"Цветовете, булката и кармата" ~ Индийски сериали ~ Тема 4

• 68 345
  • 756
  •   1
Отговори
# 90
  • Индия/България
Momicheta, mnogo tyjno zvu4ite.
Ot postovete vi se useshta takava tyga i tejina v dushata, a predstavqm si v deistvitelnost epizodite.. Navremeto zyrnah anonsa za smyrtta na Sadna i naro4no reshih da ne  gledam  ( makar 4e principno nadavam oko na kulminaciite, dori da ne sledq seriala). Neshto v anonsa adski me otblysna.

sym kato vas da mislq, 4e e trqbvalo da sprat seriala do bebetata. I ako vse pak sa go prodyljili zaradi zritelskata auditoriq, to e trqbvalo na pyrvo mqsto da pomislqt za neinite emocii i interesi..Bez zna4enie pri4inite za napuskaneto na Sara ili producentskoto reshenie - za men kraqt na edna glavna i tolkova obi4ana geroinq, podnesen po toq na4in, e zklu4itelen neprofesionalizym. I kato vi 4eta,  mai ne syjalqvam, 4e go propusnah..Samo mi e krivo da vi gledam tolkova unili Sad

Kiki, edinstvenoto zna4enie na "tamanna" e "silno jelanie, kopnej" . Tova za sykrovishteto  malko svoboden prevod mi se struva ( otkydeto i da si go namerila; moje bi v nqkoi kontekst). Samata duma "tamanna" se izpolzva po-skoro poeti4no. Razgovorno nein sinonim e "icha" ( kakto e ot Karmata).

Teri, roditelite tuk sa tochno tolkova "robi" na obshtestvoto, kolkoto i dyshterite im na svekyrvite si. Razbira se ne e povsemestno. Namirat se i izklu4eniq, no kato cqlo jivotyt v Indiq se svejda ne do li4en jivot, a do jivot v obshtestvoto i porqdkite mu. Dori da iskat, roditelite rqdko imat kuraj i sila da podkrepqt deteto si zaradi netolerantnostta na horata. A da si sam v indiiskiq socium e ravnosilno  da si zaguben, poguben. Zatova i nikoi ne dryzva da pravi neshto po vyprosa. Bez socium nqma jivot za indieca tuk...

Roksis, podkrepqm ostanalite- pishi i spodelqi, kakvoto te vylnuva. Temata e za tova. Vseki si namira po neshto vyv vseki post, a zaedno e mnogo po-veselo. Priznavam si, 4e i az 4esto se zaglejdam vyv fotosite, makar i da ne sym fenka na Sara i Angad. Kolkoto do komentarite pod snimkite im- smqtam, 4e e li4no pravo i svoboda na vseki da izrazqva simpatiite si kym nqkogo po svoi sobstven na4in, taka 4e izobshto ne vijdam pri4ina za namesa ili pou4avane. Dostaty4no zreli i tolerantni sme da uvajavane 4ujdata poziciq.

Dum 2 deistvitelno e mnogo hubav film- "raz4upen", moderen, s mnogo obrati i prevyplyshteniq na Ritik i mnogo silna himiq na dvamata s Aishvariq Rai.  Naskoro.izleze i 3ta chast na filma, no Ririk.beshe zamenen i za men charyt na vtorata chast nqkak se izgubi
Te dvamata s Aishvariq imat oshte edin film zaedno "Guzarish", koito e dosta stranen, po-skoro v kategoriqta "art filmi" i nqmashe osoben uspeh. Dum 2 e tipichniqt  komersialen syvremenen bolivudski film. Dosta nagradi obra pri tova. Na fenovete shte im haresa. Ritik vliza v rolqta na nad 10 razlichni obraza...

Lori, za decata im neznam, no tymnite si koji opredeleno ne haresvat. Za momichetata tuk e mnogo vajno da sa beli. Tova im garantira po-dobra "partiq" za brak. Kato rajdah navremeto v sysednata staq imashe edna jena, koqto sled adski usiliq rodi momi4e i kogato razbra, zarida kato na zakolenie Sad(( Tolkova beshe tyjno, oshte pomnq kak narejdashe, 4e ne iska da jivee. Togava edna ot sestrite q beshe pregyrnala i q uspokoqvashe s dumite "e, kakvo kato e momiche. Q vij, momiche e, no e bqlo i hubavo. Gore glavata"... Mnogo tyjna gledka. Mnogo e bolezneno da stanesh svidetel i da ne mojesh da napravish nishto...Neznam, v tiq posteri vijdat nqkakva nadejda. Glupavo e, tyjno e, no za tqh dori tova zalygvane e nadejda,  4e po 4udo moje da se rodi bqlo dete..

