Нашите любими торти – глазури, покрития и фигурки за тях – 136

  • 160 429
  • 777
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 790
Здравейте   chef! Искам да намеря точния отговор на моя въпрос, но не знам откъде да почна да чета. Много съм далеч от правене на торти, възхищавам се на всички, които имат желанието, умението и търпението да правят такива. Аз съм с две леви ръце, а напоследък и търпение нямам за нищо. Но....за какво съм тук. Дъщеря ми иска да й купя пластелин "за ядене". Предполагам, че е нещо като фондан, но при нас в малкия град няма по магазините. В сладкарницата до нас обаче правят торти с фондан и ги попитах дали мога да купя готов фондан. Казаха, че може но само запечатан пакет от килограм в един цвят, заради изискванията на ХЕИ за храните (етикети, затворени пакети и т.н.) Та въпроса ми е, ако и взема бял такъв фондан, мога ли да го боядисвам допълнително в различни цветове със сладкарска боя и колко време след като го купя, ще можем да си украсяваме кексчета и прочее с него? (сладкарска боя, не е боята за яйца нали?)  Embarassed

Може да ви е смешно, но никак и нищо не разбирам от сладкарство. Мога да правя кекс и това е единственото нещо, което няма как да объркам.  Blush

Ако въпроса ми е спам за темата, може и на лични да ми помогнете ако има желаещи.

Благодаря ви предварително!   bouquet

# 511
  • Мнения: 1 687
фондани можеш да поръчаш в по-малко разфасовки онлайн (по 250 гр са). иначе може да се боядиса със сладкарски бои и може да седи до 6 м.

иначе по детските програми рекламират пластелин за ядене, което се продава в детските магазини заедно с разни комплекти за формички и т.н. казвам го в случай, че дъщеря ти има това предвид. серията се казва Sweet Art.

# 512
  • Мнения: 1 802
Каква пудра захар използвате? Купих една от Кауфланд, но никак не ми харесва. Все едно съм смелила захар в чопъра - усеща се и хрупа.  ooooh!
Медиса, колко пътя я преся? Аз си взимам пудра захар от Илчовски във Варна, но знам, че и в София имат магазин. Много е фина и няма антислепващи агенти.
Два пъти я пресях. За съжаление обаче съм от малък град и освен от м-н Била/Кауфланд/Лидл не мога от друго място да си набавя хубава пудра захар. Има ли някаква тънкост в подбора на пудра захар. Трябва ли да гледам състава и да следя какво съдържа?
Много ми хареса тортата ти. С какъв инструмент правиш ъгъла?

# 513
  • Мнения: 3 450
От Кауфланд вземам Захира.

# 514
  • Мнения: 368
Каква пудра захар използвате? Купих една от Кауфланд, но никак не ми харесва. Все едно съм смелила захар в чопъра - усеща се и хрупа.  ooooh!
Медиса, колко пътя я преся? Аз си взимам пудра захар от Илчовски във Варна, но знам, че и в София имат магазин. Много е фина и няма антислепващи агенти.
Два пъти я пресях. За съжаление обаче съм от малък град и освен от м-н Била/Кауфланд/Лидл не мога от друго място да си набавя хубава пудра захар. Има ли някаква тънкост в подбора на пудра захар. Трябва ли да гледам състава и да следя какво съдържа?
Много ми хареса тортата ти. С какъв инструмент правиш ъгъла?

Или Оберон, или Захира купувай, ако не е специалната на Илчовски. И пресявай 2 пъти минимум.

# 515
  • Мнения: 790
фондани можеш да поръчаш в по-малко разфасовки онлайн (по 250 гр са). иначе може да се боядиса със сладкарски бои и може да седи до 6 м.

иначе по детските програми рекламират пластелин за ядене, което се продава в детските магазини заедно с разни комплекти за формички и т.н. казвам го в случай, че дъщеря ти има това предвид. серията се казва Sweet Art.

Да, точно за Sweet Art става въпрос, но го няма по нашите магазини тук. За сега ще пробваме с фондана да си го боядисаме сами. Много плагодаря за отговора.  Hug

# 516
  • Luxemburg
  • Мнения: 1 763
За първи път ще правя торта с покритие от фондан. Колко количество да направя за измазването ако тортата е 26см диаметър и около 12см. висока? Измазването е само пудра захар и масло нали? Фонданата колко дебел да го направя, около 2мм достатъчни ли ще са? Замислила съм да правя торта дъга с крем от маскарпоне,заквасена сметана и бял шоколад. Надявам се че мога след това да я покрия с фондан.

# 517
  • Мнения: 1 687
рони, аз винаги си взимам един килограм фондан. с него реално стават 2 торти, но за начинаещи си трябва поне 750 да е, за да си спокойна, а и няма как без фира (поне аз не мога да го разточа като идеален кръг).

иначе рецепти за маслени кремове има в тортената библиотека. аз лично го правя с белтъци и нормална захар.

# 518
  • Luxemburg
  • Мнения: 1 763
Не знам как ще спя тази нощ от притеснение. Намерих тази рецепта http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%80%D1%82%D0%B8 но там пък количеството е много голямо и не знам колко да направя от него. Аз съм си купила 500гр. син фондан с който смятах да си покрия тортата и 500гр. бял фондан с който да направя фигурките. Ако казваш, че няма да ми стигне 500гр. да взема да оцветя малко от белия и да го омеся с другия?

# 519
  • Мнения: 1 687
рони, недей да оцветяваш да не с епрецака цветът. опитай с половинката, ако успееш да я разточиш правилно и по-тънко може и да стане. то идеятата е, че ти разточваш неправилне кръг и после изрязваш отстрани и реално затова ти трябва повечко, но не пречи да опиташ, ако видиш, че не стига ще го мислиш или ще запълваш дупки по канта Wink

# 520
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 9 809
Не знам как ще спя тази нощ от притеснение. Намерих тази рецепта http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%80%D1%82%D0%B8 но там пък количеството е много голямо и не знам колко да направя от него. Аз съм си купила 500гр. син фондан с който смятах да си покрия тортата и 500гр. бял фондан с който да направя фигурките. Ако казваш, че няма да ми стигне 500гр. да взема да оцветя малко от белия и да го омеся с другия?

Няма как с 500г фондан да се покрие торта с диаметър 26см, още повече висока 12см. Реално може и наистина 500г да отиде, но е задължително да се разточат поне 800г, че да не е и повече и то в доста голям кръг, за да не се получат плисета и да стане отстрани цялата торта в плохи. Сметнете диаметъра , плюс два пъти височината и ще видите , че това са 50см, което означава, че ви трябва кръг с диаметър поне мин. 60см.

От масления крем е достатъчно да направите 200г меко масло и 350г-400г пудра захар плюс 1-2 суп.лъж гореща вода, други продукти няма смисъл да слагате

# 521
  • Мнения: 1 902
Гореща вода в масления крем?????това за какво по - точно се слага, с каква идея се разрежда маслото!!!
Получаването на плисета и плохи - както се изразявате по тортата не зависи само от диаметъра на чаршава, всичко е практика, но дадените пропорции ми се виждат много, всичко зависи от дебелината на чаршава, от техниката на облиане и от самато тесто.С 800 грама тесто ще облека торта 20/30 и ще ми остане.

# 522
  • Мнения: 368
Гореща вода в масления крем?????това за какво по - точно се слага, с каква идея се разрежда маслото!!!
Получаването на плисета и плохи - както се изразявате по тортата не зависи само от диаметъра на чаршава, всичко е практика, но дадените пропорции ми се виждат много, всичко зависи от дебелината на чаршава, от техниката на облиане и от самато тесто.С 800 грама тесто ще облека торта 20/30 и ще ми остане.

Гореща вода, наистина, защо? Аз съм слагала топло мляко, но това автоматично превръща крема в нетраен продукт.

# 523
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 9 809
И аз съм се чудила, но преди време тук в темата го бяха споделили и аз реших да пробвам и много повече ми харесва резултата и така го ползвам. С млякото ми се пресича маслото, не знам защо.

pimi , искам да видя точно как ще покриеш тортата примерно с чаршаф с диаметър колкото самата торта, снимай клипче , ако можеш, защото аз винаги съм си мислила, че точно големия чаршаф при висока торта е разковничето да не стават плохи. С 800г и аз ще покрия голяма торта и ще ми останат примерно 200-300г, но ако разточа само 500г няма как да покрия тортата . Така, че щом имаш някакъв начин , споделяй техниката Simple Smile

# 524
  • Мнения: 1 902
Никъде не съм казвала, че ще покрия тортата с чаршаф с диаметър колкото е тя!Е с един до два сантиметра по - голям  ще успея няма проблеми, повече от 10 години това правя, ще се справя!
Няма значение, колко е висока тортата всичко е в диаметъра на на чаршафа, дебелината на разточване и техниката на човека ,който го прави!
Относно техниката - тя се постига с времето - като обличаш по 7-8, че понякога и 10 торти на ден сам стигаш до правилния начин.

Общи условия

Активация на акаунт