Професия ИТ специалист

• 204 950
  • 1 612
  •   1
Отговори
# 1 575
В тази тема повечето се мислят за изключително компетентни, в това число и разни юристи без ден стаж в ИТ фирма.

Deathcrush, завърши си курса.

Съветът ми е разчитай на себе си. Вярвай в себе си, имай и един план Б.

Има работа за хора с бизнес образование в ИТ сферата. Трябва малко стаж просто. Дори и като съпорт, ще научиш много неща. А после можеш да се развиваш.  Един проджект мениджър взима повечко от програмистите, без да си блъска главата с писане на код. Те, самите те, вече искат да пишат с копилот. Да, знам как се става проджект мениджър.

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 23:31 от Tina*

# 1 576
Тина, много хубави думи казваш, но аз не съм съгласна с тях. При теб звучи някак супер лесно, а реалността показва друго.

Ако беше така (към ERP, към САП, проджект и т.н.), нямаше да има толкова джуниъри, които търсят стажове и хора, чудещи се дали има смисъл да минават курсове.

Аз не мисля, че са толкова лесни нещата!
С това не казвам тя да не си завърши курса. Но все пак да има едно наум, че може да се окаже излишно.

# 1 577
Да, затова й казвам да има план Б.
Ако наистина има желание и не се отказва, ще успее да прогресира в ИТ сферата. Но трябва сама да учи, да не чака някой да я държи за ръка и да й показва.
Не казвам, че всеки може да го направи. Но ако не опита, 100 процента няма да успее.

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 13:44 от Tina*

# 1 578
Tina* с разликата , че ти си тръгнала по пътя преди години. Има разлика.   
Но да пробва като иска и е решила , че и е интересно. Защото все пак е учила друго и явно и то и е било интересно.
Кой я спира? Пита, отговаря и се.

# 1 579
Същото казах и аз, Тина..за ученето. Че трябват знания . Но не такива изкарани само от 6 месечен курс. Не само такива...а дооооооостааааа повечко. Както и ти, апропо, потвърждаваш Wink

# 1 580
  • Somewhere far away
Само със знания не става, трябва и практика. Wink

# 1 581
Остани си с чуденката тогава, тета75. 

В университетите поне тези в БГ е доста зле положението, остарял материал, преподаватели, които за нищо не стават, архаични методи на преподаване, мудна система и остаряла база. Този предмет Валидация и  верификация ... хех, толкова гордо и гръмко звучи , че чак е смешно. 
To и законът на Ом, и трите принципа на механиката са остарели и архаични, ама все още никой не ги е отменил и се учат и в най-реномираните университети. Основни елементи от ООП също скоро ще са на преклонна възраст. Ще ми е интересно например как един завършил някоя академия ИТ специалист ще интерпретира например алгоритъма за GSM компресията, който се използва под път и над път. Интересен факт е, че математическият модел на тази компресия е създаден през1934 или 33година, не помня точно. Та без познания в тази "архаична" материя, не знам как ще се създават приложения или пък ще се тестват качествено. И това е само един конкретен пример, съвсем елементарен.

# 1 582
Само със знания не става, трябва и практика. Wink
Работи като freelancer ,там наистина изпъкват талантите. Ако успееш да вземеш бид в голямата конкуренция, ще успееш и с намирането на работа
Относно с каква заплата съм започнала - първо започнах работа след 2ри курс в университета, с ТД на 8ч от ден първи, бях поканена да работя във фирмата Simple Smile , за да е съпоставвимо със сега мисля беше 2,5 МРЗ. След 3ри месеца на работа си  спестих за пералня - 530лв
И сега има такива младежи, но са все в университети Simple Smile племенникът ми например, и не, не съм го прибрала под крилото си, подвизава се в София във ФМИ

# 1 583
  • София
Може и да ти е странно, но много фирми наемат джуниъри и стажанти директно от ФМИ, както и кандидати завършили там са с предимство пред преквалифицирали се чрез курсове. Разликата в мисленето за задачи, проблеми, решения е огромна и се вижда веднага. Тук имам предвид тези, които наистина са учили с кеф

# 1 584
Моля някой да пусне нова тема. Утре ще заключа текущата.

# 1 585
  • София
Ясно съзнавам, че това, което ще напиша няма да се хареса. В сферата съм от 20 години, постоянно уча и се развивам.

1. Висше образнование - разбира се, че не е задължително, но без него е в пъти по-трудно. Академията произвежда занаятчии, а универистета - инженери. Това, което липсва на хората, които се прекваливицират, е системно мислене и разбирането за система и голямата картина. Липсват и базови и фундаменталнои знания по физика и математика, което води до създаването понякога на не много добре структурирани тестове и понякога недотам логични неща.

