Студенти в Италия

• 75 234
  • 503
  •   2
Отговори
# 390
  • Отвъд алеята зад шкафа
Здравейте, да открих, всичко за кандидатстване и прием на медицина в Италия. Дори публикувах няколко поста по-нагоре информация.
Но ако имате нещо важно и интересно по въпроса, моля споделете, ще е полезно за всички.

StefiZ, твоята дъщеря Италия ли избра финално?

# 391
Здравейте! 😊
Скоро ми предстои да замина за Италия, където ще уча като студентка, и това ще е първият ми по-дълъг престой в чужбина. Досега не съм живяла или учила извън България, затова всичко ми е ново и малко непознато.
Много бих искала да попитам – какво е отношението на италианците към чуждестранните студенти? Лесно ли се сприятеляват, приемат ли нови хора в компанията си, или по-скоро държат на техните си кръгове?
Ще съм благодарна, ако някой сподели личен опит или наблюдения. 🙏

# 392
  • Отвъд алеята зад шкафа
Дъщеря ми е от една седмица вече в Италия, направи много запознанства, включително с италианци. Засега не мога да дам по-пълноценни впечатления.

# 393
Здравейте, да открих, всичко за кандидатстване и прием на медицина в Италия. Дори публикувах няколко поста по-нагоре информация.
Но ако имате нещо важно и интересно по въпроса, моля споделете, ще е полезно за всички.

StefiZ, твоята дъщеря Италия ли избра финално?
Да Италия, прецени си силите с немския, въпреки че взе С1 😉

# 394
  • Отвъд алеята зад шкафа
Тоест ще учи на АЕ, вместо на немски? Замина ли вече?

# 395
Да, да на английски ще учи.
Съвсем скоро ще е там, започват на 3.09.

# 396
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ааа, браво. Вълнувате ли се?
И моята започва на 04.09, но отиде по-рано, защото имаше една седмица welcome week и предварителен курс по математика. Купи си вече местна сим карта, карта за ГТ, извади си и карти за Еселунга и ДМ, за да ползва отстъпки.
Иначе има много българи, както в нейния университет, така и в други.

# 397
Има да, тя има около 20 близки приятели/ съученици, които ще учат в Милано в различни унита. Вълнува се, и ние покрай нея 😃
За сега няма да си купува италианска сим карта, за ГТ ще прецени, че на нея всичко й е в кампуса, а лекциите й са от 9.00 до 18.00 часа всеки ден, та освен уикендите едва ли ще има възможност да се разхожда много из града.

# 398
Дъщеря ми ще е втори курс, движи се в много шарена среда - има българска компания, но станаха близки с 2 италианки, испанка и мексиканка - сега всички отиват във Флоренция 1 седмица на гости на едното момиче преди да започнат лекции, догодина са се разбрали в Севиля 😃. Говорят си помежду си на английски, макар че тя говори испански. Менторите в уелкъм седмицата миналата година й бяха италианци, всички са дружелюбни,  не се е оплакала. Истината обаче е, че се търсят българите, правят се и много балкански партита в Милано.

# 399
Мисля че общуването става все по-лесно и интернационално в Италия. Но и децата трябва да търсят комуникация, не само да се затварят в българската общност. Поне моето мнение от обществото в Торино е такова, възпитани и отзивчиви хора. Дъщеря ми преди това беше в мултикултурната среда в Нидерландия, състуденти от цял свят, всички местни говорят прекрасен английски, дори и бабите. В Италия не е точно така, може би местните не са така добре с английския, но за това са младите хора, да променят света.

# 400
Здравейте, с молба за инфо -  кои банки в Италия ползват вашите деца за банкова сметка за студенти?

# 401
  • Отвъд алеята зад шкафа
Моето не ползва. В какви ситуации ще й трябва?

# 402
И аз не съм точно сигурна, че ще и трябва задължително. На първо време мисля че ще трябва заради стипендия. Предполагам че повечето деца кандидатстват за регионалните стипендии, в държавните унита със сигурност от първата година имат право. В област Пиемонт е чрез Edisu, подаваш документи за доходите на семейството, но после изискват банкова сметка за превод на стипендия, ако те класират. Мисля че има смисъл да се кандидатства, специално в Polito, европейските студенти се освобождават и от таксата на база доходи на семейството.

# 403
И в частните университети намалят таксите на база семейните доходи, има и стипендии, но ги превеждат на български сметки, дъщеря ми ще е втори курс, има италиански мобилен номер само.

# 404
Здравейте, с молба за инфо -  кои банки в Италия ползват вашите деца за банкова сметка за студенти?

И нашия студент не си е отворил още италианска сметка. Но спомена, че на сайта на университета има информация относно това и е нормално университета да работи с една банка. Не е проверил дали има преференциални условия за техни студенти. И ние не сме се сетили още, покрай многото неща, които имаме да доуточним. Сега като Ви прочетох, ме накара да се замисля. Благодаря, че попитахте.

Общи условия

Активация на акаунт