Сватбени "селски" номера и пинизи

• 493 955
  • 3 154
  •   1
Отговори
# 885
Не съм присъствала и аз и добре, че не възнамерявам и да присъствам.
Но съм виждала многократно цигански сватби. Роклите им са много скъпи и това се демонстрира.
Те дават луди пари за сватбите си,но на фона на анцузите, чалгата и другата селяния не отива, де знам много е смешно и дори вулгарно  Simple Smile

О, адашке, не ти и трябва да присъстваш!  Аз ходя и за двете ни, уверявам те. Мъжът ми е от село. Sad Няма такъв ужас. Събират се в някое помещение на мегдана, носят се столове предния ден. Като влезеш, само това ти прави впечатление - различните столове, снадени маси, различни покривки и натуриите.  Абе - селяния.
Менюто си го знаем, чалгата я знаем, само че сме от СЗ Б-я и тук се слуша и сръбско.
Сега ще кажете - ами ти що щеш на тази сватба, като изобщо не ти харесва и само кусури намираш? Казвам веднага: на никого не му се ходи, но "какво ще кажат хората". Не можело! И не можело по-малко от 200 лв на човек да дадем. Те навремето дали. А че парите тогава може да са с еднакъв номинал и различна покупателна способност никой не взема предвид.
На никого не му се и кани. Но пак "какво ще кажат хората". Sad
Страшно ми е неприятно, защото на практика лицемерничим и ни лицемерничат.
Може да не съм права, но на непознати хора или такива, които не уважавам, не мисля, че имам място на сватбата им. Ако и преживяването ще е свързано със селянии, които например зная, че ще ме дразнят, или с пияници (има, има), защо въобще да ходя? И 200 лв при заплата 340 за млад специалист няма да дам, а нека някой после ме одумва, че съм скръндза.
И пак опирам до двойния стандарт: ако се касае за хора, които ценя, обичам и приемам за близки - ще дам , и още как, при това с удоволствие.

Държа да кажа, че това, че намирам конкретните хора, за които говоря, за селяни и простаци- а е видно, че това правя - по никакъв начин не засяга други хора, живеещи на село или не.

Ходила съм като дете на циганска сватба, не помня много. Сега ако ходя и знам, че ще има от тези рокли, които обсъждате, и аз ще облека една такава Simple Smile Като ще е гарга - да е рошава, би ми било забавно, а и вписването в "колектива" ще е по-лесно. Може би говоря така, защото не ми е дошло до главата. Не мисля, че ще ми е под нивото да метна гюбек ако е весело и най-вече ако съм канена с желание да съм там и да споделя празника им.

# 886
Скрит текст:
Ако са на по 18-20 години и не работят, нямат пари и чакат на мама и тате, къде са тръгнали да се женят?

Като нямаш пари, събираш, докато имаш. Ние също нямаме, под наем сме, събирахме пари за да се оженим.
Разполагаш се според чергата и толкова.

Ако нямаш въобще, правиш подписване с лека почерпка, например само с родителите.
Или взимаш на заем.

Абсолютно права си и аз мисля на 100% като теб.

Но... мога да ти дам една камара примери за обратното. Едните се омъжиха, заради бременност и "какво ще кажат хората" с пари на мама и тате, други на обща заплата 500лв, направиха сватба с 200 човека, заем от банката и пари от мама, която работи в чужбина.
Аз също не разбирам кому е нужно това.   33uu

Дейзи Слава, направо мога да отгатна селото на мъжа ти!  hahaha И аз съм от онзи край.

# 887
Daisy^Slava
Роднини далечни на моя мъж от село, обсъждали след като незнайно как са видели наши снимки от сватбата, защо не съм била с було, защо нямало тъпани и гайди.
Изобщо не съм се ядосвала, защото това им е манталитета на хората, всички се познават и си клюкарят, кой какво ял, кой за колко пари си купил еди си какво и прочие.
Не всички хора са такива естествено, но много са.

Винаги може да откажете покана. Една негова братовчедка се омъжва, не можахме да отидем, защото бяхме на работа и нямаше как да се освободим, наистина.
Мисълта ми е, че ако не ви се ходи, казвате че сте на работа или друго и толкова.
И давате пари, колкото вие сте преценили, ако се притеснявате да не ви обсъждат, еми сложете ги в плика без картичка и толкова.

Ice Queen
Всеки си има приоритети, има хора които едвам събират пари, да си платят тока, но държат да носят маркови дрехи (макар и втора употреба) и да са с най - новия айфон, защото са гъзари..
Същото е и със сватбите, някои излишно се изхвърлят, нищо че все пак гостите са им близки и са наясно, че не са от висшето общество.

На мен са ми смешни булки, които обикалят цялата страна и стигат до чужбина, защото не можели да си харесат рокля. Които дават луди пари само за една украса на ресторант и на маса, по 2000лв. за видео, само защото се слави с име оператора и други такива..
Ама всеки си знае, аз и да ги имам тези пари, бих ги вложила в нещо по - смислено..

Дали по 100лв за украса на булчинския автомобил, а после се скръндзат, кой колко пил и ял, кой си взел децата, да ядат на аванта и си поръчал кафе.

# 888
Сватбите трябва да се правят по джоба. Напълно луд трябва да си да теглиш кредит или да вземаш пари на заем за сватба, за да се изхвърлиш пред хората. За това кой ще плаща сватбата си е работа на семейството. Някъде родителите настояват да платят, другаде изобщо не се натискат. Сватбата не е най-важното нещо в живота на едно семейство. Ако нямаш жилище пък да дадеш една камара пари за сватба не е ли "селско"? Значи с извинение "гъ..ти гол, ама си тръгнал гости да посрещаш"? Е, ми първо си купихме жилище, изплатихме си го- сами и след това решихме да направим сватба.

# 889
  • град-държава
И кое точно е смешното? Ако имаш възможност, защо не? А, защото на някой си ще му станеш смешен...  Crazy Laughing
Направо ще ми се накриви шапката.

# 890
еми сложете ги в плика без картичка и толкова.

Shocked
Нали точно за това говорим? И защо трябва да се криеш? Толкова си решил, толкова си дал. Да не говорим, че винаги става ясно, чий е подаръкът без картичка и това не е начин да се измъкнеш, а напротив. Отвратително е.

# 891
И кое точно е смешното? Ако имаш възможност, защо не? А, защото на някой си ще му станеш смешен...  Crazy Laughing
Направо ще ми се накриви шапката.

Смешното е ако нямаш пари, не ако имаш.
Когато се изхвърляш за скъпа сватба, караш родителите ти да я платят, каниш 200 човека, а едвам си плащаш вкъщи тока и водата, това е смешното.
Ако си заможен и се чудиш какво да си правиш с парите, няма нищо лошо, да дадеш 3000лв за диджей, но аз не бих дала, дори и да бях много заможна, просто бих ги вложила в друго.

еми сложете ги в плика без картичка и толкова.

Shocked
Нали точно за това говорим? И защо трябва да се криеш? Толкова си решил, толкова си дал. Да не говорим, че винаги става ясно, чий е подаръкът без картичка и това не е начин да се измъкнеш, а напротив. Отвратително е.

В случая става дума за някакви прости хора, прочети поста, който коментирах.
Авторката и мъжа й, нямало как да не отидат на сватбата, защото после ги приказвали и т.н., но изисквали по 200лв. на човек да им дават, иначе не можело..

Казвам, че аз не бих отишла на такава сватба, но ако много се налага и вместо да се тревожа дали ще ме одумват, просто ще им сложа колкото съм преценила и толкова, без картичка.
Няма да им сложа 20 лв, но може да реша да дам по 100 или 150 лв. на човек, например, според джоба.

И не е отвратително.
На мен половината ми пликове бяха без картички, а сумите в тях никак не бяха малки!

# 892
Постоянно си противоречите. Един път да не се давали мн пари за подарък, защото не била такава идеята на сватбата, втори път "сумите в тях никак не бяха малки".
И стига вече с тия сватби от 200-300 човека защото който няма пари, определено не прави такава сватба, че даже и да има освен турските и циганските сватби, няма такава численост вече.
То и на сватба правена с мн пари може да има "селски номера", така че това не е определящото. Така, че хайде със здраве, мисля че темата се изчерпа. Дъвче се едно и също.

# 893
Постоянно си противоречите. Един път да не се давали мн пари за подарък, защото не била такава идеята на сватбата, втори път "сумите в тях никак не бяха малки".

Еми не бяха, казвам ти го, за да видиш, че не е нужно да се скатае някой с 20лв и затова да не сложи картичка.
Просто хората не са се сетили, или не са искали да наблягат върху това, дали са каквото им е на душата, без да си пишат имената, е и?

Има сватби с по 200 човека, аз лично съм била на такава,а хората нямаха възможности.
Селските номера зависят от хората, ако са такива, независимо от големината на сватбата или парите, които са вложени, може да ги има.

В случая обсъждахме, че има хора, които нямат пари, но правят скъпи сватби, има такива, които изискват определени суми от гостите, други, които мърморят, че някои си поръчал допълнително, или че си взел децата на сватбата, а имал цели 2 и т.н
Всичко това е сватбени селски номера и пинизи, каквато е темата.

# 894
  • Euskal Herria
Не знам до колко това се вписва в темата, но понеже засегнахте въпроса кой трябва да плати за сватбата, реших да споделя.
Имам приятелка, която при развода остана в жилището, но трябваше да изплати половината на бившия си съпруг. Знам как мизерстваше и цепеше стотинката буквално на две, докато приключи с финансовата част. Мъжът й изнесе всички мебели, тя с детето почнаха от нулата. Доста по-късно се запозна с един мъж, ерген, и след време решиха да се оженят. Само да подпишат, така планираха, защото нямаха нужните средства. Заемът, който тогава тя искаше да тегли, беше предвиден за обзавеждане. Обаче бъдещата свекърва се затръшка, че тя имала един син и било срамота да не направят сватба, обаче... тя намала пари. И тогава, за да няма повече истерии и разправии, кредитът, който приятелката ми изтегли, отиде точно за тази прословута сватба.

# 895
  • Най-красивата страна
Ние се оженихме много млади.Аз бях на 20,а съпругът ми на 23.Повечето ни приятели бяха неработещи студенти или млади семейства с малки деца.Много държахме всички да дойдат и изобщо не сме се обидили от подаръците.Някои ни подариха сервизче за кафе или часовник.
За нас нямаше значение ,че няма да ни дадат плик с пари ,ние просто искахме те да бъдат с нас в този ден.

# 896
Обаче бъдещата свекърва се затръшка, че тя имала един син и било срамота да не направят сватба, обаче... тя намала пари. И тогава, за да няма повече истерии и разправии, кредитът, който приятелката ми изтегли, отиде точно за тази прословута сватба.

Използвам цитат от YanaDG, защото това все още в много случаи е основната причина за изхвърляния по сватби: "Едно дете имаме, не може да не го оженим/омъжим правилно". Под "правилно" разбирайте с всичките му мурафети. Обикновено е при родители с едно дете, върху което е съсредоточено всичко. Но се среща и сред хората с повече от едно дете. По същата логика свекървата на моя приятелка от Перник, едва преглътна, че сватбата на сина и беше в София, а не във Варна (където живеят свекърите). Нищо, че младоженците и приятелите им всички живеят в София и е по-лесно и изгодно да се организира тук, трябвало да е във Варна, при родата.

# 897
Обаче бъдещата свекърва се затръшка, че тя имала един син и било срамота да не направят сватба, обаче... тя намала пари. И тогава, за да няма повече истерии и разправии, кредитът, който приятелката ми изтегли, отиде точно за тази прословута сватба.
А единият син защо не е платил сватбата като не иска разправии.

# 898
А единият син защо не е платил сватбата като не иска разправии.

И аз исках същото да питам  smile3521

# 899
Дейзи Слава аз съм виждала цигански сватби отдалече, само на площада. Ти си била канена на такава ли?Иначе какво ще кажат хората си е редовна реплика на възрастните.
Ами именно как ще дадеш 200 лв, като в някои случая може това да ти е половината заплата.  newsm78
На село манталитета са и много различен, просто хората са с такова мислене.
Те си мислят, че сега е така както е било по тяхно време.
Това са предразсъдъци, които трудно някога ще се изкоренят.  
Относно това кой да плаща сватбата-ами няма как да си платя сватбата с малка заплата, наем в София и тъй нататък откъде да ги спестим тези пари? И какво да чакам докато се стабилизирам финансово-2-3 или 5 години за да се оженя, после да чакам още толкова и да родя? Това малко извън темата, но ме наведе на мисълта като казахте, че който няма възможност не прави сватби.
Въобще нещата в днешно време са много трудни и не казвам в никакъв случай, че трябва да се карат родителите да теглят баснословни заеми или да плащат всичко, но аз лично без подкрепата на родителите си няма как да си направя сватба говорим за в този момент.  Simple Smile
Тези неща с изхвърлянията за рокли, украси и тем подобни - ами ако имаш възможност що да не ги дадеш тези пари, аз лично бих ги дала за екскурзия например, но всеки си преценява. За някои хора просто е важно да се изтъкнат, за други-да си избият парите, за трети-да се съберат с най-близките и да купонясват.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт