Прием I клас София - Имаме ли шанс, ако не живеем в района

• 16 487
  • 35
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Живея в района Слатина, най-близките ми училища са 93 СОУ и 148 ОУ. Желаните от мен са 138 СОУ, 31 СУЧЕМ и 109 ОУ. Още в първите дни за подаване на документи подадох в трите, а в последния - в 93 СОУ. Мога само да се надявам да я приемат в някое от желаните поне на второ класиране, но се застраховах с едното близко училище, където знам, че ще влезе Sad Ще видим утре, последен ден очакване.
Значи може да се засечем в училище с вас Wink
Аз пък се презастраховах с 148-мо. Но се надявам за 138 или 109... В 31 пуснах ей тъй, заради идеята. Сигурна съм, че няма да я приемат, защото точките са повече от 'мижави'.

# 16
  • София
Излезе класирането - не е приета в желаните училища. Единствено в 93 е класирана  Sad

Сакси, Кали, v_spasova,  при вас как е положението, класираха ли се децата на желано място?

# 17
  • София
Съжалявам Джули!
Алекс е приет в 18-то,но само защото има предимство по местоживеене,даже е в желаната паралелка Simple Smile

# 18
  • София
Моята е приета в 138, имаме точки за многодетно семейство.
Но в 109, което ни е по-близо (ние сме на пазара в Слатина), не е приета.

Мислех утре да ходя да я запиша. Но една майка с повече опит ме овика снощи в градинката да не се размотавам, ако искам държавната занималня да ми е сигурна. И затова тая сутрин с малката се занесохме до там рано-рано. В 8.45 моята беше 33-тото записано дете.

# 19
  • София
Какво значение има поредността на записване за занималнята Shocked

# 20
  • София
И аз се зачудих. Нима децата като ги записват се гледа и реда на записване, що ли? Добре, че моето е някъде 10-тото записано, понеже бързах за работа и отидох рано-рано до училището. Попълних една декларация за занималнята.

# 21
  • Някъде на път....
Тонкa*, твоето дете къде ще учи?

# 22
За първи клас е задължително да осигурят занимална. Та поредния номер няма никакво значение. Преди е било по-сложно, но от няколко години го няма този проблем за първокласниците.

# 23
  • София
Радвам се за приетите. Кали, щеше да е по-зле и от детските градини, ако не бяха приели Алекс в районното училище. Но с тези големи набори няма шанс за деца от други райони, така си е.
Сакси, какво стана с твоята ученичка?

# 24
  • София
Ами те че са длъжни за занималня да имат места, длъжни са. Но не всички го правят.
В 31-во примерно имат 75 места за занималня, а са приели над 90 деца. Със сигурност ще има деца, които няма да ходят. Но щом са сложили критерии за занималня, явно в един момент се стига до пресяване на децата и класиране за занималня.

Та уж при нас имало за всички, май. Но пък чух, че не съвсем така и може в един момент да теглят чертата и да кажат, че няма повече места. Затова предпочетох да отида по-рано за записването и да подам молба за занималня.

# 25
Те предвиждат по-малко места за занималня, защото от опит знаят че не всички деца ходят. Има един процен деца, на които родителите им предпочитат да са си вкъщи или на други занимания, но не и на занималня. Не отказват обаче на никой място в занималнята - защото ще имат зверски санкции. Ако се случи такъв отказ - инспектората и т.н.

# 26
Те предвиждат по-малко места за занималня, защото от опит знаят, че не всички деца ходят. Има един процент деца, на които родителите им предпочитат да са си вкъщи или на други занимания, но не и на занималня. Не отказват обаче на никой място в занималнята - защото ще имат зверски санкции. Ако се случи такъв отказ - инспектората и т.н.

Точно така е, моето дете няма да посещава занималня. В нашето училище темата за занималнята беше подробно обсъдена на предварителната среща с родителите. Директорката подчерта, че са длъжни да осигурят място на всеки първокласник и го правят, но за втори клас вече не гарантират места за всички (има критерии и класиране). Също така препоръча, който може да си прибира първокласника на обяд, за да не прекарва целия ден в едната класна стая.

# 27
И аз съм от "прецаканите райони"  ooooh!
Училищата до нас са добри, казват, обаче хем са до нас, хем не сме класирани.
По-зле - детето дори не е сред резервите.
Говоря за 107мо и 35то в Лозенец.
И адреса не сме си сменяли, и лични карти имаме, и местоживеенето ни е доста близо.

Признавам си, че нямам обяснение за чак такъв резултат. Всички класирани са с невъобразимо висок брой точки и се чудя... всички ли родители са учили там и от деца не са си сменяли адресите.... че и всички деца са завършили ПГ на съседната градина... Иначе няма как да събереш толкова точки.

А познавам поне 2 деца, които са ни съседчета, и които дори не са подали документи т.е. и те биха "увиснали" като нас. А ако всички деца разчитат на кварталното училище, а не на частно, къде смята да ги прати инспектората?!

Така че... дори в нашия район нямаме шанс, какво остава за съседните  Tired

Записахме го в 122ро, където няма класиране, а те записват по ред. Изненадващо, въпреки големите списъци неприети деца в трите най-близки училища, там нямаше опашка, записахме го спокойно. Което също не мога да си обясня. Да, ясно е, че едното училище е по-"реномирано" от другото, че е целодневно и т.н., но когато детето ти трябва да ходи някъде в квартала, а не си приет, какъв избор ти остава?

Сега е голямата ми чуденка за занималнята. Дали изобщо искам да го записвам.
Вариант е да си го прибирам, вариант е и да ходи в частна занималня.
Аз клоня към второто, макар и да не ми се плащат месечни такси.
Първо ще "прослушам" и двете занимални и тогава ще решавам.

# 28
  • при моите любими
За Лозенец проблема май наистина е голям. Моето дете ще учи в 120, но за там единствено имахме шанс за класиране, защото баща и е учил в него (живеем и работим в района). Но имаме познати кандидатствали в 4 от училищата (35то, 120то, 107мо, 139то) и след второ класиране не са приети никъде. Вариантите мисля са само 122ро и 21во училище. И аз не мога да си обясня огромния наплив за Лозенските училища.  Rolling Eyes

# 29
  • София
Просто сега са големите набори. Догодина ще е още по-страшно с набор 2009

Общи условия

Активация на акаунт