Студенти в Италия

• 75 254
  • 503
  •   1
Отговори
# 360
  • Бургас
На нас нищо не са ни казали за тази стойностна декларация от СкайЛайнс. Връща ми автоматичен отговор, че е в отпуск до 14ти.

# 361
  • Варна
Здравейте, темата не е от най-активните, въпреки че има ужасно много деца, които следват в Италия. Преди известно време бях писала/питала за кандидатстване на медицина в Италия, но явно никой няма информация. Като цяло ми се иска да се споделя повече полезна информация в темата. Като имам повече време ще пиша подробно за кандидатстване на медицина. Но сега искам да споделя информация за Декларацията за стойност на дипломата, която се изисква от почти всички държавни и частни университети. На сайта на посолството е даден списък какви са необходимите документи, но реално не са всички, защото издаването на DDV струва 150+ лв. при представяне на изброените документи, НО ако се представи потвърждението за прием и платената такса за обучение, услугата е безплатна. Подаването на документите става само с предварително записан час, и съответно за да се занесат допълнителни документи се записва нов час. Издаването на декларацията отнема около 3-4 седмици, това също не го пише никъде на сайта им.
Дано спестя на някой двойно разхождане ☺
Здравейте ,
Може ли да напишете какви документи изискват за стойностната декларация.
Ние качихме дипломата в сайта , който посочих , но там срока е 60 раб дни и започнах да се притеснявам , че няма да е готова на време и сериозно обмисляме и този вариант с посолството .
По точно ако може да обясните каква служебна бележка взехте от гимназията , защото във Варна в една агенция не можаха да ми кажат , само казаха, че трябва .
Анет, в гимназията знаят, издавали са, идете в Дирекцията и поискайте.

# 362
Здравейте, пускам линковете, които съм си запазила с полезна информация за медицина в Италия, и не само:
02-12.09.2025 г. записване за IMAT, електронно, 130 euro такса. Изпита е на 17.09.2025 г.
https://imat-online.com/imat-2023-registration-and-key-dates/
https://www.imatbuddy.com/imat-2024-date/
https://www.italymedicalschools.com/universities/public-universities/
https://medschool.it/blog/imat-the-ultimate-guide/
https://imat.pavaedu.com/
https://studyinitaly.esteri.it/

Бройките за прием, баловете от миналата година по университети, не знам как ще се публикува таблицата обаче.
University   Total Places   Last Position   Last Score
Milano                     55               258               69,2
Milano Bicocca (Bergamo)30   369               66,7
Bologna                                   97   420               65,6
Roma “La Sapienza” Med   20   434             65,5
Padova                                   75   491               64,6
Napoli Federico II                   15   578               63,3
Torino (sede di Orbassano)23   636            62,4
Roma “La Sapienza” Odo   45   654               62,1
Roma “Tor Vergata”            19   672               62
Pavia                                  103   685               61,8
Parma (sede di Piacenza)   75   791               60,3
Poli Marche                           70   812               60,2
Siena Odontoiatria           40   849               59,7
Campania “L. Vanvitelli” (Napoli)60   861       59,5
Bari                                           69   914               59,1
Catania                                   80   980               58,4
Messina                                   55   1049       57,6

Таксите се смятат на база ISSET индекс, като варират от около 250 до 4500 евро за различните университети, на база доходите, притежавано движимо и недвижимо имущество, спестявания и т.н. на семейството.

Това е инфото за държавните университети, има и частни, които са доста добри и напред в световната ранкинг листа на мед унитата. Ще систематизирам информацията, която имам и за тях и ще я пусна в отделен пост.

# 363
  • Варна
Здравейте!
Да допълня , че вчера синът ми отвори портала на университета - разгледали са приложените от него документи и вече е записан под условие до 30.юни. 2026 г да представи стойностната декларация. Той приложи дипломата в сайта ciemea diplome преди 1 седмица, срока е 60 раб дни , т.т ще успее до 2026 г  и няма да има нужда да я изисква от посолството.
Благодаря на всички за съдействието. Приятна ваканция и успешна учебна година на всички.

# 364
Здравейте, ученичка съм в 11-ти клас и съм се ориентирала към висше в Италия (специалност интериорен дизайн). Знам перфектно италиански и английски език.
 Интересувам се от преподаването в Италия (дали е на добро ниво), какви са таксите на университетите, скъпи ли са квартирите и общежитията там, имам ли право да работя там (тъй като в някой държави такова право нямат някои).
 Много ще се радвам, ако ми отговорите на въпросите и ми споделите повече информация!
 Благодаря предварително! Simple Smile

# 365
  • На планетата Земя
Трябва да влезете в сайтовете на университетите, предлагащи в Италия интериорен дизайн и да проверите условията и таксите.

За живота в страната можете да седнете и да прочетете тази и всички останали теми по-назад. Има изключително ценна информация.

П.С. И понеже виждам, че същия въпрос , но с различни нюанси се задава в теми за НХА, Австрия - един съвет от мен - не започвайте житейския си път с очакването, че винаги някъде там ще има някой, който да смели и поднесе информацията наготово. Не работят така нещата, поне не постоянно, ще Ви е трудно по-нататък.

# 366
Трябва да влезете в сайтовете на университетите, предлагащи в Италия интериорен дизайн и да проверите условията и таксите.

За живота в страната можете да седнете и да прочетете тази и всички останали теми по-назад. Има изключително ценна информация.

П.С. И понеже виждам, че същия въпрос , но с различни нюанси се задава в теми за НХА, Австрия - един съвет от мен - не започвайте житейския си път с очакването, че винаги някъде там ще има някой, който да смели и поднесе информацията наготово. Не работят така нещата, поне не постоянно, ще Ви е трудно по-нататък.

Благодаря Ви! 😊

# 367
Мислех, че повече няма да пиша в тази тема, но не се стърпях. Удоволствие ли Ви доставя да нахокате някой, който задава въпрос в тема по начало започната за взаимопомощ? Велики ли се почувствахте от това?
Ако не вярвате,че целта на темата е точно за да се задават такива въпроси, прочетете първия пост на автора на темата, който е точно в този дух, като поста на момичето .
Все още не мога да помогна с информация, но ако имам такава бих я споделила!
Според мен само в тази тема се приема на нож всеки въпрос. Разбира се не от всички, но е достатъчно един да ти пререже желанието да попиташ… Темата не е активна точно за това. Поне според мен!
А щеше да е чудесно ако се заформи дискусия, споделят се мнения, впечатления, както е например в темата за кандидатстване в Германия. То си и личи, по броя на мненията там и тук!

П.п. Кои са тези “Всички останали теми по назад” за Италия?

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 23:42 от MollyBy

# 368
А ти как се почувства след поста си,  Molly?
TaeTae не е обидена и благодари, а ти?
Нямаш информация - Ами намери. Очевидно имаш достъп до интернет, питай Гугъл, чат джи пи ти, копайлът...
Не ти ли идва на ум, че на хората им писва да смилат и поднасят информация на такива, които не си правят труда да прочетат темата от началото, да видят сайтовете на университетите, сами да положат някакви усилия и после да искат помощ?
Някой длъжен ли е доброволно да отделя време, за да отговоря на въпросите на непознати, които чакат да им се даде всичко на готово?
Учила ли си икономика, за да знаеш, че информацията е най-ценният ресурс? Знаеш ли, че за да получиш помощ трябва да си мил и добър,  а не взискателен и назидателен?
Не ми отговаряй, въпросите ми са риторични.
Но се замисли защо се втурваш да защитаваш ученичката, която няма нужда от защита и доста зряло, и с благодарност приема съвета на Mileto.
Ако ти харесва повече темата за Германия, посъветвай детето си да кандидатства там. Но те уверявам, че причините онази тема да е активна, а тази не толкова, са далеч от твоите представи.
И не, не се чувствам велика като ти пиша това. Чувствам се като майка, която е поне 1 година пред теб с информацията и която не счита, че някой й е длъжен да й поднася на тепсия каквото и да било, и че имам право да размахвам пръст на тези, които не го правят безвъзмездно и непрекъснато във форума.
Чувствам се като майка, която е оставила сина си сам да си подаде документи за 2 университета в Италия, след като САМ е проучил какво се иска, сам си е извадил академична справка, сам си я е занесъл за превод и легализация. Сам е избрал къде да кандидатства и да учи. Ей така се чувствам!

# 369
Познаваме ли се zigizagi? Моите въпроси не са риторични: Каква е целта на темата? Има ли други теми за кандидатстване в Италия?

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 08:09 от MollyBy

# 370
  • Отвъд алеята зад шкафа
ТаеТае, имам няколко приятелски деца в Наба, мога да съдействам с информация за там. Знам, че готвиха портфолио при една дама от форума, която много им помогна, също така има значение времето на кандидатстване за взимане на отстъпка от таксата.

Аз искам да попитам някой вадил ли е студентска карта за градски транспорт?

# 371
Гадамерче,
От това, което четох има 2 опции.
- да се извади на място в някоя от големите гари
- да се направи дигитална през App
Цената са студенти е 22 евро ако си в централната част на града. Ако си по-далеч е малко по-скъпо спрямо зоната.
Има опция за годишна карта-200 евро. Това, което е важно според мен. Картата важи винаги от 1 число на месеца. Не е както тук. През месеците Август и Септември ако се вади в някоя от гарите се чака до 2 седмица за издаване. Явно е натоварен сезон. И май имаше нещо, че след 20 число не можеш да си заредиш карта за текущия месец.
Ако някой знае повече или съм дала грешно инфо моля да сподели😄

# 372
За картите за градски транспорт нищо не знам 😀
Като отиде там да си проучва и да си извади.

Съветът ми към девойката с интериорния дизайн е да си направи една първоначална среща с някоя от агенциите, безплатна е първата. Така ще получи университетите, в които се предлага тази специалност, след което от сайта на всеки един ще си извади начин на кандидатстване, изисквания, срокове и т.н. в една табличка. И вече ако е необходимо портфолио, ето Гадамер писа, че може да съдейства с преподавател, т.е. като има конкретни въпроси ние ще помагаме.

# 373
Дъщеря ми пътува за университет с трамвай 24 в Милано, живее в общежитие на 20 мин., първите месеци (по съвет на такива с по-голям опит Simple Smile ) не си купи карта и реши да се прави на тарикат като пътува гратис, да ама не Simple Smile - като я глобиха 2 пъти и я заболя сърцето и сега е с месечна карта - мисля 20-ина евро, зарежда през приложение.
Иначе аз мога да разкажа за интериорен дизайн, втори курс ще е студентката догодина в IED. Имам съобщения пускани на лични, които ми е по-лесно да копирам - нека ученичката да ми пише и ще й ги изпратя, ако има интерес.

# 374
  • Пловдив
Zigizagi, Моли написа, това което, допускам, мнозина мислят. А ТаеТае явно е възпитано дете и не отвръща на назидателния тон.

"Нямаш информация - Ами намери. Очевидно имаш достъп до интернет, питай Гугъл, чат джи пи ти, копайлът..." не е целта на форума.
Тук сме, за да търсим помощ и да помагаме, когато можем. Всеки е свободен да реши, дали да отдели от времето си и да сподели опит и знания. Ако не желае, да подмине.

Общи условия

Активация на акаунт