Lindi, radvam se da te vidq otnovo Simple Smile
Sahasrara, tuk u4itelki v bednite raioni ili v u4ilishta za siraci i tn stavat momicheta dori na 15. A masovo razprostranena praktika e da se davat 4astni uroci po hindi naprimer to4no ot momicheta, koito sami vse oshte hodqt na u4ilishte ( 10ti , 11ti klas). Zatova ne se u4udvaite. V Indiq vsi4ko e vyzmojno Simple Smile)

Haide stiga tejki diskusii.
Dnes ( ve4e e izlishno i da kazvam mai) otnovo e festival. Ganesh Chaturti- praznik na boga-slon Ganesha. Praznuva se s osobena pishtnost i glavno po ulicite. Toi e neshto kato "striit festival"- s mnogo muzika,panairi, otkriti sceni i shestviq s ogromni statui na Ganesh, podobno na svatbente shestviq. V Mumbai te4e 7-10 dni kato vseki den ima specialna pudja (prazni4na molitva) i razlichna festivalna programa. Podobno na Holi, horata obsipvat statuqta na bojestvoto i sebe si s, 4erven prah "roli"i peqt mantrata na Gsnesh. Tuk na sever syshto se praznuva na otkrito nqkolko dni. Ima sceni na mnogo mesta iz grada, kydeto se razigravat sceni ot indijskiq epos, istorii s bog Ganesh, vihrqt se tradicionni tanci, a nai-golemiqt praznik za ochite sa pishtnite kostumi i dekori..Horata vqrvat, 4e vsqko novo na4inanie, zapo4nato na toq den se uven4ava s uspeh i 4e Ganesha shte dari na semeistvata blagodenstvie i blagopoluchie..

I v toq prazni4en ritym pojelavam prekrasen den na vsi4ki! Usmihvaite se!

# 91
  • Варна
Момичета, много тъжно звучите.
От постовете ви се усеща такава тъга и тежина в душата, а представям си в действителност епизодите.. Навремето зърнах анонса за смъртта на Садна и нарочно реших да не  гледам  ( макар че принципно надавам око на кулминациите, дори да не следя сериала). Нещо в анонса адски ме отблъсна.

съм като вас да мисля, че е трябвало да спрат сериала до бебетата. И ако все пак са го продължили заради зрителската аудитория, то е трябвало на първо място да помислят за нейните емоции и интереси..Без значение причините за напускането на Сара или продуцентското решение - за мен краят на една главна и толкова обичана героиня, поднесен по тоя начин, е изключителен непрофесионализъм. И като ви чета,  май не съжалявам, че го пропуснах..Само ми е криво да ви гледам толкова унили  Sad

Кики, единственото значение на "таманна" е "силно желание, копнеж" . Това за съкровището  малко свободен превод ми се струва ( откъдето и да си го намерила; може би в някой контекст). Самата дума "таманна" се използва по-скоро поетично. Разговорно неин синоним е "ича"( както е от Кармата).

Тери, родителите тук са точно толкова "роби"на обществото, колкото и дъщерите им на свекървите си. Разбира се не е повсеместно. Намират се и изключения, но като цяло животът в Индия се свежда не до личен живот, а до живот в обществото и порядките му. Дори да искат, родителите рядко имат кураж и сила да подкрепят детето си заради нетолерантността на хората. А да си сам в индийския социум е равносилно  да си загубен, погубен. Затова и никой не дръзва да прави нещо по въпроса. Без социум няма живот за индиеца тук...

Роксис, подкрепям останалите- пиши и споделяй, каквото те вълнува. Темата е за това. Всеки си намира по нещо във всеки пост, а заедно е много по-весело. Признавам си, че и аз често се заглеждам във фотосите, макар и да не съм фенка на Сара и Ангад. Колкото до коментарите под снимките им- смятам, че е лично право и свобода на всеки да изразява симпатиите си към някого по свой собствен начин, така че изобщо не виждам причина за намеса или поучаване. Достатъчно зрели и толерантни сме да уважаваме чуждата позиция.

Дум 2 действително е много хубав филм- "разчупен", модерен, с много обрати и превъплъщения на Ритик и много силна химия на двамата с Айшвария Рай.  Наскоро излезе и 3та част на филма, но Ритик беше заменен и за мен чарът на втората част някак се изгуби.
Те двамата с Айшвария имат още един филм заедно "Гузариш", който е доста странен, по-скоро в категорията "арт филми" и нямаше особен успех. Дум 2 е типичният  комерсиален съвременен боливудски филм. Доста награди обра при това. На феновете ще им хареса. Ритик влиза в ролята на над 10 различни образа...

Лори, за децата им не знам, но тъмните си кожи определено не харесват. За момичетата тук е много важно да са бели. Това им гарантира по-добра "партия" за брак. Като раждах навремето в съседната стая имаше една жена, която след адски усилия роди момиче и когато разбра, зарида като на заколение  Sad  Толкова беше тъжно, още помня как нареждаше, че не иска да живее. Тогава една от сестрите я беше прегърнала и я успокояваше с думите: "Е, какво като е момиче. Я виж, момиче е, но е бяло и хубаво. Горе главата"... Много тъжна гледка. Много е болезнено да станеш свидетел и да не можеш да направиш нищо...Не знам, в тия постери виждат някаква надежда. Глупаво е, тъжно е, но за тях дори това залъгване е надежда,  че по чудо може да се роди бяло дете..

Линди, радвам се да те видя отново  Simple Smile
Сахасрара, тук учителки в бедните райони или в училища за сираци и т.н. стават момичета дори на 15. А масово разпространена практика е да се дават частни уроци по хинди например точно от момичета, които сами все още ходят на училище ( 10ти , 11ти клас). Затова не се учудвайте. В Индия всичко е възможно  Simple Smile

Хаиде стига тежки дискусии.
Днес ( вече е излишно и да казвам май) отново е фестивал. Ганеш Чатурти- празник на бога-слон Ганеша. Празнува се с особена пищност и главно по улиците. Той е нещо като "стрийт фестивал"- с много музика,панаири, открити сцени и шествия с огромни статуи на Ганеш, подобно на сватбенте шествия. В Мумбай тече 7-10 дни като всеки ден има специална пуджа (празнична молитва) и различна фестивална програма. Подобно на Холи, хората обсипват статуята на божеството и себе си с, червен прах "роли" и пеят мантрата на Ганеш. Тук на север също се празнува на открито няколко дни. Има сцени на много места из града, където се разиграват сцени от индийския епос, истории с бог Ганеш, вихрят се традиционни танци, а най-големият празник за очите са пищните костюми и декори..Хората вярват, че всяко ново начинание, започнато на тоя ден се увенчава с успех и че Ганеша ще дари на семействата благоденствие и благополучие..

И в тоя празничен ритъм пожелавам прекрасен ден на всички! Усмихвайте се!

Последна редакция: пт, 29 авг 2014, 10:36 от Lora-Di

# 92
Бандитка, много интересени неща, както винаги! Мерси и за разяснението, въпреки че още ми е чудно как така толкова млади са учителки, че и на 15.  newsm78 Но явно са си такива нещата там. Simple Smile

# 93
  • Варна
Признавам си, че си спестявам сериите и от цветовете и от МБ тия дни. Благодаря ви, че разказвате какво става.  bouquet
Младите учители и учителки са били практика и в България през Възраждането. Завършилите училище младежи и девойки веднага започвали да учителстват. Като гледам традициите на индийците, отношенията, табутата си мисля, че нещата при тях по отношение на семейството и социалната среда са както при нас през 1850-1900г.

# 94
MAMA-AN и  kirionka и на мен много отрицателно ми въздействаха последните епизоди, а в днешните направо усетих болката на Пракаш, как само го изигра, с такава болка...Някъде четох, че в тези епизоди Рагини  и Алек са  плакали с истински сълзи, че Садна и Ранвир напускат сериала Cry

Така е! Отлична игра на Ангад и Сара, както и на Алок Нат/ Пракаш - той в мъката си започна да обвинява Алек, а той прегърнал Садна и не я пуска гледайки в една точка. Просто невероятна игра - и Ангад и Сара не мръднаха. И в тези моменти така ми въздействаха, че няма на къде. Не спрях да плача.  newsm10 newsm76 cry cry cry

В Цветовете всички до тук си играят ролите много добре - поздравявам ги за което ...   bouquet  bouquet  bouquet

Права си - в едно интервю Парул казва, че много е страдала и плакала, че Сара и Киншук вече няма да са в сериала. Двете със Сара били като сестри. В същото интервю Парул казва, че тогава за пръв път е видяла Ангад да плаче толкова много. Явно доста е страдал, че Сара няма да е в сериала, както и Киншук. Тези емоции определено си личат докато гледаме тези серии ...
  smile3525 no Peace

Напълно съм съгласна с написаното от всички вас. Играта на Ангад,Сара и на Алок Нат е невероятна. Толкова са истински, че няма как да не ти се стегне гърлото и да не се разплачеш. Възхищавам им се.
И аз също съм бясна на сценаристите. Вече изгледах няколко серии след смъртта на Садна и за мен филмът не е вече същия. Някак си ми е като съшит с бели конци, както се казва. Изведнъж ги няма нито Садна, нито Ранвир. Алек си е пак същия като в началото на сериала. Не разбирам на кого е нужно всичко това. Какъв е смисълът. Какво искат да ни внушат с това. Може би, че сирачето  няма право на щастие?(имам предвид Садна - тъкмо всички я приеха и тя намери щастието си и те взеха, че я убиха) Или, че добрите хора нямат място на този свят? (защото за мен единствените добри души в сериала бяха именно Садна и Ранвир - тя, защото винаги безкористно правеше жертви заради близките си с едничката надежда да я приемат и да не я смятат за натрапница, а Ранвир, защото
единствен той винаги я разбираше и подкрепяше и никога не я предаде) Не знам аз ли съм толкова тъпа, че не мога да ги разбера. Какъв беше смисълът Алек да се оправи след като пак ще си стане такъв, какъвто беше.

# 95
  • Варна
порасналата Тапася е пак толкова противна и непоносима, колкото беше и като малка! ooooh! #2gunfire отвратителна е! и ми е и грозна!
а  Ичха все така наивна и готова да угоди на лиглата с каквото може! жалко, не им е дошъл акъла в главата!

в днешната серия дъртата вещица натискаше да оженят Тапася и се радваше все едно тя ще се жени!

# 96
Хаха, да, и не си е променила отношението, все "Боже мили" и това си е. Grinning Grinning Grinning
Иначе добре са ги избрали големите Ичха и Тапася, приличат си с децата, които ги играха, поне на мен така ми се струва. Simple Smile

# 97
Признавам си, че си спестявам сериите и от цветовете и от МБ тия дни. Благодаря ви, че разказвате какво става.  bouquet
Младите учители и учителки са били практика и в България през Възраждането. Завършилите училище младежи и девойки веднага започвали да учителстват. Като гледам традициите на индийците, отношенията, табутата си мисля, че нещата при тях по отношение на семейството и социалната среда са както при нас през 1850-1900г.

И на мен това ми прави впечатление. Wink И като се има предвид до къде сме стигнали сега, значи има шанс след 100г. и те да са на нашето дередже.  Rolling Eyes

# 98
Напълно съм съгласна с написаното от всички вас. Играта на Ангад,Сара и на Алок Нат е невероятна. Толкова са истински, че няма как да не ти се стегне гърлото и да не се разплачеш. Възхищавам им се.
И аз също съм бясна на сценаристите. Вече изгледах няколко серии след смъртта на Садна и за мен филмът не е вече същия. Някак си ми е като съшит с бели конци, както се казва. Изведнъж ги няма нито Садна, нито Ранвир. Алек си е пак същия като в началото на сериала. Не разбирам на кого е нужно всичко това. Какъв е смисълът. Какво искат да ни внушат с това. Може би, че сирачето  няма право на щастие?(имам предвид Садна - тъкмо всички я приеха и тя намери щастието си и те взеха, че я убиха) Или, че добрите хора нямат място на този свят? (защото за мен единствените добри души в сериала бяха именно Садна и Ранвир - тя, защото винаги безкористно правеше жертви заради близките си с едничката надежда да я приемат и да не я смятат за натрапница, а Ранвир, защото
единствен той винаги я разбираше и подкрепяше и никога не я предаде) Не знам аз ли съм толкова тъпа, че не мога да ги разбера. Какъв беше смисълът Алек да се оправи след като пак ще си стане такъв, какъвто беше.

Не си само ти мила. И аз се чудя и мая аджеба, какво са искали да ни "кажат" сценаристите с тези серии от смърта на Садна до края на сериала. Rolling Eyes
Саможертвата ли да изтъкнат на преден план? newsm78 А също и това, че животът продължава, въпреки загубата на любим човек и ние трябва да го изживеем така, както си му е реда.  Rolling Eyes

# 99
  • Варна
тая Садна от какво умря?? мярнах днес, че е умряла, някакви бебета реват, мятат ги насам натам, едното го сложиха до умрялата..... Shocked #Crazy

# 100
тая Садна от какво умря?? мярнах днес, че е умряла, някакви бебета реват, мятат ги насам натам, едното го сложиха до умрялата..... Shocked #Crazy

Избухна бомба и тя беше до нея. Някакви атентати имаше, и така. Във вбокс ги има епизодите.

# 101
От взрива на бомбен атентат. А бебетата са на Садна и на Рагини. Това, което го сложиха до Садна е нейното. Искаха плачът му да върне Рагини от безсъзнанието, в което беше изпаднала.

# 102
Божеее, не мога да се спра ....  newsm45 newsm45 newsm45 newsm45 newsm45 newsm45 newsm45 newsm45 newsm45 newsm45
Тези епизоди са ми много по-тъжни  от тези в които умира Садна.

# 103
  • Варна
аааа, разбрах! Дари, Кирионка, благодаря ви! Hug Hug Hug

# 104
Добре, че боговете оставиха след Садна едно детенце, което да запълни празнината, която остана у всички.

Общи условия

Активация на акаунт