Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 авг. 2014, 14:02 ч.

Майчинство при осиновяване

 • 89 290
 • 230
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 130
Момичета,аз съм писала до медии, задавала съм въпрос към министър Калфин,но отговор от никъде не дойде.

# 31
 • Мнения: 436
Още нещо се сетих: Как стои въпроса с татковците? Имат ли право на 15 дни адаптация с детето?

Това също може да се включи към предложенията към министерството.

# 32
 • София
 • Мнения: 108
Пипи Мипи, и аз се бях замисляла за това, но не бях търсила до момента.
Потърсих набързо и засега откривам само "преразказ" на този закон, наредба или каквото е там и пише - при раждане на дете, от датата на изписването и т.н.
Ако някой намери в кой закон е описано това, моля да сподели.
Като имам време, ще питам нашите ЧР и ще споделя какво са ми казали.
Мен ме интересува също дали тези 15 дни се изплащат от работодателя или от НОИ.

geni_stil, ти успя ли да се консултираш с твоите познати как да направим предложение за промяна на закона за майчинството?

# 33
 • Мнения: 290
Здравейте, не съм ви писала, защото все не намирах време, но и няма какво толкова да пиша. Срещата не се получи, така както очаквах, но ямуари месец мисля че ще мога да постигна повече.
Покрай празниците се надявам да ми остане време да понапиша нещичко, ще се пробвам да запитам тук там дали биха ни подкрепили и да видим до къде ще стигнем. А вие междувременно може да пишете как всяка една от вас би формулирала текста с искането си, за да е по-леснод а се ориентирам при писането на писмото.
Това за бащите е добра идея.
От миналата седмица обаче си мисля за 3-те допълнителни точки при кандидатстване в ясла и градина. Т.е. госодата може да излезнат с аргумент, че са ни дадени един вид, ако нямаме възможност да гледаме детето в къщи да го дадем на ясла или градина, а ние да си се върнем на работа. Един вид едното компенсира другото. Незная какви са им съобръженията за тези точки, но те са от голяма полза предвид борбата за място в тези заведения.
Като цяло осиновеното дете си има нужда от време за адаптация в семейството и пускането му на ясла или градина може да се окаже голям проблем за семейството.
Надявам се да бъркам в преценката си за това.
Вие какво мислите по въпроса?

# 34
 • Мнения: 436
geni_stil, аз изобщо не съм наясно кой ги дава тези 3 точки. Добре е да ги има.
Ето това имах в предвид, като казвах, че трябва много внимателно да се пише. Да не се окаже, че нещо се оправя, ама се разваля друго. Иначе много добре го беше написала преди. Не сме по-малко родители, не ни се удържат по-малко пари, даже понякога са повече.

Значи какво ни интересува:

1 / майчинство 2 години - като първата е на 90 % от заплатата, втората - на минималната работна заплата, без ограничение на възрастта на осиновеното дете.

2 / татковците да имат право на 15 дни от деня на взимане на детето, за неговата адаптация в семейството.

3 / 3 точки за постъпване в детска градина.

Друго сещате ли се  newsm78?

# 35
 • София
 • Мнения: 108
Пипи-Мипи, супер е!

Тъй като не искаме да загубим някои от съществуващите "придобивки',може към исканията да се добави и нововъведеното (в сила от 1.1.2016) в закона за държавния бюджет на РБ относно изплащане на еднократна помощ при осиновяване (както е при раждане):
1. за първо дете – 250 лв.;
2. за второ дете – 600 лв.;
3. за трето дете – 300 лв.;
4. за четвърто и всяко следващо дете – 200 лв.

Бях мернала някъде, че говорят за това, но сега го намерих описано.

# 36
 • Мнения: 290
На нас тези 3 точки ни свършиха отлична работа, но от друга страна трябва да сме наясно със себе си какви са ни приоритетите, защото неможе исканията да са ни безкрайни. Първо е добре да разберем поради какви съображения са ни дадени 3-те допълнителни точки, има хора с биологични деца на които им се дават по различни съображения. Ако при осиновителите тези точки не са обвързани с майчинството ще е супер. Сега докато пиша си мисля, че може би няма общо, защото тези допълнителни точки са за всички осиновени, вкл. и за деца между 2 и 5 години, за които имаме право на майчинство на 90% през първата година. Ако трябва да избирам между точките и майчинството бих избрала майчинството, защото детето ми има нужда от адаптация в къщи.
Не мисля, че е добра идея да се споменават съществуващите "придобивки", защото те все пак са приети. Това обаче може да го каже някой по-компетентен по въпроса, някой който вече е имал опит във внасянето на такива предложения. За това е нужно някой да ни консултира. За 15 дни бащинство съм напълно съгласна, както и за еднократната помощ, но тя пък ще влезе в сила, така че и тя и може би не трябва да се споменава.
За по-малкото и повечето пари едва ли има такова значение, защото то е на 90% от дохода на който те осигуряват, на който му се удържа по-малко съответно ще получи по-малко. Тук въпроса е че въпреки че ми се удържат тези пари, а при мен са си и доста, защото ме осигуряват на пълната ми заплата и пак нямам право на 90 %. Да не говорим че се чувства дискриминирана, защото не е мой избора да не родя и да не стана родител, а обстоятелствата са такива да не мога да родя, въпреки че съм станала родител.
Може да се запише нещо от сорта, че превилегии трябва да има повече, за да се стимулира осиновяването на деца от всякаква възраст, защото там освен финансови трудности има и друг вид трудности.
Въртим се в един затворен кръг и изоставянето никога няма да спре. Доста хора изоставят децата си, защото те самите са били изоставени и им липсва подкрепа. Изоставените и не осиновени пък от своя страна пак заради липса на подкрепа правят същото, както и поради липса на реализация заради израстването им в домовете и куп други обстоятелства. Може много да се пише, но зависи как се напише. Всичко това се знае, въпроса е дали управляващите ще искат да ни чуят и имат интерес да го направят.

# 37
 • Мнения: 436
geni_stil, значи трябва да наблегнем на тези 2 точки:


Значи какво ни интересува:

1 / майчинство 2 години - като първата е на 90 % от заплатата, втората - на минималната работна заплата, без ограничение на възрастта на осиновеното дете.

2 / татковците да имат право на 15 дни от деня на взимане на детето, за неговата адаптация в семейството.


Според мен "без ограничение на възрастта на осиновеното дете" от точка 1 също няма да мине, защото нали пише в закона,  ............ докато детето бива прието в детско заведение. Мисля, че имаше нещо от рода на 5 години тръгваш на предучилищна. Така, че едва ли на дете на 7 години ще оставят майката да си е в къщи по майчинство, докато детето е на училище. Или пък на 5 години, ако е на детска градина.

Трябва да се преборим за точка 1/. дори да е до 5 годишна възраст на детето, но да е високо майчинство / 90 процента / + още една година на минимална работна заплата.


Помощта влиза в сила от 01/01/2016 + 3-те точки за градина - тези двете да не се споменават като вече извоювани неща. Така, че остават тези 2-те:

1 / майчинство 2 години - като първата е на 90 % от заплатата, втората - на минималната работна заплата от 0 до 5 годишна възраст на осиновеното дете.

2 / татковците да имат право на 15 дни от деня на взимане на детето, за неговата адаптация в семейството.


Какво ще кажете?

# 38
 • при него
 • Мнения: 353
Пипи, Geni, Fleur,

Моите адмирации момичета за всичко което сте написали. И за мен най-голямата дивотия е че между 1 и 2 г. Майчинството е на минимална, това е абсолютна дискриминация точно за тези дечица. Аз например от около 4 години се осигурявам на максимума и това са не малко средства, които съм внесла в Държавата, а нямам право да се възползвам от тях. Това си говорихме с мъжа ми, ако ни се падне детенце на точно тази възраст най-верятно ще ползвам дълъг платен отпуск, а после той ще остане в къщи, а аз ще търся варианти за гъвкаво работно време. И ние като повечето млади семейства се стремим да имаме добре уреден живот, което си е свързано с разходи и оставането на единия от драмата на минимална, би имало последици върху бюджета ни. Абсолютно ви подкрепям!
Ако мога по някакъв начин да помогна, да допринеса, пишете ми.
Още веднъж браво за инициативността!!!  Hug

# 39
 • София
 • Мнения: 108
Speed Queen, супер, че се появява още един "активист"!

Пипи-Мипи, напълно съм съгласна с твоите разсъждения относно точка 1. И според мен няма да приемат 2 години майчинство за дете, което задължително ходи на предучилищна или училище.
Още преди мислех да изкажа това мнение, но се притеснявах да не те засегна  Embarassed

Все пак се опитвам да си предствя какво би било да се сдобиеш изведнъж с дете на 7 год например. Трябва хем да преминете периода на адаптация, хем да свикне с училище, което си е сътресение за всеки родител и всяко дете. Дори и да има занималня, вечер учите уроци...ох, не знам какво може да се измисли, че да е приемливо. А представете си, че осиновяването на 7-годишно дете стане в началото на юни. Какво правят родителите цяло лято?!?
Пишейки това, сега ми хрумна идея дали не може да се предложи/поиска например 3 месеца платен отпуск за един от родителите (за дете над 5 години). Може да не е дефиниран като майчинство, а нещо сходно на 15-те дни, които бащите получават при раждане. И това пак ме навежда на мисълта, че искам да проуча кой изплаща тези 15 - работодателят, НОИ, друго? А и каква сума се изплаща? Почти сигурна съм, че е обвързана с осигурителния доход, но не знам точно. Т.е. дали не може да се взаимства идеята за отпуск при осиновяване на по-голямо дете от този отпуск за бащите (в смисъл - в кой закон се определя, кой изплаща сумата, какъв е процентът от осигурителния доход и т.н.). Та дори и да е 1 месец - пак ще е от полза за бъдещите осиновители.

Също мисля, че за всяко едно от исканията може да се добавят аргументи не само в смисъла за доброто на детето и родителите. Може да се представи и съвсем материалната страна от гледна точка на това какво държавата ще плаща, ако одобри тези искания. Ние не искаме увеличение на минималната заплата или на пенсиите, което касае много голям процент от населението и то за много години напред. Не искаме увеличение на майчинството, което касае всички майки.

Ние искаме по-високо майчинство при осиновяване на дете до 2 години. (Казвам до 2, защото реално това искане засяга и осиновилите дете под 1 година - така майчинството на 90 % ще бъде за по-дълъг период). Засегнатите от тази промяна няма да са много и това няма да ощети кой-знае колко бюджета.

Ето и малко статистика (източник: http://baoo-bg.org/statisticheski-danni-2008-2014g-osinoveni-det … as-i-v-chuzhbina/):

По данни на Агенция Социално Подпомагане
Видно от събираните и обработвани данни за 7г назад от 2008г до м.7.2014г ... както следва:
2008г общ брой осиновени- 647 деца
2009г общ брой осиновени- 746 деца
2010г общ брой осиновени -950 деца
2011г общ брой осиновени- 952 деца
2012г общ брой осиновени- 738 деца
2013г общ брой осиновени- 737 деца

Та, както можем да видим, осиновяванията не са някакъв огромен брой. Освен това част от тях няма да влезнат в тази наша точка 1. И пак освен това - не малка част от майките/бащите-осиновители не се осигуряват на висок доход и няма да взимат кой-знае какво майчинство. Т.е НЕ става дума за 700-900 майчинства годишно, които да са 90% от осигурителния таван.

И друго - все си мисля, че в дългосрочна перспектива на държавата ще й излезне по-скъпо да се "грижи" за децата (независимо дали са в институция или приемно семейство), отколкото ако бъдат осиновени и се отдели малко повече за майчинство отколкото сега.

А това важи с по-голяма тежест за по-големите деца. Ако бъдат мотивирани, подпомогнати повече хора да осиновят по-големи деца, какво по-добро от това. Колкото по-голямо става едно дете от институция, толкова повече шансовете му да бъде осиновено намаляват. И това означава - повече разходи за държавата.

Извинявам се, че обърнах нещата така от материалната им страна, не искам да звуча грубо и цинично. Но според мен е важно тези аргументи също да се представят на хората, които ще решават дали да отпуснат парите.

Нещо много се раздрънках, но това, че намирам сродни души, ме "окрилява". Радвам се, че споделяте  Hug

Откакто се заформи идеята тук, реших да говоря с моя приятелка адвокат по тази тема. Тези дни ще се виждаме и ще я запозная с идеята за предлoжението за тази промяна. Надявам се да може да ми даде някакви идеи и насоки. След това ще "докладвам".

Лелеее, как се развълнувах! Simple Smile

И последно - мисля си, че една такава "занимавка" ще ни бъде от полза - ще се развличаме с нещо допълнително, докато чакаме, чакаме....

# 40
 • Мнения: 436
Fleur, няма как да ме обидиш, защото предложението за деца над 5 годинки не беше мое. Само систематизирах предложенията. Аз преди месеци писах писмо до парламента да обърнат внимание на граничната възраст от 1 до 2 години. Сега може вие да пишете, да питате.

Всъщност 2-та година е по-скоро до настаняване на детето в детско заведение, освен ако си нямате баби, дядовци под ръка. Ако осиновиш дете през март, имаш една година + 6 месеца до септември докато тръгне на градина.

Преди дни даваха статистика колко деца има по домовете, както и колко персонал се грижи за тях  #Crazy .

# 41
 • Мнения: 411
Ако осиновите през март дете на 5 г., каква ви е ползата от 3 т. за детската градина? Кой ще го гледа 6 м., като нямате право на майчинство?

За дете на предучилищна или училищна възраст не е нужно майчинство, ако децата са получили качествени грижи преди това, знаят и имат изградени навици като на връстниците си. А това не е така.

# 42
 • София
 • Мнения: 108
Ако осиновите през март дете на 5 г., каква ви е ползата от 3 т. за детската градина? Кой ще го гледа 6 м., като нямате право на майчинство?

За дете на предучилищна или училищна възраст не е нужно майчинство, ако децата са получили качествени грижи преди това, знаят и имат изградени навици като на връстниците си. А това не е така.

vanibo, аз съм напълно съгласна с теб. И аз не мога да си представя да осиновя дете и след 2-3 седмици да го изпратя на ясла, детска градина или предучилищна. Дори и да използвам колкото отпуска съм насъбрала, няма как да е повече от 1-1,5 месеца.

Но ако погледнем от гледната точка на тези, които мъдрят законите, предучилищната е задължителна, а докато детето е там през деня, няма защо да плащат на майката, за да си седи тя в къщи. Ясно е, че има всякакви изключения, но идеята е да се обмислят добре исканията, за да има по-голяма вероятност да им обърнат внимание и дай Боже да ги одобрят.

Според закона за народната просвета:
"Предучилищната подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас е
задължителна, но не по-рано от годината, в която детето навършва 5-годишна възраст."

Дайте предложение как можем да формулираме искане за майчинството в случаите, които описва vanibo (детето е родено преди началото на учебната година и е осиновено преди това)

Последна редакция: вт, 22 дек 2015, 09:50 от Fleur rouge

# 43
 • Мнения: 130
с промените за изплащане на еднократната помощ също не е много добре за осиновители като мен осиновили преди година,но детето няма навършени три години.Според закона тази помощ може да се изплати до 6 м.от влизане в сила на решението на съда.А ако си родила тази помощ можеш да я получиш до навършване на три години на детето.

# 44
 • при него
 • Мнения: 353
Момичета здравейте,

Значи какво ни интересува:

1 / майчинство 2 години - като първата е на 90 % от заплатата, втората - на минималната работна заплата, без ограничение на възрастта на осиновеното дете.

2 / татковците да имат право на 15 дни от деня на взимане на детето, за неговата адаптация в семейството.


За мен като цяло, отделянето от работния процес за 2 години би повлиял силно на възможностите на майката да продължи успешно кариерата си след приключването на тези 2 години. Просто обстановката е толкова динамична, че човек трябва да е непрестанно "в нещата" иначе може бързо да бъде изместен и заменен. Тук говоря и лично за себе си и не искам да обидя никой. Отделно не мисля, че държавата е длъжна на 100% да ни гледа децата, само и само защото сме решили да осиновим. Нали все пак това е съзнателен избор и всяко семейство (осиновител) преценява силите си.
Според мен при осиновяване на деца от 0 до 5 години е редно да няма дискриминация, относно възрастта на детето и майките да имат право на майчинство на 90% от заплатата за 1 година. След това като всички на минимална. За деца над 5 години дали не може да се направи някакво отделно рамкиране като например 2-3 месеца майчинство на 90%?
Относно детската градина, дали не може да се направи поправка и осиновените деца да могат да се приемат по всяко време на годината, а не само в определени месеци? Дали някой е наясно?

Пипи, ти си писала преди до Парламента, но вероятно писъмце от само един човек, дори и него четат (извинявам се... )
Мислили ли сте дали е възможно да направим писмото от повече хора? Дали можем да се обърнем към модераторите за съвет, как да включим повече потребители регистрирани в този подфорум? Например да се разпрати някакво съобщение  до всички регистрирани тук?
Също така, можем да пробваме с Омбудсман-а, макар че лично не съм й фенка, но понякога човек получава помощ от неочаквани места:)
Да пишем до медии, например някое предаване със социална тематика?
Да пишем за помощ и съдействие до фондации, например "За нашите деца" - аз съм с добри впечатления.

Това са само идеи, давайте и вие сега Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт