Отговори
# 90
Без да участвам в спора ви за АКАЦИЯТА искам само да спомена нещо важно.  Peace

ЖЪЛТАТА АКАЦИЯ е отровна. Не я яжте, пийте или приемайте под никаква форма на своя глава. http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=883
знаем Wink
споко!  Laughing пък и в България нали няма  Grinning Sunglasses

gerri_p , много благодаря за включването! Ти конкретна марка ли купуваш или каквото имат в наличност в твоята аптека? Как определи количеството/броя капки, които да даваш на децата си?

Чесън ям без да се безпокоя особено(за разлика от сестра ми), разбира се, съблюдавам протокола- вечер или уикендите, в които не съм на работа.

Мен  ме е страх от предозиране/странични реакции от вит Д.  Предпочитам слънцето и въздуха. Евентуално бих взимала при явна липса , след тежко боледуване или застояване у дома.

# 91

Подкрепям. Витамин Д е хормон, който е недостатъчен при повечето хора.
Как хормон Shocked Витамин е. Сега прочетох, че е secosteroid. Мерси за инфото Peace
Иначе съм съгласна, че предозирането е малко вероятно, особено при нас с тази зима.

# 92
     Първата лекарка на първото ни дете /1998 г. се пенсионира/ бе категорично против даването на вит. Д-3, тя изписваше Д-2, което организмът според нуждите превръщал в Д-3. Иначе ставали калцирания в мускулите. А всички по-млади праскаха рецептите с Д-3 дори през лятото и то за всеки ден. Трябва да се внимава с него.

# 93
    Първата лекарка на първото ни дете /1998 г. се пенсионира/ бе категорично против даването на вит. Д-3, тя изписваше Д-2, което организмът според нуждите превръщал в Д-3. Иначе ставали калцирания в мускулите. А всички по-млади праскаха рецептите с Д-3 дори през лятото и то за всеки ден. Трябва да се внимава с него.
Да, така знаех и аз. И разни други рискове, които съм забравила, но помня, че като проучих, веднага спрях даването на вигантол на моето бебе. Той беше лятно бебе и бяхме нон- стоп навън.
Кливия ,
благодаря много за линка! сподели моля те, подробности за каланхоето. Как цедиш сока, по колко капки слагаш. Става ли за деца. Освен за хрема, за нещо друго ползваш ли го? В линка, който си посочила, пишат за доста болести...

# 94
Сподели за шейтакето, зелените орехи и това пау д'арко. Какво им е специфичното и за какво се приемат.  Peace
Кашмир, гъбите шийтаке, кордицепс и др. съдържат значително количество бета глюкани. Има ги на
таблетки на различни фирми, но аз ще си ги купя направо сушени, били много ароматни.
Пау д`арко (мравчено дърво), настойката от зелени орехчета, листата от маслина- имат изявено противопаразитно действие. Ето за мравченото дърво-http://healthuniversity.bg/2012/08/pau-darco-universalnia-voin/, все повече се използва и от онкоболни.
hjkl; от къде може да се намери гъбата чага, аз я търсих, но самостоятелно никъде не я намерих?
Има я добавена в някои продукти.

# 95
Това с предозирането на вит.Д и страховитите му странични ефекти е доста остаряла теория.

Ето един материал по въпроса от един господин, който за съжаление вече не пише тук, а даваше много полезни съвети.

Последна редакция: чт, 09 окт 2014, 08:20 от red shoe

# 96

Кливия ,
благодаря много за линка! сподели моля те, подробности за каланхоето. Как цедиш сока, по колко капки слагаш. Става ли за деца. Освен за хрема, за нещо друго ползваш ли го? В линка, който си посочила, пишат за доста болести...

Трудно се цеди-през марля го размачквам и то си пуска сока и после с капкомер се събира от повърхността  Peace

Помагало ми е и за рани всякакви, за разранени зърна при кърмачки, за възпаления. Затвори ми преди години плака от себорея на лицето, която не успя да се затвори дори от морската вода  Simple Smile

Интересното при това растение е, че се възпроизвежда чрез т.н. "живораждане"- тоест няма семена, а се появяват направо бебета растения, които падайки на пръстта създават нов живот.

# 97
  • София
Veniz, благодаря за инфото!   bouquet

Прочетох, че шийтакето повишава активността на НК клетките, което при мен не е особено желателно.  Mr. Green

# 98
Това с предозирането на вит.Д и страховитите му странични ефекти е доста остаряла теория.
Цялата тая новоподета "кампания" през последните години, че имало имало липси на тоя витамин, на оня витамин, за мен е чиста проба рекламен трик, за да вървят продажбите.
Не че не се появяват липси отвреме-навреме, след по-дълго заболяване например, и тогава човек трябва да ги навакса скоростно, но при балансиран начин на живот и хранене, всичката тази синтетика не е необходима.

# 99
Вениз, чагата се продава в България, просто пиши чага цена в Гугъл. Също има в Iherb, но мисля че трябва да използваш латинското наименование.
Иначе можеш сама да си я потърсиш по брезовите дървета в България.

Кливия, и аз се заинтересувах от коланхоето. Също може да се отглежда алое у дома.

Ето един интересен материал за вит. Д. По принцип в лабораториите за клинични изследвания може да се направи тест за вит. Д, като в момента, доколкото знам долният праг е 40 (въпреки че много лекари все още използват по-ниските стари стойности). Доколкото съм чувала, Д2 не винаги може да се преработи от организма в Д3 формата. Все пак не съм медицинско лице, всеки да се информира сам.
http://jivotatdnes.bg/index.php?page=article&id=11724
Ето извадка от статията, но е най-добре да се прочете цялата.
Цитат
- Д-р Попиванов, защо едва напоследък започна да се акцентира толкова върху ролята на витамин D?
- Защото сега, с изключителното развитие на биохимията, вече знаем, че това не е витамин, а е хормон. Разбираме го толкова късно, защото говорим за един от най-старите хормони, чиято функция е била да хармонизира живота на хората преди нас с влиянието и ритмите на Космоса, да го адаптира към окръжаващата среда. Той се синтезира в кожата под въздействието на слънчевите лъчи и има значително влияние върху човешкия живот. Витамин D се съдържа в растенията като витамин D2. Ние поемаме витамин D2 основно от растенията, но той е стотина пъти по-слаб от D3. А 80% от витамина, който се синтезира в нашата кожа, е D3.
Със спадането на половите хормони кожата се променя, по-трудно образува витамин D и след 40-годишна възраст със стареенето на бъбреците те не могат да го активират.
- Има ли витамин D роля за общия имунитет на организма?
- Витамин D има огромно влияние върху имунитета, защото участва в регулацията на клетките на имунната система. За да функционира нормално имунната система, е необходим витамин D. Ако има достатъчно количество витамин D, човек боледува 4-5 пъти по-рядко от сезонни вирусни инфекции, например от грип, настинка. Това е доказано. Много по-евтино е да се взима някоя капка витамин D дневно, отколкото да се лекуваме с антивирусни препарати и антибиотици. Всякакви инфекции протичат по-леко при наличие на достатъчно витамин D. Доказано е също, че се намалява рискът от автоимунни заболявания като диабет тип 1, мултипленна склероза, псориазисът се повлиява много благоприятно. Сърдечно-съдовата смъртност може да се намали с около 15-20% при достатъчни дози витамин D, а рискът от карцином на простатата при мъжете, на дебелото черво, на гърдата и на матката при жените, на белия дроб, на стомаха може да падне с 40-50%.

# 100
пък и в България нали няма  Grinning Sunglasses

Жълта акация в България има. Имам предвид акацията, описана в билкарските книги.

# 101
Не е задължително витД да е изкуствена форма. В рибеното масло от черен дроб на треска е естествен, но като количество е малко. Д3 се усвоява по-добре.
При бебета се гледа колко бързо се затваря фонтанелата. Ако е прекалено бързо, не се дава Вигантол.

# 102
  • Пловдив
Понеже в първия пост на темата се споменава Ебола-мислите ли че повишаването на имунитета би ни спасило от нея ако стигне в България?
зачетох се последните 2 дни в статиите за болестта,и ми се вижда страшно,ако вирусът тръгне по света-като по филмите........

# 103
red shoe ,
много благодаря за линка. Попрегледах писаното и честно да споделя-  ми се завъртя главата. Не сме всички лекари и ползването на толкова много професионални и специфични термини граничи с поза. Четейки такава тема влизам веднага и задължително в омагьосания кръг на болни-нуждаещи се - пациенти и ...лекари, дето ни поучават и спасяват. Като овичици, дето им е дошъл месията. 'Хайде, народе, всички сте болни, почвайте с панацеята'Лично усещане. Crazy

Не ми допадна стила на автора на темата, самомнението и начинът , по който се изживява. Едва ли не като спасител- не го ли послушаме ще ни нападнат всичките страшни болести. Не че изключвам някакви ползи от евентуален прием на тази добавка, вероятно в определени случаи е необходима.
Но да ми се внушава, че е панацея и че трябва да я пия почти като есенциален елемент, ами не, мерси.  Stop
Евентуално профилактично за кратко, през зимата....
Добавки всякакви- с лопата да ги ринем и все прехвалени.

online,
сакън. Не пиши неверни неща  Wink. По- напред беше изрично заявено, че ' В България не вирее дървото акация!'
При това с възклицателна Sunglasses  Joy

# 104
budiko, човечеството е преживяло какви ли не епидемии. Винаги е имало оцелели. Силният имунитет е много важен, но нищо сигурно няма. Излишният стрес също е вреден за имунитета Wink

Общи условия

Активация на акаунт