Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как мога да успокоя детето си, което реагира толкова бурно на къпане, рязане на нокти и посещения при лекар?
Как мога да се справя с детето си, което реагира буйно и изпитва дискомфорт при определени дейности?
Как мога да помогна на детето си да управлява истеричните си периоди?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как мога да успокоя детето си, което реагира толкова бурно на къпане, рязане на нокти и посещения при лекар?
Детето ви може да има сензорна интегративна дисфункция, което означава, че възприема стимули от околната среда по различен начин и може да предизвика дискомфорт или болка. Подхождайте търпеливо и разбиращо към ситуацията. Включете детето в къпането, като му дадете контрол върху процеса. За рязане на нокти опитайте да го правите, когато детето спи. За посещения при лекар се подгответе предварително и представете обстановката като подкрепяща. Избягвайте принудата и потърсете подкрепа от специалисти, като детски психолози.
-
Как мога да се справя с детето си, което реагира буйно и изпитва дискомфорт при определени дейности?
Когато детето ви реагира буйно и изпитва дискомфорт при определени дейности, важно е да подходите към ситуацията с търпение и разбиране. Можете да опитате да предоставите контрол на детето върху ситуацията, като му позволите да участва в процеса или да избира опции. Важно е обаче да избягвате насилието или налагането на дейности, които предизвикват дискомфорт, и вместо това потърсете подкрепа от специалисти като детски психолози. Също така е важно да поддържате емоционална близост с детето си, за да може то свободно да изразява чувствата си и да търси утеха.
-
Как мога да помогна на детето си да управлява истеричните си периоди?
За да помогнете на детето си да управлява истеричните си периоди, можете да опитате техники като наблюдение, разбиране на причините зад поведението му и игра с него. Някои родители са успели чрез търпение, без наставления. Освен това е важно да се поддържа позитивно отношение и да се избягва насилието. Награждаването на положителното поведение също може да бъде полезно.
-
Забелязвали ли сте някога, че детето ви се тръшка и изпада в истерия само във ваше присъствие?
-
Как мога да се справя с истеричните ситуации, когато обувам детето си?
Чета какво ли не щуротии. Почти не ям от нерви, за сега се сдържам да се посегна към Деанксита. Усещам, че започвам да й викам, има ефект от викането ми, но не искам да й викам, сърцето ме боли.....За яденето също се цупи, дори не иска да опита. Първата лъжица е голям зор, знам например, че обожава огретен или бисквитена торта, и че не е яла от 8 часа, но не, ще и пищи и се извива, докато набутам първата лъжица, после разбира, че е вкусно и даже вика "още".

Поне си споделих болката, че ми олекна малко. А за това да я залъжа с нещо, прави ми впечатление, че трудно взе да се лъже. Захитря, както се казва. Примерно ако не иска да стане и й казвам- "ела, ще ти дам бисквитка" или "ела да видиш баба е дошла", в началото идваше, възнаграждавах с бисквитка или виждаше баба, ама сега вече не й е интересно.... Иначе това, за което искам да се наложа са важните неща. Като например да ме държи за ръка, където има коли, да не пипа контакти, да се къпем и режем нокти без драми (както и при ЛЛ) и да си пие лекарствата без протест като е болна например. Другото изобщо не ме притеснява- да тича, да прави бели, ако иска да яде, но за важните неща не правя компромис, трябва да се наложа, пък ако ще и да бия и да викам
Аз лично се старая да го обръщам на игра. Например, миналата седмица не искаше да се къпе, а после не искаше да се облича след баня. Реших проблема като я пращам да се къпе с една кукла, а след това бършем и обличаме куклата, за да не ѝ става студено. Сега няма драма. Ако ѝ се карам, става по-лошо - колкото по-изнервена съм аз, толкова по-изнервена става и тя и започва съвсем за нищо да не слуша. Ако аз запазвам спокойствие при нейните изблици и се старая да я включа максимално в нещата, които правим, получавам много повече съдействие и всичко се случва много по-лесно, а и нямаме проблем с послушанието.

/