Спомен за първия учебен ден

• 8 972
  • 68
  •   1
Отговори
# 15
Само аз ли съм нямала желание за първи клас? И как да имам, като знаех че класен ще ми е другаря Кюмюрджийски. Много зъл човек, много. От начало ни заплющя с една показалка по ръцете- ако закъснееш от междучасие, ако не си чул на коя страница е задачата...
Не помня как съм била облечена, помня че бях с две оранжеви кордели. И кафявата си ученическа чанта с един заек за апликация.
И аз лельосвах учителките, повечето бяха приятелки на майка ми.

# 16
Първи клас и въобще началния курс свързвам единствено със срещата ми с другарката Франкенщайн. Хем другарка, хем чудовище. Чудовищна комбинация.

# 17
  • София
Аз вече писах, че живеех при баба ми - на село. Учителката ми от 1ви клас ме помни, винаги се поздравяваме като отида на село. Пазя много топли чувства към тази госпожа.

# 18
Страхотна тема.  Hug
Аз помня само, че казах някакво стихотворение за кукла и училище пред целия клас, като влязохме в стаята.   Hug И кукла си носих, естествено.  Wink Учителката ми от началния курс живееше в съседен блок и тъй като ме познаваше от преди, ми даде да го науча. Ходих и на репетиции в училището преди 15-ти.   Hug

# 19
  • в рока
Много се радвам, че темата ви хареса!

И аз виждам моята класна , преподавал ми до 4-ти клас. Веднага ме познава. И вече 20 години не е "мръднала". Е , може би мъничко Simple Smile

# 20
  • София
Пурко, чудесна тема   bouquet

Помня, че бяха дошли мама, дядо и баба. Баща ми пак беше заминал някъде. Грееше слънце, майка ми не спираше да ме снима, а аз плачех с такъв устрем, все едно си бях наумила да издавя целия училищен двор.

Никога преди не се бях чувствала толкова изплашена. По незнайни и до днес причини бях решила, че веднъж престъпим ли прага на голямата, боядисана в жълто сграда, повече няма да видим близките си. Много развинтено въображение имах като малка.

Влязохме и седнахме на някакви чинове. Аз стисках букета като меч, но не виждах нищо - всичко ми се беше размазало в някакво голямо, цветно петно. Тогава едно момиченце с две руси опашки, кокетно стегнати с бели панделки, и най-сините очи на света, ме попита дали може да седне до мен. Казах да и се усмихнах, и изведнъж целият ми страх просто се свлече в краката ми, като наметало.

Поли, ако сега четеш това, искам да ти благодаря за тази детска магия, която направи преди толкова много години в една от стаите на 6-то у-ще. Благодаря ти, миличка  Hug

На добър път на всички ученици!

# 21
Нямам абсолютно никакъв спомен от първия ми учебен ден...

И аз  newsm78 все си мислех, че помня, но се оказа, че помня това, което съм виждала на снимки...
И аз нямам грам спомен от първия учебен ден .
Иначе имам много други спомени от  преди 7 годишната  възраст , но от точно този първи учебен ден нямам грам спомен.Дори не помня с кого съм отишла в училище.

# 22
И аз си спомням първия учебен ден. Отидохме със сестричката и майка ми. Оказа се, че по някаква причина ме няма в списъците на първокласниците. Но другарката Димова, учителката на 1 а клас, ме взе под крилото си и останах при нея, в нейния клас. Спомням си и раницата ми- голяма и много шарена. Бяха ми я донесли от чужбина и никой нямаше такава.

# 23
На първия учебен бях с най-добрата си приятелка, с която сме израснали заедно и живеехме през една къща. Не съм се притеснявала изобщо, защото повечето деца ги познавах от детската градина. Падна ни се много мила класна.
Но всяка следваща година до 12-ти клас на 15 септември ми се е плакало. Най-ужасните дни в живота ми. Предпочитала съм да ида на следващия ден направо за часовете.

# 24
  • София
Боже,нищо не помня,ама то и много години са минали,точно 26г.
Помня,обаче,че нямах фасада отпред и не смеех да се усмихна,зер някои да не ми се подиграе.
Това е единствения ми спомен. Grinning

# 25
Помня, че бях с най-добрата ми приятелка от детинство и през цялото време се смеехме и се оглеждахме назад в редиците да видим някой познат. А имаше доста. Бях със зелена рокля, която беше шита по поръчка, специално за Първия "първи"  Laughing И леля ми помня, тогава нямаше малки и компактни видео камери, а онези грамадните, операторски. Женицата стоически издържа с това чудо върху рамената си през целия ден, благодарение на което в момента имам един много подробно заснет Първи учебен ден  Mr. Green
В интерес на истината гимназиалните "първи" ми бяха по-вълнуващи. Тогава вече си си намерил мястото и компанията. Пък и тийн годините са най-интересни и приятни. С някаква носталгия си ги спомням...

# 26
Аз имам много бегли спомени от първи клас. Помня си поличката - черна, плисирана, с бяла блузка и две опашки с големи бели панделки. Класният ми беше съседът ни по къща, а приятелката ми живееше срещу нас. Много ме беше страх от класния, а дъщеря му, която беше по-голяма от нас ни шпионираше докато играем на улицата и докладваше на баща си.  Laughing

Помня и едно от откриванията на учебната година във ВМИ-Варна. Бяхме се подредили в кръг на двора, а свещенникът освети сградата и след това мина с една китка здравец и започна да пръска всички от менчето със светената вода. Когато стигна до мен нещо се обърка и ме заля със светената вода. Бях мокра от глава до пети!

Това, което ми лиспва в Канада са цветята. Тук не е прието да се подаряват цветя на учителите. В България първият учебен ден за мен е свързан с мириса и гледката на цветя.

# 27
Първи клас си спомням отлично. Тогава разбрах какво е то това 100 килограмова рускиня изживяваща се минимум за генерал-губернатор на затънтена провинция....

# 28
Страхотна тема! Благодаря на авторката!  bouquet

Първият учебен ден... Беше през далечната 1999 година - слънчев, но не особено топъл ден. Цяло лято чаках тази дата с огромно нетърпение - нови приятелчета, нов етап от живота Heart Eyes Даже имах и изява в празничната програма - рецитирах стихче за първокласниците ("Да си първокласник - то не е шега...) и приех ключа на знанието. Blush
Бях облечена с едно тъмносиньо костюмче - пола и сако, бяла риза и бели чорапки. Косата - вързана на опашка с голяма синя пандела.

И така, 15 години по-късно, днес е последният ми учебен ден - като студентка, последна година на обучение. Чувствам известна носталгия... Като всеки ученик, години наред мечтаех този ден на дойде, когато няма да ми се налага повече да се занимавам с учене на уроци, притеснение за изпити и бързане с цел незакъсняване за час. Но ето, че остана само още 1 година. Толкова бързо се извъртя всичко. И няма да се върне.  Sad Мъчно ми е, че най-безгрижните години от живота ми преминаха. Но, същевременно с това, съм доволна и от постигнатото. Не съжалявам за нито един избор, който съм направила относно своето образование.

Като учителско чедо, за мен 15 септември винаги е бил своеобразен празник. Винаги се радвам, когато видя майка ми, връщайки се от училище, с толкова много букети, че не може да ги обхване с ръце.   bouquet

И аз започнах училище през 1999 г. и бях с тъмносиньо костюмче на първия учебен ден Grinning. Предната нощ ми тече кръв от носа от страх, от първия учебен ден помня само, че до мен седна момче, Цецо, и аз бях много нещастна от този факт Laughing .

# 29
Аз си спомням, че бях скандализирана, когато учителката обясни, че ще ни поправя грешките в червено. Някак си ми беше трудно да приема, че ако изкривя някое ченгелче, защото ми се е разтреперала ръката, това ще бъде безкомпромисно отчетено и санкционирано.
Момичетата бяхме със бели чорапогащи и панделки в косите, а момчетата ми изглеждаха големи дечковци. Сложиха ме да седя до един Илианчо, който се оказа удивителен кавалер. И като цяло имам много добри спомени от съучениците си от началното училище докъм 7-ми клас със изключение на един, който си беше и си остана черна овца, ама хем черна, хем къдрава. И досега ми става много милно да ги видя, вече пораснали мъже и жени. С повечето момичета продължихме да се виждаме в гимназията, а момчетата ги изтървахме по техникумите.

С Евгени си играехме на семейство. Мерехме си температурата и той толкова се вживя веднъж, че се скара на една съученичка да не ни се месела в семейните работи, след което разбира се следваха големи подигравки.

Също така си спомням, че съвсем сами се прибрахме от училище с другите деца. Учителката ни помагаше да пресичаме една от по-опасните улици и оттам нататък дружно се прибирахме със съседчетата.

Имаше един добродушен немски дог, от който някои деца се плашеха, а на него така му се играеше. Пускаха го доста често стопаните му да си ходи свободно. Тогава така и не се появи някой възмутен родител, да начука канчето на собствениците.

Абе като цяло липсваше всякаква истерия и страх от страна на родителите.

Общи условия

Активация на акаунт