Дете вегетарианче и детска градина (ясла)

• 25 835
  • 628
  •   1
Отговори
# 600
Моето дете се храни всеки ден като попско дете на задушница.Яде почити всичко.
Сладко-не.Той не иска.Относно месото може да изяде 2 пилешки пържоли в порядъка
на едно хранене, пилешко бутче и половина и се в този ред.Плодове яде на корем.Не
е боледувал 3г. ни кашлица ,ни сопол,ни АБ.Това лято след тези 3г изкара вирус за 2-3дни.И
досега нищо.
Казвам го,защото около нас децата не са вегетарианчета,но и не ядат месо.Напр.едно
кюфте на 5дни,супа топчета ама със зор,сандвич със салам,ама да го няма салама..
и в повечето случаи храненето е каквото дойде.Я 2 хапки бница, малко банан,вафличка,
малко супичка или мусака,солетки..Не е малко ,ако детето е злоядо.Но за мен това меню
със/без месо не е хранително.
А моето дете предполагам,че боледува много рядко ,защото се храни разнообразно,от
бебе го къпя с хладка вода,обличам го леко,шал не е носил,ръкавици само ако рови в снега,
ватирани панталони и блузи няма,до 3г. е гледан на село,лятото ходеше бос по улицата,
и само шапка и гащи,на двора имаше басейн,влиза когато иска излиза пак така,водата е топла
колкото толкова,вървим пеша мнооого.дори да има сняг до колене вървим пеша.Спокойно дете
без страхове и нервни изблици.Палав е.Нищо не е само до месото или без месото.
Децата вегетарианци не боледуват по-малко ,защото не ядат месо.И в края на всичко
аз също боледувам рядко.Има и ген в тая работа.
Въпреки всичко смятам,че вегетарианството се практикува от големи осъзнати хора,
като добре премислен личен избор поемайки и последствията от избора си.
При деца не съм убедена,че в дългосрочен план няма негативи.Просто няма
такива деца следени във времето.Всичко е личен опит.

# 601
здравейте момичета.
супер е,че децата ви не боледуват много.на никого не го пожелавам.
проблема при моичкия е, че той всъщност яде доста полезни неща,-ядки,млечни, фрешове, сушени плодове доста, мюслита,а основно ястие филии с масло-мед-сирене-кашкавал-сладко.но и количествата на храната му са учудващо малки.слаб е, но атлетичен, много бяга -половината време е крос,и е само мускул и жилки.
но все пак нито аз като майка, нито докторите намираме обяснение за продължителните му боледувания и нисък хемоглобин освен храненето.така че, Може да е заради това, че не е близнал месо от вече почти две години,може и да не е , но ако не е, нямам идея от какво друго да е.и за ген да е-не сме боледували с баща му много като деца.но както каза и деситка, не ми харесва да е вегетарианец в дългосрочен план.поне докато порасне.
дано в детската да прояде нещо.
чакам още предложения за полезни  храни заместители-освен жито и булгур.
лек ден на всички

# 602
  • София
Какво да се прави, това е до ген, така се е случило - всеки човек си има някакви предразположености, някаква конституция. Гледането е важно, но какъвто си се роди човек, така си кара. Ние приемаме с охота нещата, които ни харесват в конституцията на едно дете/човек, но не приемаме, че по същия начин има и неща, свързани със здравето, които пак по кониституция човек си ги носи и не може да им се повлияе. Ще се надявате в пубертет да закрепне. Пубертетът не е само кофти емоционален период, но и време на съзряване на огранизма съвсем физически.

# 603
Ако детето има анемия, поемайте добавки задължително. Желязо има най-много в зелените "листни зеленчуци", но малко трудно ще докарате от там, защото е от по-трудно усвояващия се вид. Леща, боб, нахут, повечето варива и разбира се, пшеничен зародиш. Сега, и без да съм ги яла тези неща с килограмите и да съм спазвала специални диети никога не съм била анемична, всъщност съм с доста висока наситеност на желязо в кръвта. Така че.... Според мен потърси второ мнение, понякога хората се вторачват във вегетарианството и го обвиняват за какво ли не, а причините са трети или десети.
- ниска си, защото не ядеше като малка
- цикълът ти е нередовен, защото не ядеш месо
- не можеш да качиш, защото не ядеш мръвки

Е, преди два месеца открих причината за всичко това и тя се нарича гени, така съм се родила и нищо нямаше да е различно с месо или без. Идеята не е да кажа, че и при твоето дете има някакъв сериозен проблем, а че според мен тази храна която описваш е достатъчна, за да не бъде анемично детето, така че според мен не е зле тази анемия, освен да се лекува, да се види дали не е от друго. Ей така, за да си спокойна.

П.С. Няма ли как да му обясниш на детето, че месото е лекарство, да го сплашиш нежно. И аз бях мис каприз, но като ми казваха "това ще го ядеш за очите/зъбите" ядях. Мисля, че не е твърде малък да разбере връзката "ще ям това - ще стана силен". Може някой любим  супергерой да бъде нарисуван как яде мръвки (смешно ми е, като го пиша, ама при анемия друг вариант не виждам, има ли анемия - месо). Де да знам и аз, идеи.

Последна редакция: чт, 18 дек 2014, 08:07 от Estlar

# 604
При анемия прееди всичко трябва да се изследва и установи видът на анемията. Може да е желязодефицитна, може и да не е. Второ, наистина има храни с високо съдържание на желязо и протеини, изобщо не е необходимо да са месни, въпросът е да се наблегне повече на тях и в правилните комбинации (някои вещества трудно се усвояват в съчетание с други и обратното, така че почетете повече за това). Бтв, ако не съм го писала по-горе, зеленолистите имат желязо и много други полезни вешества, но не "най-много" - това е мит, идващ от една печатна грешка по повод спанака в началото на миналия век. Освен това, за какви боледувания става въпрос и как се гледа детето като цяло? Например ако са "настинки" - какви температури поддържате в дома си, как го обличате? Колко физическа активност има? Абсолютно съгласна съм с Естлар, че много често дори докторите веднага хвърлят вината върху храната, ама не защото не е полезна според доста от съвременните разбирания, а защото няма месо или детето не си изяжда първото, второто и третото... Наскоро една сестра в "Пирогов" се опита да обясни, че едно детенце, което заведохме по спешност, е спряло да диша (!), защото не било закусило...

# 605
При анемия прееди всичко трябва да се изследва и установи видът на анемията. Може да е желязодефицитна, може и да не е. Второ, наистина има храни с високо съдържание на желязо и протеини, изобщо не е необходимо да са месни, въпросът е да се наблегне повече на тях и в правилните комбинации (някои вещества трудно се усвояват в съчетание с други и обратното, така че почетете повече за това). Бтв, ако не съм го писала по-горе, зеленолистите имат желязо и много други полезни вешества, но не "най-много" - това е мит, идващ от една печатна грешка по повод спанака в началото на миналия век. Освен това, за какви боледувания става въпрос и как се гледа детето като цяло? Например ако са "настинки" - какви температури поддържате в дома си, как го обличате? Колко физическа активност има? Абсолютно съгласна съм с Естлар, че много често дори докторите веднага хвърлят вината върху храната, ама не защото не е полезна според доста от съвременните разбирания, а защото няма месо или детето не си изяжда първото, второто и третото... Наскоро една сестра в "Пирогов" се опита да обясни, че едно детенце, което заведохме по спешност, е спряло да диша (!), защото не било закусило...
благодаря на всички за съпричастността.диагнозата е "средиземноморска" анемия.характеризира се с ниски,почти на границата на нормите средни нива на  хемоглобин,макар и отвреме навреме да падат под нормите.аз самата имам същата анемия.проблемът е, че тя не се лекува реално, просто хората си живеят с нея-както и аз впрочем,но на мен поне не ми е пречила нито като дете,нито сега.
съгласна съм с теб,за храни,които имат желязо, и може без месо,проблемът е че детенце не кусва никакви зеленчуци, под никаква форма.плодове без проблем,но...дотам.не яде бобови,ориз,леща, нахут- нищо такова.а вече спрях да предлагам, той вече го възприема като натиск и още повече отказва.оставих го на мира, с надеждата, че ще прояде някои неща с времето.
за боледуването-почва с някакви сополи, вирусче, до няколко дни развива ангина, и слиза надолу за седмица-въпреки изписано лечение.водих го и на доцент улевинов за УНГ,каза-няма проблеми,няма трета сливица, проблема не е Уши-нос гърло.и аз вече ко да го правя, не знам.
за гледането-в къщи зимата е 19-22 градуса. изкключително физически активен е, излизаме много, и сутрин и следобед, стига да не вали.почти няма ден да не излизаме, само ако е болен, и то тежко,иначе пак го вадя, че пощръклява.по цял ден бяга и не се спира.за обличане навън-ходи с анцузи неватирани, но отдолу с тънък чорапогащник, забелязах че от краката настива най-лесно.сега под якето само блузка, ако има сняг и вече е студ голям, и горнище на анцунг.заради сополите вече задължително с шапка зимно време, че ми писна.
един от проблемите ни са, че яде малко.на трикратно хранене е, и ако изяде една среда на филия без корите, и две лъжици мюсли,го броя за добре ял.закусва днес с две хапки филия и една бисквита. ..къде ти първо, второ и трето,хех.за обяснения колко съм му обяснявала, че трябва да яде, за да е здрав, сигурно може да цитира цялата ми лекция, знае какво е витамини...че пак ще влезем в болница,накрая друга тактика-ако изядеш един кво си, купувам подарък,,,ни с пръчка, ни с морков.
ше се поразровя в нета дали има плодове с желязо,но,,,,май не съм чувала.за житото ми е надеждата.
иначе добавки да ,пихме.ама и то не може постоянно, да му се не види.пък и детето вече от лекарства и болници развива фобия, та гледам колкото може по-малко лекарства.
идеята за супергероя, дето яде мръвки, е страхотна, само дето не се сещам за такъв.хубава работа свърши филмчето за маша и мечока, дето на маша падна зъбчето от близалки и
близалки не ядем,и много оби4аме да мием зъбките, но да взема да пиша на авторите на маша да направят една серия за полезното хранене:)
това ми напомня да му пусна попай моряка.макар че моичкото хитро човече не се лъже лесно:)
лек ден на всички

