Професия ИТ специалист

• 206 460
  • 1 612
  •   1
Отговори
# 1 590
Айде да правим разлика между хора без висше образование и хора, в друго инженерно направление. Как да обувачам кандидат работник, като чилякът не знае що е матрица и двумерен масив...
Джуниър хоум офис, живеещ в друг град.. Чак толкова на зор не е сектора, Може, но трябва да представи сериозно портфолио

# 1 591
Не вярвам, че има кандидат програмист, който да не знае какво е матрица! Ако има такива наистина, тогава изобщо не бива да бъдат допускани на техническо интервю. Във всяка уважаваща себе си академия това се учи на ниво фундамент. Едно е обаче да няма базови познания, а съвсем друго да е завършил специализиран университет и всеки, който няма съответна диплома да бъде обявяван за некадърник, точно както няколко страници назад коментираха едни потребители тук!

# 1 592
Едно от нещата, дето QA трябва да знае е да умножава вероятности.
Ако 1/10 е вероятността да те вземат хоум офис, 1/10 без стаж и образование, 1/10 с бодлив атитюд,
Накрая ги умножаваш и получаваш 1/10*1/10*1/10 = 1 на 1000.

Принципно е важно за работата да можеш да имаш виждане за вероятностите.
По такъв начин и преценяш за коя част на софтуера да отделиш 10% от времето си, платено от работодателя, а за друга част да отделиш 90%.
Колкото и да не е, върши работа дипломата.

# 1 593
  • София
Аз като кандидатствах 90% от компаниите искаха 6м (демек изпитателния срок) да бъде изцяло от офиса. После беше предимно хибриден модел (2-3 дни седмично от офис като bare minimum). Сега много големи фирми са си върнали хората в офиса (Broadcom доста грубо го направиха например), но повлякоха доста фирми след тях да приложат някакъв присъствен минимум в офис (Знам за модели от по няколко дни, 1 седмица, поне 50%).

Ако главната причина за избор на професията е хоум офисът, а не самата работа - смени стратегията. Има достатъчен вид професии (маркетинг, дизайн и подобни), които може да се работят от вкъщи и да са на ок заплата.

# 1 594
Не вярвам, че има кандидат програмист, който да не знае какво е матрица! Ако има такива наистина, тогава изобщо не бива да бъдат допускани на техническо интервю. Във всяка уважаваща себе си академия това се учи на ниво фундамент. Едно е обаче да няма базови познания, а съвсем друго да е завършил специализиран университет и всеки, който няма съответна диплома да бъде обявяван за некадърник, точно както няколко страници назад коментираха едни потребители тук!

Сисито.... Айде да се върнеш да прочетеш какво сме писали. А то е че 5г учене не е равно на 6 месеца учене. Само това. Точка.
Това за некадърниците са си твои проекции. Не наши. Не слагай думи в устата на хората...не е гот и злепоставя само теб

# 1 595
  • Somewhere far away
Маже да е учил педагогика, което няма нищо общо с информатика. И пак ще го нарочат че не става за нищо, щото това е хуманитарна специалност.
И не са 5 години, а 4.

# 1 596
Ти би ли отишла на психолог, изкарал 6 месечен  курс за психология....с основно образование филология?
Аз не защото...

# 1 597
  • Somewhere far away
Къде ги видя пък тия курсове за психология? Grinning
Направо ще падна от смях.

# 1 598
Еовин, и аз написах същото, но не се хареса Simple Smile Свърши тя, вече първото изискване е висше образование в областта на ИТ, информатика или математика. Вече никой не вярва в самородните таланти без образование в областта. Няма време, няма и нужда фирмите да се превръщат в обучителни центрове.
Относно езиците за програмиране - в момента по проект докарвам отлични пари с COBOL Simple Smile има търсене голямо, заради това че много стари, но работещи и набълбукани с данни на клиенти програми имат нужда от допълнения Simple Smile Да, динозаврите са живи

Ето!

# 1 599
Тъй ли и къде пише, че са некадърници, пиша, че няма търсене на кадри без образование в сферата. Не сме нито 2021, нито 2022г
И късе се преподават структури от данни  в бейсик курса  - в Skillo e чак в третата част Automation QA.
При големи проекти - развойна дейност се наемат специалисти в сферата, където ще работи продукта. Тези хора са консултанти, UI/UX дизайнери и manual тестери - те си съставят тестовите примери и сценарии. Но това са утвърдени специалисти в областта, наемаме ги на хонорар и съвсем не са Junior

# 1 600
Не следя учебни пътеки за QA! Говорех от собствен опит, а аз следвам за програмист.
Това, че казваш как фирмата щяла да се превърне в обучителен център е достатъчно красноречиво!

# 1 601
Фирмите винаги обучават и въвеждат, не случайно има вътрешни лектори, имаш ръководител, който накрая ти дава оценка, Викат му on boarding, после поне 2г имаш атестации, за които може и да не знаеш, но поне на 3м прекия ти ръководител казва как се справяш и дали можеш да останеш
Едно е да обучаваш обаче човек с вече изучени основи, съвсем друго е те да липсват. Наемат те да вършиш работа, а не да ти плащат, докато се обучаваш при тях без да ти струва нищо..

