Вярвате ли в Световната конспирация?

• 23 345
  • 598
  •   1
Отговори
# 225
Вярата в конспирации и световен ред, бил той и Нов, е по същество успокоителна за вярващия. Всъщност това е вяра в ред, в наличието на някакъв, пък бил той и зловещ план, вяра в предвидимостта на нещата - конспирацията всъщност успокоява, че са движещи се всъщност по нечий сценарий.

То е вид реакция на страха или недоволството от хаотичността на битието.

Анджък.
Не им харесва на някои теорията на хаоса и си търсят нещо, което да ги подреди.
На същия принцип са и религиозните, пак така са суеверните и т.н.

thumbsup Плюс отказ да се поеме отговорност за собствените решения, действия и последствия от тях. Много по-лесно е да си неуспял, защото някой/нещо ти е попречило, отколкото, че не си положил достатъчно усилия в правилната посока.

Аз съм любител на всякакви конспиративни теории. Събирам ги, и се забавлявам най-искрено с тях.
За мен те са елемент от съвременната митология. Приказки за инфантилни възрастни, които не искат да пораснат и да вземат живота си в ръце.

# 226
Не мисля, че е редно да се слагат такива определения и етикети. Напълно съм съгласна, че има пълни кукувци, чиито глави са пълни с консперативни теории и нон-стоп някой ги подслушва и преследва. Но това, че аз имам сериозни съмнения за това, че шепа хора си играят със съдбите на хиляди невинни ( въпроса "Палестина", 11 септември, Ирак). Но не мисля, че климата се е изменил, защото американците ни били облъчвали или там каквато идиотска теория се въртеше из интернет.
Просто не слагайте хората, като мен, които имат съмнение в себе си, в усмирителни ризи. Не е чесно, ако изразявате мнението си без нападки и етикети, то ще бъде прието и няма да бъде оспорвано поне лично от мен.

# 227
Вярата в конспирации и световен ред, бил той и Нов, е по същество успокоителна за вярващия. Всъщност това е вяра в ред, в наличието на някакъв, пък бил той и зловещ план, вяра в предвидимостта на нещата - конспирацията всъщност успокоява, че са движещи се всъщност по нечий сценарий.

То е вид реакция на страха или недоволството от хаотичността на битието.

Да, от една страна е желанието да намерим смисъл от случващото се наоколо. Разум, намерение, план - някакъв знак, че светът е контролируем и предвидим.

От друга страна, самите сюжети са винаги плашещи. Никой не си въобразява тайни организации, които искат да ни спасят, нахранят и излекуват. Всички са зловещи и недобронамерени.

Това, от една страна плаши и те кара да търсиш спасение, от друга позволява в конкретно име или образ да материализираш всякакви други страхове и тревоги, дето си влачиш полу-съзнателно.

И съответно, по-тревожните и притеснените по-лесно се хващат за някакъв конкретен образ, от който да се страхуват или да мразят.

# 228
Атеистът като не може да си обясни нещо се чувства длъжен да му сложи етикет. Тъй като не може да си отвори съзнанието за друго обяснение той трябва да сложи рамка веднага. Да го заклейми като нещо, което да спада към определен прототип. Това също е стремеж към ред - всяко нещо да си има обяснения (задължително логическо), всяко нещо да си има място и име. Никакво мърдане.

Мне, това го правят религиозните - те като не могат да стигнат до обяснение или да разберат такова и казват - ми, бог го е направил и толкова - всичко си идва по местата в малките им, хубави главици.
Всеки има правото да вярва в нещо си - дядо Коледа, русалки, елфи, божества. Но когато тази симпатична вяра прерасне в твърда убеденост, то тогава да, по мое мнение е за пълен смях

