С какво ви дразнят снахичките?

• 51 775
  • 712
  •   1
Отговори
# 105
Цитат
Ако свекървата е решила да купи (подари) дрехи, купува такива, каквито тя предпочита.
Eй това никога не съм го разбирала.     Thinking
Без значение дали свекървата подарява на снахата, на внучето, на сина си, приятелка на приятелка, на роднина ........
Не е ли най-редно и правилно да избираме подарък, който ще се хареса на ПОЛУЧАВАЩИЯ го, а не на нас?Ако вкусовете ни са коренно противолопожни?
Имам позната, която НИКОГА не носи панталон.А аз кажи-речи никога не нося пола/рокля, ходя 99% с панталони.Е, трябва ли да й подаря панталон, само защото това за мен е НАЙ-дрехата?А тя да я метне на боклука?
На синовете си, откакто са станали 9-10 годишни някъде, не налагам стил на обличане.Носят, каквото на тях им харесва и им е удобно.Наложи ли се да купуваме дрехи, винаги са с мен, сами да си ги изберат.Не винаги всичко ми допада, но съм на принципа:"Те ще си ги носят, важно е на ТЯХ да им хареса, знам какво е да ти подарят/купят нещо нелюбимо и да те задължават да го носиш!"
Мисля същия принцип да приложа и към снахите/внуците.   Simple Smile    Ако знам, че снахата предпочита роклички тип-принцеска, ще подарявам такива, макар че не мога да ги "дишам".Това си е нейното дете, нейния вкус, нейното разбиране.
Затова изобщо ми е непонятно отношение:"Аз давам парите, аз купувам, ще бъде по мой вкус!"

# 106
Добра, не бъди толкова груба. Популе казва своето мнение. Къде я пращаш ти?

Краси, "на вкус и цвет, таварищ нет". Трябва ли това да е причина да спрем да си правим подаръци?
Според мен подаръците трябва да са съобразени със стила на получателя, но някак  не ми допада това "Кажи какво да ти подаря". Липсва елементът на изненадата и удоволствието да избереш нещо, което да се оцени.

Последна редакция: сб, 13 сеп 2014, 10:15 от K.A.G.

# 107
Не, ти се правиш, че не разбираш. Или пък наистина не можеш, знам ли.
Тя каза, че свекърва й го прави непрекъснато. Облича детето по неин манталитет, а не да подарява дрехи само по повод. Различни неща са. Първата е невъзпитано, заради несъобразяването с родителите, при второто всеки ще остави подаряващия да избере подаръка.
Това най-демонстративно преобличане на детето, ако е с дрехи некупени от нея е просташко.
А за детето също не е кой знае колко добре. Баби с токива навици си ги държат и до тиинерджърството, а на децата след определена възраст, хич не им харесва да им избират дрехите.
Още не съм видяла тийн да харесва бабешкото обличане и бабиерите да не критикуват тииновете заради дрехите. Тинейджърка няма да сложи пенюар по този повод, обаче и с право.
А бабиерата ще започне да казва неблагодарник на детето вече, вместо на майката.

А и друго дразни с обличането на детето. Голяма част от бабите, които го правят, веднага започват с приказките "ако не съм аз, ще ходи голо". Това обикновенно няма нищо общо с истината и това е още една причина да дразни. И поредния плиткоумен опит за манипулация и налагане на свекървата. Трябва да е нейното, па макар и стила на обличане на внучето
Това пак са някакви измислени игри на контрол. Родителската ви власт не се подкопава от подаръка на бабата. Ми купила му е нещо, облякла го е да го види в него. Защо не? Кога пак ще го види? Големия прас в крайна сметка. Нали после веднага може да го преоблечете, ако толкова боде очите? Не смятам, че мисълта на бабата е била да покаже, че тя може да му купи, а вие не. Или, че ето сега, аз го облякох, блахахаха, ход едно спрямо снахата!  Laughing Пък, ако седне да обяснява на съседките, че обличала детето, еми селска му работа, все 1 съседките, видите ли, веднага ще се вържат и са вчерашни. Така си дърдорят бабите. А нали, няма нищо по-важно от това какво се говори на някоя лелка, която я сте виждали, я не. Ако не ви звъннат на вратата социалните, все още не разбирам защо си тровите нервите напразно.

А на тема тийн дали обича да носи неща от баба си, ми имало е и хубави неща. Моята, например, не е купувала все вълнени пуловери и плетени чорапи. Като е искала, минавала е през магазините и е питала за мнение продавачките, какво се купува, кое би се харесало на дете, което еди какво си носи и тн. Имало е неща, които не са в мой стил, но и някои, които съм носила с голям кеф. И пак: ако не ви хареса дрехата, има кофи за боклук, има домове за сираци, бедни хора - все някой може да и се зарадва.

