Студенти в Италия

• 75 259
  • 503
  •   2
Отговори
# 330
Аз съм 100% сигурна, че за приема 25/26г и на сайта на Бокони, .....беше написано, че при прием със SAT не изискват сертификат за английски. Сега такова нещо не намирам, поне не и изрично написано, и сигурно ще трябва да се държи IELTS.
Не са ти верни спомените за Бокони. За учебната година 2025/2026 искаха сертификат за език и изрично беше посочено кои признават.

# 331
Чакайте, че съвсем ме объркахте с това минало време в което пишете- чак ходих да проверя коя година сме сега Simple Smile Учебната 2025/2026 не предстои ли?

# 332
Престои, но кандидатстването за нея започна през есента на 2024, когато беше подаването на документите за ранен прием.

# 333
Толкова рано ли започва приема? Не знаех!  В момента съм на вълна кандидатстване в Германия за 2025/2026 и подаването на документи още не е започнало Simple Smile а за Софийски университет подаде преди няколко дни Simple Smile То верно, че се нарича ранен прием, но не очаквах да е толкова ранен:)

# 334
Здравейте, моля да ми препоръчате агенция за превод на документи от български на италиански език (диплома и документи относно финансово състояние), която сте ползвали и от която сте доволни Hug

# 335
  • Бургас
Ние превеждахме с prevodachi.eu на италиански.

# 336
Здравейте, моля да ми препоръчате агенция за превод на документи от български на италиански език (диплома и документи относно финансово състояние), която сте ползвали и от която сте доволни Hug

Привет, ние ползваме Преводи БГ на ул. Гурко в София, Освен споменатите от вас документи там превеждаме и уверенията, които ще ни дадат от чуждестранния университет и които трабва да представим пред НАП за здравните осигуровки.

# 337
  • Бургас
Аз също ползвах Prevodachieu.
Изпратих дипломата сканирана, платих по банков път и после ми я изпратиха по имейл.
Цената за стандартна поръчка, която отнема 10 работни дни е 139 лв и бързата поръчка, за 6 работни дни е 165 лв.

# 338
Документът за НАП не е необходимо да се превежда. Може да е на английски.

# 339
  • Бургас
Можете ли да разясните за този документ за НАП - как се казва, кога се подава ...

# 340
Документът за НАП е удостоверение от университета, че е записан. Ние го превеждахме на български.

# 341
  • Бургас
Документът за НАП е удостоверение от университета, че е записан. Ние го превеждахме на български.
Кога се издава този документ?  Октомври?

# 342
Може да не си спомням дали се превежда. Ще проверя. Когато го занесете в НАП, тогава ще уредят здравното осигуряване. Няма срок.

# 343
Кога се издава този документ?  Октомври?

Компилация от съседните теми:
Докато учат в чужбина и са под 26 г. не се плащат здравни осигуровки, но трябва да се представи документ в НАП, че е студент (обикновено е година или семестър).
Трябва да се платят само месеците след завършване на гимназия  до започване на учебната година (2 или 3 според държавата, това са юли,  август и понякога септември). Плащат се от 1 юли до деня, в който започва учебната година в чуждия университет – изчисляват ги до ден. На документа от университета трябва да пише от кой ден започват.

Къде и как се подава: може да бъде представен към компетентен офис на НАП (по адрес в БГ) лично или от упълномощено лице, или по пощата чрез лицензиран пощенски оператор, или на електронна поща на компетентната спрямо лицето териториална дирекция/офис на НАП. При представяне на документа издаден на чужд език, орган по приходите, извършващ проверката, може да поиска превод на български език от лицензиран преводач. Удостоверителните документи се прилагат към Искане за издаване на документи или свободен текст за извършване на корекция на данните в регистър Здравен статус.

Срок: за да не прекъснат правата е до 2 месеца и 25 дни след началото на учебната година (ако е 1 септември, значи до Коледа). Ако е след този срок, временно губи права, най-много ЛЛ да се обиди, защото няма изпада от списъка с пациенти.
Но при даване на документа  заличават задълженията от началото на учебната година и възстановяват правата. До 2 работни дни е видимо в онлайн системата, за спешно лечение се иска отделен документ от НАП, че правата са възстановени.

На много места в НАП искат пълномощно за здравноосигурителни права (свободен текст), за да не се прекъсват здравните осигуровки. Пълномощното за здравноосигурителни права позволява на упълномощеното лице да получи информация, както и да входира документи, да направи плащания, свързани с възстановяването на здравноосигурителни права.

# 344
Здравейте, за фискалния код, правилно ли разбирам, че може да се извади през сайта italy4you . По-напред в темата го четох.
Нашата фирма-посредник ни съветва чрез посолството или да се разходим до Милано.

Общи условия

Активация на акаунт