Как да създадем интерес към ученето у детето

• 23 323
  • 221
  •   1
Отговори
# 30
И на мен ми е интересна темата. Разбирам Делфин, аз също бих искала да знам как мога да мотивирам детето си, как мога да направя четенето и обогатяването със знания за света по-примамливи за него. Всички знаем, че малките деца са изключително любопитни, те искат да знаят, искат да разберат... постепенно с годините това желание намалява. Сигурно има начин да се поддържа? Има учители, които успяват да грабнат интереса на децата, да погъделичкат любопитството им. Няма да забравя как в първия ми час по химия преди години учителката ни завъртя няколко колби пред нас - коя стана от бяла сина, коя "гръмна", всички гледахме с отворени очи и уста и после години наред ми беше интересно по химия, без да искам да кандидатствам с химия или каквото и да било...

# 31
  • София
Децата имат естествена склонност да учат, защото така оцеляват. Но натискането, особено за допълнителни неща, едва ли ще доведе до друго, освен до взаимна изнервеност и конфликти. По-скоро изграждане на положително отношение към това да знаеш и можеш (дори с препратка към "повече от другите, да си по.добър"), дори амбиция. Смятам амбицията и желанието за доказване в рамките на класа за доста добър стимул. Намерете това, което е важно за детето, и тръгнете оттам. Много важно нещо - не сравнявайте детето си с вас самите, и то в отрицателна за детето светлина. Сигурна съм, че има много неща, в които децата ви са по-напред и са по-добри от вас навремето - казвайте им го! Само да дам пример - "На мен тези задачи ми бяха трудни, ти се справяш много лесно с тях" или "браво, учиш стихотворения много бързо". Така по-лесно и с по-голям ентусиазъм ще се занимават и с нещата, които не са им много лесни.

# 32
  • Варна
Всъщност аз съдя за детето си по мен.
Съвсем ясно помня кое ме е стимулирало и кое ме е подтискало в училище да уча и това беше самата среда. При повече по-добри ученици (не говоря за читанки, а за любопитни и будни деца) ще се повиши шанса към харесване на ученето и стремеж към научаване.
Особено при децата в пред и пубертетна възраст, съучениците им са тези които изместват родителите от пиедестала. Нормален процес и ако можем да овладеем процеса по избор на среда и според характера на детето и ученето ще стане лесно.

# 33
VG, напълно те подкрепям  Peace Все си мисля, че ако си в клас на будни и заинтересовани деца, за които ученето не е само отбиване на номер, сам ще се амбицираш, а ако всички около теб гледат да вържат тройката, неминуемо ще се отпуснеш или пък ще си останеш зубъра на класа  Rolling Eyes

# 34
  • най-шареното място
Прочетох първите 2-3 поста на авторката.

Аз бих се гордяла с детето. Особено ако има и изразени интереси. И под гордост има предвид - щастие. че е умно, мислещо, критично, самостоятелно... Все важни и хубави неща. Не бих искала зъбно колело и това, че не е , не би ме натъжило/притеснило.

Нереалистично е да учи с ентусиазъм морфологичен анализ, дати, формули, таблици и схеми наизуст. Любознателните деца са любопитни. Сухите уроци, без интерес към материята са досадни. А при интерес са скучни, защото отдавна знае повечето то тях и евентуално иска да продължи, но разписанието спъва интереса, а часът е ясно осъзнат престой /загубено време/.

# 35
  • София
Интересува ме какво правят родителите на тези така успешни и толкова четящи деца. Тези деца, на които не е нужно да се чудиш как да пробуташ интересно четиво. Тези деца, които запленени от някоя тема, сами търсят книги и инфо в нета за нея.
На тези четящите им се караме, защото си губят времето с четене, а уроците чакат Wink

# 36
Прочетох първите 2-3 поста на авторката.

Аз бих се гордяла с детето. Особено ако има и изразени интереси. И под гордост има предвид - щастие. че е умно, мислещо, критично, самостоятелно... Все важни и хубави неща. Не бих искала зъбно колело и това, че не е , не би ме натъжило/притеснило.

