ПЪРВИ клас - 1 тема

• 38 562
  • 737
  •   1
Отговори
# 705
  • Варна
Добрутро Simple Smile Пак не мога да ви изчета, затова няма да споменавам никой поименно, че с диагоналното четене може да не съм съвсем в час Confused
Болничките да се оправят, че никак не е хубаво още в началото да се изпуска...
Хвърлих един поглед на помагалата Shocked Леле, девойки, кога успявате?! Нашите са като на Home Raider почти 1:1. Нищо допълнително не давам в къщи. От време навреме се зачита в някоя книжка или като се оплаче, че ѝ е скучно я насочвам към сборника Wink Но това е събота и неделя основно. Другото - каквото е казала учителката, пише си го в занималнята най-прилежно и вечер само ми показва (най-вече да се похвали с отличното и усмихнатите личица). Вчера имаше "забележка", която: "е ръкописна, но не като за първи клас, ами много сложно ръкописна". Оказа се, че са имали домашно 3 реда с единица в тетрадката с ГК, обаче девойката явно е решила, че трябва цялата страница да изпише и госпожата освен отличното добавила: "Трябваше само 3 реда да се напишат!" Joy
Иначе видях, че никак не се уморява в училище и най-накрая капитолирах - записах я и на балет. Сега вече нямаме почивен ден, освен неделя - редува ХГ и балет по 3 пъти седмично + съботната школа по математика.  Laughing Но тя е безкрайно щастлива и ентусиазирана. Разбрали сме се, че ако започне да се уморява, ще спрем с някой ангажимент, а когато е уморена ще пропуска по някое занимание (все пак не гоним никакви върхове в спорта или изкуството).

# 706
Момичета, дайте съвет.
Мойто момче също е първи клас. Ходи и на занималня, но не иска да си пише домашните някой път.
Материалът от часовете остава за занималнията също така някой ден а и там не си довършва и домашното. Пишем вечер, но всичко става с много мъка някой път от 6'30 не успяваме докато легнем да допишем
Знам, че трябва да сме много спокойни, но това всичкото изнервя обстановката вкъщи и аз си изпускам накрая нервите.
Знам че всики деца са различни и може би им трябва време да свикнат.
Може да ми пшете и на лични.

# 707
Жасмин  Shocked Shocked  #Crazy видял му е сметката на таблета.

Нищо не става вече от него. Но малкият ме успокои - дядо Коледа щял да му донесе друг, както му бил донесъл този.  Crazy  

Dive, от сборниците не решаваме всичко, аз търся само интересните задачки - логически, занимателни. Събиране до 10 не правим, това може и в училище да си го научи.
Пример за занимателна задачка, която решавахме вчера: "Една гума и два молива струват 1 лев. Гума и молив струват 80 ст. Колко ст. ще върнат ресто на Лили, ако даде 1 лв. и си купи три молива?"

# 708
  • Варна
Хахаха, Жасмин, то до Коледа не останало и без тва  Joy
За сборниците - и аз ѝ давам избор какво да решава, обикновено пропуска еднотипните задачи със сметки и се хвърля на "по-творческите". Похвали ми се в събота, че само тя и още едно детенце се сетили как да разделят една фигура на 6 равни части. Много беше горда и побърза да си реши "домашното" от школата още в колата докато пътувахме към къщи. Мисля, че само така може да се задържи интереса. В училище трябва да повтарят едно и също и се оплака, че й е скучно - вчера цял час били смятали 1+1=2 и "други такива дето включват само 1 и 2, +, -, <, >... голяма скука, знаеш мамо - като за трета група!" Но пък си мисля, че от тези упражнения в училище също има голяма полза! Защото съм се нагледала на деца, които имат капацитета да решат сложна задача, но се спъват в сметките. А с това тестово оценяване на знанията, много често простата сметка им изяжда главите...

# 709
marianair, дали пък детето не се уморява, все пак от темпото в ДГ до темпото в у- ще има разлика. Всеки час нови неща, които да запомни- уморително е, а и сутрин от 8,00 до 17,00 си е един работен ден, нищо , че имат игри. Моят син например се уморява и на обед спи по един час, час и половина. Ако не спи на обед е крайно раздразнителен, много разсеян , пише бавно, та дори отказва да работи.
Пробвай да разделяш домашните- пишете по БЕ, почивка, лека игра и след това домашната по математика. Моите наблюдения и разговори с родителите на децата посещаващи занималня са , че след като хапнат губят всякакво желание за писане, някои от дечицата клюмвали като пред заспиване.

# 710
  • на Мелмак
Ха - Бети и тя ми каза , че ще пише на дядо Коледа за таблет  защото бил безплатен , да не се притеснявам  Crazy Joy

# 711
Момичета, дайте съвет.
Мойто момче също е първи клас. Ходи и на занималня, но не иска да си пише домашните някой път.
Материалът от часовете остава за занималнията също така някой ден а и там не си довършва и домашното. Пишем вечер, но всичко става с много мъка някой път от 6'30 не успяваме докато легнем да допишем
Знам, че трябва да сме много спокойни, но това всичкото изнервя обстановката вкъщи и аз си изпускам накрая нервите.
Знам че всики деца са различни и може би им трябва време да свикнат.
Може да ми пшете и на лични.

Да не те отчайвам, но  сина беше същия преди 4 години. Тогава го спрях от занималня, много му беше трудно. Сега пак се разсейва, но ако поиска прави всичко бързо. Обикновено казвам ,че няма да излезе на вън или да отиде на гости в приятелче, докато не напише и действа.

# 712
Хихи, Жасмин, добре е планирал младежът коледния подарък Mr. Green

Аз съм много зле. Оказа се, че двойките отдавна сме ги минали. При нас са ги писали в ПУК и няма драми с вълничката. Вчера говорих с госпожата. Направи удивително точен психологически профил на дъщеря ми. Много приятно се изненадах, че беше обърнала внимание на характера на детето.
Доколкото разбрах вече ще минават на втората тетрадка по БЕ. Ченгели  няма да пишат повече.
Чудя се дали да не й давам допълнително вкъщи да пише букви, за да забърза темпото.

# 713
Похвали ми се в събота, че само тя и още едно детенце се сетили как да разделят една фигура на 6 равни части. Много беше горда и побърза да си реши "домашното" от школата още в колата докато пътувахме към къщи.

Можеш ли да я метнеш тази задачка насам!  Praynig
И ако имате подобни, много ще ни е от полза!
А в коя школа ходите, към училището ли?

# 714
Може ли мамите които купиха шишето от емаг да ми дадат размери на основата, защото то е свършило и сега има само от 750 мл и не знам дали ще влиза . Да видя има ли голяма разлика.

# 715
  • София-Младост
 kativita
Мога, но най-рано довечера.

# 716
  • Sofia
или като се оплаче, че ѝ е скучно я насочвам към сборника Wink Но това е събота и неделя основно.
А! Точно така е и у нас. Simple Smile

Като е на у-ще, следобяд пише само домашните. В почивните дни/ болничините точно така става... сутрин като закуси и се засуетява, докато измисли какво ще прави и аз я подсещам за "задачките (мат и бел)" и тя отива с желание, като както писах, иска повече отколкото аз и' посочвам да направи.
Изобщо не става дума да я карам да прави нещо,  да и' настоявам или пък да я натоварвам.
Просто до сега имаше сп. Бърборино, където си решаваше такива задачки, сега сборниците са и' занимателните книжки.  Simple Smile
Нали и сама се начу да чете, никой не я е карал, та да се чудя сега дали няма да и' е скучно. Simple Smile
Но пък когато пита или, ако не се сеща какво да прави - няма да я оставя, разбира се. Не трябва да мързелуват мозъчетата им.  Simple Smile

... Но пък си мисля, че от тези упражнения в училище също има голяма полза! Защото съм се нагледала на деца, които имат капацитета да решат сложна задача, но се спъват в сметките. А с това тестово оценяване на знанията, много често простата сметка им изяжда главите...
Абсолютно! Рутина си е нужна в сметките, за да вървят после и по-засуканите задачи.

Жас, вие "висша" математика карате...  Grinning
Разсмяха ме хлапетата със таква вяра в дядото...  Laughing

kativita, едва ли ще много голяма разликата в диаметъра, то по-голямото и на височина ще компенсира.  Обиколката на нашето (460мл) в най-широката му част е 21.5см, а диаметъра на основата - 5.5см.

# 717
  • Варна
Жасмин, задачката е от сборника на Рухова (щерката ходи при нея на школа). Намира се на 23 страница в старото издание, в новото е по-напред... Представлява фигурка от 18 квадратчета, подредени огледално горе-долу така:
ОО  ОО
ООООО
ООООО
ОО  ОО
А за домашно имаха една малко по-сложна (подточка б), но и нея направи на път за вкъщи (явно беше загряла  Laughing)

# 718
  • София
Добро утро и от мен!

Жасмин, моят син също е голям почитател на дядо Коледа. Бабите и дядовците обаче го научиха, че му носи подаръци и в техните домове, така че всяка година все повече си патят, защото желаните играчки доста набъбнаха в цифров израз.

Относно допълнителните занимания, аз не му давам нищо. Достатъчно му е от сутрин до вечер в училище. Сам се научи да смята над 1000, защото цяло лято игра на Хотел, и като няма кой да му каже колко трябва да върне от банката.... неволята учи.  Joy

Иначе вече имаме първите проблеми с дете в класа. Засега само са се сбутали нещо, но понеже става за втори път, обърнах внимание на госпожата. Тя каза, че въпросното дете има проблеми с всички останали, така че не е прецедент. Но, честно казано, това изобщо не ме успокои. Значи проблемът си е по-дълбок. Знаех си аз, още като му видях името на римски центурион и родителите му на 15 септември, че ще си имаме проблеми. За съжаление, излязох права.

Да се похваля, купихме от гумените ботуши от Лидл. Изглеждат много качествени и топли, иначе са тежички в сравнение с миналогодишните му. Отровно зелено си избра господинът, любимият му цвят  Laughing Поне няма как да го сбъркам.

Поздрави на всички!

# 719
И аз така мисля, но основа 8×8 ми се видя малко голяма и довечера ще меря джоба на раница.
Ние вчера първи ден на занималня. Очаквана трагедия, ама имах надежда да не е така. Домашното по математика наполовина, по БЕЛ-писане същото, а по звуков анализ написано половин изречение. Но това което ме впечатли е , че госпожата тази сутрин е събрала всички родители на децата от занималнята и е споделила, че децата изостават и се усеща. Направила е забележка на тази от занималнята, но нещата не се променят. Ще имаме среща с директора да решаваме проблема. Боже как са се променили нещата за 10 г. С Баткото имахме същия проблем във  2 клас, оплаквам се тогава на класната, говоря с тази от занималнята и тя в отговор почва да тормози детето ми-пише му забележки всеки ден за дисциплината, а той и досега си е кротък. Тогава се отказах от тази война, за да не го нарочат в училище, но сега няма да е така.

Общи условия

Активация на акаунт