Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Съхранение на сакъзчета

 • 70 090
 • 254
 •   1
Отговори
# 240
 • Мнения: 5 731
Аз моите ги изчистих от изсъхналите след Нова Година, полях ги, за да не ги мъча, като това им беше второ поливане от както съм ги прибрала. В момента всички са покарали хилави са доста, но пък имат много листенца, а в една от саксиите имам и едно цветче - едно единствено, мъничко  Simple Smile
Сега се чудя, да ги чупя ли, така ли да ги оставя, определено ще ги изкърша, може би пролетта, като ги изнеса навън, няма как да ги оставя по този начин за цяло лято. Аз не успях много да ги окърша есента, не съм правила резници и това ще са растения на втора година, трябва да се окършат. Само да не забравя, ще ги снимам и ще покажа моите как са, за да можете да се ориентирате, защото всички споделяме, но мисля, че със снимков материал, ще е по-лесно за ориентиране, на тези, които нямаме опит и още се учим Blush. Аз например втора година вече се опитвам по метода на пробите и грешките. Миналата година оцеляха 2 саксии мисля, а тази година ми загина само английското мушкато, но аз него така или иначе не го харесвам за гледане - трудно е. Първо ми донесе само белокрилки, цяло лято не успях да го изчистя и го разкарах в единия край на балкона, за да не ми зарази и останалите цветя, бях купила 3 саксии, страхотни са като са цъфнали, но до есента издържа само едната. По мое мнение са много капризни.

# 241
 • Мнения: 23 457
И моите са почестени и поляти миналата седмица, израсли са едни дългунести и хилави.....но кога ще ги изкърщваме, не е ли време вече? newsm78

# 242
 • Мнения: 16 493
И аз това се чудя newsm78

# 243
 • Мнения: 4 787
Моите пък, въпреки чистачката ни, която така и не запомни, че не трябва да ги полива и ги напояваше обилно и редовно  Tired, даже цъфтят и изглеждат много добре. Готови са за навън, тази зима нищо не чупих преди това - само един път ги кърших, 5 години не съм ги пресаждала. Само им смених саксиите, но със същата земя...

# 244
 • София
 • Мнения: 10 467
Моите от около 3 месеца са на стълбището.Някои сандъчета са пуснали млади стъбълца,други са изсъхнали.Като цяло не вървят добре.Стълбището ни е доста тъмно.На колко време поливате сакъзчетата?

# 245
 • Мнения: 5 731
Моите от около 3 месеца са на стълбището.Някои сандъчета са пуснали млади стъбълца,други са изсъхнали.Като цяло не вървят добре.Стълбището ни е доста тъмно.На колко време поливате сакъзчетата?
Рядко. Миналата година не ги поливах, защото така бях чела и ми останаха само 2 саксии. Тази година карам по усет и от прибирането до сега съм ги поливала 2 пъти с по чаша вода. Днес им сипах по около 50 мл само до стеблото, не са наливани да е мокра почвата.

# 246
 • Мнения: 23 457
Аз за цялата зима съм ги поляла три пъти, като се има в пердвид, че ги внесох на стълбището декември....аз живея на морето и тук до НГ беше топло над 5 градуса.... Simple Smile

# 247
 • Мнения: 4 302
Днес минавайки покрай лятна градина на заведение видях да подстригват съкъзите. Режеха до долната част на сандъчето.
Така ли се прави? Време ли е вече и какво става с отрязаното стебло? Режеха безмилостно, а отрязаните падаха на пода.

Последна редакция: ср, 17 авг 2016, 12:46 от vasq_5

# 248
 • Мнения: 5 731
Аз съм чела, че така трябва - безмилостно, за да са здрави догодина, ама много рано ми се струва. Това бих го направила края на октомври, когато започнат сланите. Защо не си взе чепки? Веднъж отивайки за работа пред библиотеката сменяха цветята, казах на чистачката, тя се върна с големи пликове с цветя, беше шокирана, че ги хвърлят в контейнера. След това дълго време ми благодари и ни носеше и цветя, захванала и си направила страхотна градина, много беше благодарна.

Иначе пак по съвети от форумите тази година преди почивката, сърце не ми даваше, но махнах всички цветове, дори и тези напъпилите, това с цел да не отслабва растението докато не се полива, след 2 седмици като се върнахме установих, че са много хубави, здрави, с тъмнозелени листа, нови пъпки и цветове - ярки и красиви, китни, то вярно че и дъжд валя, та явно ги е освежавал, но като цяло изглеждаха много добре.

# 249
 • София
 • Мнения: 10 265
За момента са ми разкошни сакъзите . Цъфтят на поразия. Рано и още да се скъсяват, чак края на октомври-ноември ще ги прибирам.

# 250
 • Мнения: 20
И аз имам същия проблем като създалата темата. И след години разбрах къде е проблемът: резниците трябва да се слагат в много добра пръст, с пясък, камъчета, отлично дренирана, това е за мен откритието.. Емпирично го установих, разбира се. Спазвах всичко, описано по-горе и не ставаше..

# 251
 • Munich
 • Мнения: 4 339
Мушкатата и сакъзчетата не се режат през зимата.
Оставяте ги да израстат наволя. Поливането е по-рядко.
Когато дойде пролет ги орязвате, но така че да имат стръкчета високи около педя.
Ако искате да си завъдите нови, просто дългото отрязано стебло, го нарязвате на колкото позволява парчета дълги пак около педя.
Всяко парченце го рязвате на кръст от долната страна и го бодвате в нова саксийка.
Обикновено слагам по три или четири стръкчета в саксия, за да е по- богато когато се раззелени и цъфне.
Няма нужда да слагате резниците във вода, за да пуснат коренчета.

Как да не ги режа? Те са израснали повече от половин метър. Мислех да ги изрежа и да ги прибера в мазата на тъмно.

# 252
 • Мнения: 5 731
Те се режат, но сега есента. Някой са ги орязали, някой ще ги режат края на октомври преди прибиране, но зимата не се режат, т.к. растенията са по-слаби, а пък и изрязаното не се прихваща. Зимата орязах едно сакъзче, че не ми допадна как се развива и ги потопих във вода, за да ги вкореня, а няколко клончета боднах в саксията, всичко почерня и изгни за отрицателно време, тъй че ако държиш да си правиш резници сега е момента, а не зимата  Peace

# 253
 • Munich
 • Мнения: 4 339
Благодаря ти за отговора. Не искам да правя резници, а само да го съхраня за пролетта.

# 254
 • Мнения: 57
Сакъзчетата и мушкатата съхранявам  в саксии в студена стая. От най-ценните видове слагам резници във вода. Избирам добре развити клонки и ги потапям в прозрачен съд (може и непрозрачен). Слагам ги на прозореца в помещение със средна температура около 10-15 градуса. Пролетта засаждам вкоренените резници.  Simple Smile От 30-ина резника погиват най-много 1-2.
Цялата зима ги държа във вода, така ли?

Общи условия

Активация на акаунт