2. Това, което всички си мислят, че университетите преподават архаични неща. Огромна грешка. Университетите преподават фундаментални науки, на базатана които се развива световната наука. Аз съм инженер, технологиите са се променили много, но именно фундамента, койт имам ми дава възможност да вземам решения за неща, които не съм изучавала. За мен университетското образование е ако не задължително, то огромен плюс. На интервютата този плюс се матриализира в по-добро представяне.

3. Академиите. Те се появиха на пазара, защото имаше огромната нужда от кадри, а нямаше достатъчно. Разбира се, това не е лошо, защото покри бързо нуждите от по-младши кадри. В началото имаше квалифицирани преподаватели, някакъв подбор и излизаха относително подготвени кадри. С течение на времето преподавателите станаха по-неквалифицирани, голяма част от курсистите привлечени единствено от парите, вкара се и твърде погрешното разбиране, че след безплатната квота вече са готови. Аз и че на тях се полага по право голямата заплата, някой да им е длъжем и т.н. Разбира се, последствията на пазара на труда са ясни: лоша слава на всички курсисти, лека анти-настройка към хората завършили академии,  а не е правилно хората да бъдат слагани под общ знаменател.

4. Докато беше растежа, кандидатите диктуваха динамиката на пазара. В момента, в който пазара се сви, работодателите диктуват и всички го виждаме - по-високи изисквания, по-ниско заплащане и т.н. Освен това всички станаха доста по-предпазливи в наемането и растежа. А като добавим и кризата... картинката е пълна.

Да се върна на въпроса на Деткръш. Прагматик е академията с най-добро име на пазара и ако ще се кара академия, то за мен това  е правилен избор. А Милен Страхински е много вдъхновяващ човек. Та в този ред на мисли, изборът е добър. Реализацията на пазара на труда, според мен, ще е по-трудна, предвид свитото търсене. Препоръчвам фокуса да е основно в автоматизацията. Още нещо - не се плашете толкова от изкуствения интелект, помощник е, но не може без хора.

Желая успех!

# 1 586
Съгласна съм с поста на Слънчезара на 100%. Аз съм от преквалифициралите се чрез курс, макар и преди доста години, и честно казано на моменти ми е било много, много трудно виждайки колко много не знам и единствено инатът ме е държал да не се откажа. Доста часове съм набила в учене и курсове за това и онова и въпреки че към момента имам опит и съм добър и търсен специалист, макар и рядко пак има ситуации в които усещам, че части от пълната картинка ги нямам и трябва да положа допълнителни усилия да запълня тези дупчици тук и там.

От друга страна, аз съм учила биология и филология в университет. И благодарение на тези фундаменти, за много неща знам не само как работят, а и защо така работят и какво би станало ако еди-какво-си.

Та, разбирам разликата, разбирам какво се опитва да каже всяка от страните и в обобщение ще кажа: може без университет, но е трудно. Всеки който иска - нека пробва и прецени дали е за него. Браншът (както всеки друг) има нужда от знаещи и можещи хора и всеки който е готов да положи достатъчно усилия е добре дошъл. Тези които са тук единствено за пари или хоум офис - кризата ще ги отсее по естествен път.

# 1 587
Завършила съм инженерна специалност в ХТМУ и повярвайте ми, нито математиката ме плаши, още по-малко физиката и механиката 😜. Вземах дори отлична стипендия няколко семестъра, точно когато се изучаваха тези предмети.
Определено ми е от полза, виждам, че усвоявам някои неща доста по-бързо и без усилия за разлика от други курсисти. Завършвам известна академия, използвам няколко програмни езика, фреймуърци и тулове. Завършвам като фул-стак и определено съм вложила години в обучение. Работя по собствени и чужди проекти и имам изградено портфолио. По никакъв начин не мисля, че отстъпвам по нещо на завършващите програмисти без реален работен опит.
Пък нека дипломата си я сложат в рамка!

# 1 588
  • Somewhere far away
Хоум офисът ми е приоритет номер едно, защото не живея в София и защото не желая да плащам безбожно високите наеми, при положение че си имам хубав собствен апартамент в по-малък град.

# 1 589
  • София
Хоум офисът ми е приоритет номер едно, защото не живея в София и защото не желая да плащам безбожно високите наеми, при положение че си имам хубав собствен апартамент в по-малък град.

Значи още едно разочарование от мен: масово предлаганите позиции са хибридни. Изцяло отдалечените вече са изключение, тъй като тенденциите са хората да се връщат в офиса, поне това задават големите играчи на пазара. Все още има такива позиции, но там се търсят по-опитни кадри. Не ме разбирай погрешно, не искам да те отказвам, но казвам в момента как стоят нещата.

Завършила съм инженерна специалност в ХТМУ и повярвайте ми, нито математиката ме плаши, още по-малко физиката и механиката 😜. Вземах дори отлична стипендия няколко семестъра, точно когато се изучаваха тези предмети.

Ето, имаш висше образование. Прочети отново внимателно поста ми, пише университет и висше обраование, а не такова по специалността.

Общи условия

Активация на акаунт