# 108
"Това пак са някакви измислени игри на контрол. Родителската ви власт не се подкопава от подаръка на бабата".

Ето в това е цялата работа, а не че подаръците от свеки са грозни и безполезни.

# 109
Краси, "на вкус и цвет, таварищ нет". Трябва ли това да е причина да спрем да си правим подаръци?
Според мен подаръците трябва да са съобразени със стила на получателя, но някак  не ми допада това "Кажи какво да ти подаря". Липсва елементът на изненадата и удоволствието да избереш нещо, което да се оцени.
Къде прочете болднатото?     Laughing
Ако човек държи на приятели, снахи, свекърви, тъщи и прочие роднини, не е толкова трудно да забележиш какво харесват/предпочитат.
Никога не съм питала никого "Кажи какво да ти подаря!" (това за мен лично НЕ Е подарък).
Водила съм се от стила и предпочитанията на всеки човек.
Затова никога не подарявам козметика, освен на сестра ми, мъжа ми и децата.Тях съм виждала/знам какво ползват и харесват.

# 110
  • при късмета
Пак се започна "ако свекървата подари нещо...".
Не, не е "ако подари нещо по повод", а "изцяло да купува дрехите на детето и демонстративно да преоблича дрехи от друг"
Popule, не схвана разликата, още в поста на dobra и още с първото си изречение към нея я нарече "комплексирана, без извинение"
Разликата м/у двете е огромна.
И да игри на контрол са, но започнати и практикувани от свекървата, не от снахата.
Свекитата няма да престанат да се чудят после защо не им се получават. Ми няма да се получат

# 111
Пак се започна "ако свекървата подари нещо...".
Не, не е "ако подари нещо по повод", а "изцяло да купува дрехите на детето и демонстративно да преоблича дрехи от друг"
Popule, не схвана разликата, още в поста на dobra и още с първото си изречение към нея я нарече "комплексирана, без извинение"
Разликата м/у двете е огромна.
И да игри на контрол са, но започнати и практикувани от свекървата, не от снахата.
Свекитата няма да престанат да се чудят после защо не им се получават. Ми няма да се получат
E, какво ще рече изцяло да ги купува?  newsm78 Това пък си е решение на родителите дали в крайна сметка децата им ще носят въпросните дрехи. Това, че са се прибрали преоблечени не е фатално и е лесно поправимо.

Аз не смятам, че е някакъв подъл план за надмощие, а просто представата на възрастните за жест на обич. Както и да е, не ми се спори повече. Според мен, обаче, много караници и неловки моменти могат да се избегнат, ако се гледа малко по-отгоре отгоре и не се влага такова разсъждение във всяка постъпка.

# 112
  • при късмета
Изобщо нямаше да има проблем да е еднократно. Бабата обаче го прави непрекъснато. Аз от поста на dobra, това разбрах. Даже каза, че вече е свикнала защото от години е това.
При това беше просто пример, във връзка с предните постове. Не световен проблем
Именно решението на родителите не искат да приемат повечето свекърви. Нали заради това са споровете

# 113
Именно решението на родителите не искат да приемат повечето свекърви.
Пък да се чуди човек що тия свекърви не си гледат живота и не оставят и младите да си гледат своя ....     Laughing
Аз ще съм най-доволна хич и да не ме занимават.Да си живеят живота, както им харесва, да си гледат децата, като искат да "Мамо, утре искаме да поизлезем някъде, ще гледаш ли малчуганчо?" ако съм свободна, ще се гледаме................като се виждаме по празници и други поводи, да си изкарваме приятно, а не да се гледаме на кръв и да се следим коя първа ще сгази лука.
Честно казано, нямам нерви за подобни "игрички и закачки".
Силно, много силно се надявам и бъдещите ми снахи да не желаят подобни "заигравки".

# 114
Извън спора, според мен като поразгледах двете теми, проблемите са съвсем двустранни. Тук таме има изключения с много безочиливи хора и от двете групи, но като цяло проблемите идват заради някаква сериозна предубеденост и от двете страни. Всеки е наежен и приготвен за схватката още преди да се познават. След това свекървите вече са наострени, че снахата иска да не съществуват, а снахите дебнат и се дразнят и на най-малкото нещо. Ако можеше и снахи, и свекърви да се настроят предварително, че ще има различия, ще има неразбиране на другия тук таме, но като цяло може да не се гледа под лупа за всяко дразнение, ще настане Световен мир вкъщи.  Grinning

Примерно, аз лично не бих се подразнила на:
- подаръци;
- липса на подаръци;
- дърдорене на какво да е пред кои да е съседи;
- особености в готвенето;
- обичайното бабешко мрънкане, което от една възраст нататък си е съвсем типично;
- някое и друго отклонение от моите правила, ако видя, че не е станала трагедия и детето е доволно;
- несъгласие за нещо, което мога спокойно да пренебрегна и не ми влияе реално.

Тези размишления над ежедневни ситуации в стил кой искал да установи контрол, кой не вярва, че друг може да гледа добре децата, кой не харесал нечия манджа или не разбирал защо трябва да се вземат зюмбюли, а не маргаритки са много безсмислени и могат да се подминат спокойно с пълен игнор. Децата са си ваши в крайна сметка и това едва ли е неясно за някого.

# 115
  • при късмета
Krasi *, това което описваш е идеалния вариант. И аз се надявам на същото.
   Децата са си ваши в крайна сметка и това едва ли е неясно за някого.
[/b]
Всъщност проблема идва точно от неразбирането на бабите (и двете, много често) именно на това. Голяма част от тях си мислят, че имат права в/у децата и изобщо право на мнение. Питай Popule

# 116
Извън спора, според мен като поразгледах двете теми, проблемите са съвсем двустранни. Тук таме има изключения с много безочиливи хора и от двете групи, но като цяло проблемите идват заради някаква сериозна предубеденост и от двете страни. Всеки е наежен и приготвен за схватката още преди да се познават. След това свекървите вече са наострени, че снахата иска да не съществуват, а снахите дебнат и се дразнят и на най-малкото нещо. Ако можеше и снахи, и свекърви да се настроят предварително, че ще има различия, ще има неразбиране на другия тук таме, но като цяло може да не се гледа под лупа за всяко дразнение, ще настане Световен мир вкъщи.  Grinning

Примерно, аз лично не бих се подразнила на:
- подаръци;
- липса на подаръци;
- дърдорене на какво да е пред кои да е съседи;
- особености в готвенето;
- обичайното бабешко мрънкане, което от една възраст нататък си е съвсем типично;
- някое и друго отклонение от моите правила, ако видя, че не е станала трагедия и детето е доволно;
- несъгласие за нещо, което мога спокойно да пренебрегна и не ми влияе реално.

Тези размишления над ежедневни ситуации в стил кой искал да установи контрол, кой не вярва, че друг може да гледа добре децата, кой не харесал нечия манджа или не разбирал защо трябва да се вземат зюмбюли, а не маргаритки са много безсмислени и могат да се подминат спокойно с пълен игнор. Децата са си ваши в крайна сметка и това едва ли е неясно за някого.
Не мога да не се подпиша с две ръце под това.    newsm10

Моята свекърва:
никога не ми се е обадила да ми честити РД
не ми прави подаръци за празници и поводи
за 25 години ме е търсила лично по телефона по-малко пъти от пръстите на едната ми ръка
молила ме е за помощ още по-малко
когато се заженихме, не ме прие веднага и особено радушно
мрънка си, като всяка баба
кажи-речи никога не е обличала децата така, както аз, когато са били при нея
....сигурно има и още "недостатъци"
НО:
никога не ми повиши тон
никога не ме обиди
никога не ми каза лоша дума
никога не е говорила зад гърба ми (доколкото знам)
когато сме я помолили за нещо, никога не отказа
живеем в нейна къща, т.е., на майка й (по документи е на мъжа ми), никога не дойде без предупреждение (дори то да е в стил "Утре ще ходя до пазара, после може да мина през вас!" -пазара е близо до нас), никога не се е държала в стил:"Живеете в моята къща, ще става както аз искам!"
Тази година й "завзех" вилата и градината и съм й изключително благодарна, че ме остави да се вихря на воля, без да ми дава съвети, освен ако не я питам.
И това ме подсеща за конкретна ситуация    Grinning :след поредния потоп вадите на доматите се бяха изравнили направо.Хващам аз мотиката да ги оправям, ама нали никога не съм го правила, и идея си нямам какво правя.Та, тя дойде, показа ми и веднага:"Само да не ми се обидиш.....  никой не се е родил научен." едно такова извинително.....Абе, какво да се обиждам, аз нали се виждам, че нищо не знам ..... Mr. Green

# 117
  • София
Oт прочетеното стигам до отдавна известната истина, че на крива ракета космоса й пречи. Има го и в друг вариант, но от уважение към аудиторията няма да го напиша... Simple Smile Приятен ден, момичета!
ПП Хей, снахички, пак превзехте нашата тема. И тук, и там все се оплаквате. Нали се разбрахме, че ще заклеймявате свекитата в 36 тема за свекървите. Хайде, МОЛЯ, всяка жаба да си знае гьола, мястото в гьола и реда на квакането. Ама, ха...

Последна редакция: сб, 13 сеп 2014, 13:27 от Flo 51

# 118
Не знам как толкова много съчинения се направиха на база 1 пост с толкова малко информация  Joy
Хайде да дам повече, че да не се налага да доразвивате.
Свекърва ми купуваше всеки ден по 3, 4 и повече броя дрехи. Всеки ден! С 3 месечно бебе гардеробите ми преливаха и я помолих да купува по-малки количества. С качество и вкус не съм имала проблеми, свекърва ми е модерна и поддържана жена. Далеч от бабушкера Simple Smile Не го е правела за налагане, не съм го и тълкувала така. Просто това е нейния стил на живот, но аз имам 2 гардероба. Започнах да се сърдя и карам, тя не спря да ни залива с покупки.
Преоблеченото дете, което според Populi  може да си хареса дрехите тогава беше на 3 месеца. Мразеше да го преоблиачт и плачеше неистово. Правехме го при преобуване и къпане, тя без нужда, за да се порадва как му стои еди коя си 100-на рокличка.
Мъжът ми видя, че няма да укротим страстта и, затова предложи да събира напазаруваното в нейния си апартамент и да дава периодично, на което му е ред по сезон и размер. На Х-месечно бебе имахме дрехи за 3 годинки, ботушки 25 номер.
С времето разбрах, че това и доставя удоволствие, приех го и вече нямам проблем. Благодаря и вземам каквото е избрала. Тя намали темповете и започна да пита от какво имаме нужда. Задавам и "тема", тя си избира модел. Нямам нужда от 4 якета, но от 2 и бельо. Купува бельо, ние доволни, тя щастлива. Писах, напаснахме се, но няма кой да чете. Жената извади торбата със съчинения, обиди и квалификации. Явно си има проблеми, но нейните не са мои.
Постът ми (първия) беше единствено за онагледяване как едната страна само си мисли, че помага и прави всичко. Но непоисканата помощ не е помощ.
Относно шопинг манията, дъщеря ми вече е голяма. Пращам я при баба и двете по женски излизат, избират, много са щастливи. Не бих им развалила кефа за нищо на света. Понякога девойката се връща с нещо твърде екстравагантно за вкуса ми, но я оставям да му се радва и носи, нали двете са го избрали.

# 119
Не знам как толкова много съчинения се направиха на база 1 пост с толкова малко информация  Joy
Хайде да дам повече, че да не се налага да доразвивате.
Свекърва ми купуваше всеки ден по 3, 4 и повече броя дрехи. Всеки ден! С 3 месечно бебе гардеробите ми преливаха и я помолих да купува по-малки количества. С качество и вкус не съм имала проблеми, свекърва ми е модерна и поддържана жена. Далеч от бабушкера Simple Smile Не го е правела за налагане, не съм го и тълкувала така. Просто това е нейния стил на живот, но аз имам 2 гардероба. Започнах да се сърдя и карам, тя не спря да ни залива с покупки.
Преоблеченото дете, което според Populi  може да си хареса дрехите тогава беше на 3 месеца. Мразеше да го преоблиачт и плачеше неистово. Правехме го при преобуване и къпане, тя без нужда, за да се порадва как му стои еди коя си 100-на рокличка.
Мъжът ми видя, че няма да укротим страстта и, затова предложи да събира напазаруваното в нейния си апартамент и да дава периодично, на което му е ред по сезон и размер. На Х-месечно бебе имахме дрехи за 3 годинки, ботушки 25 номер.
С времето разбрах, че това и доставя удоволствие, приех го и вече нямам проблем. Благодаря и вземам каквото е избрала. Тя намали темповете и започна да пита от какво имаме нужда. Задавам и "тема", тя си избира модел. Нямам нужда от 4 якета, но от 2 и бельо. Купува бельо, ние доволни, тя щастлива. Писах, напаснахме се, но няма кой да чете. Жената извади торбата със съчинения, обиди и квалификации. Явно си има проблеми, но нейните не са мои.
Постът ми (първия) беше единствено за онагледяване как едната страна само си мисли, че помага и прави всичко. Но непоисканата помощ не е помощ.
Относно шопинг манията, дъщеря ми вече е голяма. Пращам я при баба и двете по женски излизат, избират, много са щастливи. Не бих им развалила кефа за нищо на света. Понякога девойката се връща с нещо твърде екстравагантно за вкуса ми, но я оставям да му се радва и носи, нали двете са го избрали.
О, че хубаво! Simple Smile То си е като мечтата на малките момиченца: да имат богата баба, която да им купува подаръци.  Laughing Иначе да, ако се е била вманиачила, хубаво, че сте стигнали до компромис. И без това на 3 месеца в каквато и рокля да го сложиш, бебето е красиво.

Мисълта ми поне на мен не беше да те обидя (и се извинявам, ако съм) , а просто да изразя мнение, че за такива неща човек не трябва да се ядосва или напряга, защото са дреболии.  Peace А тогава е можело да подарите дрешките на някой дом, освен ако бабата не се сърди за такива неща.

Общи условия

Активация на акаунт