Нереалистично е да учи с ентусиазъм морфологичен анализ, дати, формули, таблици и схеми наизуст. Любознателните деца са любопитни. Сухите уроци, без интерес към материята са досадни. А при интерес са скучни, защото отдавна знае повечето то тях и евентуално иска да продължи, но разписанието спъва интереса, а часът е ясно осъзнат престой /загубено време/.
Гордея се като всеки родител... какво беше там с гарджето. Работата е, че все още няма изразен интерес. Към нещо. Към каквото и да е. Далеч съм от мисълта да жадувам интерес към безумните уроци, нито имам претенция да се заучават дати и формули с блеснали от кеф очи...явно не съм се изразила правилно по-горе. Засега е отчетен интерес към хип хоп репетициите /напълно самостоятелна инициатива, не понасям хип хопа, ама гък не казах.../ и плетенето на гривнички, като уроците се учат, не казвам, че не се учат Simple Smile Та, гордея се, че при такава липса на интерес пак добре се справя... И пак пиша, това само по себе си не е драма, доколкото се наблюдава у почти всички.
Темата пуснах не нещо да се вайкам за бъдещето на дъщеря си, а да обменим опит и идеи, да стане дискусия на тема дали, и ако да, какво родителят би могъл да направи, за да стимулира интерес към някоя наука, към нещо креативно. Наред с ежедневното общуване с детето, уважението към личността му, стремежът да му се показват нови и нови места, всячески да се разширява кръгозорът му, да не му се досажда, като се намери балансът между необходимото насочване и побутване и изграждащата се самостоятелност. Какво не сме направили? За какво не се сещаме? Кое ни убягва? А дали пък не станахме прекалено, прекалено демократични? Тук се сещам за азиатския тип възпитание...И нали личният пример бил най-важен, при нас не се получи така. По този повод пък визирах четенето в първия пост, не за друго. Май Елл е написала решението: "На тези четящите им се караме, защото си губят времето с четене, а уроците чакат Wink  ". И на мен така баща ми все ми се караше, като ме видеше с книга в ръка. Ето как се става страстен читател Simple Smile
За средата съм напълно съгласна, но това пак е фактор, който не зависи от нас. Дори и да избереш грижливо училището, няма как да си сигурен в средата. Живея до едно от доста елитните училища в София, чиито резултати следя с особен интерес. И, уви, виждам ежедневно какви ги върши елитът. 

Последна редакция: ср, 24 сеп 2014, 23:50 от Делфин

# 37
Тя е умна, изкарва добри оценки почти без да учи, но се готви с досада, гледа ако може да кръшне от някое домашно, чете рядко, по-скоро не обича книгите...изобщо, дай и само да излиза с приятелки и да плете гривнички. Как е при вас? Какво можем да направим ние, родителите, за да не се учи с досада и нежелание?  

Когато братовчедка ми се готвеше за матурата по БЕЛ, успях да я убедя, че шансовете да я приемат където пожелае нарастват ако има добри оценки от матурата и като цяло диплома с висока оценка. Не само навакса някои неща, които беше пропуснала, но и прочете 1200 страници допълнителни анализи. Бих казала, че сега дори обича българската литература, колкото чуждестранната. Но сигурно ме послуша, защото не съм и майка Grinning . Това последното е доста голям фактор...

# 38
СлънчеЛуна, и аз мисля, че това е една от причините Simple Smile Никой не обича майка му да му казва какво да прави, все си мисли, че знае по-добре, но ако му го каже някой близък, в страни от семейството, по възможност близък до неговите години, шансовете да се вслуша са много по-големи Simple Smile
Делфин, аз от това, което чета, мисля, че сте много добри родители и правите всичко по правилния начин  Peace За съжаление не всички деца са целеустремени и знаят какво искат да правят като пораснат, за да започнат да насочват вниманието си натам. Аз например си бях типичен зубър, но така и не разбрах какво ми е призванието или по-точно вече беше късно, защото се водех по приятелките си, но се оказа, че съм имала възможности на друго място, които не използвах навреме  Confused Наистина средата е много важна, може би толкова, колкото и примера в семейството, да не и повече. Като приятелките ти се интересуват от низане на гривни няма как ти да седиш вкъщи над уроците. Или може, но ставаш аутсайдер. Не знам кое е по-лошото  newsm78

# 39
  • най-шареното място
За наука и естесвени науки мога да кажа - National Geographic и Discovery Channel.
Много увлекателно и ефективно разширяване на кръгозора, културата и интересите.

За азиатката методика... Накратко - не я тача. Тигрица няма да създаде по-добро или по-щастливо дете. Е, ще изтиска каквото може, но може и да прекърши потенциал /най-малкото/. За мен лично целеполагането в този метод е много сбъркано и таймингът е ... недобър.

# 40
Някой ще каже ли на две - на три за този азиатски метод, само на мен ли нищо не ми говори  newsm78
Иначе и аз обичам тези два канала, но малките предпочитат Disney Channel и Никълаудиън  Rolling Eyes

# 41
  • София
Ужас, отова са ми най-омразните канали от цялата телевизия!

# 42
  • най-шареното място
Някой ще каже ли на две - на три за този азиатски метод, само на мен ли нищо не ми говори  newsm78
Иначе и аз обичам тези два канала, но малките предпочитат Disney Channel и Никълаудиън  Rolling Eyes
Ще намериш много в нета. Ето книгата която ни запозна напоследък. Има много статии за нея. Оригиналите с апо-интересни от препечатките.

# 43
  • София
Хм, наистина ли приема в елитно училище след 7 клас и в престижен университет задължително гарантират успех в живота на детето? Разбирам, че средата е важна, много важна, но иначе? Детето ми е малко, далече съм от тези вънения, признавам. Simple Smile Предстои да изберем училище за първи клас и е трудна работа, за после не ми се мисли Simple Smile

# 44
  • В царството на игрите:)
Хм, наистина ли приема в елитно училище след 7 клас и в престижен университет задължително гарантират успех в живота на детето? Разбирам, че средата е важна, много важна, но иначе? Детето ми е малко, далече съм от тези вънения, признавам. Simple Smile Предстои да изберем училище за първи клас и е трудна работа, за после не ми се мисли Simple Smile
Необходимо, но не достатъчно условие:))) Гаранции никъде и в нищо няма... newsm78

Общи условия

Активация на акаунт