Нашите любими торти – глазури, покрития и фигурки за тях – 136

  • 160 500
  • 777
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: 368
Здравейте,
препоръчайте ми сладкарска боя. Купувала съм от Кауфланд, но тя много цапа. От Метро взех последния път, но не ми харесват цветовете.
Искам да е ярка и да не цапа когато се изцапам по ръцете или когато се консумира.  Whistling Thinking Peace Peace

Няма такава боя! Можеш да използваш ръкавици, но едва ли ще бъде удобно при месене. Става при рисуване. А и като не искаш да се изцапаш, защо се хващаш с тая работа?!  Laughing

Не ми е проблем изцапването на моите ръце. Бях правила едни къпкейкс с боя от Кауфланд(суха, в едни малки кутийки) и като се ядеше цялата ти уста става синя. Ами страшно неудобно се почувствах като почерпих децата на една позната. Просто искам да избегна точно това.  Peace

Това неминуемо се случва със силните бои - тъмно синьо, черно, червено, особено, ако са за боядисване на крем. Тъмния фондан или този, който е боядисван отгоре с четка, също оцветяват. Светлите и пастелните тонове не боядисват, но за да постигнеш силен цвят, слагаш много боя.

sVeshti4ka  Crazy

# 286
  • Мнения: 211
Бях правила едни къпкейкс с боя от Кауфланд(суха, в едни малки кутийки) и като се ядеше цялата ти уста става синя. Ами страшно неудобно се почувствах като почерпих децата на една позната. Просто искам да избегна точно това.  Peace
[/quote]
Дано да е била хранителна!

[/quote]

Да поясня, за да не объркам някого: "хранителна" в смисъл да става за ядене, а не в смисъл да може да се нахраниш с нея.

# 287
  • Мнения: 1 802
Ами да, пише "сладкарска боя". Сложиш много защото ми трябваше наситено синьо. Затова и търся по-качествена боя, с която от една-две капки например да стане наситен и хубав цвят.

# 288
  • Мнения: 3 450
Ами да, пише "сладкарска боя". Сложиш много защото ми трябваше наситено синьо. Затова и търся по-качествена боя, с която от една-две капки например да стане наситен и хубав цвят.
С две капки мисля че с никоя няма да ти се получи наситен цвят.Зависи какво и колко искаш да оцветиш.Аз ти отговорих каква марка ползвам.На 1 стр има много сайтове.Гледаш и избираш.Едни предпочитат да оцветяват с прахообразна .други с гелова.трети с течна.Просто намери своята.

# 289
  • Мнения: 1 802
Конкретно в моя случай, за който разказах оцветявах сметана.
Иа ли разлика между гелова, течна и прахова дали ще се оцветява сметана или фондант или всичко е до предпочитание?

# 290
  • Мнения: 22
Ами да, пише "сладкарска боя". Сложиш много защото ми трябваше наситено синьо. Затова и търся по-качествена боя, с която от една-две капки например да стане наситен и хубав цвят.
Медиса, НЯМА такава боя, каквато ти търсиш. С една- две капки може да се постигне само нюанс. А аз съм забелязала, че децата/пък и възрастните понякога/ много се забавляват със сините, черните или зелените си езици.   Grinning Отдавна не измесвам захарното тесто с боя, защото няма начин да получа наситения и ярък цвят, който искам. Оцветявам направо отгоре, върху бялото покритие. И никога не ме е притеснявал цвета по езиците на ядящите. Бързо се изчиства, а купонът с плезещи се в черно гости е голям.  Joy 
Редактирам- Сметаната има консистенция, която не позволява да се получи наситен цвят, с каквото и да я бъркаш. Мазнините в нея не допускат поемане на оцветителя над определено ниво. Може да стане и тъмна, но по-вероятно е да я пресечеш с повече боя.

# 291
  • Мнения: 1 802
В този ред на мисли значине е трябвало за използвам сметана, а явно някакъв вид глазура (или и аз не знам как се казва) която лесно и да се оцвети. Препоръчайте ми рецепта за някакъв гъст крем , който да позволява боядисване и да става за оформяне на розички със сладкарски пош върху торта.

И за да не е спам - това са цапащите бисквитени чудовища:
Скрит текст:

# 292
  • Мнения: 1 380
Мале, Марина, не ти ли отнема много време оцветяването на фондана след полагането му? И все си мисля, че няма да изглежда добре и така гладко, както ако го оцветиш със замесване с боя? С каква четка го минаваш?

# 293
  • Мнения: 22
За видовете бои пиша в нов отговор. Пак опираме до това, че не четете преди да започнете да се занимавате с декорация на торти. Многократно е обяснявана разликата между боите. Само аз няколко пъти съм го правила, но няма да се връщам, а ще споделя отново опита си.
И с трите вида бои може да се прави всичко. С геловите тесто се оцветява, като се гребва с клечка за зъби и се слага в топката тесто. Течните- на капки. Прахообразните- размити в капки вода- до кашичка.  С НИТО ЕДИН ВИД БОЯ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОЛУЧИ ТЪМЕН, НАСИТЕН ЦВЯТ НА ЗАХАРНАТА МАСА, ОСВЕН АКО НЕ СИПЕТЕ ПО ЦЯЛА ОПАКОВКА. ТОГАВА, ОБАЧЕ,  СЕ СКАПВА И САМАТА ТЯ.
За оцветяване отгоре и за рисуване отново са подходящи всички бои. Необходими са ви само четки за рисуване, пластмасова палитра и евентуално гъба/с която аз лично оцветявам широки повърхности/. За рисуване прахообразните бои се разтварят в спирт/алкохол/, може и в малко вода/ако става дума за малки рисунки, за да не се размекне ММ/. Лично аз предпочитам ПЕРЛЕНИТЕ прахообразни бои за рисуване. Иначе, като цяло, в тортите си винаги/ ако идеята го допуска/ използвам оцветяването на сухо. Нанасям сухите бои с четки за грим. Това не означава и че не съм плескала яко с гелова черна боя- вижте спортния сак, АЦ/ДЦ и другите ми рокаджийски работи.
Това, което трябва да имате предвид преди да започнете да се цапате в сладкарската декорация е, че с трици маймуни не се ловят! НЕ ПЕСТЕТЕ БОИТЕ! ЕФЕКТ СЕ ПОСТИГА С МИСЪЛ, НЕ С ИКОНОМИИ! Не е нужно да купувате всичко наведнъж, но това, което купувате- използвайте без да пестите! Оцветяването е нещото, което може да скрие дефекти, но може и да развали работата ви, ако е лошо направено. Винаги, когато оцветявам имам до себе си на масата разточен лист ММ, върху който пробвам цветовете преди нанасянето на тортата.
И още нещо важно- торта, оригинална, изпипана, декорирана и оцветена добре, за какъвто и да било повод "за вдруги ден" или дори "за след няколко дни" НЕ СТАВА! Нужно е време да се обмисли идеята, да се провери конструкцията, да се уточнят цветовете, да се направят фигурките,ако нещо не става добре- да се повтори. Тези, които правят по поръчка, ще кажат "Няма начин! Клиентите се обаждат много късно!". Има начин! Вие сте тези, които трябва да консултирате клиентите за това, което искат! Ако не сте в състояние да ги убедите, че една седмица предварителна заявка е малко, значи имате проблем. Тогава тортите стават "някак", но в никакъв случай "добре". Мен ме изумяват пишещи тук, когато кажат: "Детенцето ми има РД в събота и искам първата торта с фондан в живота ми да направя за него!"............ Е, извинявайте, но няма как да стане!
И съвсем последно- всичко написано дотук се основава на личния ми опит. Открих тази тортена тема през лятото на 2010 г. Започнах да чета денонощно! Всяка свободна минута ми беше пред екрана. Учех понятия- ММ, фондан, марципан, покриване. За пръв път чувах за сладкарски бои, различни от тези за яйцата. Изръшках дето се вика, нета и....реших да опитам и аз. Не се регистрирах в темата, беше ме срам да питам за неща, които ги имаше написани там, в отделните теми, в постовете на момичетата. Сама отидох в единствения тогава магазин за сладкарски принадлежности и материали на Кадемлия. Купих си ММ и едно шише черна гелова боя, защото там ми казаха, че с нея мога да получа сив цвят на тестото. Всичко това стана за тортата на една колежка, която навършваше 60 години. Скочих в дълбокото, късметът на начинаещия сработи и така се започна. Осмелих се да се регистрирам във форума чак през лятото на следващата година. Тортата, за която ви говоря направих през февруари 2011-та. Така че и моят опит не е безкрайно дълъг, но мен това изкуство ме увлече и до днес се занимавам с огромно желание и интерес. Стремежът ми е да се развивам и смятам, че засега успешно вървя в тази посока. Изпреварвам въпрос- не, не правя торти по поръчка и нямам сладкарница. Всичко, което правя е за близки и приятели, за техните празници. Това са моите подаръци.
Ето страничката ми, ако на някого му е интересно.
https://www.facebook.com/pages/Marinas-cakes/620990611253110
Хайде, приятен ден на всички и още по-приятни забавления с тортите!  Heart Eyes

Последна редакция: ср, 13 май 2015, 10:51 от МаринаД

# 294
  • Мнения: 22
Медиса, чудовищата ти са страхотни!  Peace Heart Eyes

Мале, Марина, не ти ли отнема много време оцветяването на фондана след полагането му? И все си мисля, че няма да изглежда добре и така гладко, както ако го оцветиш със замесване с боя? С каква четка го минаваш?

Отнема! Много! Имало е случаи да оцветявам с часове.  Grinning Четки, гъба- зависи от боята. Четки за рисуване използвам.
Ето нещо, което пропуснах в дългия ферман! Въпросът за четките! И тук важи правилото НЕ ПЕСТЕТЕ ! Казвам го от опит. С четки, 10 броя за лев, освен да си скъсате нервите, чистейки козина от тортата и боята, друго няма да постигнете. Laughing Купете качествени четки, от магазин за художници! Не, че и там няма калпави/в което също се убедих от опит  Laughing/, но вероятността е по- малка.

# 295
  • Мнения: 1 380
Търпението и мъдростта са от качествата, които нямам, но им се възхищавам, срещайки ги у хората... няма да питам нищо, просто исках да ти го кажа   bouquet

# 296
  • Мнения: 368
Медиса, чудовищата ти са страхотни!  Peace Heart Eyes

Мале, Марина, не ти ли отнема много време оцветяването на фондана след полагането му? И все си мисля, че няма да изглежда добре и така гладко, както ако го оцветиш със замесване с боя? С каква четка го минаваш?

Отнема! Много! Имало е случаи да оцветявам с часове.  Grinning Четки, гъба- зависи от боята. Четки за рисуване използвам.
Ето нещо, което пропуснах в дългия ферман! Въпросът за четките! И тук важи правилото НЕ ПЕСТЕТЕ ! Казвам го от опит. С четки, 10 броя за лев, освен да си скъсате нервите, чистейки козина от тортата и боята, друго няма да постигнете. Laughing Купете качествени четки, от магазин за художници! Не, че и там няма калпави/в което също се убедих от опит  Laughing/, но вероятността е по- малка.

И аз оцветявам директно върху белия фондан. В пъти по-хубаво ми стои, въпреки часовете с четка:
DSC00571 by Vaklina (Mishoka) Alexieva, on Flickr

Casper the good ghost cake by Vaklina (Mishoka) Alexieva, on Flickr

Стари снимки, но не съм правила нищо от декември  Blush

# 297
  • Мнения: 1 380
Мишока, супер са! Ама на гладка повърхност пак ли се получава така добре? Четка с какъв номер използвате?

# 298
  • Мнения: 22
Явно днес, бидейки в почивка, съм на линия.  Joy
Мишока, супер са! Ама на гладка повърхност пак ли се получава така добре? Четка с какъв номер използвате?

Получава се на всякакви повърхности. Широките пространства, ако мога така да се изразя, най- добре се оцветяват на ръка с гъбичка, потопена в геловата или течната боя. Геловите дават плътно покритие и като се потупва с гъбичката става страхотно и равно. Течните, нанасяни с гъба, дават ефект като от акварел, но пак изглежда добре! Всичко зависи от замисъла и целта. Идеално става със спрейовете, но при тях цветната палитра е ограничена. Абсолютно най- добри са техниките с въздушна четка, но това не практикувам и съвети не мога да дам. За номера на четките- ако ще си купувате само един номер, един брой четка, хич не се разкарвайте до книжарницата! Купете няколко четки. По- малкият номер означава по- тънка четка. Когато започнете да рисувате, сами ще разберете от кой номер имате нужда. Контури- с 0 или 00. Трите нули са за мигли и косъмчета, широка плоска четка прави елхички...няма как да ви покажа, но за да се получи нещо, все пак трябва поне донякъде да сте на "ти" с рисуването. Не се обиждайте, но всички знаем, че само меракът не стига за което и да било изкуство...  Grinning

# 299
  • Мнения: 368
Мишока, супер са! Ама на гладка повърхност пак ли се получава така добре? Четка с какъв номер използвате?

На гладка повърхност - най-добре с гъба Simple Smile Четки - имам всички номера от 0 до не знам колко - кръгли и плоски  Mr. Green Конски косъм от Шипка Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт