БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 37 073
  • 749
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 493
Вчера правих супа топчета,по-скоро това бе идеята.Но след пускането им във водата всичките се разпаднаха.Това ми се случва за пръв и още не мога да си обясня на какво се дължи.Идеи?

# 691
  • Мнения: 2 553
Вчера правих супа топчета,по-скоро това бе идеята.Но след пускането им във водата всичките се разпаднаха.Това ми се случва за пръв и още не мога да си обясня на какво се дължи.Идеи?

Как направи топчетата? Водата вряща ли беше? Кайма каква използва?

# 692
  • Мнения: 493
Вчера правих супа топчета,по-скоро това бе идеята.Но след пускането им във водата всичките се разпаднаха.Това ми се случва за пръв и още не мога да си обясня на какво се дължи.Идеи?

Как направи топчетата? Водата вряща ли беше? Кайма каква използва?

Купешка бе каймата.Кайма,подправки,малко ориз-все както си ги правя винаги.Естествено,че във вряща вода.Всичко си бе както винаги,но...Не че не я хапнахме и така де  Laughing

# 693
  • Мнения: 2 553
Аз ги правя по същия начин и накрая овалвам в брашно. Вероятно каймата е била кофти.  Peace

# 694
  • Мнения: X
В една рецепта бях чела в каймата за супа топчета да се добави белтък. Simple Smile Правила съм и без белтък, но купувам винаги месо, моля да ми го смелят и така. Не купувам от години готова кайма (била тя насипна или пакетирана).

# 695
  • Мнения: 493
Аз ги правя по същия начин и накрая овалвам в брашно. Вероятно каймата е била кофти.  Peace

Да,и аз така.

# 696
  • Там, където ме обичат
  • Мнения: 3 682
Искам да направя обикновен кекс, който да бухне, / че все ми се получават сплескани и само аз си ги ям./но нямам специална тава, от онези с кръгче в средата.
Може ли в нормална тава да ми се получи.

# 697
  • Мнения: 2 816
Ако искаш да има дупка, винаги може да сложиш някоя купичка или буркан  Peace, а защо не и чаша (порцеланова).
На гости на една вила пекох така, в голяма тава с дуралексова купичка....може и порцеланова да е била, не се сещам на кой вариант се спрях накрая, просто кекса трябваше да е с дупка, заради децата.
Интересно, че не отчетоха факта, че е печен в правоъгълна тава  Whistling, важното беше да има дупка  Naughty

# 698
  • Мнения: 1 801
Подариха ми подобна форма- http://www.aliexpress.com/item-img/Free-shipping-Hot-Sale-New-3D … ld/605582378.html
като за мъфини е  но са цветя и са 6. Как мога да я използвам по различен начин освен с кексово тесто newsm78
Keks може да стане във всякаква тава

# 699
  • Мнения: X
Има един трик за супата топчета ,който научих някакво кулинарно предаване. Слагам белтък в каймата и винаги овалвам с галета /така ми е по-вкусно/.Тъй като застройвам само с жълтък /за да не се пресича супата / останалият жълтък пък отива там .  И още нещо пускам топчетата на дози . Аз правя много мънички топченца /колкото една хапка/ . Първо правя топчетата с мокри ръце и реда в тава . После си ги овалвам и в чиний  /да са далеч едно от друго и да не се губи формата/. Пускам тези от едната чиния / с побутване с лъжица / във врящият бульон ,изчаквам да изплуват на повърхността всички и пускам следващите. Никога не разбърквам ,ако не са изплували инак се разпадат. /Това си е моя метод ,малко е пипкав ама е ефикасен/. 
Искам да направя обикновен кекс, който да бухне, / че все ми се получават сплескани и само аз си ги ям./но нямам специална тава, от онези с кръгче в средата.
Може ли в нормална тава да ми се получи.
Мога да ти дам моята рецепта за винаги успешен кекс /то в оригинал беше рецепта за кексчета в онези големите метални форми подобни на тези за кошнички /и тъй като е от преди 20 и повече години не мога да ги нарека мъфини точно ,а и технологията сухи и мокри съставки не присъства./

# 700
  • Мнения: 2 816
tinki, това е силиконов молд, за направа на цветя от фондан.
Много е хубав  Heart Eyes
Ето видео.


Последна редакция: ср, 12 ное 2014, 13:35 от polly

# 701
  • софия
  • Мнения: 379
здравейте, ще пълня тиква, но вместо мед мога ли да сложа вътре сладко и плодове? вода да слагам ли във и около тиквата като я пека?
моля, помагайте!

# 702
  • Мнения: 3 020
И понеже Морена нещо се изгуби, пускам си въпросите тук:
Правя за втори път кроасани по нейната рецепта http://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_21.html
Много са вкусни, но винаги отвън остават сухи, хрупкави и ронливи.  Rolling Eyes Искам да са по-мекички и не толкова ронещи се.
Всичко спазвам и рецептата, и техниката.
Моите винаги отгоре се "отварят" и стават по-бухнали, като че ли по-втасали, докато нейните си седят по-сплескани.

Сега даже ги сложих още топли в плик, за да се поовлажнят и поомекнат, но не... отгоре са си пак твърди и хрупкави... защо така?

# 703
  • Там, където ме обичат
  • Мнения: 3 682

Мога да ти дам моята рецепта за винаги успешен кекс /то в оригинал беше рецепта за кексчета в онези големите метални форми подобни на тези за кошнички /и тъй като е от преди 20 и повече години не мога да ги нарека мъфини точно ,а и технологията сухи и мокри съставки не присъства./
Ще съм ти много благодарна.   bouquet

# 704
  • Мнения: X
 Ето тук http://www.menumag.bg/recepta/pylnena-tikva-s-lokum-i-susheni-plodove
 Просто импровизирай.
 Мисля ,че ако я увиеш с фолио ще се задуши по-добре . Вместо бяла с кафява захар ще е по-вкусно.
Някакви ядки ,а и защо не и парчета шоколад или канела.
    foxysilver ,заповядай
 Кекс с мармалад
 3 яйца , 1 ,5ч.ч. захар ,1 непълна каф.чаша олио, 1 непълна /1 пръст по-малко /ч.ч.  гореща вода .
 1 ч.ч. мармалад /да не е  кофитюр или сладко /  от сини сливи /това е оригинала инак с кайсиев става добре или какъвто имаш/ ,1 пълна лъжичка сода за хляб .,ванилия/може и друг аромат или ром или коняк ,ако харесваш ,по принцип мармалада е достатъчен ароматизатор /.и орехови ядки.
   Пека във форма за кекс ,но може и в обикновена тава или да се ползва мъфини.
 Кекса е много мек и пухкав. Бухва доста. Докато се пече се пуква отгоре ,това да не те притеснява.
  Моята етърва много го хареса преди години .Хич не й се получаваха сладкиши и кексове и този винаги се получава и беше много щастлива .
 Това е любимият кекс на децата ми /а преди години на нас с брат ми/.
  Ползвала съм го и като блат за торта.
 Дано съм била полезна .
 Чаената чаша е от 200мл ,пазя си една стара за мярка . Доста от старите рецепти са с тази мярка.

 

Последна редакция: ср, 12 ное 2014, 13:54 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт