Рим-десета тема

• 74 210
  • 747
  •   1
Отговори
# 45
Отново с въпрос,този път с по практична насоченост. В дните с по-плътна програма като Колизеума, Палатин и Форума, къде може да се прекъсне обиколката и да се хапне нещо набързо, кафенце..., около Капитолия - музеите? За Ватикана разбрах, че има кафе или нещо подобно.

# 46
Още едно въпросче - някой запазвал ви е от БГ само час за посещение на Боргезе /искаме да ползваме за там Ромапасс/. Звънях няколко пъти на дадения телефон, трудно се разбира английския им, прехвърля ме на автоматично букване, вкарвам някакви данни, и връзката се прекъсва. Или пък отивам на опцията с оператор, но там само са реклами за предстоящи събития - може би трябва да се изчака те да изтекат и след това може и оператор да се обади. Ама с тия телефонни разговори, дискаунта ми ще се изпари, хаха Sunglasses

# 47
И аз се интересувам от това- мисля, че няма да се справя с телефонния разговор.
Получих поканите за аудиенцията, но вижте какво пише:".......Please Note: The tickets are Free of Charge, but we ask you to consider making a free will offering of 5 Euros or 5 U.S. Dollars per ticket so that we can continue to offer this service......."
 Ще ми направят ли проблем, ако не платим тия 5 евро? Не че нещо, но да знам....

# 48
И аз се интересувам от това- мисля, че няма да се справя с телефонния разговор.
Получих поканите за аудиенцията, но вижте какво пише:".......Please Note: The tickets are Free of Charge, but we ask you to consider making a free will offering of 5 Euros or 5 U.S. Dollars per ticket so that we can continue to offer this service......."
 Ще ми направят ли проблем, ако не платим тия 5 евро? Не че нещо, но да знам....

Нищо няма да ти кажат. Взимаш си пропуските и само ако искаш оставяш по 5евро/долар на покана.

# 49
Привет!

Като прясно завърнала се да спомена някои впечатления, надявам се да са ви от полза.
По отношение на транспорта - в края на краищата на летището се спряхме на шатъл. Ние бяхме 3ма човека и ни взеха по 15 евро на човек, като ни стовариха буквално пред вратата на наетия от нас апартамент, близо до Пантеона в най-тесните улички. От същата фирма си поръчахме и транспорта на връщане в 7ч сутринта - дойде такси, шофирано от една много мила дама и отново за по 15 евро на човек ни закара до летището, като никъде не са ни взимали допълнителни такси за багаж.

Апартаментът беше много симпатичен и за пореден път съм много доволна, че се доверихме отново на Rental in Rome.  Peace Готиното беше, че имаше пълно оборудване, едната вечер си приготвихме прясна паста вкъщи, обилно полята с бяло вино. В този ред на мисли - на Via del Governo Vecchio има много добре зареден мъничък Карфур, ако някой иска да си набави нещо за вкъщи. Хубава паста, хубаво прошуто и чудесен подбор на вина.  Peace

Що се отнася до яденето навън - в Трастевере два пъти ядохме в Taverna della Scala. Отлично меню, добри цени, щедри порции и симпатична локация - малко в страни от обичайния туристически поток. Ето сайта им: http://www.tavernadellascala.it/inglese.html

А иначе всичко беше чудесно, точно такова, каквото си го представяхме. След като първия път минахме през задължителните места за посещение, сега имахме време за повече разходки и повече нощен Рим. Посетихме и двореца Дориа Памфили. Определено си заслужава, много хубава колекция и страхотен аудиогид с гласа на самия принц Дориа Памфили. Много ни хареса!

Единствената неприятна изненада за всеки, който посещава Рим за първи път по това време са двата грандиозни ремонта на Испанските стълби (по-точно базиликата над тях) и на фонтана Треви. Особено на Треви е потресаващо пусто, почти нищо не се вижда от самия фонтан. Представям си колко са разочаровани туристите, които са се надявали да го зърнат.  Confused

# 50
  • София
 bubi_barabata спомнчш ли си кой шатъл използва за придвижване от летището?

# 51
bubi_barabata спомнчш ли си кой шатъл използва за придвижване от летището?

Да - C.T.P. http://www.consorziotrasportopersone.it/en/tariffe/

Като излезете от терминала, вдясно са паркирани в колона черни миниванчета, за тях става дума. Шофьорите са много любезни, говорят сносен английски. Може да се наложи да изчакате десетина минути, за да се запълнят местата във вана, но иначе са много читави.  Peace

# 52
Здравейте! Наближава и нашето пътуване до Рим newsm44. Разгледах три варианта на примерни четиридневни маршрута, изпринтих си ги (с карти), определено ще са ни от полза. Аз си бях съставила собствен маршрут, но сега , като сравнявам, виждам, че някои от местата, които искам да посетя са разделени в два дни , или пък обратно.  И във връзка с това искам да попитам следното: Ние ще си вземем Рома Пас за 3 дни. Пристигаме във вторник рано сутринта, но сме решили срядата да е за аудиенцията ( получих поканите!) . Кои първи два музея трябва да посетя, за да се възползвам от "безплатния" вход ( а и ми се иска да са с най-скъпите билети ), така че да имаме време и да не го разкъсваме. Например мога ли да обединя вила Боргезе и Сант Анджело в един ден? Срядата ще е за ватиканските музеи и после -разходка, че ще сме изморени за още музеи. Много сложно стана май.  Накрая сигурно всичко ще решаваме на място:)

Скрит текст:
Видях на живите уеб-камери, че фонтанът Треви още е в ремонт  Sad  много ме е яд.

# 53
valya_bl , беше ставало дума и преди - Рома пас се оказа голямо предимство при влизане в Колизея, защото притежателите влизат директно през специално отделен вход, без да чакат на общите опашки с тълпите. Ако знаеш какво облекчение изпитахме предния път като подминахме около 200 души, които чакаха пред касите.  Whistling 

А предполагам, че можеш да комбинираш Сант Анджело и Боргезе в един ден, те са относително близо като разположение, но зависи за колко часа ви е резервацията за Боргезе.  newsm78

А като малка компенсация за Треви, мога да ви препоръчам да посетите фонтана Акуа ди Паоло в Трастевере. Намира се на хълма Яникул и е най-интересен за разглеждане през нощта, защото е много красиво осветен. Той също е край на акведукт като Треви, разбира се много по-малък и не толкова пищен и красив, но пак си заслужава. А и има хубава нощна гледка от хълма.  Peace Ето:

# 54
 bubi_barabata,благодаря!

# 55
  • София
bubi_barabata, благодаря за информацията.

# 56
# 57
  • софия
Изчетох всичко и започнах да набелязвам. В момента имам само 1 въпрос: може ли малко по-обяснително описание, като за индианци, от къде  се хваща влак за Флоренция? Мисля да отидем за 1 ден Crazy
Прочетох, че е по-евтино да се купят билети по-рано. Гледам тук, но нищо не излиза.

Последна редакция: пт, 17 окт 2014, 17:44 от zvanche

# 58
И аз искам да попитам нещо. Мисля, че някъде във форума беше писано, че в двора на вила Боргезе се влиза без билет. Вярно ли е това, за да знам, в случай , че не успеем за галерията? И ако е вярно- има ли статуи на Бернини в двора? newsm78

# 59
  • Луната
Изчетох всичко и започнах да набелязвам. В момента имам само 1 въпрос: може ли малко по-обяснително описание, като за индианци, от къде  се хваща влак за Флоренция? Мисля да отидем за 1 ден Crazy
Прочетох, че е по-евтино да се купят билети по-рано. Гледам тук, но нищо не излиза.
Изписваш тук  Roma ( Tutte Le Stazioni ) Firenze ( Tutte Le Stazioni ). Активирай и отметката Find best price. Peace Иначе влак се хваща от Рома Термини. Централната гара на Флоренция е Санта Мария Новела. От показаните възможности се избира първо час и цена отиване, а след това час и цена връщане. Peace

И аз искам да попитам нещо. Мисля, че някъде във форума беше писано, че в двора на вила Боргезе се влиза без билет. Вярно ли е това, за да знам, в случай , че не успеем за галерията? И ако е вярно- има ли статуи на Бернини в двора? newsm78

Вила Боргезе се намира в парка Боргезе където може да се разхождаш спокойно. Бернини е навсякъде в Рим Simple Smile
Ето една статия къде можеш да видиш негови неща в Рим.
http://www.momichetataotgrada.com/article/rim-na-bernini.html#.VEFFMBYYnEc

Общи условия

Активация на акаунт