# 229
Добре де, в какво вярвате повече, че:
1.Афганистан и останалия арабски свят толкова не могат да "траят" белите капиталисти, че организират всякакви терористични актове с цел да съсипят света?
или
САЩ и др." велики сили" искат да сложат ръка на петрола и др. природни богатства из емирствата, но без да плащат за тях? А едва ли някой отрича, че най-лесния начин е :"Те са лошите, да ги изтребим." с конспиративна идея:" ...и да сложим ръка на богатствата им, щото нашите са на изчепване, а те продават скъпо"
2.Медицината прави всичко възможно да ни лекува, затова хората стават все по-здрави и по-дълголетни.
или
Медицината ни лекува проформа, защото няма сметка от здрави хора.Здравите не носят печалби.Затова хората са все по-болни, разболяват се от "старчески" болести на все по-млада възраст, вече почти не е изключение 30-35 годишен с инсулт...
3.Американците били кацнали на Луната.Ама в далечната 1969 година....почти преди 50 години.Не мога да не се питам, ако тогава са били толкова напред в техническо отношение, защо досега, за тези 50 години, няма ново кацане и изучаване на Луната (от хора имам предвид).Ако тогава са успели да кацнат на Луната, не трябваше ли досега да са успели да кацнат и някъде другаде?Все пак това са 50 години развитие напред ....
4.България била предназначена за затриване.Или не.Не знам.Но не мога да не си задавам въпроса:"Защо вече 25 години потъваме?Всички други държави, освободили се от социализма, вървят напред, кои по-бавно, кои по-бързо, а ние все надолу и надолу?Дори една бедна Румъния ни изпревари.Ако няма никакъв такъв план, ние българите ли сме най-тъпата и глупава нация, че сами си копаем дупката, в която пропадаме вече толкова години?

# 230
  • Ямбол
Краси, не са само твоите или или, има и други. И не е необходимо да вярвам в едното от двете или 10-те. Когато не познавам някоя област най-глупавото, което мога да направя, е да повярвам на нечии още по-глупави обяснения. Нито с медицината съм на ти, нито с фармацията, нито с исляма, че да говоря категорично за причините. И ти не си.

# 231
С горното съм съгласна, с изключение на частта за медицината.
Здравето на човека не е прецакано от лекарствата, а от химията и боклуците,
които консумира всеки ден.
Благодарение на това, че медицината се е развила, живота на толкова
безнадеждно болни е възможен и продължителността на живота на всички също
е нарастнала.

# 232
Човешката история не е само низ от случайни събития, а в по-голяма част от случаите целенасочени действия, управлявани от различни организации, дори отделни хора.
В подобен заговор, завера, конспирация /и др. синоними/ човешкият живот не струва нищо, просто оръдие за постигане на целта.
Политика, икономика, енергетика, медицина ..., или мислите, че всики работят в ползу роду.
Съмняваме се, търсим отговори, споделяме мнения...

Защо решихте, че това е кредото на живота ни!?
Никой не е казал, че вярва безрезервно на тези теории, никой не се е оплакал,  че теорията за НСР е причината животът му да не върви и да търси вината в световните конспирации.
Не сте съгласни-добре, изразете мнение, но не съдете и не слагайте етикети, на различно мислещите от вас.

# 233

4.България била предназначена за затриване.Или не.Не знам.Но не мога да не си задавам въпроса:"Защо вече 25 години потъваме?Всички други държави, освободили се от социализма, вървят напред, кои по-бавно, кои по-бързо, а ние все надолу и надолу?Дори една бедна Румъния ни изпревари.Ако няма никакъв такъв план, ние българите ли сме най-тъпата и глупава нация, че сами си копаем дупката, в която пропадаме вече толкова години?

Защото само ние и никой друг от европейските народи, освободени след 89-та от "присъствието" на СССР не люби и не дава г...з толкоз много на Самая Великая и Магучая нашая "Освободителница". Освен на Магучая в свободното време "елита" гледа да се подложи и на останалите, да смени хастарчето, да се пребоядиса свежо и да се пише европеец, за да го хранят от два биберона.. докато си продава диамантите за мъниста.
По този начин никой не е могъл да прокопса...
Ето докато го има това ще си дълбаем дупката и ще хвърляме с кеф пръст на главите си...
Докато "патриотите" ни се кланят на други "Велики" народи и прокарват чужди интереси така ще е...

Последна редакция: сб, 13 сеп 2014, 11:01 от Герри

# 234
С горното съм съгласна, с изключение на частта за медицината.
Здравето на човека не е прецакано от лекарствата, а от химията и боклуците,
които консумира всеки ден.
Благодарение на това, че медицината се е развила, живота на толкова
безнадеждно болни е възможен и продължителността на живота на всички също
е нарастнала.

Е, нали това е целта?Да сме болни години наред, за да плащаме, и плащаме, и плащаме?    Laughing
Продължителността на живота е нараснала, но на каква цена?
Не знам дали се изразявам ясно (снощи обикалях музеи и галерии, в Пв тече "Нощта на музеите"), спи ми се    Laughing   , но:
права си, здравето на хората е прецакано не от медицината, а от начина на живот и хранене.
Медицината обаче не прави кой знае какво, за да ни лекува.
Не отричам постиженията в някои сериозни области и болести, но диабетът например?
Попадали ли сте/чули ли сте/чели ли сте за лекар, който при установяване на диабет при пациент да го посъветва да опита 2-3 месеца чрез диета и промяна в начина на живот да контролира болестта?
Аз не съм.Веднага те картотекират и завеждат като диабетно болен, връчват ти рецептата, дават ти листчето с "това става за ядене, това не" и те изпращат.
Същата работа е с високото кръвно, ревматоидния артрит, и други "ежедневни" болести.
А това да натъпчеш някого с хапчета за мен не е лечение, а отбиване на номера, най-лесното и неангажиращо лекаря с нищо.

Нека не бъда разбрана погрешно.Изобщо не ми е идея:"Всички болни да мрат!".
Но ми се иска медицината да прави всичко възможно да ни лекува, а не да ни поддържа болни години наред, за да живее на наш гръб.

Скоро прочетох в статия следното:"От болестта РАК се издържат много повече хора, отколкото умират от нея!". Склонна съм да вярвам на това.

Плюс отказ да се поеме отговорност за собствените решения, действия и последствия от тях. Много по-лесно е да си неуспял, защото някой/нещо ти е попречило, отколкото, че не си положил достатъчно усилия в правилната посока.

Моят живот "върви" прекрасно.За това, което ми е важно, полагам усилия и го получавам, по един или друг начин.Не ми трябват извинения и обяснения кой ми пречи/спъва, защото го прегазвам и продължавам.
Това обаче не ми пречи да се съмнявам, да търся, и да живея според :"Аз знам, че нищо не знам!"

# 235

Е, нали това е целта?Да сме болни години наред, за да плащаме, и плащаме, и плащаме?    Laughing
Продължителността на живота е нараснала, но на каква цена?

Някои хора, с изтеглена къса клечка, са щастливи да са ЖИВИ на всяка цена.
Ние здравите, сме далеч от тая драма.

# 236
Това обаче не ми пречи да се съмнявам, да търся, и да живея според :"Аз знам, че нищо не знам!"

Е, айде сега - това от един от потребителите с най-здраво отстоявани схващания за това кое какво е и как е.

Ако човек живее със схващането, че "Аз знам, че нищо не знам!", все за 1-2 години щеше да попромени начина, по който вижда света лекинко.

Както и да е, мен медицината не ме поддържа болна. При теб как го прави?

Медицината има достатъчно хляб - хората винаги ще искат да са по-млади, да живеят по-дълго, да са по-красиви, по-успешни, да си поддържат нездравословните навици без последствия и т.н. Тъй че няма скоро да фалира, дори и внезапно да се пребори с всички ангини и уртикарии.

# 237
Просто повечето хора се възмущават от дейността на фармацевтичните компании, злобеят
срещу постоянните им или нарастващи приходи.  Laughing
Струва им се неморално и непочтено да се печели от това, че хората се разболяват и искат
да се излекуват. А хората се разболяват от преяждане, препиване, проклетия,
различни пристрастявания, т.е. все по своя вина... И не стига, че някой  ги лекува,
ами искат и обезателно хапчето, което ще пият, да е вълшебно.
 Да действа само на болното място, да няма странични ефекти,
а това е невъзможно, не може  химикалите,а лекарствата са само
чиста химия, да имат само и единствено полезно действие.

# 238
  • София
Как да разбирам последните коментари в контекста на ситуацията с болно от рак дете, чието медикаментозно лечение струва 20 000 месечно примерно?

# 239
Като чуя за болни от нещо смъртоносно деца, ми става толкова криво,
че не мога да коментирам.

Общи условия

Активация на акаунт