Нашите любими торти – глазури, покрития и фигурки за тях – 136

  • 160 400
  • 777
  •   1
Отговори
# 495
  • Варна
  • Мнения: 224
Аз вече поръчах гъм пейст, но въпреки това ще пробвам да си направя и вкъщи фондан.
Кажете ми някоя рецепта за сполучлив фондан. Разглеждах рецептите от Тортената библиотека, но там са адски много и не мога да избера.
Медиса, три страници назад съм споделила опита си с няколко фондана  Wink
"По отношение на фондана бих ти препоръчала на първо време този на Димитрана. В блога й много подробно и хубаво е обяснена технологията на замесването му.
Марципан Варна също става, но там трябва да улучиш момента, в който пареното тесто е достатъчно охладено. Иначе започва да се втечнява и може да се ошашкаш  Wink
Тестото на Нелка е чудесно за фигурки, но пък с него трябва да си много бърза, че съхне бързо.
С маршмелоуз бонбоните нямам опит."

# 496
  • Мнения: X
Аз препоръчвам вместо опити с домашен, което отнема време и много зависи и от пудрата захар, просто сменете марката на готовия фондан. В момента на доста места има кутийки Визон от по един килограм, той е хубав. Може да се поръча хубав, но около 6кг от фирма Хелас хем (40-48лв беше по-евтиният вариант, поръчки само по телефон). Имаше и други не лоши обсъждани, но не си спомням, аз ползвам предимно тези и нямам оплаквания. Също имам хубави фигури от фондан от RoCake - FO First Class

А за фигурки - тайлоза или СМС смесена с фондана, до сега не съм купувала гъм пейст, а имам доста фигури направени. Сега за първи път купувам заради финните цветя, които искам да направя.

Ето цветя от обикновен фондан(не съм сигурна тук дали е Cova Paste или скъпият от Алимко) смесен с малко бързо съхнеща Ирида, нишесте и тайлоза (първите ми цветя)
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/p600x … 3&oe=561FFFF3

Ето и цяла обувка от фондана на Хелас Хем с тайлоза
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/p843x … 1&oe=562DD293

Ето фигура с фондан FO First Class - https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/q81/p … 7&oe=5616D867

Ето още цветя с фондан и тайлоза и нишесте
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/v/t1.0-9/p600x … 7&oe=562413F1

Ето и втората ми фонданова торта и фигурите от Cova Paste когато още не знаех, че съществува тайлоза/СМС - съхнеха с хартии и след конденза ставаше лошо Simple Smile https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xta1/v/t1.0-9/p600x … 5&oe=562FF5FB

Последна редакция: ср, 01 юли 2015, 10:14 от Анонимен

# 497
  • Мнения: 1 802
Много красиви! А тази тайлоза се замесва във фондана ли? С цел да изсъхнат бързо? Откъде си я купувате?

# 498
  • Мнения: X
Тайлозата е прах в кутийки, аз лично я купувам от магазин Сладката къща, но я има в повечето сладкарски магазини - RoCake, Aromas house, Hitrini,CookiBooki. Около 8лв мисля беше 50 гр. слага се по 1ч.л. на 500гр фондан май, аз слагам на около или по - точно меся си малко парче според фигурата/цветето и го топя в тайлозата и меся и така докато усетя да започва да става по-жилаво и пластично. Същото нещо може да се направи и с фондан смесен с малко гъмпейст. СМС по-трудно се намира, но съм чувала че е по-добра от тайлозата. Тайлозата прави фондана по-еластичен и съхнат по-бързо, не се пукат толкова (при мен никак до сега може би късмет с фондана, а може би от тайлозата не мога да кажа, не съм професионалист правя ги само за лична употреба и 2-3 пъти в годината, но отдавна следя всичко по темата Simple Smile ).

# 499
  • Мнения: 1 902
Само да уточня, че СМС и тайлоза е едно и също, или- карбоксиметилзелулоза, все едно и също е - няма разлика в работата с тях - сух вариант за втвърдяване на фондана и разредено с вода за лепене на елементите.

СМС http://www.xcerx.com/shop/product.php?id_product=1371
тайлоза, аз ползвам тази http://cookibooki.bg/%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA% … d9320.html?ref=ac

# 500
  • Мнения: 1 802
Посъветвайте ме с какво да заменя глюкозен сироп при направата на фондан? Забравих да купя. С мед ще стане ли? П.П. Почнах рецептата за фондан на Димитрана. Peace

# 501
  • Мнения: 3 450
Посъветвайте ме с какво да заменя глюкозен сироп при направата на фондан? Забравих да купя. С мед ще стане ли? П.П. Почнах рецептата за фондан на Димитрана. Peace
Ще стане с мед

# 502
  • Мнения: 2 369
Момичета, как правите торти в тази жега? Аз снощи се опитах да направя една триизмерна фигурка и беше много трудно. Постоянно омекваше и в крайна сметка я направих, но формата и не е такава, каквато трябва да бъде....някак спльокана е. Започнах да се чудя дали да не си купя торта на детето за рождения ден вместо да правя.

# 503
  • Варна
  • Мнения: 224
Момичета, как правите торти в тази жега? Аз снощи се опитах да направя една триизмерна фигурка и беше много трудно. Постоянно омекваше и в крайна сметка я направих, но формата и не е такава, каквато трябва да бъде....някак спльокана е. Започнах да се чудя дали да не си купя торта на детето за рождения ден вместо да правя.
Е, хайде де, не се отказвай  Naughty - по-хубаво от домашна торта няма  Grinning Защо не направиш фигурката с тестото на Нелка - бързо съхне и от топлото няма да се деформира.

# 504
  • Мнения: 1 802
Каква пудра захар използвате? Купих една от Кауфланд, но никак не ми харесва. Все едно съм смелила захар в чопъра - усеща се и хрупа.  ooooh!

# 505
  • Варна
  • Мнения: 224
Каква пудра захар използвате? Купих една от Кауфланд, но никак не ми харесва. Все едно съм смелила захар в чопъра - усеща се и хрупа.  ooooh!
Медиса, колко пътя я преся? Аз си взимам пудра захар от Илчовски във Варна, но знам, че и в София имат магазин. Много е фина и няма антислепващи агенти.
И тъй като наскоро питах за лилава боя, ето я и тортата за моята принцеса:

Последна редакция: пн, 06 юли 2015, 10:56 от Саси

# 506
  • Мнения: 256
Здравейте след няколко дни синът ми има рожден ден и съм решила да му направя торта.Спрях се на Спонджбоб от фондан,но имам няколко въпроса ще съм ви благодарна ако ми помогнете тъй като за първи път ще правя торта с фондан.И така за самата торта може ли някоя рецепта само да не е пандишпан,че все не ми се получава нещо.Какъв крем е подходящ да използвам за тортата.Как да направя кафяв и черен цвят за фондана.Тъй като преди няколко дни си направих фондан по една рецепта и го прибрах в хладилника дали една доза ще ми стигне или да направя и още една?

# 507
  • Варна
  • Мнения: 224
Здравейте след няколко дни синът ми има рожден ден и съм решила да му направя торта.Спрях се на Спонджбоб от фондан,но имам няколко въпроса ще съм ви благодарна ако ми помогнете тъй като за първи път ще правя торта с фондан.И така за самата торта може ли някоя рецепта само да не е пандишпан,че все не ми се получава нещо.Какъв крем е подходящ да използвам за тортата.Как да направя кафяв и черен цвят за фондана.Тъй като преди няколко дни си направих фондан по една рецепта и го прибрах в хладилника дали една доза ще ми стигне или да направя и още една?
mama_bobo, торта за след няколко дни ще ти е трудно да направиш, при положение, че не си тествала поне някоя от рецептите в Тортената библиотека.
Блат освен пандишпан, може да направиш някой кексов.
Крем - смесваш си бита сметана, крем Оле предварително разбит в 300 мл. прясно мляко, крем сирене, заквасена сметана, желатин. Интерпретациите могат да бъдат различни както и съотношенията на продуктите. Върни се в началото на тази тема (136-та) и я прочети - точно зададените от теб въпроси скоро бяха дискутирани.
За количеството фондан - нужно е за се знае колко голяма ще ти е тортата. Но винаги се прави малко повече и остатъка се прибира за следващ път  Wink
Цевтове - можеш да си купиш готови и да си оцветяваш с тях или само да си направиш. Кафяво се постига, но черното е мисия невъзможна  Laughing

# 508
  • Мнения: 256
Здравейте след няколко дни синът ми има рожден ден и съм решила да му направя торта.Спрях се на Спонджбоб от фондан,но имам няколко въпроса ще съм ви благодарна ако ми помогнете тъй като за първи път ще правя торта с фондан.И така за самата торта може ли някоя рецепта само да не е пандишпан,че все не ми се получава нещо.Какъв крем е подходящ да използвам за тортата.Как да направя кафяв и черен цвят за фондана.Тъй като преди няколко дни си направих фондан по една рецепта и го прибрах в хладилника дали една доза ще ми стигне или да направя и още една?
mama_bobo, торта за след няколко дни ще ти е трудно да направиш, при положение, че не си тествала поне някоя от рецептите в Тортената библиотека.
Блат освен пандишпан, може да направиш някой кексов.
Крем - смесваш си бита сметана, крем Оле предварително разбит в 300 мл. прясно мляко, крем сирене, заквасена сметана, желатин. Интерпретациите могат да бъдат различни както и съотношенията на продуктите. Върни се в началото на тази тема (136-та) и я прочети - точно зададените от теб въпроси скоро бяха дискутирани.
За количеството фондан - нужно е за се знае колко голяма ще ти е тортата. Но винаги се прави малко повече и остатъка се прибира за следващ път  Wink
Цевтове - можеш да си купиш готови и да си оцветяваш с тях или само да си направиш. Кафяво се постига, но черното е мисия невъзможна  Laughing
Благодаря.А кафявото как мога да го постигна?И още нещо само тия фото картинки за залепване как точно се залепват сложно ли е,защото ще се пробвам с фондана и ако не успея мисля че да поръчам картинка от интернет и да се пробвам да я залепя тя върху фондан може ли да се слага

# 509
  • Norge
  • Мнения: 2 311
Момичета, как правите торти в тази жега? Аз снощи се опитах да направя една триизмерна фигурка и беше много трудно. Постоянно омекваше и в крайна сметка я направих, но формата и не е такава, каквато трябва да бъде....някак спльокана е. Започнах да се чудя дали да не си купя торта на детето за рождения ден вместо да правя.
Е, хайде де, не се отказвай  Naughty - по-хубаво от домашна торта няма  Grinning Защо не направиш фигурката с тестото на Нелка - бързо съхне и от топлото няма да се деформира.

  bouquet

Потвърждавам и подкрепям Simple Smile

С въпросното тесто наистина трябва да се работи бързо, но за фигурки, слепени от отделни части, т.е. които не се ваят от един цял елемент, не е проблем да се получи добре.
Винаги намазвайте дланите си с растителна мазнина при работа, за да се образува по тестото мазен филм, който го предпазва  - доколкото е възможно - от изсъхване докато работите с него.

Саси, много хубава торта с лилави акценти!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт