БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 37 087
  • 749
  •   1
Отговори
# 720
  • Мнения: 22 867
ЗДРАВЕЙТЕ КУЛИНАРИ ,
МОЛЯ ВИ ПОМОГНЕТЕ МИ-КОЛКО СОЛ ДА СЛОЖА НА КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ В БИДОНА.

У нас на литър вода по 30 гр  морска сол. Peace

# 721
  • Мнения: X
Преди години правих на село зеле по рецепта от една стара книга -технология на консервирането или нещо подобно и там беше  - 40г на литър. Свекърва ми ,ММ и повечето хора казаха ,че ще е солено ,но се получи хубаво зеле и като никога издържа до края на март без да вкисне . /Книгата беше от селската библиотека и все се каня да я потърся пак ,лошото е ,че не помня името й ,нито година на издаване/.
  Каква рецепта открих тук   Laughing http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1108448

# 722
  • Мнения: 5
labrex, благодаря.Както винаги си бърза и точна.

yulmana,благодаря и на теб.

А сега трябва да реша - 30 грама или 40 грама на литър.

# 723
  • Мнения: 904
Моят мъж прави перфектно зеле ,което издържа до март без да се промени и слага също 40 гр. сол на 1л. вода. Слага измит кочан царевица ,хрян малко , изсушени стъбла или цветове от копър , глава целина, понякога и червено цвекло.

# 724
  • Мнения: 904
dalina_50 ,извинявай ,че ти отговарям късно , но с конфитюр - ако е домашен и по-едри парчета става глетяв  и не та бухнал. Мармалада е каша и се смесва с брашното и  т.н. Пробвала съм да пасирам конфитюра /говоря за домашен обаче /и не ми се получи кекса . Затова уточних мармалад , няма значение захарта и т.н. Този кекс го правя от дете .
 Специално заради него си правя мармалад от сини сливи /и кайсии/ с тези плодове ми най-харесва .  С круши също е хубав.

Аз пак не разбрах колко е брашното и содата в него ли се слага  newsm78

# 725
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 140
Привет!
Споделете моля някоя рецепта за кекс с тиква. За предпочитане да не се налага да я стържа, защото няма да имам време, а рендето на кухненския ми робот се скапа. Sad

# 726
  • Мнения: 496

Labrex, благоверният ти поверява живота си и след минути ще направи проба на кладниците. Разбрахме се само единият от нас да хапне от супата - все някой трябва да остане със синковеца  Laughing

# 727
  • София
  • Мнения: 12 821
Привет!
Споделете моля някоя рецепта за кекс с тиква. За предпочитане да не се налага да я стържа, защото няма да имам време, а рендето на кухненския ми робот се скапа. Sad

Кекс с тиква и мед

# 728
  • Мнения: X
dalina_50 ,извинявай ,че ти отговарям късно , но с конфитюр - ако е домашен и по-едри парчета става глетяв  и не та бухнал. Мармалада е каша и се смесва с брашното и  т.н. Пробвала съм да пасирам конфитюра /говоря за домашен обаче /и не ми се получи кекса . Затова уточних мармалад , няма значение захарта и т.н. Този кекс го правя от дете .
 Специално заради него си правя мармалад от сини сливи /и кайсии/ с тези плодове ми най-харесва .  С круши също е хубав.

Аз пак не разбрах колко е брашното и содата в него ли се слага  newsm78
Пропуснала съм брашното извинявам се - 3 чаени чаши е, содата/ 1пълна чаена лъжичка /  я слагам след мармалада и след това брашното . Трябва да е рядко кексово тесто ,ако ти се струва рядко може още 1/2 ч брашно да сложиш.С брашното малко на око работя -просто си знам каква гъстота трябва да има . Да не е много гъсто като нормално кексово ,че започва да бие на хлебно. Този кекс и пандишпанения са ми любими ,с по леко тесто са.

# 729
  • Мнения: 22 867

Labrex, благоверният ти поверява живота си и след минути ще направи проба на кладниците. Разбрахме се само единият от нас да хапне от супата - все някой трябва да остане със синковеца  Laughing

 Joy Joy Joy И ние такива сметки си правихме, но ММ излезе голям лакомник, сигурен бил той, че гъбите са си наред. Grinning Човекът, който му беше дал чувала, от доста време се снабдява  (не запомних откъде) с такива чували мицел или както там се казва, отглежда си гъбите и ги слага във фризер. Та и това му беше мотив на мъжО! Laughing

Иначе е вкусна гъба, и аз се оглеждам за нея, ама нещо не щат да растат напоследък, някакви дребосъци ми донесе последния път. А може и да не растат повече, сигурно си имат някакъв срок и те. Peace

# 730
  • Мнения: X
Миналата година ме бяха затрупали с  огромно количество ,брани в гората. Бланширах и слагах във фризера ,правих и в буркани маринована и фалшивата шкембе чорба. Децата не я харесаха /те освен печурка други гъби не ядат / Аз пък като потърпевш на гъбено отравяне в детството също освен печурка от магазина друго не близвам. Не е страх ,просто като видя други гъби и ми се повдига .

# 731
  • София
  • Мнения: 160
имам един въпрос-с къкво затискате зелето във бидона?моите зелки постоянно изкачат над водата.

# 732
  • Мнения: 7 779
дървен кръст и камък върху него

# 733
  • Мнения: X
Речен камък ,да не е пясъчник . Кръгъл да е и плосък .Мъжа ми е дърводелец  и прави специален дървен кръг да похлупване . Камъка го слагаме в торба от американ /тензух/ . Има един трик за да не хваща плесен отгоре се пуска ечемик ,той покълва и прави естествен похлупак.

# 734
  • Мнения: X
А ечемикът кога се слага - след като стане зелето ли? Моето е малко и само го разбърквам, не преточвам. Ако има ечемик, няма ли да пречи или пък да няма ефект от него?

Общи условия

Активация на акаунт