Прием I клас София - Имаме ли шанс, ако не живеем в района

• 16 486
  • 35
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте, имам дете, което предстои живот и здраве да тръгне на училище през септември. Разгледах критериите за прием в няколко училища, които предварително си харесах и навсякъде се сблъсквам с едно и също - ВОДЕЩ КРИТЕРИЙ е местоживеенето. Изобщо имаме ли шанс за училище извън нашия квартал или да не се надявам?

# 1
  • София
Странно защо никой не ти е отговорил.
Вариант 1. Смяна на адресната регистрация.
Вариант 2. Стабилни връзки.
Успех!

# 2
То зависи от квартала, но явно си се насочила към по-централни училища.
Има училища и където се полагат изпити или има събеседване.

Вариантите за училищата, с водеш критерии местоживеене са ти ги дали горе Simple Smile

# 3
Ние също няма да кандидатстваме по местоживеене, а по месторабота. Пък каквото стане.

# 4
  • Някъде на път....
Странно защо никой не ти е отговорил.
Вариант 1. Смяна на адресната регистрация.
Вариант 2. Стабилни връзки.
Успех!

Втори вариант е най-сигурен.  Peace

# 5
Смяната на адресната регистрация може и да не помогне, защото съм попадала на изисквания за постоянен адрес или за "непроменен след 01.01.201х година"(годината на кандидатстването).

Личен опит с кандидатстване за училище в друг район нямам, не мисля и да имам, тъй като сме се ориентирали към нашия. Като гледам обаче децата на приятели, познати и т.н. - има доста, които учат в друг район. А дали отговарят там на някакъв друг критерий (месторабота и т.н.) - някои да, за други не знам...
Има училища, където още стоят списъците с приетите първокласници за настоящата учебна година, барабар с точките, с които са приети и регламентите за кандидатстване. Аз, примерно, за едното от училищата, към които сме се насочили, виждам, че всички деца с точки от местоживеене са приети, приети са и такива с по-малко точки. Т.е. има случаи, когато може да се класират деца от друг район съвсем легално. Но си зависи от конкретното училище, разбира се - колко кандидати и какъв капацитет има.

# 6
  • София
Зависи от училището - критерии, възможности за прием и наплив към него. В двете ни по-близки, които са с лоша слава и с още по-лоши резултати на матурите, изобщо няма точкуване - който иска, подава документи и му записват веднага детето. Ще кандидатствам за дъщерята за 3 по-далечни, като и трите имат някакви критерии - местожителство в района, брат/сестра в училището, родител - възпитаник на същото и др. Ако не я приемат в нито едното от трите, ще я запиша в едното от по-близките или ще мислим нов вариант. Мразя измами с документи, подкупи и връзки - не ползвах за градината, няма да ползвам и за училището.
Впрочем някои училища си променят критериите. Примерно най-желаното от мен миналата година имаше сред критериите месторабота в района и се вписвах в него, но тази година го е премахнало  Confused

Последна редакция: пн, 09 фев 2015, 21:27 от julie.k

# 7
  • София
Подадох документите и сме с нула точки, пък то не пречи да се надявам все пак да успеем. За всеки случай и аз съм подала документи в кварталното, където няма никакви критерии и приемат всички.
Успех на всички!  Hug

# 8
За кое училище става въпрос?

# 9
Добреее,никой ли не се е сблъсквал с това в София?

Ако има точки по определени критерии, с 0 точки шансът си е нулев. За съжаление доста хора в София се сблъскват с подобен проблем, но няма как някой да помогне ако не се прибегне до предложените варианти. А те вероятно работят, защото съм чувала за деца, водени от далечни квартали в трудно приемащите "външни" училища.

# 10
  • София
Сакси,Джули,къде са тези квартални у-ща?
За мой "късмет" кварталното ни школо е 18-то(в района сме му)т.е.ползваме предимство,преди малко бяхме на събеседване и никак не съм обнадеждена!Обаче ще се разправям до дупка,ако не ни приемат Tired
Пп.не съм подавала в друго ooooh!

# 11
  • София
Според мен зависи от училището. Нашето квартално (47-мо) допреди няколко години разпращаше покани по пощата - явно им беше трудно да съберат деца. Няма интерес към него, въпреки че моите впечатления са много добри. Предполагам там не е проблем да влезе дете, което не е от района. В 107 например обаче и да си от района, не е сигурно, че ще успееш да запишеш детето си

# 12
Аз не живея на пъпа на София, но подадох документи, в които написах, че живея на "Раковски". Никой не ми е проверявал личната карта. Детето дори държа приемен изпит за първи клас. Приеха го и сега завършва седми.  Simple Smile

# 13
  • София
Не смятам,че примера е добър!
Освен това,нещата преди 7 г. бяха различни,в момента набора е огромен и това затруднява у-щата!

# 14
  • София
Не смятам,че примера е добър!
Освен това,нещата преди 7 г. бяха различни,в момента набора е огромен и това затруднява у-щата!
И аз не одобрявам подобен "подход."
Живея в района Слатина, най-близките ми училища са 93 СОУ и 148 ОУ. Желаните от мен са 138 СОУ, 31 СУЧЕМ и 109 ОУ. Още в първите дни за подаване на документи подадох в трите, а в последния - в 93 СОУ. Мога само да се надявам да я приемат в някое от желаните поне на второ класиране, но се застраховах с едното близко училище, където знам, че ще влезе Sad Ще видим утре, последен ден очакване.
k@li, и аз това се чудех - нали е задължително образованието, а ще излезе, че като за детските градини ще има редене, документални измами, подкупи... Но както направиха градини в Кремиковския район, които сега са полупразни, така може и да ти посочат някое училище близо до София, в което да си запишеш неприетото дете, знам ли!
Това ще ни чака после за гимназиите, за университетите...

Общи условия

Активация на акаунт