# 1 602
Да, прикрепят те към човек/ екип, който те обучава / въвежда и това е съвсем нормално. Даже първите 1-3 месеца често заплатата е различна с договорка за промяна. Това също е ок. Но думите ти бяха буквално да се превърне фирмата в обучителен център и едва ли не с друго да не се занимава. Това си е чиста проба некадърност.

Както и да е! Това е игра на думи и така можем да си пишем до утре без да се разбираме. Този коментар, а и други преди него ме провокираха всъщност да се включа в дискусията.
QA мен не ме влече и не бих работила това, освен ако не е трамплин за дев позиция в последствие.

# 1 603
Аз продължавам да очаквам с нетърпение да разбера какви възможности предлага Илон Мъск на "следващите" в разни български фирмички. Само за тия без формално образование ли са опциите или ако си скъсаш демонстративно дипломата се приема? Живо ме интересува как да открия този свят на безкрайноте възможности!
И какво значи да се "следва" в някаква си фирмичка ми е интересно да разбера. Следват студентите в университетите. И какво е това "следване" дето хем тепърва го записваш, хем уверено, настойчиво и много грубо обясняваш на всички как всъщност се вършела реалната работа? Че и с това "следване", без още да си работила си натрупала повече опит от хора с десетки години стаж... Искам да знам каква е тази невиждана магия?!?
3. Академиите. Те се появиха на пазара, защото имаше огромната нужда от кадри, а нямаше достатъчно. Разбира се, това не е лошо, защото покри бързо нуждите от по-младши кадри. В началото имаше квалифицирани преподаватели, някакъв подбор и излизаха относително подготвени кадри.
За мен е грешно курсовете на разни частни фирмички да се наричат "академии". В тях няма нищо академично и липсва основите на научния и иженерен подход, та е обидно към реалната академична общност, колкото и да не съм им фен и на тях.

А това което пишеш е вярно за една малка част от тези фирмички.
Една друга част се пръкнаха като заместители на неплатените стажове от близкото минало. Понеже масово спряха да им се вързват на тия стажове, те ги замниха с шарени сертификатчета.
От тази втората група се пръкна трета - тия дето видяха, че има търсене за шарени сертификатчета, стига да са лесни и решиха да се възползват.

Тези вторите и третите никога не са имали квалифицирани преподаватели. Там преподават хора с нулев опит или с 1-2 години във фирмата стояща зад "академията". И понеже са наясно, че това няма да се продава, си пишат фалшиви CVта за реклама. И съвсем естествено тези "академии" бързо станаха близки приятели с евтините аутсорски.

Понеже тия последните залагат много на лъжи и евтин PR, те създадоха този спор за университета срещу "академиите", докато нормално двете имат съвсем различно, допълващо се, приложение, а не са алтернатива едно на друго.

# 1 604
Аз да си повторя няколко мисли, споделяни в предходни мнения в темата.
- Защо тази специалност и професия така се поевтини? В смисъл защо всеки е на мнение , че ако се чудиш как да работиш все пак нещо дистанционно и да получаваш заплата, то това е избора. То започна да изглежда като - какво да правя сега , айде касиерка или колцентър . Все пак това е специалност , която се изучава в университет .  А това, че имаше период в който взимаха кой ли не и част от хората се научаваха да работят по проекта по който работят и да си харесват работата ... но имаше и голяма част , които ставаха просто интриганти и комплексари . 
- Защо някой си мисли, че ако мнооого иска и има интерес, то всички са длъжни да му обърнат внимание и да му дадат шанс да се пробва ? И то при негови условия ? А ако ще работиш в банка също ли така тропкаш с крак пред вратата - нямам специалност, нямам практика ама искам обаче и ... зарежи ги тези тъпаци с унито. На мен ми е интересно и искам та искам. А ако на някой му стане интересно да пее в операта ? Или да свири първа цигулка в Софийската филхармония ? Или да работи като хирург ? Т.е. май пак съм при първото тиренце.
- За кусровете вече също си дадох мнението . За мен те са за допълнителна квалификация и собствено ползване. Ако имаш специалност виж какво можеш да направиш с нея и ако ти потрябва дигитализация си изкарваш курса и си правиш сам сайта, чатбота, съхраняването и обработката на данните и пр.  А ако не си харесваш специалността отиваш да си изкараш втора . Една потребителка обясняваше как решила да кара юра и се записала в уни. Не знам как би станала адвокат иначе. Значи явно така става.

По въпросите за Мъск. Някой много се връзва на разни легенди и митове.
Наскоро го показаха с моторната резачка като Илей. Не мисля че се готвеше да си подрязва живия плет.
Също човека много лесно намира начини. Например при заводите в Германия, където има толкова защитени трудови договори, че се опитват явно да си я карат и при него по немски. Ами първо писаха по вестниците , че пращал проверяващи по къщите на боледуващите, за да ги провери какво и как и доколко боледуват. Вчера четох, че задържа заплащането за болнични и изисква проверка . Според немски закон имаш право да боледуваш платено определен брой дни с една и съща диагноза. Т.е. решава човека да проверява диагнозите. Като задължен да докаже е служителя. Имаше и още някакви законни основания да задържи парите и да прави проверки. Т.е. явно си намира начини да вкарва дисциплина и в условия на немския социализъм . 

Да видим нататък. На Европа ще и се наложи да се промени, условията на работа също, търсенето на раб. ръка също ... разни митове и легенди също .

А на мен ми стана много интересно в темата това портфолио. За пръв път го чувам във връзка с тази професия. Времената се менят Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт