Нашите любими торти – глазури, покрития и фигурки за тях – 136

  • 160 256
  • 777
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 2 369
За измазване под фондана ще го ползвам. Каква е разликата между разбит и неразбит ганаш? Кой е по-удачен за начинаещ като мен?
Написала съм обратното, на това което си разбрала:) 200 мл сметана на 600 гр. шоколад точно мисля да направя:)

# 676
  • Мнения: 1 403
Мисля, че ще е достатъчно 400 гр. шоколад на 200 гр. сметана за измазване под фондан, ще се престараеш малко с 600 гр. шоколад, може да ти е трудно да измажеш, понеже ще стяга много бързо.  Simple Smile Разбитият ганаш става на пухкав шоколадов крем и е по подходящ за пълнеж и шприцоване, а неразбитият си е плътен и гладък и е подходящ за измазване, за заливка.
Не мисля, че за разбиване е задължително да се приготви от предния ден ганаша, достатъчно е да се охлади хубаво за няколко часа.

# 677
  • Мнения: 2 369
Аз въпреки това го направих със 600 гр шоколад и 200 мл сметана сутринта преди да тръгна наработа. На водна баня ги разтопих и смесих без да използвам миксер и оставих така. Сега гледам не е гладка маса,а пак е някак все едно има някакви шупли. Беше на стайна температура и не е стегнат, във вид на крем е. Дали ще ме прецака? Трябва да започвам да го мажа,а се чудя:(

# 678
  • Мнения: 1 403
Значи ганаша се прави като загрееш леко сметаната, махаш от огъня, начупваш шоколада вътре, бъркаш с лъжица да стане еднородна смес. Има значение за ганаша сметаната каква е, шоколада какъв е, има едни шоколади дето само името им е шоколад и при разтапяне приличат на някаква мазна гнусотия...
Толкова много шоколад на 200 гр. сметана, дори и на стайна температура, би трябвало да е стегнато...да не ти е пресечена сметаната...? Друг бърз вариант за измазване под фондана е краве масло на стайна температура, пудра захар и няколко лъжички мляко, пак на стайна темп., разбиваш с миксера, но не много да не се пресече маслото и си измазваш тортата.

# 679
  • Мнения: 2 369
Супер! Мерси за отговора! Мисля, че сметаната ми не е в ред, защото постоянно ми се пресичаше (направих три опита на всякакви степени на миксера) докато с еопитвах да направя крем за пълнеж:( Ужасна работа! Сигурно ще се изложа с тези торти. Доста импровизирах:( След малко ще пробвам да ги обличам, но както споменах и от фондана не съм доволна,та.....на края май ще ида да купя нещо да черпя колегите:(













# 680
  • Мнения: 1 687
Фиона, не се отказвай! ще стане!
и аз съм решила скоро да пробвам отново ганаш, не знам защо, но 2 пъти опитвам и 2 пъти не става, но все някога ще ми се получи де Wink

# 681
  • Мнения: 2 369
Направих я! Бяха две, но втората само я облякох с фондан и после реших да я нарежа, за да тествам вътре как е, че неискам утре колежките да ме гледат с извинителни погледи Simple Smile Бяха две еднакви. Утре на какво ще духам свещите незнам:) Много с еизтормозих с лепенето на декорацията. Все ми падаха цветчетата. Дано не изпопадат докато я занеса утре. Иначе като за пълна катастрофа продукти е станала страхотна:) Смеатаната ми гадна и пресичаща се, ганаша ми странен и пресечен, фондана ми мек и лепящо-топящ се, бях започнала д аправя винен крем (от библиотеката), но "благодарение" на гадната ми сметана стана доста втечнен и импровизирах и с него, мазах и с конфитюр единия блат, защото се видях в чудо. Явно ще трябва да пообиколя пак д аогледам какви по-добри продукти да си купя. Сметаната е някаква с ниска масленост и без лактоза. Да попитам пак нещо за фондана. В началото е добре, но като започна да го оцветявам и меся с боята (леко гелообразна) започва да се лепи много и да омеква. Дали е от боята или от маргарина, с който мажа плота и ръцете си? Или от самия фондан? Явно технологията още ми куца.

# 682
  • Мнения: 790
не знам по коя рецепта правиш фондана,но никога не съм мазала с маргарин плота или ръцете си. При разточване поръсвам с натурално нишесте, ама не много защото все пак попива във фондана и става по-твърд.А след добавяне на боя, особено ако е повечко е нормално да ти стане по мек, дабави малко пудра захар ,докато си върне стария вид.

# 683
  • Мнения: 2 369
Да следващия път ще пробвам с пудра захар вместо маргарин. По клипове в ютуб съм гледала, че мажат така.

# 684
  • В една слънчева къща...
  • Мнения: 774
Момичета, пробвали ли сте да режете фонданова хартия с резците за сладки? Дали ще се получи? И дали има значение тънка или дебела е хартията?

# 685
  • Мнения: 1 687
фиона, снимка искаме! Simple Smile

а някой да е правил тортата с 3-те шоколада?
мм има рд в неделя и се чудя каква торта да му направя. не обичаме торти с шоколадове блатове и тежки кремове и въртя само едни пандишпанови блатове с яйчен крем, трябва да се смени! Simple Smile

# 686
# 687
  • Мнения: 160

Цветята са ти станали доста дебели и грубички. Пробвай при следващата торта да си купиш готов фондан и тази част от него с която ще правиш декорацията да добавиш тайлоза, тя стяга тестото и позволява доста тънко разточване. Опитвай смело с всяка следваща торта ще става все по-добре Simple Smile

# 688
  • Мнения: 2 369
Мерси ще си купя. Голям проблем ми беше този фондан и всичко правих дебело, защото иначе неможех да го взема от плота:( Мда....това е като карането на кола и се учи явно с практиката:)

# 689
  • Мнения: 1 403
Принцеса Фиона, като за първи път си се справила много добре, браво. Като карането на кола е, да  Grinning.
И аз те съветвам да си купиш фондан - еластичен, лесен за разточване, гладък, абе песен е обличането на торта, пипнеш ли купешкия, няма да си помислиш повече да правиш фондан. За фигурки също можеш да си вземеш готова моделираща маса - не е така лепкава като фондана, позволява да се разточи тънко и съхне бързо.

Общи условия

Активация на акаунт