Студенти в Италия

• 75 337
  • 506
  •   1
Отговори
# 345
Така…моля помагайте да си изясня нещата! Както ме посъветвахте, писахме на университета в Болоня. Получихме автоматичен отговор, че за прием 2026/2027 ще отговарят след януари 2026. Как да разбера за какъв изпит да се готви ако предварителния прием е есента на 2025? Всъщност информация за такъв на сайта им не намерих, може би е ставало въпрос за друг университет? А дори и за датите които са обявени в сайта им от февруари, мисля че ще е късно за започване на подготовка и полагане на изпит, а и да излязат резултатите! Как процедирахте вие? Къде писахте и кога?

# 346
Вижте какви са били изискванията на университета за 2025/2026. Синът ми сам се занимаваше, аз проверих след него само за Бокони, където има ранен прием от есента. За Болоня мисля, че се кандидатстваше през април.
Според чат джи пи ти
Избери програма: https://www.unibo.it/en

Провери условията за конкретната програма.

Подготви нужните документи и кандидатствай онлайн.

Очаквай покана за интервю или входен изпит.

А като иска да се готви младежът - да започва за SAT и сертификат за владеене на английски. Или да учи разговорен италиански. Simple Smile

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 18:16 от zigizagi

# 347
Точно това ми е въпроса- къде мога да видя какви са изискванията за 2025/2026 година? Но явно няма тук майки на студенти приети в Болоня тази година, за мое съжаление Simple Smile
А това което ме съветвате - подготовката за SAT трябва да е на уроци, за сертификат отделно също. Имам и дете кандидатстващо в тази година и с оглед на предстоящите разходи за издръжка, не мисля че това да искам яснота е излишно!

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 22:31 от MollyBy

# 348
Тука има майки, чиито деца се оправят сами.
Но специално за тебе, ето изискванията на сайта:
https://corsi.unibo.it/1cycle/CLaBE/how-to-enrol

# 349
О извинете! Заблудих се, че тази тема е за взаимопомощ! А каква е целта и тогава? Няма да Ви притеснявам повече!

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 13:56 от MollyBy

# 350
Здравейте,
Аз съм майка на дете, прието в Болоня тази година. Изискванията са различни за различните специалности и се определят всяка година, обикновено в началото на календарната (а не академичната) година, т.е. няма как да знаете отсега със сигурност какви ще бъдат. За икономика и политология на англ. език тази година се изискваше САТ, а за международни отношения - техния изпит.  Не се изискваше сертификат за език. По-горе в темата са Ви казали и къде да проверите - https://corsi.unibo.it/1cycle/CLaBE/how-to-enrol. Конкретната информация се публикува на страницата на всяка програма в call for applications.

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 11:31 от Calendula Calendula

# 351
  • София
Molly, по-рано писахме за ранен прием в Бокони. В уни Болоня няма такъв. Там първият прием е през пролетта. За 25/26 документи са приемали от началото на февруари до април някъде. После има прием през лятото и ако евентуално останат места- през септември. Най-рано октомври-ноември ще обявят изискванията за 26/27 година.

За “Икономика и финанси” искат само SAT. За него се готвите както прецените- учебници, курсове, може и без подготовка при отличен английски и математика. Езиков сертификат не искат.

Изберете специалност и ако не можеш да се ориентираш в сайта, кажи и ще помогнем. Може и на лични.

# 352
Здравейте, темата не е от най-активните, въпреки че има ужасно много деца, които следват в Италия. Преди известно време бях писала/питала за кандидатстване на медицина в Италия, но явно никой няма информация. Като цяло ми се иска да се споделя повече полезна информация в темата. Като имам повече време ще пиша подробно за кандидатстване на медицина. Но сега искам да споделя информация за Декларацията за стойност на дипломата, която се изисква от почти всички държавни и частни университети. На сайта на посолството е даден списък какви са необходимите документи, но реално не са всички, защото издаването на DDV струва 150+ лв. при представяне на изброените документи, НО ако се представи потвърждението за прием и платената такса за обучение, услугата е безплатна. Подаването на документите става само с предварително записан час, и съответно за да се занесат допълнителни документи се записва нов час. Издаването на декларацията отнема около 3-4 седмици, това също не го пише никъде на сайта им.
Дано спестя на някой двойно разхождане ☺

# 353
  • Варна
Това може да стане и чрез този сайт
https://cimea-diplome.it/
Качват се необходимите документи, таксата е 150 евро, но срока е доста по-дълъг .

# 354
Здравейте, темата не е от най-активните, въпреки че има ужасно много деца, които следват в Италия. Преди известно време бях писала/питала за кандидатстване на медицина в Италия, но явно никой няма информация. Като цяло ми се иска да се споделя повече полезна информация в темата. Като имам повече време ще пиша подробно за кандидатстване на медицина. Но сега искам да споделя информация за Декларацията за стойност на дипломата, която се изисква от почти всички държавни и частни университети. На сайта на посолството е даден списък какви са необходимите документи, но реално не са всички, защото издаването на DDV струва 150+ лв. при представяне на изброените документи, НО ако се представи потвърждението за прием и платената такса за обучение, услугата е безплатна. Подаването на документите става само с предварително записан час, и съответно за да се занесат допълнителни документи се записва нов час. Издаването на декларацията отнема около 3-4 седмици, това също не го пише никъде на сайта им.

Здравейте ,аз се интересувам от кандидатстване на медицина в Италия,а информацията е изключително оскъдна
Би ми било изключително полезно да споделите,може и на лични,защото вече сме август ,а още няма информация кога ще се проведе IMAT теста за кандидатстващите на английски език. До колкото разбрах за изучаващите медицина на италиански език приема тази година ще е без изпит,но той ще се държи в края на първата година

# 355
Защо на лични, нали идеята е да си помагаме. IMAT ще е на 17.09 тази година, но не е отворен още за регистрация.
Пиша от телефона, но на компа имам линковете за регистрация и повече информация, ще ги кача тук като стигна до него.
Не знам дали тази година ще кандидатсва двтето Ви, но Лингуавива предлагат подготвителни курсове за IMAT, които са доста полезни.
Пишете за кога и какво по-точно Ви интересува.

Последна редакция: сб, 02 авг 2025, 11:24 от StefiZ

# 356
Защо на лични, нали идеята е да си помагаме. IMAT ще е на 17.09 тази година, но не е отворен още за регистрация.
Пиша от телефона, но на компа имам линковете за регистрация и повече информация, ще ги кача тук като стигна до него.
Не знам дали тази година ще кандидатсва двтето Ви, но Лингуавива предлагат подготвителни курсове за IMAT, които са доста полезни.
Пишете за кога и какво по-точно Ви интересува.

Да,тази година ще кандидатства и посещава курсовете за подготовка за изпита
Преподавателя,който ги води им казал ,че 17 не е окончателна дата
Говори се за провеждане на изпита в Милано и Истамбул,чудя се къде би било по-удачно,то всякакви мухи в главата ми вече.Притеснявам се и от късната дата,кога ще излиза резултат,класиране,пък ако я приемат кога записване,квартири и кога ще започват

# 357
  • Варна
Здравейте ,
Може ли да напишете какви документи изискват за стойностната декларация.
Ние качихме дипломата в сайта , който посочих , но там срока е 60 раб дни и започнах да се притеснявам , че няма да е готова на време и сериозно обмисляме и този вариант с посолството .
По точно ако може да обясните каква служебна бележка взехте от гимназията , защото във Варна в една агенция не можаха да ми кажат , само казаха, че трябва .

# 358
Здравейте, документите са: легализирана диплома (оригинал и копие), ако подава лично ученика само копие на ЛК, в случая подавах аз приложих копие и на моята ЛК, пълнолощно (има образец на сайта), декларацията също от сайта попълнена от лицето, сл.б. от училището в която пише как е приет ученика, в нашия случай с приемен изпит 2020 г. И сега, за да Ви е безплатна услугата трябва да приложите писмо от университета, с което да докажете приема и банково извлечение/вносна бележка за платена такса за обучението.
Декларацията ще е готова за 4 седмици.
Друга важна подробност, която ми каза служетел от консулската служба е, че някои университети не изисквали на входа декларация, но съгласно законодателството на Италия не можеш да се явиш на държавен изпит без да имаш стойностна декларация и много деца го научавали в края това и става хаос и се молят за по-бързо издаване. Така че е добре да се вади в началото.

# 359
  • Варна
Много Ви благодаря за изчерпателния отговор . Подробно четохме изискванията на университета . Има срок до 30 септември да се приложат дипломата и стойностната декларация . Описано е и какво ще стане ако се пропусне срока, но казано честно много не разбрах . Както писах по-горе ние приложихме дипломата в сайта, но срока е много дълъг и ни е притеснено . За това се чудя да ли да не подадем документи в посолството за по-сигурно .

Общи условия

Активация на акаунт