Един най-обикновен седмичен ден :(

• 64 750
  • 879
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Не е толкова опасен живака от 1 термометър.
Бях сидетел как в болница се чупи термометър.
Сестрата не показа никаква реакция. Явно бяха свикнали.
Не са го чистили със сяра.

# 436
София не е България мили съфорумки.
Ние сме на село, в малко градче и тук децата
не ги влачиме в дъжда, в събота на уроци .
Играят си на вън , на улицата по цели тумби деца.
Ето това няма да му го отнема на детето .
И въпреки това пак носи грамоти от мат.състезания .
Единствено тренира футбол всеки ден .
Но как да обясня на майка , която си мисли , че частните уроците по
математика са нужни .Веднъж споделих това тук във форума
и бях обвинена в лъжа ...а и че съм невежа  майка .
Ох, с коя ръка да се кръстя,мили боже .
Имам и по големи деца и съм разбрала , че всеки
си има своя път в живота .Била съм и амбициозна с единия
и пълна свобода на другия .И предпочитам детето ми да стане
един обикновен футболист пред IT специалист .
И по простички неща искам , да са здрави и щастливи
хора ,

# 437
  • София
Ааа, моля, моля, нека не си разказваме приказки под шипковия храст за състезания и уроци! Казваш, че нямало нужда от уроци. А кой го подготвя за състезанията? С разчитане на училищната подготовка в обикновено училище няма как да се гонят високи резултати - знанията стигат до минаване на втори кръг. Дали ще е родител, дали ще е школа, дали ще е частен учител, все някой се занимава и детето прекарва допълнително време за подготовка. С обичайната програма в училище, дори да сложиш ЗИП и СИП, пак не стига за състезания. Като при атлетите на висок скок е - всеки следващ сантиметър нагоре иска още повече тренировки за тялото и волята. И пак няма гаранция, че няма да събори летвата.  А за кандидатстване в СМГ и гимназия в София и големите градове като Варна, Пловдив и др., не ми се приказва изобщо.  Peace

Съгласна съм с това, че всяко дете има свой път в живота. Но не е важно какво предпочитаме ние, а какво му отива на детето. Аз дори да се напъвам детето да стане ІТ, то ако няма качества, само ще си изгубим времето и ще си потрошим нервите. Затова се търсят нещата, които са му по мярка на детето, пък нека да е ІТ, футбол, цигулка или търговия (защото има и деца, които показват такъв талант още от началното училище).
За тумбите деца, и в София има по кварталите да се събират, аз просто не съм фен на такива неща.

# 438
Ааа, моля, моля, нека не си разказваме приказки под шипковия храст за състезания и уроци! Казваш, че нямало нужда от уроци. А кой го подготвя за състезанията? С разчитане на училищната подготовка в обикновено училище няма как да се гонят високи резултати - знанията стигат до минаване на втори кръг. Дали ще е родител, дали ще е школа, дали ще е частен учител, все някой се занимава и детето прекарва допълнително време за подготовка. С обичайната програма в училище, дори да сложиш ЗИП и СИП, пак не стига за състезания. Като при атлетите на висок скок е - всеки следващ сантиметър нагоре иска още повече тренировки за тялото и волята. И пак няма гаранция, че няма да събори летвата.  А за кандидатстване в СМГ и гимназия в София и големите градове като Варна, Пловдив и др., не ми се приказва изобщо.  Peace

Не мога да не се съглася. Но все пак гимназията е от 8 клас нали? А ако детето поддава на обучаване по математика има и от 5-ти клас математически паралелки. Даже за тези паралелки не става без уроци...Но и те-тези уроци могат да се случат в 4-ти клас и то не през цялото му време... А за обикновените математически състезания преди 5 клас не са нужни допълнителни уроци на частно или на курс.

А за ученето на език  мога да напиша цял пътеводител на родителската глупост.  Тази тема е дълга и едва ли може да се изкорени с две думи напълно погрешното схващане, че език се учи докато детето е малко.

# 439
  • София
За влизане в СМГ ходят на уроци поне от трети клас. А за сериозните състезания дори в начална степен, дето ги смятат и с точки за кандидатстване в СМГ от пети клас, и там сериозните кандидати се подготвят допълнително. Ако правилно помня, дори има нещо като ранг-листи и родителите, чиито деца активно се занимават с математика си ги знаят и се съобразяват. Олимпиадите по математика и другите предмети са от пети клас, ако помня добре, и особено по математика е пак доста допълнителна подготовка. Ние просто по-лесно виждаме математиката, но дори едно дете да свири на цигулка, пак трябва допълнителна подготовка, ако се явява на конкурси, дори да учи в музикалното. Та, дали ще са частни уроци, дали ще е на извънкласно занятие, резултати се постигат с труд и време. Няма друг начин, колкото и да се окаже детето талант.

На различна възраст ученето става с различна стратегия.

# 440
Вече говорите за по-големи деца и е съвсем редно родителите да имат амбиции децата да усвоят поне материала, който се изучава в училище. Поне.
И след това усилията да се насочат, допълнителните, към това, което детето показва като заложби. Нали. Не специалисти по всичко.

На различна възраст ученето става с различна стратегия.

Абсолютно точно.

# 441
Напълно съм съгласна с казаното от Андариел за уроците, ако детето се явява на състезания, му е необходима допълнителна подготовка, все едно от кого, задачите са просто коренно различен тип.

# 442
Всеки решава за себе си и своето дете, Нино. Познавам няколко деца, които ходят на 4-5 занимания..ми наистина нямат време да си поиграят като хората. Все нещо учат, доучват, пишат.
Не мога да ти кажа доколко те го искат, и доколко е родителска намеса. Също така не мога да ти кажа дали са хепи или не..често ми изглеждат преуморени. Да съдя отказвам.

Лично за мен детството е игри, много игри. И нямам предвид компютърни. Моето е на 4 и учи английски в градината. Водя я и да язди. Това е. Евентуално догодина ще вкараме и спорт някакъв..но не съм сигурна, ездата е чудесна за деца и засега и е достатъчна.

Болни родителски амбиции нямам. Не искам да отглеждам бъдещ свръх успял човек, с 3 коли и къща на Бахамите. Не, че ако ги постигне няма да и ходя на гости там, де. Просто искам да изживее едно весело, по възможност безгрижно детство. Другото само ще се нареди.

Моето ходеше на балет, друг танц (сменяха се всяка година - тап, джаз-балет, хип-хоп), пиано, плуване, рисуване. По нейно желание. Искаше да ходи на повече танци, но ги ограничихме до 2 - все пак трябва да се учи и да се играе.

Сега (на 13), ходи на танци - 4 часа седмично, и от училище участва в отбори по футбол, волейбол, плуване, тенис, бадминтон - тези не са в едно и също време обаче. Променят се според сезона. Има и някакви клубове, пак в училище. Също в училище учи френски, китайски и латински. Не се е претоварила, никак. Напротив. Ходи навсякъде с удоволствие и не пропуска занимание. МНОГО Е ВАЖНО обаче, че тези занимания са за удоволствие, а не за постигане на спортни или танцувални успехи и затова не са натоварващи.

Трудно я будя. Тя не е "чучулига" като майка си. При това си ляга рано - сега вече към 9.30, но като по-малка си лягаше в осем.  Сутрин е мъка.  Не плаче Laughing, обаче се мръщи и се оплаква. Аз ставам в 6, независимо кога трябва да тръгна за работа и съм свежа. Мога и в пет да ставам редовно и пак съм ок.

# 443
В по ранните класове -1,2,3,4 клас е достатъчно
ако едно дете има афинитет към математиката ,
в къщи да решава задачи от сборници -аз така правя .
Но това е само за 1,2 седмици преди състезанието .
За по големите и самия учител на детето играе роля .
Ние сме късметлии , че попаднахме на прекрасна
учителка по математика - госпожа Димчева .
Тя стана приятелка на семейството ни .

Предавам се - вие всичко знаете  smile3521

# 444
Герри, що така, бе? Къде ги виждаш тия сдухани деца? За всичко има време.

А иначе честно да си призная никак, ама никак не държа децата ми да скачат на ластик  Laughing Нещо тая носталгия не ме гони много. По дъвките Идеал, по скачането на ластик и изобщо по така модерните спомени от "Народна република България"  Laughing
Има достатъчно динамични игри, които могат да се играят на въздух. Като гледам децата, хич не им е скучно.

Нино, ластика не е соц активност. Дъщеря ми се прибра от Англия преди три години с един розов ластик и взе да ми обяснява как се скачало на "френски ластик". Ами аз зная! Една ваканция бях в гипс заради скачането на ластик.  Wink

О, да, и котешка люлка ми обяснява, и "ръб". Майка и тези неща ги знае обаче. Да не говорим, че АЗ я научих да прави мост с пускане! АЗ! Ха-ха-ха.

# 445
Василена, сарказмът е повече от излишен. Аз определено държа дъщеря ми първо да се наспи и наиграе, а после да се образова и усъвършенства, но силно се съмнявам, че само решаване на задачи от сборника по математика една-две седмици преди състезанията е достатъчно. Математиката изисква системна подготовка. Казвам го като майка на дете, което във втори клас решаваше без чужда помощ повечето задачи от математическите състезания за 3 и 4 клас. И това съвсем не означава, че тя е гений, а че работи системно, всеки ден. Да, не ходи на уроци и школи, защото майка ми е учител по математика, но макар и само по 2-3 задачи на ден, работата и е всеки ден. Нещо повече, прием в математическа гимназия в повечето градчета в провинцията изобщо не може да се сравнява с прием в СМГ. Имам познати в различни български градове, където има математическа гимназия и където 3 е достатъчна за влизане след 7 клас. Не казвам, че е така във всички провинциални гимназии, но за сравнение с приема в СМГ и дума не може да става.

# 446
 Драма.Трилър.Филм.С деца...
Наздраве Simple Smile на авторката Grinning

# 447

Нино, ластика не е соц активност.

Разбира се, но зависи от контекста. В онзи контекст - "ами ние едно време" точно така ми прозвуча.
 Simple Smile  Hug

# 448
  • София
Много кукуруку тема  Crazy Приятно начало, причудливо скачане по де що обадил се и образователна естетика  Heart Eyes (нищо против, по-добре от ключ).

# 449
Интересен обрат на темата както винаги.
Аз вече споменах ,че бях по амбицирана докато беше бебе и прохождащо дете и от 3 годишнината й насам все по охлабвам юздите на амбициите си за нея.
Детето ни е в англо-говоряща страна с два официални езика-английски и френски. Първи клас е .
От раждането е в двуезична среда (Български и английски) ,а от 5 годишна е във френска паралелка където обучението е 100 % на френски. При уроците по Английски език и литература в първи клас ,в занималнята ,летните лагери и навсякъде се говори на английски ,а в къщи на български . На у-ще е от 8.55 до 3 и 35 .
Днес ,както всеки ден сме станали с мм в 5 и 45 ,той направи кафе ,аз палачинки за тях за закуска, направих за мм и за детето кутията за обяд с пресни сандвичи с яйце ,аз имах яхния с картофи и зелен фасул за мен за обяд , вдигнахме я към 6 и 30,хапнаха ,душ , тоалет и в 7 и 20 бяхме излезнали .Нея я оставихме в градината в 7 и 30 ,аз на работа в 7 и 45 и мм на работа в 8. Тази вечер пак по ред на номерата ,както винаги тя си ляга първа в 7 и 30 ,мм в 7 и 45 , а аз в 8 и 45 -9.
Там започват в 8.55,а автобуса ги взема от градината в 8.05 та пътува 50 мин в посока. Там от 9 до3 и 30 са на пълен ден .Обяда им е 35 мин ,носи си обяд от вкъщи ,закусва у нас също така , там хапва обяда , мляко ,за което плащаме и в кутията за храна слагам и два снакса за снак времето между обяда и прибирането. В 3 и 35 тръгва на обратно и в 4 и 15 е в градината където има снакс и в 4 и 40 я вземаме.Средно е в градината  20 минути сутрин и 35 -45 мин следобед.
Тъй като е навън от 7.30 до 4.40 всеки ден няма никакви занимания извън у-ще и градина през седмицата .В събота е от 11 часа в данс у-ще на 300 метра от нас на комбиниран клас по гимнастика, танци и балет за 50 минути и неделята е активна почивка . Единствено обмисляме варианта за тренировка по джудо в понеделник от 6 -7 ,защото сме приятелско семейство и съседи с треньора и тя иска да опита да тренира заедно с дъщеря му Анна ,защото тя й разказва кое ,как и защо и й стана интересно.
 Прибирайки се в 4 и 40 има време час за игра у дома или на верандата/в градината /в парка до нас , 10-15 минути домашно ,вечеря, баня, две приказки, малко ТВ ( 15-20 минути) и е в леглото заспала в 8. Става си в 6 и 20 без будене , плач и глезотии като чака да чуе дали сме будни за да не ни събуди .Ако не сме станали и играе в стаята тихо докато станем ,както  е през уикенда ,а иначе ние сме станали вече така или иначе.
На мен ми се плаче по други причини ,но такъв е живота . Няма идеално и перфектно състояние и избирайки един път и насока губиш друго .Винаги имам какво да ми липсва където и да съм .
Онзи ден го писах в една друга тема .'Аз съм супер организирана и върша всичко бързо ,но доста започна да ми дотежава и помрънкването ми става все по силно и недоволно. Не ми харесва д съм такава. Иска ми се да си бъда само у дома ,да слугинствам на детето и дома си , да съм спокойна ,усмихната и да имам време за детето, за дома и за себе си .Такъв човек съм ,на който му трябва много спокойна ,усамотена тишина след общуване с много хора и след работа съм  все по уморена заради многото контакти и шум.
Лично никога не съм харесвала да работя , все ми е тежало, натоварвало ме е и т.н. Тук за първи път от много години ми се налага да работя ,не за по 2-3 дни както преди с 4 свободни дни, в които да си свърша всичко и да си почина качествено ,а по 5 дни близо 8 месеца .Липсват ми близо 4те непълни години на домакиня !!
Иначе мм помага много ,той работи и по 7 дни ,амбициозен е , не почива ,но аз искам още повече помощ като ми дотежи .Тежи ми ,че детето пътува с уч. автобус по час почти, че въпреки ранната ми смяна пак е навън  по 9 часа , че нямаме енергия ,сили и ресурс да се занимая с нея както съм свикнала и както смятам ,че е необходимо и добре за нея . Оплаках се !..  '
Това като опит да се впиша в темата .

Последна редакция: вт, 30 сеп 2014, 05:47 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт