Отговори
# 120
  • Бургас
Има варианти и за стажове. Пример - Телерик, Прокредит имаха млад банкер или нещо такова. Отделно по европейски програми назначават млади хора за по 9 месеца. Но целта на всички е работодателите да си отсеят кандидатите. Отделно има и разни курсове за работещи и безработни.
Наистина не разбирам защо се очаква работодателите  се правят на врчерни училища.
Няма стажове за хора, които нямат необходимата образователна тапия, нека не си говорим смешки.

Имаше програма по евро фондовете "Старт в кариерата" за хора с висше образование до 29г. Караш стаж в някоя държавна институция 9м. и ти плащат минималната работна заплата. Аз бях кандидатствала преди по нея. Изкарах 5м. /защото си намерих работа по специалността/. Малко е относително какво ще научиш по време на стажа, но поне създаваш връзки, които да са ти полезни за в бъдеще.
Преди години нарочно записах право задочно. Така работех в кантори и учех и като завърших, вече можех да правя доста неща и имах някакъв опит. Предполага се, че щом имаш диплома по някаква специалност, то имаш поне минимални познания. Уви в действителност въобще не е така и нашето българско образование е такова, че "плюе" висшисти, които обаче си нямат и бегла представа от специалността си.

# 121
Именно затова работодателите трябва да се хванат да обучават кадрите, а не да вият, че нямало кадри. Как пък на Запад работи този модел с отглеждането на служители, със стипендии и всичко - тук не може?
Когато ме приеха в техникума, имаше няколко нови учителки. Не бяха с педагогическа правоспособност, а от други направления. Директорът ги прати да завършат една педагогическа специализация и я плати. Какъв точно е проблемът това да се случи? Идеален вариант в момента е бизнесът да предостави на университетите програма какво иска да знаят служителите, което в момента не умеят. След това си хваща студенти, дава стипендии и после си прибира идеално обучения и опитен работник на един срочен договор. Защо това не се прави? Бизнесът не знае какво иска? Знае, но не иска да плаща на квалифицираните кадри и затова реве, че не умеят нищо? Знае, но действително няма квалифицирани кадри? Последният вариант е най-малко възможен, точно защото от програма на бизнеса може да дойде перфектната специалност. Бизнесът не желае да сътрудничи нито с образователните институции, нито със студентите, нито със завършилите. Бизнесът иска готова стока, за която да не плаща подобрения. А стоката, кандидатът, като се връща, без реално да има дефект, започва да се подобрява ненужно. Никой няма полза от това.

# 122
  • Бургас
няма пък да кажа! , бизнесът и без това едва диша. На бизнеса в България му трябват квалифицирани, обучени и опитни кадри, които да работят на стажантска заплата. За съжаление това е горчивата действителност. Има фирми, в които обучават и плащат на стажанти, но са малко.......както и парите. Не знам точно какви умения и опит искаш да придобиеш. Дори и да не е точно по специалността ти, е добре да започнеш някаква работа, близка до твоята. Важното е да имаш някакъв трудов стаж на "нормална" работа. От там нататък нещата ще се подредят. Работодателите не искат хора без стаж не само защото са неопитни в професията си, но и защото не умеят да работят в екип, с клиенти, да понасят на стрес и да са научени да бъдат сериозни и отговорни на работното място, т.е  нямат социален тренинг.

# 123
Нямам предвид стаж въобще, а конкретно стаж по специалността. Аз имам и двата, но факт - искам да сменя попрището, за целта трябва да запиша висше или курс, т.е. да вложа пари, които без стаж отиват за обогатявне на общата ми култура, или в по-лошия случай - за взимане на тапия за обща култура, която вече имам. Това не го намирам за проблем, все пак не може за нищо да получиш нещо. Но определено е проблем, че няма да намеря фирма, където да стажувам. По темите хората разправят как заочнали стаж тук и там и един невнимателен студент може да се отчая колко е смотан и как не намира стажантски позиции... Докато не обърне внимание, че става дума за програмисти, тестери и адвокати. Да, ама бизнесът не е само ИТ и право, още по-малко университетските специалности. От друга страна, на някои студенти им се тряска такава "стажантска" позиция, че ум да ти зайде - пълно работно време, че и отгоре, пък заплатата - стажантска и може дори да я няма. Ха избирай стаж ли да караш, на лекции ли да ходиш.

# 124
  • Ню Йорк
На няколко пъти са ми писали студенти от софийския, специалност туризъм с молба за стаж във фирмата ми. Всеки път ги каня с най-голямо удоволствие да дойдат и да си изкарат стажа и до сега никой не е дошъл. Обаждат ми се и ми обясняват, че те не искали всъщност да карат стаж, а да им заверя че са го карали. Е как да стане фокуса тогава?! После ще дойдат да реват, че не ги искаме без опит, ама няма да кажат че те самите са отказали да придобият този опит.
Друг вариант. Моя позната е завършила за мед. сестра и работи няколко години. После на около 30 години я осенява свежата идея да учи икономика. Завършва задочно икономика на около 35 и си търси работа. Значи 35 годишна жена с 0 дни опит. Канят я на интервю в една фирма и я уведомяват, че ще направи първо тест, за да видят на какво ниво са уменията и. Тя възмутена им вдига скандал, че тя имала диплома и те как си позволяват да искат от нея да им прави практически тест. Въпросната дама няма и елементарни познания между другото по специалността си, но претенции огромни.

# 125
  • Бургас
Нямам предвид стаж въобще, а конкретно стаж по специалността. Аз имам и двата, но факт - искам да сменя попрището, за целта трябва да запиша висше или курс, т.е. да вложа пари, които без стаж отиват за обогатявне на общата ми култура, или в по-лошия случай - за взимане на тапия за обща култура, която вече имам. Това не го намирам за проблем, все пак не може за нищо да получиш нещо. Но определено е проблем, че няма да намеря фирма, където да стажувам. По темите хората разправят как заочнали стаж тук и там и един невнимателен студент може да се отчая колко е смотан и как не намира стажантски позиции... Докато не обърне внимание, че става дума за програмисти, тестери и адвокати. Да, ама бизнесът не е само ИТ и право, още по-малко университетските специалности. От друга страна, на някои студенти им се тряска такава "стажантска" позиция, че ум да ти зайде - пълно работно време, че и отгоре, пък заплатата - стажантска и може дори да я няма. Ха избирай стаж ли да караш, на лекции ли да ходиш.

Струваш ми се малко неориентирана. Не знам поради каква причина си решила да смениш попрището. Обикновено това правят хора, които са си изгубили времето да учат нещо, което не им харесва, но са го записали за едната диплома. В следващия момент им хрумва, че искат да се занимават с нещо друго. Няма лошо, но не може да имаш претенции и да изискваш някой да ти осигурява стаж и заплата. Затова хората казват "Да си си правил сметката навремето".
И да, на мен са ми тряскали такава стажантска позиция и съм била супер доволна от този факт, защото имах много отговорности, съответно - те ми даваха знания и опит. Ходила съм на лекции и на работа от 9-17ч. Стажуването е за млади хора. Малко странно е да цъфне една 30+ годишна жена и да мяучи как няма стаж и от нищо не разбира и че трябва да я учат на А, Б в професията. И въпреки това - имах колежка в университета, която беше над 40г. и беше мед.сестра и успя да се преквалифицира в юрист. Първо започна работа на административна позиция в съда, придоби малко знания и после стана юрисконсулт. Има варианти и начини. Просто трябва добро обмисляне на ситуацията и по-малко оплакване.

# 126
Пак обяснявам. Аз съм завършила специалност Х и съм работила по нея. Реализацията с тази специалност е силно ограничена и това след една възраст я прави недобре платена от моя гледна точка.
На мен също са ми непонятни хора, които всеки 4 години, тъкмо завършили, решават, че са направили грешка и дай всичко отначало, но аз не съм от тях. Не разбирам и другата крайност - очаква се да изкараш половината си живот там, където си започнал в началото. Аз съм традиционалист и не понасям излишното и самоцелно движение и дейност, но подобно закотвяне ми звучи точно като шепа антидепресанти за 40-тия ми юбилей.
В момента действително съм неориентирана, защото съм се занимавала с 1-2 неща, освен специалността ми. Да, удават ми се, да, често срещани са и мога да се реализирам, обаче, ей Богу, не искам да ги правя, нито да се развивам и образовам в тези сфери. Просто не искам.

# 127
Истината е, че икономическата обстановка в страната ни е много неблагоприятна и за двете страни. Квалифицираните или въобще положилите усилия да придобият опит и знания в дадена свера, очакват (и заслужават) по-високо възнаграждение за труда си, подобно на западните си колеги. Но големите компании в България, които имат ресурсите да ги наемат, далеч не са достатъчно и се налага много прависти да продават книги, напр. или икономисти да извършват куриерски услуги.
От друга страна - дребният и среден бизнес, които в нормалните държави са гръбнакът на икономиката, в България са притиснати до стената и вместо всяка малка фирмичка да може да осигури нормално съществуване на две-три семейства (както беше до преди 7-10 години), се гърчат между невъзможността да назначат достатъчно квалифициран персонал, невъзможността да свършат достатъчно работа, за да се придвижат напред и невъзможността да покрият всички таксички и вземания към държавата, които се увеличават като размер и брой непрекъснато.
И горенаписаното важи за квалифицирани кадри.
Ако говорим за неквалифицирани - нещата стоят далеч по-грозно, защото хем нямат квалификация, хем искат да получават колкото счетоводител, напр. А точно тези кадри обикновено не са пряко свързани с нарастването на средствата във фирмата... трудно се постига консенсус.
И на мен ми се иска да мога да платя на вече наетата жена 1000 лв., защото го заслужава, но не мога. Това е причината тя да харчи на пазара 500, а не 1000 лв. И понеже всички (или почти всички) са като нея, и в моята каса влизат 500, а не 1000 лв. (условно)... и за това не мога да дам 1000.... май стигнах до въпроса за яйцето и кокошката...

# 128
По-принцип е така, да. Колкото са по-ниски заплатите, толкова е по-ниска покупателната способност на населението, което пък се отразява отрицателно (да не кажа и пагубно) на бизнеса - и производство, и услуги, и търговия.
Омагьосан кръг, от който се излиза само с помощта на държавата.  Иначе спиралата води стръмно надолу...

# 129
  • Ню Йорк
Да ама на държавата грам не и пука за дребния и средния бизнес. Не само, че няма никакво финансиране, няма и никакви облекчения, че и само се чудят какви данъци да ни сложат. Някой например може ли да ми обясни кому е нужно да плащам за трудова медицина? Или да чета инструктаж? Ние сме офис не предприятие, какво се очаква някой да бръкне в контакта или да си пробие ръката с телбода? Ситуацията в държавата е абсурдна.

# 130
  • София
Има варианти и за стажове. Пример - Телерик, Прокредит имаха млад банкер или нещо такова. Отделно по европейски програми назначават млади хора за по 9 месеца. Но целта на всички е работодателите да си отсеят кандидатите. Отделно има и разни курсове за работещи и безработни.
Наистина не разбирам защо се очаква работодателите  се правят на врчерни училища.
Няма стажове за хора, които нямат необходимата образователна тапия, нека не си говорим смешки.
Има курсове за по една година, на сносна цена от около 1000 лв, които после не знам дали вършат работа, нека някой, който е завършил такъв, каже - чувала съм за счетоводство, графичен дизайн и програмиране.
Има магистърски програми за бакалаври от други направления и така педагог може да завърши икономика, а икономист - педагогика, но каква е ползата, като пак искат трудов опит?
Никой не очаква от работодателите да се правят на вечерни училища. Стига и самите работодатели да избягват представлението "ах, няма квалифицирани кадри, ах, не мога да си намеря служители". Ами сори, ама един неопитен абсолвент/абитуриент/студент все някой някъде някога го взима на работа. Длъжен е, очаква се от него. Някой трябва да се прежали и се прежалва. Иначе цялата планета в един момент ще се насели с висшисти, ама без практически опит и без трудов стаж.
Смешното е, че се прежалват големи компании с ресурс - тяхното не е прежалване, а инвестиция, защото те си отглеждат бъдещите служители. А малките - ами те търсят опитни, защото не знаят как да вършат тази работа.
Големите могат да си го позволят. Защото са големи. И затова са големи.
Нима смяташ, че примерно академията на Телерик е смешка? Знаеш ли, че има такава? Знаеш ли какво представлява? А каква й е целта? 
Не, разбира се. Друго си е да джуркаме коктейли и да се вайкаме колко трудно е това, ама ние можем повече всъщност, нищо че и с това не се справяме.
Морето не е до колене и трябва и да се налягат парцалите. Цяла година редих документи, броях подписи и се завирах в прахоляци. И нищо не ми стана. Работх, учих, и не съм си и помисляла да кажа на мама "Ми то с моята специалност...". И тогава, и сега отношението ми към работата е едно и също, но май не съм се научила на това в университета, а много преди това.

# 131
Абе момиче, не ми се карай и не си размахвай стажантските успехи като студентка, не ме впечатляваш. Ти наясно ли си, че си единица сред 100 други и то по обективни причини? Какво си учила - икономика, право, инженерни науки или медицина? Там има задължителни стажове с прилична продължителност. Там студентите си търсят просто заверка, защото не им се ходи по стажове, където няма да свършат нищо. Аз съм хуманитарна специалност, уж елементарна, но няма вариант "стаж колкото да се каже" - или почвам работа по специалността, или не почвам. Няма "ама аз съм студентка" - или знаеш и можеш, или не. Имам повече от 10 години трудов стаж, имам трудови навици и някой да ми каже, че не съм квалифицирана за оперативно счети, консултант, секретарка или продавачка и в същото време не иска да ме обучи - този човек значи просто си търси роби за без пари да ги навиква.

П.П. Телерик не ми ги рекламирай, нямам интерес към ИТ науките. Първо подпитай кой ти стои насреща, тогава му пробутвай стока - първо правило на добрия търговец.

# 132
Аз съм на 26 години и имам 6,5 години трудов стаж. Нито ден като сервитьорка или камериерка. Не ми говори за поколения, защото това е глупост. Ако в твоята сфера опитът е толкова важен и ако на теб ти се работи толкова, има програми от БТ, има и стажове /не всички са платени обаче/.
Ходенето на работа е с цел да допринесеш за фирмата и да си изкараш заплатата. Затова се нарича работа.  Ако покрай това има някой + /за СВ, специфично умение, което да ти е от полза, сертификат и т.н./, това е в + , не ти се дължи.

И какво ги дъвчеш толкова тези коктейли, от обща култура се сещам за съставките на поне 10. Rocked science, все едно 200 вида си правила.

Извинявам се ако съм рязка, но наистина не разбирам как някой ще отиде на интервю за работа и ще рецитира Искам това, и това, и това, ама и да ме научите, и да пратите най-добрия да ме учи, ама ако не ми хареса да го смените. Несериозно е!

Английски ползваш ли в работата или ти е просто хоби и стремеж да използваш погрешно думи и изрази?

# 133
  • Бургас
Абе момиче, не ми се карай и не си размахвай стажантските успехи като студентка, не ме впечатляваш. Ти наясно ли си, че си единица сред 100 други и то по обективни причини? Какво си учила - икономика, право, инженерни науки или медицина? Там има задължителни стажове с прилична продължителност. Там студентите си търсят просто заверка, защото не им се ходи по стажове, където няма да свършат нищо. Аз съм хуманитарна специалност, уж елементарна, но няма вариант "стаж колкото да се каже" - или почвам работа по специалността, или не почвам. Няма "ама аз съм студентка" - или знаеш и можеш, или не. Имам повече от 10 години трудов стаж, имам трудови навици и някой да ми каже, че не съм квалифицирана за оперативно счети, консултант, секретарка или продавачка и в същото време не иска да ме обучи - този човек значи просто си търси роби за без пари да ги навиква.

П.П. Телерик не ми ги рекламирай, нямам интерес към ИТ науките. Първо подпитай кой ти стои насреща, тогава му пробутвай стока - първо правило на добрия търговец.

Ти си знаеш твоето и не спираш да намилаш и да мърмориш. Както казах - никой не ти е длъжен да те обучава. Стажантството е за млади хора. Работодателите в тази сурова икономическа обстановка търсят обучени и опитни кадри, на които да тръснат работа за вършене и те да я свършат бързо, качествено и без излишни въпроси. Има си отделно стажантски програми. Не може да изискваш всеки работодател да си губи времето и парите, за да обучава всяка,която й скимнало изведнъж да си сменя професията. Този човек не си търси роби, а специалисти. Разсъждаваш много погрешно за нещата. А и от цялата работа освен да мрънкаш нищо друго не разбрах за теб - с какво искаш да се занимаваш, какво правиш по въпроса, че не ти се получават нещата, т.е ясни факти. Как да ти дадем съвет като освен мърморене, друго не разбираме от постовете ти.

П.П. Телерик нямат нужда от реклама.

# 134
Ето как изглеждат нещата, ако наема човек за работа без никакъв опит. Периода на обучение е 6 месеца. Ако човек е схватлив след 6 месеца ще е готов да се справя много добре с работата. Обаче тия 6 месеца този човек няма да изкарва за фирмата нито една стотинка, освен това ще губи и от ценното време на квалифицираните колеги, които ще го обучават, ще му се плащат осигуровки + всички останали задължителни такси, които струва един служител.
1.Как да му дам на тоя човек 1000лв заплата?
2.Какъв ли договор трябва да го накарам да подпише, за да съм сигурна че след като го обуча няма да хукне на друго място?
3.Ако инвестирам толкова много в него, значи ще е логично след тези 6 месеца да получава поне 1 година заплата по-малка от реално изкараната от него за да ми върне инвестицията, нали?

Не мога да разбера защо повечето търсещи работа не искат да схванат следното. Частния работодател не е бюджетно предприятие. Т.е. няма как работодателя да раздава пари, които не са изкарани. За да получава един служител заплата фирмата трябва да печели 2 пъти повече. Разходите на работодателя не са само заплатата на работника.

Ако гледаме нещата от твоята камбанария на работодател, съгласна съм с повечето гореописани неща, но не разбирам защо българският работодател не желае да проумее, че не може да получи качествен персонал, ако не инвестира в него.

Да кажем, че в момента получавам 1000 лв във фирмата, в която работя. Решила съм, че ще си сменям работата, защото парите, които взимам вече не ме устройват. Човек с опит съм и идвам на интервю при вас. Вие ме одобрявате, казвате, че съм подходяща за длъжността и като обучен кадър можете да ми предложите 1000 лв първоначална заплата. Да, но от моя гледна точка, това е абсолютно неприемливо, аз искам 1500 лв. Ако ще получавам същите пари, защо ми е изобщо да си сменям работата?

От своя страна, работодателят трябва да направи и невъзможното, за да не избяга от него качественият персонал. Ако дадена фирма няма средствата, за да бъдете конкурентноспособна, то няма и смисъл от нейното съществуване.

Каквото и да си говорим, най-важната мотивация за работа на един човек са парите. Всички останали причини, които би могъл да посочи като по-добра среда, отношение и тем подобни, за мен са просто прах в очите. Ако някой ми дава 2000 лв за работа, която не ми е особено приятна, а друг 1000 лв за работа, която ми е на сърцето, ще предпочета тази за 2000 лв. Пък нищо, че не ми е интересна, ще се науча и тя да ми харесва.

Ние, като нация, имаме странно схващане за бизнес. Обикновено очакваме да излезем на печалба до 2-3 месеца и не замисляме, че най-вероятно ще работим на загуба поне 2-3 години. Инвестираме 10 000 лв и решаваме, че с тях ще можем не само да издържаме сами себе си, но и да назначим персонал. И понеже сме си повярвали, че сме големите бизнесмени, търсим 2-3 човека за по 300-400 лв, които не само с радост ще работят за нас, че дори и мотивационно писмо ще ни напишат. Защото когато Пешо назначи човек за 400 лв и утре Гошо на същия този човек му предложи 450 лв, напълно нормално е човекът да отиде при Гошо, а пък Пешо, от своя страна, да пусне тема в някой форум "Колко мързелив и немотивиран е българинът".

Общи условия

Активация на акаунт