# 606
Точно това имах предвид - че много лесно е да се говори за  желязо и протеини и пр., но забравяме, че има и други видове анемия. След като и вие сте с този проблем, предполагам, че знаете доста повече за него от  повечето от нас тук. Много добре е, че не навличате детето и е физически активно; изнежването е един от първите рискови фактори за боледуването (попитах, защото, за жалост, много родители, баби и дядовци на по-боледуващи деца се изкушават да навличат и "пазят", от което, разбира се, проблемът само се влошава). Според мен няма смисъл да наблягате на желязото, просто на пълноценната храна - всякакви плодове (щом обича), зеленчуци, пълнозърнести, "истински" млечни...

# 607
  • София
С това трябваше да започнеш - средиземноморската анемия

# 608
С това трябваше да започнеш - средиземноморската анемия
работата е там, че "лечението" е яж желязо (с храна)или пий желязо(добавки).и понеже не може все лекарства, пак опираме до храненето.
сега като се позамислих, се беше закрепил след 10 дни в гърция на морето.и 4 месеца не беше боледувал.дали от солената вода-а гръцката е по-солена от нашето море, не знам, но определено беше по-добре.
сега пак сме в цикъл-10 дни вирус, пуснах го на градина, ходи 4 дни и пак болен от вече седмица.поне сме на ердомед и топченца,пак добре.но ужасна кашлица, уф.

# 609
А колело,плуване,футбол не професионално.Да ритате топка с него ,с други деца.Катерушки,пързалки.Пикници.
Домашен любимец от сорта на рибка в 3л буркан.Да се храни с него.Езда.Моя на 2-3г. го учихме да язди пони.
Вече язди голям кон.Храни ги.Но нашите са лични.Не знам дали има при вас срещу заплащане.Също така се
включва в метене на двор,носене на дърва и др. дейности.Това от по-малък го
прави.Вече сам иска.А времето няма значение.Стига да не вали и духа.И при -7 и
при -15градуса изизаме я да пазаря,я да отида до някъде.

# 610
  • София

Домашен любимец от сорта на рибка в 3л буркан.Да се храни с него.

Да яде домашния ди ллюбимец?!? Вие замисляте ли е каква психическа травма ще има?!?
Не, че опакованото прасенце в магазина не е същото , но това го е видял вече живо, при това му е приятелче
?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?

# 611
Да се храни ЗАЕДНО с него......  Laughing

# 612

Домашен любимец от сорта на рибка в 3л буркан.Да се храни с него.

Да яде домашния ди ллюбимец?!? Вие замисляте ли е каква психическа травма ще има?!?
Не, че опакованото прасенце в магазина не е същото , но това го е видял вече живо, при това му е приятелче
?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?

Ти пък! Да се храни заедно с любимеца.

# 613
  • София
Ааа, или имате предвид да е хранят заедно? Боже, ъвсем изкуфях

# 614
  • София
Да бе, досетих се:)
Сори, в края на деня съвсем съм откачила  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт