Майчинство при осиновяване

 • 123 467
 • 276
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 436
На нас ни обясниха друго. Ако вземеш дете на 1 год и 6 месеца имаш право на 6 месеца майчинство на 340 лв. След това имаш право на 365 дни неплатен отпуск. Ако вземеш дете на 2 год имаш право на 365 дни на 90% от средната ти заплата 18 месеца назад. След това 365 дни неплатен при желание. Ако вземеш дете на 6 месеца си на 90 % за 6 месеца и на 340 лв за още 6 месеца. После при желание неплатен пак 365 дни.

Наистина трябва много внимателно  да се пише, да не вземат да развалят това, което сега е постигнато.

# 16
 • Мнения: 256
Много "внимателно" искам и аз да им напиша, ако детето е на 1 година и 11 месеца, а аз съм сам родител, как да го гледам това дете? След като мине единия месец просто си увисваме без пари. Ако детето обаче е на 2 навършени години, тогава имаш достатъчно време, за да се адаптира. Това е най-глупавото нещо, което са могли да измислят, но в нашата мила Родина никой не мисли, когато прави закони. Просто трябва да има една година за всички деца, независимо от възрастта им и плащане 90% от заплатата. Елементарно! То и записването на ясла не е толкова просто, тъй като документи се подават един път в годината - през април /поредната глупост/ и не навсякъде можеш да запишеш детето, когато на теб ти е удобно. На една директорка любезно й обядних, че през април дори не знаех за съществуването на това дете, а какво остава да съм си подала документи за ясла. Но повдигайки рамене, просто жената отговори, че това е закона.

# 17
 • Мнения: 335
Пипи Мипи, извинявай но какво според теб означава "много внимателно" да се напише и как искането ни да се промени сегашната ситуациия ще ги накара да развалят до сега постигнатото, т.е. ако аз поискам да се плаща 90% за първата година без да има значение на каква възраст е детето, ще ги накара да развалят сегашната ситуация. Мен ме осигуряват на висока заплата и за тази една година която ми се налагаше да получавам 340 лв. направо си изнемогвахме, немога да си представя да си самотен родител и да осиновиш дете малко преди 2 годинки. Финансовата страна на въпроса ни спира да си подадем документите за осиновяване на второ дете.
Как точно да бъдем внимателни с тях? Мен лично ме вбесява, че по този начин мен ме дескриминират, аз като жена на която не ми е отредено да родя, да не би да съм втора ръка човек и за това да нямам право? Да не говорим, че по всички медии се тръбеше, че осиновителите ще има право на 90% майчинство през първата година след осиновяването ако детето е до 5 годишна възраст, но никой не каза от каква възраст (защо ли). В началото си мислех, че може би е разбираемо до 5 години, защото от 5 годишна възраст децата трябва да ходят на предучилищна, но какво става ако осиновиш дете на 5 години?! То ходи на предучилищна до обяд, кой ще е с него следобяд и най-малко има период на адаптация и трябва да има родител до него, а в този случай какво става? Взимаш го от едно място, за да го пратиш на друго при непознати хора и да си го прибереш вечер, за да сте заедно за супер малко време, колко време ще му трябва да разбере смисъла на семейството!
Реагирам емоционално, но съм доста гневна по въпроса.

# 18
 • Мнения: 436
geni_stil, много хубаво си го написала  Hug . Моето писмо бе продиктувано от това, че вместо да напиша 1-3 годинки за възраст, написах 2-4, заради тази несправедливост - късо майчинство и на малко пари. Наистина трудно се гледа така дете, още повече по отношение на времето и адаптацията му. Драснах няколко реда и изпратих писмото. Учудих се, че получих отговор с входящ номер, даже после и отговор от министъра, че ще разгледат въпроса  Shocked .
Момичета, пишете им и вие. Мисля, че трябва по-голяма гласност и така се надявам наистина да се обърна внимание.
Абсолютно си права, че има деца по домовете и на по-голяма възраст. Ако си вземем такова детенце как ще го гледаме? Има и такива случаи, макар и по-малко.

За мен най-справедливо е и при осиновителите майчинството да е 2 години от деня на влизането на решението в сила, като първата година е на 90 % от заплатата връщана назад 18 месеца, а втората година да е 340 лв. Така поне ще имаме възможност да кандидатстваме за градини и поне 1 месец за адаптация. Но със сигурност ще ограничат възрастта и дано да е поне до 7 години на детето.

Не се притеснявай, не съм ядосана, че реагираш емоционално. Мисля, че в парламента по повод тези наши искания няма да им обърнат кой знае колко внимание, защото не са така навътре в нещата ( и по-скоро не искат да влязат в ролята на осиновители ) и пак ще вземат да допишат нещо към закона както преди са го направили без да помислят за тази ситуация. Дано си ме разбрала правилно какво имах впредвид "много внимателно".

# 19
 • Мнения: 411
Продължавам да твърдя, че не трябва да има възрастова граница за майчинството. Колкото е по-голямо детето, толкова повече време за адаптация е нужно. А като се осиновяват по-малък брой големи деца тъкмо разходите на държавата за тях няма да са големи и е безсмислено да се слага ограничение.

# 20
 • Мнения: 335
Аз също си мислех да пиша - преди осиновяването бях писала до НАП, за да ми разтълкуват правилно нещата, защото се обърках в правилата и наредбите им. После мислех да пиша до повишите в тази държава, но не бях сигурна колко ще ме отразят. Сега обаче от позицията на майка на осиновено дете и срещнала наистина големи трудности по отношение на финансите и виждайки, че тези деца наистина се нуждаят от период на адаптация и то не малък, мисля че съм наясно по какъв начин да изкажа исканията си.
Периода на адаптация е по-голям за по-големите деца, за това правата на всички осиновители трябва да са равни без да се поставят ограничения във възрастта.
Сега като бъдещ кандидат-осиновител (обмисляме го) за второ дете и като натрупан опит с първото имам точни аргументи на искането си и съм по-сигурна в това, че може да ме вземат на сериозно.
Дори смятам, че ако се внесе писмо с приложени имена и подписа на всички, които смятат това за правилно ще има много по-голяма тежест. Това също е обсъждано тук, но едва ли ще се случи, защото някой трябва да поеме инициатива за това, а и личната среща с "непознати" се организира по-трудно от  виртуалната.

# 21
 • София
 • Мнения: 108
Момичета, радвам се, че намерих сега и други хора, които смятат това за недообмислено. Това някак ми даде надежда, че ако сме единни и предприемем правилните действия, може и да се постигне нещо.
Тези дни си мисля по този въпрос. Чудя се кое е по-добре - всеки отделно да пише писмо до съответните институции или да се направи едно общо писмо с конкретни предложения, към което да се приложи нещо като подписка от хората, които подкрепят искането.

Струва ми се, че вторият вариант може да има по-бърз успех, но трябва да е добре организирано, исканията - добре формулирани и обосновани. Първо си помислих, че ще е добре, ако има юрист сред нас. После се замислих дали за целта не е по-добре да се направи съвместно с някоя организация, която има опит с такава дейност. Нямам опит с такива организации/фондации и както често сe случва в БГ, на всички тях гледам с малко доза подозрение - доколко са безкористни.

Какво мислите вие за това?

# 22
 • Мнения: 436
Втория вариант е по-бавен. Колко подписа и за колко време ще се съберат?

# 23
 • Мнения: 335
Аз също си мислех, че текста на писмото трябва да бъде съгласувано с юрист. Втория вариант е по-приемлив за мен, не считам че е по-бавно - първо, защото едва ли всеки ще седне да пише писмо сам от себе си, а и дори да го напише не се знае кой кога и дали въобще ще го внесе.
Идеята да се направи съвместно с организация е доста добра, защото тогава има по-голяма мащабност на искането, но нямам представа коя да е.
Предлагам ви всеки тук да си напише предложенията за промяна на майчинството, по начин който биха го поискали от управниците. В неделя ще се виждам с едни хора, които смятам че могат да ми бъдат полезни или поне да ме насочат към кого да се обърнем, но за да зная как да попитам дайте предложения кой би могъл да помогне и какви да са ни исканията.
Ако всички се организираме и всеки свърши по нещо нещата ще могат да се случат по-бързо от колко си мислим, че ще отнеме като време.

# 24
 • Мнения: 335
Поствам линк, за това че вчера майки са протестирали искайки увеличаване на детските и на майчинството през втората година, защо ние да не го направим с нашите си искания. Друго обаче, което се замислям е 3-те допълнителни точки при кандидатстване за ясла и градина - предвид борбата за място, може да ни се отговори, че едното е за сметка на другото. Незная защо са решили да се дадат 3 доопълнителни точки за осиновените деца, но без тях сина ни нямаше да бъде приет, а всичко може би е навързано.

http://www.mediapool.bg/roditeli-protestiraha-za-uvelichavane-na … e-news242916.html

# 25
 • Мнения: 36
Фондация за осиновени и осиновители"Палечка" не може ли да помогне? Или фондация"За нашите деца" ?
Аз мисля,че за всички осиновители майчинството трябва да бъде 1 година,като размерът трябва да бъде 90% от работната заплата.

# 26
 • Мнения: 436
Фондация за осиновени и осиновители"Палечка" не може ли да помогне? Или фондация"За нашите деца" ?
Аз мисля,че за всички осиновители майчинството трябва да бъде 1 година,като размерът трябва да бъде 90% от работната заплата.

Ние вече говорим и за 2-ра година на 340 лв, защото  1 год не е достатъчна за адаптация на дете с повече дефицити. Тъкмо се научи на нещо и пак трябва да го дадеш на друг да го гледа - баба, градина ....

# 27
 • Мнения: 36
Ами това би било идеалният вариант!

# 28
 • София
 • Мнения: 108
Съгласна съм, че пращането на индивидуални писма е по-бързо отколкото събиране на много хора, които да се включат в подписка. Но си мисля, че крайната цел би постигната по-бързо с някакво по-официално предложение. А това е по-важното. Стува ми се, че доста хора биха се подписали - не само кандидат-осиновители, а и техни близки, роднини, приятели, също и родители, които вече са осиновили.
Сетих се също за онлайн подписките, които обаче не знам каква тежест имат. Мога да помоля моя близка адвокат да проучи този въпрос.

А какво пречи да се действа и по двата начина. Ето Пипи Мипи вече е писала. Можем и ние да го направим, докато мислим какво и как можем да организираме за групово предложение.

Пипи Мипи, ти в писмото си добави ли конкретно предложение за промяна? Предложението ти тук ми се струва разумно и удачно.


За мен най-справедливо е и при осиновителите майчинството да е 2 години от деня на влизането на решението в сила, като първата година е на 90 % от заплатата връщана назад 18 месеца, а втората година да е 340 лв. Така поне ще имаме възможност да кандидатстваме за градини и поне 1 месец за адаптация. Но със сигурност ще ограничат възрастта и дано да е поне до 7 години на детето.Относно фондациите, аз също се сетих за фондация "За нашите деца", защото при тях карахме курса си. Със сигурност има и други, както "Палечка", за които пише adeli. Но пък четох на сайта на "За нашите деца"  за дейността им и не намерих подобна описана дейсност (е, това не означава, че ще откажат, де).
Но тази сутрин се сетих за БАОО - Българска Асоциация Осиновени и Осиновители. Засега на мен лично те ми се струват доста подходящи, стига да имат интерес.
Не съм наясно за разликите между асоциация и фондация, ще потърся да видя...

geni_stil, пиши след неделя дали са ти дали някакви предложения твоите познати.

# 29
 • Мнения: 436

Пипи Мипи, ти в писмото си добави ли конкретно предложение за промяна? Предложението ти тук ми се струва разумно и удачно.


За съжаление  Blush единственото, което предложих е да се помисли за дечицата, чиято възраст е най-желана, а именно от 1-2 години, защото си мислех, че почти не се осиновяват по-големи дечица / от 4 години /.

Хубаво ще е бъдещите писма да съдържат точно този текст:

Най-справедливо е и при осиновителите майчинството да е 2 години от деня на влизането на решението в сила, като първата година е на 90 % от заплатата връщана назад 18 месеца, а втората година да е 340 лв.

Опита и описването на случаите от вече осиновили мами и татковци разказан в свободен текст ще е полезно за представянето на нещата от първа ръка.

Общи условия

Активация на акаунт