СЕДМИ КЛАС - тема 57

• 61 211
  • 752
  •   1
Отговори
# 90
Браво на указанията за писане на теза от страна на Ън. Да, наистина може да се ползва този модел, въпреки че не е съвсем точен, защото звучи доста механично писането на отговора.
И още нещо (извинете, Ън, не искам да се заяждам с Вас!), ако Вие сте учител по БЕЛ, какви са тези грешки в правописа - "потисници" се пише без "д", а правилната форма на думата "святост" е свЕтостта.
Хубав ден на всички!

Чудех се дали някоя бдителна радетелка на правописа ще се обади и ето, че се намери.... Laughing
Да, видях грешките веднага след като публикувах поста и го прочетох. Първият път съм написала поТисници, долу поДтисници и си помислих, че ще бъде забелязано, както и светостта. Но си признавам честно, че ме домързя да се редактирам, защото не четях от никъде, докато пишех изложението, и ми се видя уморително цялото писане. Акцентът е на съдържанието в случая и го оставих. Рядко пиша в тези теми по принцип, точно защото не обичам да се редактирам по няколко пъти по най-различни поводи, а тук винаги е наложително. Иначе ще трябва да си кача дипломата за доказателство. Joy

# 91
  • Sofia
Дипломата не е никакво доказателство, без да обиждам никого...

# 92
  • Пловдив
Дипломата не е никакво доказателство, без да обиждам никого...

Доказателство може и да не е, ама ти дава някои права, като да работиш в училище примерно.
А кой как ще си свърши работата, е друг въпрос. Чисто теоретично.
Ако във всяка тема се отделяше по толкова време за една сгрешена дума ...

Скрит текст:
Та по повод грешките в нета: следя новините в един пловдивски сайт, където не са чували за думата редактор. Доста често им се случва да пишат безобразно, да не прочитат добре статиите, които публикуват. И всеки път, когато оставя коментар със забележка за безумен правопис или грешна информация, ми блокират достъпа.  Mr. Green  Не че после започват да пишат по-грамотно

Последна редакция: пт, 17 окт 2014, 14:28 от dundi73

# 93
Добре. Ще се постарая по-рядко да дразня изостреното потребителско чувство за спазване на правописните норми на всяка цена.

# 94
  • Пловдив
Добре. Ще се постарая по-рядко да дразня изостреното потребителско чувство за спазване на правописните норми на всяка цена.

Ън,   bouquet
на постове със забележки от този род -  ignore2
не стига, че се опитваш да помагаш, ами и претенции имат. Това не се случва за първи път във форума, със сигурност няма и да е за последно.

# 95
  • Sofia
Моля да бъда разбрана правилно: аз претенции за правописа нямам!  Всеки може да сгреши от бързане. Но че дипломата не е доказателство за грамотност, мога да подпиша с колкото ръце искате. Примери около мен - с лопата да ги ринеш!

# 96
  • София
Не знам доколко е въпрос на правило, но да споделя част от алгоритъма за писане на теза по БЕЛ. Поне така го правеха в школата, която посещаваха дъщерите ми. И следва да е  било правилно като схема, понеже  едната близначка, пишейки по отработения начин,  имаше максималните точки на тезата. Та мисълта ми е следната: В повечето случаи цитатът, който следва да се анализира, е съпътстван и от името на творбата. Но само "Немили-недраги" или "Една българка", или "Заточеници" и т.н. В повечето варианти от 2010 насам липсват  видът на произведението и авторът. Май само през 2012 беше упоменато, че става дума за Вазовата творба "Една българка". В тази връзка  в школата ги караха в първото изречение от мини тезата, каквото и да е то като съдържание,  да опишат задължително вида на творбата, заглавието й  и  нейния автор. Ето, преписвам от папката на едната примерно първо изречение..
Разтълкувайте думите "Спеше и  манастирът, глух и пустинен".
Последните думи от пейзажното описание в  началото на трета част от разказа "Една българка" на Иван Вазов ....

Последна редакция: пт, 17 окт 2014, 13:40 от пенсионирана русалка

# 97
Не случайно написах, че този момент от подготовката е може би най-трудният от литературната част. Мисля, че доста се надценяват възможностите на децата в този начален момент. Не се получава изобщо тезата в началото, това е истината. Механизирането е напълно оправдано, за да има нещо смислено написано. С времето нещата ще се осмислят(може би), стилът ще се разчупи(да се надяваме) и изложението ще става все по-издържано. Тогава ще е по-лесно да се вмъкват и описания на вид на творбата, автор и т.н., които ще направят тезата за 6т. Не става веднага за съжаление. Най-вече мое. Работи се в тази посока пред ЦЯЛАТА година. Сега сме в начален етап. Ако той не се получи, не знам....Ще се въздържам в бъдеще. Може би беше моя грешка, че написах как започвам с този момент от подготовката. Съжалявам и си взимам бележка.

# 98
  • Варна
...Ще се въздържам в бъдеще. Може би беше моя грешка, че написах как започвам с този момент от подготовката. Съжалявам и си взимам бележка.

Ън, за никаква грешка не може да става и дума!. Всяка споделена идея, от всеки минал по този път ще е от полза на някой от нас. В този ред на мисли, и ти и Русалката и Дидева сте ми много ценни! Hug  И всеки има глава на раменете си да решава кое и как да ползва.

И да използвам да попитам нещо. Става въпрос за точките на НВО - максимум са 100, от тях 35 са за преразказ, 6 за теза/това е доколкото разбирам последния въпрос от теста/ . Има ли още нещо което да се оценява с повече точки?

# 99
  • Пловдив
Принципно и въпросът от теста за поправяне на правописни и пунктуационни грешки носи 12 т. Т.е. трябва да се открият 12 грешки.
другите са за по 1-2-3-4 точки.
Виж сайта на МОН, там с варианта върви и таблица с верните отговори и точките.

# 100
Ън, благодаря за алгоритъма. Днес синът ми имаше за домашно точно това и се възползва от подадената "сламка". Тръгна видимо доволен от себе си за училище. Довечера, ще разбера дали и госпожата му е доволна Grinning.

# 101
  • София
Както е казала Ън по-горе: много малко деца са наистина способни да напишат смислена теза, подчинена на  зададения въпрос и най-вече добре формулирана, стилово издържана и  с упоменати в нея разните там тропи и фигури... Затова истината за мен е, че масово се разчита на сдъвкан и смлян от учители анализ, срещу който потребителка по-горе негодуваше. И би била съвсем права, ако децат от ранните класове бяха научени да изказват своето мнения, да защитават своята позиция, да се аргументират... Но нищо такова не се случва до 7 клас (поне в масовия случай) и изправени пред направата на  тази теза, децата са буквално безсилни. Затова учителите пък са принудени да снасят наготово мини тези и/или откъслечни аргументи, за да подпомогнат децата за единия изпит и високата оценка, с ясното съзнание, че много малко или нищо от тези разработки ще им остане в главата.

И в тази връзка - ето го парадокса на системата ни, стимулираща зубренето. Едната ми близначка е много лаконична, пише в телеграфен стил. С две думи: писането на теза определено не й е стихията, затова заложи при подготовката си на четенето на смлените от учителката анализи и на запаметяването им в общи линии. В резултат на това почти папагалско учене има пълни 6 точки на тезата. Другата е  с далеч по-добри възможности като изказ, има дар слово, по-добре формулира мисълта си, по-добре навързва нещата като конструкция... И какво, заложи в писането на тезата от изпита  на нещо свое, не на заученото наизуст. И хоп, имаше 4 точки. Изводите оставям на вас.. Mr. Green

# 102
  • Варна
Точно заради последните ти изречения, Русалке, съветвам детето да пише сдъвкан материал. Confused
Иначе много ѝ се отдава "разтегни локума". Confused
Преди малко погледнах теста по БЕЛ за домашно от школата. Детето реши да се допита до няколко въпроса, ама....това сложно незнам си какво изречение ме довърши. Нищо не помня. Даже мислех да питам тук, ама то утре ще стане ясно дали е оградила вярното. Crazy

# 103
  • София
Както е казала Ън по-горе: много малко деца са наистина способни да напишат смислена теза, подчинена на  зададения въпрос и най-вече добре формулирана, стилово издържана и  с упоменати в нея разните там тропи и фигури...

И в тази връзка - ето го парадокса на системата ни, стимулираща зубренето. Едната ми близначка е много лаконична, пише в телеграфен стил. С две думи: писането на теза определено не й е стихията, затова заложи при подготовката си на четенето на смлените от учителката анализи и на запаметяването им в общи линии. В резултат на това почти папагалско учене има пълни 6 точки на тезата. Другата е  с далеч по-добри възможности като изказ, има дар слово, по-добре формулира мисълта си, по-добре навързва нещата като конструкция... И какво, заложи в писането на тезата от изпита  на нещо свое, не на заученото наизуст. И хоп, имаше 4 точки. Изводите оставям на вас.. Mr. Green

Едно е да можеш да изкажеш аргументирано мнение, а съвсем друго да разтягаш локуми като литературен критик. Дори и да му се отдава на едно дете да говори и пише, това не значи, че ще се справи на тезата. И ти даваш пример за това.
Моето дете досега не е писало дори съчинение. Единствено са преразказвали при това само миналата година. Сега изведнъж от тях се очаква да могат да защитават тези с някакви отвлечени заглавия. Няма ка да стане.
А иначе системата ни силно поощрява зубренето наготово, това май на всички ни вече е ясно.

А, пропуснах да вметна нещо аз Ън Simple Smile Оценявам много високо желанието и усилието на човек да помогне и посъветва   bouquet Грешките са за коректорите Wink Всеки ги допуска, дори и маститите филолози дето пишат кники за грешките Wink Ако не беше така, нямаше да има професията коректор.

Последна редакция: пт, 17 окт 2014, 19:38 от Елл

# 104
  • София
Ами не съм съвсем съгласна, Елл. Точно ако се тренира през годините дискутирането на разни теми, защитаването на позиция, аргументация, детето ще може свободно да даде  израз на мисълта си. А е ясно, че тази "негова" мисъл  пак трябва да е подплатена с детайлно познаване на произведението. Не става с едното дар слово, така е. Но проблемът е, че децата(много от тях) знаят използваните тропи и фигури в даден цитат, знаят и що-годе какво се внушава с него (но  в една-две думи обобщават) и въпреки това не могат да направят смислен текст. Липсва им точно способността да се изразяват добре, а тя би се тренирала малко или повече, ако системата беше друга..

Общи условия

Активация на акаунт