За бебета и деца от 0+ месеца, съвети; За бързи въпроси и отговори - 44

• 35 008
  • 783
  •   1
Отговори
# 600
  • Северозапада
Така е, за общо изоставане не се говори само по един признак. Малката не е поставяна по корем, но държеше стабилна глава в изправено положение преди да навърши месец, на 6 седеше стабилно почти без опора и т.н. Аз сега разчитам на педагозите в яслата, да ме алармират, ако видят нещо.

# 601
  • София
Не разчитай много  Wink Каката на 3 не говореше. А те ни убеждаваха, как и нямало нищо и щяла изведнъж да отпуши. Да, ама не. Ходихме на психолог, на логопед, оказа се, че трябва да се работи (с логопед). И още се работи по говора. Най-интересното е, че няма причина, никой не може да каже защо така е станало, защо е проговорила толкова късно, но основната ми мисъл е, че не си дават много зор...

# 602
  • Варна
А кога трябва да започне да се изправя бебето, за да си стъпе на крачетата?

# 603
  • Sofia
В яслата няма педагози, освен ако случайно не идва музикален педагог да ги позанимава за 15 минути. Ако медицинските сестри имат повече стаж, има някакъв шанс да забележат проблем, но повече на база практика, а не на знания.

Опора на краката се очаква да има на 5-6 месеца, самостоятелното изправяне  може да се очаква и на 7-8 месеца, а при някои и малко по-късно.

# 604
  • Северозапада
В частна ясла е и има педагози и пом. възпитатели. Дори ми дадоха карта (листче) с уменията и в каква степен ги владее, ама съм толкова отнесена, че още не мога да седна да напиша един e-mail, за да ми разяснят дали отговарят на възрастта и, защото това не са написали  ooooh!

# 605
Може ли и аз да се включа със същия проблем?Синът ми е вече на 9м. и изобщо не желае да стои по корем.Щом го сложа веднага започва да се сърди и да плаче,а за пълзене и дума да не става.Иначе вече се повдига сам от легнало до седнало положение непрекъснато иска да го държа изправен,за да скача на крачета.Док. казва че не е задължително да пропълзи първо преди да проходи,но било добре,защото гръбначният стълб имал време да укрепне.И аз сега го мъча всеки ден,но за сега нямаме напредък.

А моята както казах се обърна сама на 9,на 11 седна сама от легнало в седнало положение,на годинка проходи и пролази сега - на 13 месеца. Така че не се притеснявай.
И ние много скачаме,така сме от 6-я месец.Това е достатъчно ,за да укрепне гръбнака,не е нужно да лази. Не го мъчи детето.  Simple Smile
Слагаш ли го в паяк?

# 606
  • София
http://www.iisupport.org/8/page.html тук има някакво примерно по месеци какво би следвало да умее... но тези  обикновенно таблици са много общи.

# 607
  • Шумен
Моите се изправиха в месеца в който седнаха сами на 8 навършени месеца, можеха сложени да седят и по-рано, но тогава действително си намериха начина сами да се вдигнат и седнат (от поза по корем с дупене, извиване и подпиране Миша сама си намери начин да седне и съответно Вали я изкопира). А за опората вече съм забравила.

# 608
А кога трябва да започне да се изправя бебето, за да си стъпе на крачетата?
Не разбрах какво точно имаш предвид,но моя на 7м. се избутваше по корем от леглото
и стъпваше на земята прав.И обратно,ако е седнал на земята се хващаше за завивката и се
изправяше.Но по трудно му беше.Иначе седна на 6м.А подскачаше на крака като го
държиш на 5м.Ама моя спеше малко и беше/е много шавлив и подвижен.
Той от 2-3г се качва по мебели.Не е падал.Като изключим се захлюпи на 2г под един
неукрепен стилаж.Но си е темперамент.

# 609
  • София
явно има предвид от легнало или седнало да се изправи до стоеж само. В онази таблица пише - опити 8 месец, успех 9 месец.
Моето се изправи на 7 месеца, но той и проходи на 9 без 2-3 дни... та не е еталон Simple Smile

# 610
  • София
Моето дете умираше да го слагам по корем и да се опитва да се надига, май повечето време си го изкара в тази поза. Не е лазил дори и една крачка, проходи директно на 9 месеца без да се държи за мебели, стени и т.н., а лазенето го усвои чак към 11-тия месец и то само защото нямаше друг начин как да играе с кучето, че му идваше много ниско (мини-пинчер)  Simple Smile

Колкото до стъпването върху крачетата... аз моя го изчаках да стане готов, това се случи точно на 7-мия месец  Peace

Сега се сещам обаче, че имаше нещо много важно, и за това трябва да се следи. При надигането от легнало положение по корем детето трябва да се подпира еднакво добре с двете ръчички (т.е., да са еднакво изпънати и да ги слага на еднакво разстояние от тялото). Ако едната ръчичка е по-слаба от другата, се прави едно простичко упражнение и нещата си идват на мястото много бързо.

# 611
  • София
А докога придържахте главата на бебето? Хем я държи супер здраво и стабилно, хем ме е страх да не я изметне изведнъж с някое рязко движение.

# 612
  • Шумен
Придържах я около месец след като започна всяка да си я държи сама, не знам много ли е малко ли е но така усещах аз нещата. Някъде към края на втория началото на третия месец спрях да им придъжам главичките. Племеницата се роди голямо бебе и от новоредена в някаква степен и сама си държеше главата, т.е. само я придържах без да усещам тежестта.

# 613
  • София
И аз само я придържам, или по-скоро  и не придържам, а гледам ръката да ми е там, ако нещо се изметне, но тя определено няма нужда, та се чудех дали може да се отпусна вече  Laughing

# 614
Слагам му едно като гащи-колан,което е удобно за скачане(не знам дали на него се казва паяк),а и с проходилката обикаля наоколо.
 Иначе ми прави впечатление,че на по-слабите дечица им е по-лесно да стоят по корем,а и са по-подвижни някак.Мойто е малко пълничко и е много смешно -като преобърната костенурка размахва ръчички по корем.Освен това е малко мързелив-като види ,че не може да достигне някоя играчка се отказва и започва да се занимава с нещо друго.
  Главата започна да си я държи някъде към втория месец.

Общи условия

Активация на акаунт