Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 авг. 2014, 14:02 ч.

Майчинство при осиновяване

 • 89 290
 • 230
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 290
Това с писането до медиите аз го направих още преди година и половина, писах до БНТ, до БТВ и до Нова ТВ. От трите места ми благодариха, но никой нищо не направи. Мислех си, то какво ли и да направят, като точно медиите, когато се промени закона, говореха че става въпрос за осиновени деца до 5 г., но долната граница никой не я спомена и преди да се наложи да се ровя в закона дори аз бях излъгана, а какво остава  за другите хора, които не са засегнати пряко.
От скоро си мисля за консултации си за консултация с адвокат, фондации, асоциации и какво ли още не, но имах много работа и сега покрай празниците се надявам (въпреки, че ще има куп деца покрай мен) да имам време да формулирам нещо конкретно, за да е по-ясно какви са ни исканията, за това и това което пишете ще е от голяма полза. Задължително е добре да се направи подписка или нещо по-мащабно.
Трябва обаче да говорим за всички осиновители, а не само за тези до 5 години. Варианта за по-големите дечица да не води майчинство, но все пак да имаме право на 90% от заплатата, 3 месеца обаче ми се струват малко, може да са 6. Тези неща след ред консултации ще се уточнят.
Fleur rouge, благодаря за споделеното. Добре е всичко да е подкрепено с някакви доказателства. Естествено, че ще го обърним от към материалната страна, нали тончо това искаме да постигнем. Всеки обича да казва искам любов не пари, но ако нямаш пари и любовта може да загубиш. Всеки ден да се чудиш от къде да вземеш и какво да спестиш, за да изкараш месеца, създава такова напрежение. Любовта няма да ти купи хляба и да ти плати сметките.
В началото си мислех, че ограничението до 5 години е обвързано точно със задължителната предучилищна, но имам познати, които си гледат децата в къщи и при навършване на 5 години са записани на предучилищна, но до обяд. За осиновени деца над тази възраст това е много добър вариант, за да имат време през останалта половина да прекарат с родителя в къщи, да се адаптират в семейството. За мен е безумие детето да се вземе от дом или някъде другаде и да трябва да свиква с новите неща само вечер, да не говорим че целодневните предучилищни и началните класове са до 17 часа, а после всеки да се оправя.
Представете си едно дете, което започва училище на какъв стрес е подложено, защото започват нови отговорности и задачи, игрите вече не са на преден план, в същото време преместване в нов дом с нови възрастни, колко време ще му трябва да свикне че са му родители ако ги вижда само вечер.
Да пишем до омбудсмана е добра идея и това съм мислела и проверих по какъв начин да се обърнем към нея. Аз също не съм ѝ фенка, но няма да ставаме приятелки.
Когато измисля нещо, ще го споделя, вие ще го допълните и ще обсъдим други подробности помежду си, после ще се консултираме кой с когото може и накрая ще го оформим в подходящ вариант, за да го пуснем като искане до когото трябва.

# 46
 • София
 • Мнения: 108
Добро утро  Simple Smile

И аз мисля, че по-успешно ще бъде да се направи някаква по-мащабна организация, да се напише писмо с консултация и помощ от някой, който е по-наясно с нещата, да се направи/приложи подписка от повече хора. И аз съм съгласна да потърсим съдействие от фондации, чиято дейност е свързана с осиновяването.
По-рано бях предложила БАОО (Българска Асоциация Осиновени и Осиновители). Вие какво мислите за тях? Във фондация "За нашите деца" си карахме курса, но изненадващо за мен, те не знаеха тези "тънкости" за майчинството при осиновяване на дете от 1 до 2 години. Това естествено не пречи да се съгласят да съдействат, аз също първо за тях се сетих.

Мисля си също, че ще е добре да се направи дискусия с повече кандидат-осиновители, а и родители, които вече са осиновили, за да се дадат повече предложения и мнения, но засега не ми идва идея как да се организира това.

# 47
 • ...в най-дългото очакване на щастие...
 • Мнения: 834
Здравейте, ще повдигна темата с кратък разказ за нашето осиновяване. Осиновихме децата ни на възраст 3 г. и 5 м., вече 2 години са у дома. В момента когато ги осиновихме аз бях бременна с много рискова и тежка бременност, със серклаж, лежане за задържане и какво ли не още. Ползвах болнични почти от самото начало на бременността. Децата бяха у дома в края на февруари. Нямаме баби, дядовци, стринки, лелинки и тн. ,които да помагат. Следователно нямаше начин децата да не посещават ДГ. Поседяха месец в къщи, наши приятели помагаха до колкото могат, аз лежах в този период и в болница за няколко дена, след което трябваше да "пазя" леглото. За ДГ имаха по 13+ точки, но беше време, в което нямаше класирания за 2010 г. набор...Освен 3 т. за осиновени имаха и точки за близнаци и тн., но какво от това...Ходихме в общината, молихме се, обикаляхме градините с молба за помощ. Не се случи нищо. Принудихме се да ги запишем в ЧДГ- таксите бяха убийствени, резултат от престоят им там -никакъв. На тази възраст и двамата не ползваха гърне, тоалета- бяха с памперси. Не говореха-освен на бебешки и между тях си с разни техни думички. Посещаваха няколко месеца ЧДГ до като аз случайно видях, че има отпусната бройка за техния набор от септември в градина, която е на другия край на София, но ги записах. Приеха ги, все още са там. Аз родих през септември, получавах майчинство за бебето през първата година. В момента получавам 340 лв. за втората година от раждането. За близнаците не сме получили нито лев от държавата, нито помощ. Посещават психолог, логопед и имат доста още дефицити в развитието си. Всичко си плащаме ние. Социалните в един момент когато децата вече бяха живяли у дома почти година и половина все пак решиха, че може да ползват направление за логопед. За всяко от децата по 45 минути. В един момент- месец след посещаването на занятията, логопедката реши, че ще ги взима в един час- двете деца заедно за 45 минути....И 2 месеца след това се оказа, че няма вече направление- изтекло било....Та това е единственото,което след хиляди молби ни дадоха като помощ.
Обобщавам- за 2 осиновени деца не сме получили абсолютно никакви материални облекчения, освен едно направение, което беше пълна загуба на време.
Децата са оставени за осиновяване веднага след раждането им. Кой е усвоил еднократната помощ за тях не е ясно, но не сме ние.
Въпросните 3 т. не ни помогнаха, за да ги запишем в държавна ДГ...
Ето ви и нашият случай- осиновени и в това време родено биологично дете...
Не знам какво ще се постигне с това искане,което бихме направили. Скептична съм, че ще се промени нещо.
С осиновяването на едно дете държавата се облекчава с разходите по него, едва ли ще има интерес да се натоварва с нещо към това дете след като то вече не е под опеката на институцията...Ако там си вършеха работата адекватно всичко щеше да е различно. Едно ни разказват за децата, друго излиза де факто...
Аз ще се включа, ако се напише нещо, което би променило всичко това, но пак казва, че съм скептична към евентуални промени...
Парадоксите в държавата ни са много и то не само в грижата за децата в самата институция, а и в помощта за адаптацията им в постосиновителния период. Особено когато се касае за деца на по-висока възраст както са нашите.

Последна редакция: ср, 13 яну 2016, 10:07 от betray

# 48
 • Мнения: 290
Здравейте, пиша ви за да ви кажа че вчера се срещнах с една мила дама, която е председател на БАОО и разговаряхме по темата за майчинството при осиновяване. Тя сподели, че през годините са правили доста неща, за да подпомогнат осиновителите и от опита, който има мнението ѝ е че онлайн подписката и такава на хартия имат еднаква тежест, т.е. и на двете могат еднакво да не се обърне внимание. Нейното предложение е да направим онлайн подписка, за да видим колко хора ще се включат, след което да се обърнем към медиите за съдействие, като тя ще ми каже към кои конкретни предавания, установено е че чрез медиите се обръща повече внимание на проблемите на хората. Представители от тяхната асоциация ще участват във въпросното предаване/ния, но иска да има родители, с които заедно по медиите да изразят исканията ни. Изпратила съм ѝ текст, който трябва да допълнят, коментират и преработят, за да го споделим към подписката. Текста съм написала въз основа на личния си опит и на събраните мнения от вас. Моля, всеки един от вас, който е готов да се покаже по медиите и публично да изрази исканията си да сподели тук или ми прати лично съобщение с координатите си, за да се свържем с него.

# 49
 • Мнения: 48
Дано да успеем в тази инициатива.Готова съм да участвам само да можем да променим всичко което дискриминира осиновителите.

# 50
 • София
 • Мнения: 108
geni_stil, свършила си страхотна работа! Поздравления!

Аз поизчезнах напоследък, но все още стоя зад идеята да действаме активно за идеята.

Относно предаване в някоя медия, аз не се чувствам готова да участвам - не заради темата, а по принцип. Това не пречи да го обмисля и ако няма по-непритеснителни кандидати, ще се напъна да се престраша.

