"Песен за огън и лед" - 10: В очакване на "Ветровете"

• 28 390
  • 742
  •   1
Отговори
# 225
Мисля, че Мартин се беше изказал някъде, че Сирио е без съмнение мъртъв, би трябвало да е във форума на сагата в отдела So Spake Martin.
Ето:
http://www.westeros.org/Citadel/FAQ/Entry/Is_Syrio_dead

Ха! "Пир за врани" слага край на спекулацията, тъй като става ясно, че Джакен е бил в килиите преди сблъска между Мерин Трант и Сирио."

Това не го бях забелязала. От какво става ясно???

Последна редакция: ср, 27 авг 2014, 09:40 от Deziderata

# 226
  • Варна

И аз. Ще разровя да видя.

Между другото попаднах на интересна информация какво може да съдържат гоблените на Петир. Ще я постна при първа възможност. Не е много достоверна теория, но е любопитна. Grinning

# 227
Сега си мисля, че може да става ясно от главата на Джейми когато рови из тъмниците. Не намери ли някакви списъци от Варис в ролята му на тъмничар?

С нетърпение чакам инфо за гоблените.  Grinning

# 228
  • Русе

Когато Джайм разследва Варис и амплоато му на тъмничар, става ясно, че черните килии са били обитавани само от Пицел, пратен от Тирион, от Едард, пратен от Церсей, и трима други, ясно кои, които Едард е дал на Йорен за Нощния страж. Т.е. Джакен е бил арестуван и заключен в килиите преди свалянето на Старк, съответно преди конфронтацията между Сирио и кралския рицар.

# 229
  • Варна
Taка, първо малко история.

Цитат
Гоблени са правени в Европа в продължение на осем века. През Средновековието шиенето е от най-важните отрасли, хиляди тъкачи са участвали в работата.
Основните теми изобразявани върху гоблените били сцени от живота на кралското семейство и най-високата аристокрация, както и важни исторически събития.

През 13-ти и 14-ти век Църквата признава стойността на гоблените изобразяващи притчи от Библията за неграмотните богомолци.
Гоблените стават символ на общественото положение сред аристокрацията през Средновековието. Но също така имат своята утилитарност - служели са като украса на стените на замъците, покривали са процепи и са създавали уединение около леглата. Крале и знатни личности са ги вземали със себе си при пътуванията си от замък в замък, за да си осигурят комфорт и да покажат престижа си. Често гоблените са сменяли собственика си след битка и, ако вратата или прозорецът на победителя се окажели различни по размер, придобитият гоблен е бил срязван или пришиван към друг гоблен.
Най-известните средновековни картини са били на библейска тема, митове, алегории, (вечно популярния еднорог - символ на чистотата), а също така съвременни сцени, изработващи работещи селяни или ловуващи благородници. Битките са били назначавани от монарсите победители след началото на 1500 година.

През вековете, стиловете са се променили.  Разработват се нови стилове, по-специално, въвежда се перспектива в изображението. През XVI век, станали много популярни ловните сцени. Благородните семейства често поръчвали серия от гоблени по теми като "Четири сезона" или "12 месеца".

Така, моето лично мнение е, че Петир, като един комплексар просто е искал покаже престиж с кралските гоблени по стените и да впечатли лордовете от Долината. Още повече, че тези гоблени са му подарени лично от Церсей с което може би той засилва легитимността си като Лорд - Протектор.
Другата версия е, че ловните сцени вероятно може да не са ловни сцени, а пророчества закодирани в самите гоблени, които Петир иска  да притежава. (Тук слабия  пункт е, че 15 години всички са ги гледали, а никой не е разбрал Rolling Eyes)

Та идеята на тази теория е, че гоблените са своеобразна Астролабия.
Даден е много интересен пример за такава астролабия в шапката на сериала.

Възможно е тази астролабия да показва как ще се развият събитията. (Тук тълкуването може да в широки граници)
Скрит текст:

В центъра имаме елен, зад него слънце, а животните идват да му се поклонят.

Нападнат дракон в гръб и в лице.
Скрит текст:

Дракон опожарява град.
Скрит текст:

Да,  тези събития вече са се случили, но астролабиите показват миналото и  бъдещето.

Възможно ли е в гоблените да са закодирани бъдещи събития под формата на ловни сцени? Знаем, че гербовете на домовете спокойно могат да се вместят в ловна сцена.

Сега като го написах ми се струва малко вероятно. Снощи като го четох видях повече смисъл. Joy hahaha

П.П.
Прави ли ви впечатление, че в  линията на Санса (в КЧ и с Кутрето), отсъства всякакъв вид магия и свръхестествено?
Не е проявила способности на варг, няма близки срещи с Другите, няма пророчески сънища, няма видения... абе самио жестока реалност..

Последна редакция: ср, 27 авг 2014, 11:29 от Хексе

# 230
И аз съм го забелязала това, но го отдадох на факта, че убиха Лейди. 

# 231
  • Варна
И аз съм го забелязала това, но го отдадох на факта, че убиха Лейди. 

Е,  за варгването, да.  Но няма също никакви майги, некроманти, зелени сънища, безлики, други варги, горски чеда, червени жреци и т.н.
Само обикновени хора.

# 232
Санса обаче присъства в пророчеството на горската вещица. Тя е девойката с лилави змии в косите и и предстои да убие великан/титан?.. някой от Браавос, ехм, ехм....и из народа се носят интересни слухове за нея, които въпреки че в този момент са абсолютна фикция, кой знае дали няма да се окажат вярни.

Да не би сцените да изобразяват вестероския Рагнарок?

Започвам да се съмнявам, че историята на Вестерос е наистина циклична и всичко се повтаря като латерна магика: настава някаъв край, и всичко отново започва да се върти.
Във последната и така взривяваща глава на Сам се споменава някакъв древен пират с главно леговище в Староград. Архетип на Юрон?

# 233
Дано да не се повтаря, иначе ще е прекалено подобно на WOT.

# 234
  • Варна

Започвам да се съмнявам, че историята на Вестерос е наистина циклична и всичко се повтаря като латерна магика: настава някаъв край, и всичко отново започва да се върти.
Във последната и така взривяваща глава на Сам се споменава някакъв древен пират с главно леговище в Староград. Архетип на Юрон?

Мисля, че Мартин непрекъснато го намеква.
Не помня през коя година беше казал в едно интервю, че Танцът на драконите ще се повтори. След "Принцесата и Кралицата" вече имам някаква представа какво е Танца на драконите, тогава не знаех. Confused

И още нещо интересно. Има теория в която според феновете Санса ще се омъжи или ще бъде сгодена за Егон.

На турнира в Ашфорд организиран в чест на рождения ден ден на Леди Ашфорд (13год.) за нейни шампиони (каква беше българската дума? newsm78) се обявяват 5 рицари.
Те са:
1. Лионел Баратеон
2. Лео Тирел
3. Тиболт Ланистър
4. Хъмфри Хардинг
5. Валар Таргариен

Ако погледнам към Санса ще видим, че тя беше сгодена за:

1. Джофри Баратеон
имаха нямерения да я сгодят за :
2. Уилас Тирел
ожени се за
3. Тирион Ланистър
ще се сгодява за
4. Харолд Хардинг
Следващия трябва да е Таргариен и доколкото Егон е единствения, честа се пада на него. но като гледам какво стана с предните, вероятно Санса ще си остане девица. Joy

# 235
Единственият Таргариен на който "давам" Санса е Джон.  Grinning
Братовчеди са и не е скандално. Но и нейния брак с Тирион ще е валиден, докато не го разтрогнат с кралски декрет, или Тирион не "напусне"сагата, което не би ми харесало.
Егон е Блекфир, което не го прави по-малко Таргариен в моите очи, но нямам усещането, че Мартин ще му позволи да победи окончателно.
Чумата е до него, така че да не пипа Санса!  Grinning
Много фенове искат изкупление за Джейми, аз по подобен начин искам изкупление за Санса. Родена е за кралица, но и трябва достоен крал.

Историята има тенденция да се повтаря, но и с тези Леонардовски механизми в началото на сериала си мисля, че има нещо повече там. Thinking

# 236
  • Варна
Джон няма да стане крал, освен може би крал на зимата. Аз имам за него доста трагично предчувствие. Confused

# 237
Санса пък хич не си отива с Джон. Като двойка въобще не ги виждам. Не говоря за външен вид. Санса ще управлява кралство сама. Кое обаче не мога да кажа. Но най- вероятно с цената на смъртта на съпруга й. Може дори тя да му види сметката  Laughing

Изкупление за Джейми Ланистър ли ? Че за какво да искаме неговото изкупление? Макар че ми става все по- симпатичен, смятам че напълно заслужава съдбата си. И не го чака светло бъдеще.

Има елементи и събития, които се повтарят в историята, но като цяло не мисля, че съвсем ще се повтори. Иначе излиза, че хората затъпяват, вместо да прогресират, което е валидно за в днешно време, но не и в момента на случките във Вестерос Simple Smile.

Ако Джони стане Крал на Зимата това би повторило историята. Няма да е интересно. И аз мисля, че ще завърши трагично, но не й преди да блесне съвсем Simple Smile.

# 238
  • HH

Ако Джони стане Крал на Зимата това би повторило историята. Няма да е интересно. И аз мисля, че ще завърши трагично, но не й преди да блесне съвсем Simple Smile.

Ами той блесна достатъчно според мен. Направи невъзможното да опази Вала.

Аз също като вас, продължавам да мисля , че Санса все пак ще  стане кралица.

# 239
  • Варна
Аз много харесвам Санса, затова не й пожелавам да стане кралица.  Laughing

Доколкото познавам Мартин, ако остане ЖТ на него ще седне човек направил много компромиси със себе си и другите. както Робърт, който е седнал на трона стъпал върху труповете на деца, изгубил годеницата си, оплетен в брак с хора, които не харесва.

Пожелавам й да стане лейди на нещо си, може би на Харънхъл, който да възстанови и уреди по собствен вкус. Не се съмнявам във вкуса й. Grinning
Като минимум се надявам да остане жива и в добро физическо и психическо здраве. Като знам как Мартин си пада по рязанена е на крайници и обезобразяване.  Crazy

П.П. Също така се надявам ДаркСанса, която видяхме в сериала, да не е толкова дарк. Язък за момичето иначе, ако се превърне във втори Белиш.

Последна редакция: чт, 28 авг 2014, 12:19 от Хексе

Общи условия

Активация на акаунт