Публично кърмене на дете

• 52 594
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 1 410
С баткото, като че ли отнасях повече коментари и шокирани погледи... Което ме радва Heart Eyes

Защо?

Защото хората свикват с разветите ви цици. Ама на теб мозъкът ти определено изтича с кърмата.

# 1 411
и за двамата, при бебето намалява риска от развитие на детски диабет, бебетата на майки диабетички се следят първите няколко часа след раждането да не получат хипогликемия.

може ли едно пояснение какво е това "детски" диабет - свързва се само с хипогликемията след раждане или и с нещо друго?

# 1 412
  • София
и за двамата, при бебето намалява риска от развитие на детски диабет, бебетата на майки диабетички се следят първите няколко часа след раждането да не получат хипогликемия.

може ли едно пояснение какво е това "детски" диабет - свързва се само с хипогликемията след раждане или и с нещо друго?
Цитат
Формата на диабет при тях е от I-ви тип: задстомашната жлеза не продуцира инсулин или го призвежда съвсем малко и недостатъчно за нуждите на организма. При този вид заболяване приложението на инсулин след консултация с детски ендокринолог е животоспасяващо.

Има още един тип диабет при децата: поради повишен апетит, употреба на много захарни изделия и наднормено тегло панкреасът не смогва да отделя достатъчно инсулин за обработката на приетите в излишък храни. Когато тези деца отслабнат, повишеното равнище се нормализира и те не се нуждаят от инсулин.

Детският диабет като правило има два пикови момента при своето развитие: 7-та и 12-та година от живота, като момчетата и момичетата страдат еднакво. Изследванията доказват, че децата и внуците на диабетици от II-ри тип /старчески диабет/ са изложени на по-голям риск да заболеят в сравнение с потомците на диабетици от I-ви тип.
из
http://www.zdravnitza.com/a/nav/list_center/list_center_id/431/color/4/cat/19

# 1 413
да, знам каква е разликата между тип 1 и тип 2
детският, младежкият е тип 1 и предизвикването му няма нищо общо с поемането на захар
тип 2 е изключитено рядък при децата, буквално единични случаи /в България/
статията е доста ала-бала  Peace

# 1 414
Аз пък се чудя защо всички кърмачки са толкоз настървени и войнствено настроени,
и аз едно време бях същата, особено с първото дете.
Мислех си, че след като кърмя и не давам АМ, трябва да ми се връчи медал.

# 1 415
  • София
Аз пък се чудя защо всички кърмачки са толкоз настървени и войнствено настроени,
аз пък се чудя обратното Simple Smile
И  никога не съм мислила,че като не давам АМ ми трябва медал,нито съм родила Месията  Simple Smile
Сега и беба е яла АМ, а пък сина ми беше на смесено, след 4-ти месец основно на АМ. Нито някога ми е правило лошо впечатление,че жените не кърмят и бутат шише, даже им завиждам леко, защото в момента никой друг освен аз не е в състояние да я нахрани....

да, знам каква е разликата между тип 1 и тип 2
детският, младежкият е тип 1 и предизвикването му няма нищо общо с поемането на захар
тип 2 е изключитено рядък при децата, буквално единични случаи /в България/
статията е доста ала-бала  Peace
Praynig разбирам, че си с наясно с нещата повече от мен-нещо за което не претендирам и наистина би ми била полезна да прочета някоя по не ала-бала статия, ако имаш ще се радвам да споделиш,наистина. Hug

Последна редакция: ср, 17 сеп 2014, 09:46 от magnet_for_happiness

# 1 416
  • София
Доколкото съм запозната (имам прилични познания по въпроса), инсулинът не преминава плацентарната бариера, не се екскретира в кърмата, а дори и да се екскретира, инсулинът като белтък се разгражда от стомашните ензими, дори при новородени, поне доколкото съм чела. Затова ми е интересно как точно инсулинът достига до бебешката циркулация.
Не ми се е налагало да проучвам въпроса преминава ли или не инсулинът в кърмата, но в таблицата със състава на кърмата по-напред фигурираше и инсулин. Всъщност цялото съзвездие от така проблемите напоследък хормони беше там.

Първото проучване по темата, на което попаднах:
Скрит текст:
Цитат
Analysis of Insulin in Human Breast Milk in Mothers with Type 1  … Diabetes Mellitus
This study demonstrated that both exogenous and endogenous insulin, are actively transported into human milk in similar concentrations to those found in blood, in comparison to other serum proteins of similar or smaller size, such as c-peptide. Presumably milk insulin must therefore play a functional or developmental role in the infant.
А що се отнася до плацентата - рискът от фетална макрозомия при майки с инсулинова резистентност е факт.

Бубанка, самият тип 2 може и да е рядък, но преддиабетни състояния при децата  - бол.

# 1 417
Бубанка, самият тип 2 може и да е рядък, но преддиабетни състояния при децата  - бол.

предполагам, че си права, т. е. сигурна съм, че си права
моите наблюдения и разговори са с детски ендокринолози от болничната помощ /децата вече са с уточнени диагнози/, не от доболничната
във всеки случай тип 2 при децата е поправим /за мен 90% от него е причинен от неправилно хранене на децата поради мързел на майките им да ги научат да се хранят правилно/; тип 1 е до края на живота, което в тази статия е представено доста тенденциозно /предполагам във връзка с онлайн магазина/ и преддиабетното състояние на тип 1 води до диабет, няма обръщане на процеса

понеже темите за диабета, храненето и кърменето са ми болни, ще се въздържа от повече коментари, тъй като се паля лесно  Blush; още повече, че има едно изречение в поста ми, което може да предизвика много спорове  Grinning

# 1 418
Може би нещо на хормонална основа  Thinking

# 1 419
И хормоните имат пръст,но истината е,че за някой жени началото с кърменето е доста трудно и разбирам,защо се гордеят,че са се справили.

# 1 420
Като гледам анти-кърменето частта как е настроена, не ще да е от хормоните.

# 1 421

Не е точно така, както го описваш, но здраве да е.  Laughing

Кое според теб не е така???!!!

Аз имах  гестационен диабет, който с магическа пръчка отлетя след раждането, кърмя вече 10- ти месец и нито един лекар , неонатолог и педиатър не ми е казал да не го правя, напротив. Понеже беше контролиран с Диета, за цялата бременност качих 4 Кг и бебето се роди с ОК кг.

Да, определено насърчават кърменето като намаляване риска от поява на диабет, но ако една кърмачка с неконтролиран диабет и предимно с висока КЗ кърми, дали според теб това е в полза на детето???!!!
Понякога е необходимо да се прецени полза/вреда и кое ще натежи.  Peace

Бубанка, твоите ли деца са с установени диагнози, дано не така, защото разбирам какво ти е Sad

# 1 422
  • София
А защо се коментират някакви екстремни случаи, при положение че масовият е на първия месец да им спре кърмата и да захапят фаса?

# 1 423
  • София

Аз имах  гестационен диабет, който с магическа пръчка отлетя след раждането, кърмя вече 10- ти месец и нито един лекар , неонатолог и педиатър не ми е казал да не го правя, напротив. Понеже беше контролиран с Диета, за цялата бременност качих 4 Кг и бебето се роди с ОК кг.

Да, определено насърчават кърменето като намаляване риска от поява на диабет, но ако една кърмачка с неконтролиран диабет и предимно с висока КЗ кърми, дали според теб това е в полза на детето???!!!
Понякога е необходимо да се прецени полза/вреда и кое ще натежи.  Peace

Изначало ставаше дума за неконтролиран гестационен диабет,който след раждането обикновено изчезва и няма проблеми с кръвната захар.
С диабет и не гестационен също може да се кърми,дори когато жената е на инсулин.
Много ясно,че ако става дума за неконтролиран диабет, нещата са съвсем други и вероятно е опасно не само за бебето-представа нямам,само предполагам.
Обиконовено такива майки нямат или имат малко кърма, т.е високата кръвна захар е показател за малко кърма,което не означава,че майки на които не им тръгва достатъчно кърма имат диабет Simple Smile

Нивото на инсулина играе основна роля за това лактацията да е успешна и да се отделя достатъчно мляко за новороденото от майчините гърди.

# 1 424
Извинете за вероятно тъпия въпрос, но ако инсулинът, приеман през устата (т.е. чрез кърмата) има същия ефект като инжекцията, защо диабетиците се мъчат да си го инжектират?

Общи условия

Активация на акаунт