За подписката бих взела дейно участие. Доколкото разбирам, идеята е да я създадем ние, а не представител на БАОО. Добре ли съм те разбрала?

# 51
 • Мнения: 290
Подписката или петицията ще я направим ние, като постнем и текст към нея, за да е ясно кой за какво гласува. Отделно ще напишем и писмо, но още не зная до кой. За предаването не се притеснявам, защото на други места вече има заявки от майки, а и моя мъж каза че ще участва. Тези дни трябваше да се видя с въпросната жена и да уточним подробностите, но се наложи да пътува по работа и ще ги отложим нещата. Когато се срещнем и се разберем кой какво и как да ще го прави, ще пиша отново.
Междувременно се чувствам по-спокойно, че няма да са ни напразни усилията, когато се намира кой да се включи и да пише няколко реда, че е съгласен и ще участва.

# 52
 • Мнения: 290
Здравейте, ето и обещаната петиция, която вече споделих в други теми, но и тук споделям линка, за всеки случай.


http://www.peticiq.com/138745

# 53
 • София
 • Мнения: 108
geni_stil, страхотна си! Супееер!
Поздравявам те за това, което си направила и ти благодаря.
Подписвам се и започвам веднага да разпространявам подписката.

Стискам палци каузата да се увенчае с успех.

Целувки на всички  Heart Eyes

# 54
 • Мнения: 290
Скъпи, мами и бъдещи такива, искам да ви кажа, че Петицията в подкрепа за целеви отпуск за осиновяване е само началото на всичко, което заедно с БАОО смятаме да предприемем като действия, за да постигнем желаните промени. Целта на петицията е да се покаже колко хора подкрепят исканията ни и на каква възраст реално се осиновяват деца. С нея ще дадем гластност на проблемите ни и защо за нас и най-вече за децата ни е важно да останем в къщи в началото след осиновяването. За да разберат обаче хората, които не са се докоснали до проблемите, защо реално са ни необходими тези промени е нужна повече активност в публичното пространство от всички ни. В страницата на петицията в раздел коментари може да споделяте трудностите, които сте срещнали при адаптацията на вашите деца и колко време ви е отнело да се справите с тях. Онези от вас, които се притесняват да излезнат си имената си, разбира се могат да останат анонимни, но по-голям ефект ще имаме ако не останем скрити.

# 55
 • София
 • Мнения: 108
geni_stil, разбира се, че това е само началото, но ти го постави Simple Smile

Напълно съм съгласна, че няма никаква гласност по този въпрос, та дори и в средите на хората, чиято работа е пряко свързана с осиновяването.
За мое най-голямо учудване нито социалните ни, нито хората, които ни водиха курса, знаеха за това.

# 56
 • Мнения: 216
Така е, но и никой не се старае да знае нещо, което е извън служебните му задължения. И мен така ме убеждаваха в дома, че ще си ползвам една година на 90% и постоянно им обяснявах как това не е точно така.

# 57
# 58
 • София
 • Мнения: 108
Така е, но и никой не се старае да знае нещо, което е извън служебните му задължения. И мен така ме убеждаваха в дома, че ще си ползвам една година на 90% и постоянно им обяснявах как това не е точно така.

Леле, Цвети, ужас! Дано да си знаела как стоят нещата, защото сега видях в другата тема, че си осиновила  сама и дъщеря ти е била на 1 год и 3 мес.
Днес обяснявах на една колежка как стоят нещата с майчинството в този случай и тя не можеше да повярва. Опитваше се да ме убеди, че аз нещо не съм разбрала. След като я уверих в противното, тя реши, че няма друга смислена причина освен това е някаква грешка...

# 59
 • Мнения: 216
Да, много добре знаех /все пак това ми е и работата/. Но дай да откажа детето, че няма да ползвам 90% от заплатата  Laughing
Просто си постояхме два месеца заедно, после майка ми я попази още два месеца, след това тя тръгна на ясла, но слава Богу може би и детето ми е страхотно и толкова бързо се адаптира... Още ме е яд обаче, че не можах да си остана повече време в къщи с нея. Благодарна съм, и че развитието й си беше в нормите и нямаше почти нищо за наваксване /освен возенето в кола и общуването с хора/. А не е като да не си плащам доста осигуровки. Обаче всяко зло за добро. Детето се чувства страхотно в яслата, където я записах, аз съм спокойна и всичко ни е наред.

Общи условия

Активация на акаунт