходимост посочена по-горе изобилства с полезни ястия без месо, които обаче в съвременния свят се забравят, защото е много по-лесно и бързо да нахраниш детето с кърначета, кюфтета, пържоли и пиле на грил от магазина, отколкото да прекараш два часа в готвене, нали?

Сутрин излизаш, мяташ децата в детската градина, вечер тичаш да ги прибереш, минаваш през магазина на бегом, колко му е да прекараш 2 часа в готвене.  Готвя всеки ден месо, например пиле с ориз или гювеч с месо - това не удовлетворява ли изискванията ти? Защото ние, месоядните, не се тъпчем само с месо. 

# 266
  • Мнения: 4 954
Ами не. Аз работя средно 10 часа на ден, спортувам отделно, готвя всеки ден и приготвям хляб. Почти нищо полезно не виждам в гювеча и пилето с ориз. Ако ще е вечеря с месо (примерно гости) - пилешко филе на фурна, гарнитура от задушени зеленчуци и някаква млечна салата. Общо количество работа - 30 минути.  Peace (не броя времето, в което пилешкото филе и зеленчуците се пекат във фурната, така става час, но останалите 30 минути правя други неща за занимавка). Хляб - 5 минути лично време, имам машина. Наложи ми се да науча вкусни и полезни манджи експрески, защото с моя график за повече нямам време, а се грижех за диабетик, месоядно и себе си едновременно. Е те тогава как се правеха менютата - ум да ти зайде. Ако някой не се е донахранил с горното, което искрено ме съмнява - ами има плодове на масата.

# 267
  • Мнения: 12 722
Ами не. Аз работя средно 10 часа на ден, спортувам отделно, готвя всеки ден и приготвям хляб. Почти нищо полезно не виждам в гювеча и пилето с ориз. Ако ще е вечеря с месо (примерно гости) - пилешко филе на фурна, гарнитура от задушени зеленчуци и някаква млечна салата.

Аз пък не виждам огромната разлика между пил. филе и задушени зеленчуци и гювеч.

# 268
  • Мнения: 520
Ааааа плодове не може Naughty сега ще ти се скарат.

# 269
  • Мнения: 4 954
Ами чувала съм, че е най-сухото и чисто месо, освен това го готвя без мазнина с вино, докато гювечите, ако е това, което баба ми разбираше под гювеч, плуваше в сосове и мазнина. Ако е пак филе задушено в гювече със зеленчуци - да, приемам, че е равносилно. В нашия край обаче "гювеч" се нарича нещо съвсем друго и е доста... мазно за моя вкус.

П.С Намерих картинка на гювеч според баба ми
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Djuvec.jpg
Готви се на тиган и има доста пържене, а като сложиш и по-мазно месо става....уууууууууху, "блажно" Simple Smile ММ отказва да яде такива неща, защото не понася мазно, така че и да искам, не мога да сготвя това вкъщи, няма да го пипне. По същата причина, нищо, че е месояден, не обича по-мазните червени меса и някои мои експерименти вегетариански

Последна редакция: сб, 09 авг 2014, 13:49 от Estlar

Общи условия

Активация на акаунт