ПЪРВИ клас - 3 тема

• 54 482
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...
Добри[/b], кое беше това помагало на Домино?

ето това  Peace
на гърба има ръкописни букви (по-хубави, отколкото мога да ги докарам аз  Blush), гласните са в червено, съгласните в синьо, има ю и я с обяснения кога колко звука се чуват Simple Smile

# 511
  • Русе
Дайте ми съвет как да обясня на детето сричкуването. Гледам, че прави доста грешки. Примери от днес: Думата БАСТУН сричкува така БА-СТУН. Как да й обясня, защо е БАС-ТУН или сричкува ЛА-МПА, а не ЛАМ-ПА?

# 512
  • Бургас
Сърдечно благодаря на всички. Ще ви държа в течение.

gk77 , и аз щях да ти предложа кръстословиците на Крокотак! Марта има книжката и много ясно разбра от нея как думите се пишат по букви. Но наистина - това беше миналата година - учителката в ПГ ги беше подготвила добре в това направление. Ако познава всички букви, напиши му думички (печатно) и го карай да им прави модели по вече написана дума. Направете примерно 10-12 такива на едната страница. След това на друга страница (без да има пред себе си предната), го помоли той да направи на някои от току-що направените думи модел, като само чува думата. Много скоро ще схване, че това, което брои като БЪ е всъщност само Б. Идеята е да повтори нещо, което току-що е направил с много малка промяна. Това е стар трик в педагогиката, надявам се да проработи и при звуков модел, а не само при задачки, както съм го учила навремето Joy

# 513
За определяне броя на сричките - поставя юмруче под брадичката и произнася думата. Брадичката притиска юмручето на всяка сричка и така детето свиква да определя броя срички. Поне при сина ми този начин помага.
За индивидуалната работа на децата с госпожата, разбираемо е, че 1 госпожа не може да огрее на 20- 25 деца с индивидуална работа, но... да не пренебрегват часа за консултация и втория час на класа, все пак това е времето точно за това. Писала съм и преди , че аз ходих във втория час на класа, когато е насочен към родители и питам за всичко, другата седмица пак ще отида. И въобще не ме вълнува дали госпожата и е приятно и се надява да не отиде никой, все пак това им се заплаща извън норматив и е хубаво да се изисква спазването на тези часове, при нужда.

# 514
За звуковите модели - за да избегне посочената грешка е добре да ги прави на срички, а не буква по буква.Например 'Буквар' - БУК - с-ч-с, попълва ги, ВАР - с-ч-с, попълва ги.з Започнете с трибуквени думи, дайте готови модели да види, пишете и да съставя модел по написана дума, а след това по картинка.Пропускът ви е на предходния етап.
Сричкуването с юмрук и опит / хаха как звучи само/.

# 515
  • София
Моята щерка също сричките ги правеще с юмруче, но още в детската градина.
В нашето училище има по един час на седмица, в който ако ние родителите искаме да се обърне специално внимание на детето, го казваме на г-жата и тя работи самостоятелно с него. Питайте за такъв час и във вашето училище  Peace.
Нашата екскурзия мина. Горе-долу добре, бих казала. Бяха написали, че се прибират между 16-16,30. Дойдоха си след 17,30  ooooh!. Моята си е изгубила книжката за 100-те национални обекта и 2 лева Confused. Как да я науча да си пази нещата и да е по-отговорна!? Нищо, че й нямало книжката - тя значка не искала. Щяла да ми върне 2-та лева  Rolling Eyes. А после ми мрънка за телефон, че тя ще го затрие първата седмица и ще ми каже - ми да той не ми трябва, всъщност....

Вчера поръчах двете книги-игри за Таласъмчето. http://prikazka-igra.com/book.html. Имам я качена на ел.четец, харесват й, сега ще ги има и на хартия вече.

Честит да им е първият ден на народните будители   bouquet Heart Eyes Hug.
Хубав ден, момичета!

# 516
  • София
Вчера поръчах двете книги-игри за Таласъмчето.
Много са хубави  Peace
Към втората книга има и едни карти, с които се играе.
И двете книжки вече сме ги прочели няколко пъти  Grinning

Честит ден на будителите!
 bg smile3529

# 517
Честит първи ноември!
Вчера принтирах снимки на  Хилендарски, П. Берон, Левски, Ботев и след малко ще си направим табло на Будителите и леки разяснения за личността и делото им от моя страна. После разходка до книжарницата да си избере книжка и пъзел. Смятам, че това на този етап е достатъчно за крехката му възраст, а и ще успокои малко емоциите, които го държат от снощното ни парти!
Хубав ден и почивка за дечицата, домашните да почакат Simple Smile

# 518
  • София
Честит празник на всички търсещи личности с буден и критичен поглед към случващото се и подбуждащи другите към любознателност и откривателство!

Честит празник на всички български учители, съхранили мислите си непокварени и приели с отговорност мисията да запазят чисти умовете и добродетелни сърцата на децата! На всички учители, които не спират да се стремят към съвършенството в професията, защото носят „отвътре” хъса за работа, и които превръщат за учениците си всеки училищен ден в осмислено и запомнящо се преживяване!

Честит празник на всички българи, които любят, тачат и милеят всичко българско и родно!

Честит Празник на Народните будители – някогашни и днешни!

# 519
  • ГОре на черешата...
Честит празник  bouquet!

Скрит текст:
И въобще не ме вълнува дали госпожата и е приятно и се надява да не отиде никой, все пак това им се заплаща извън норматив и е хубаво да се изисква спазването на тези часове, при нужда.

Да, заплаща се - 25 лв за пълен месец Outta Joint. И повярвай ми, спазват се часовете, че и отгоре даже, толкова писарство има, че с радост повечето колеги ще се откажат от тези "големи" пари, ако някой поеме част от бумащината...

# 520
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
за дена на будителите нашата община ще организира същото, както за съединението и за независимостта - нищо  Tired

попитах класната ще има ли нещо, организирано от училището - не, малки са  Tired

ще се разходим до центъра и ще му взема книжка, това с таласъмчето ми харесва, най-вероятно няма да е налична, но ще я поръчаме Simple Smile до сега не е имал книга игра, ще му интересно  Hug

# 521
  • Sofia
Честит празник!   bouquet

Аз пък тъкмо се възползвах от празничното намаление на изд. Сиела по повод празника.  Grinning
Поръчах тези хубави книжки!

За книжката на Дж Родари....
Цитат
В „Приказки колкото усмивка” ще прочетете 49 миниатюри и 4 дълги разказа, непревеждани досега на български език, писани за нашето време, а не за „едно време“. И ще се усмихнете не само заради историите, а и заради страхотните петдесетина илюстрации на младия художник Дамян Дамянов.
Само в българското издание на „Приказки колкото усмивка” ще видите изрисувани по страниците всички герои на сеньор Родари от котки, мишоци, мечки и паяци до Дървото на пантофките, Говорещата ученическа чанта, Луната, бунта на машините и още много други.

# 522
mari-eta,
Скрит текст:
Съгласна съм, бумащината навярно е огромна, както при лекарите. Джипито не ме преглежда толкова, колкото пише формуляри! Но тези, които са на върха  и въвеждат тази ненужна бумащина отдавна са забравили какво е да си в класна стая или пред пациент или..., ако въобще някога са били! Аз лично нямам оплакване от нашето училище: тези часове са обявени на входната врата: ден ,час , кога е за родители, кога за ученици, кога за документация. Сумата няма да я коментирам, защото е смешна. То вместо професията учител да е на почит, както е било в миналото ни, е омаловажена. Всяко правителство с поредната си реформа- обмислена или не до там, довършена или недовършена по- скоро руши учителския авторитет, вместо да постига добри резултати. Но, от друга страна тези часове, колкото и незаплатени и трудоемки, са донякъде още един начин за изграждане на добри взаимоотношения между училището като институция и родителите, каквато през последните години се позагуби!

# 523
  • ГОре на черешата...
mari-eta,
Скрит текст:
Съгласна съм, бумащината навярно е огромна, както при лекарите. Джипито не ме преглежда толкова, колкото пише формуляри! Но тези, които са на върха  и въвеждат тази ненужна бумащина отдавна са забравили какво е да си в класна стая или пред пациент или..., ако въобще някога са били! Аз лично нямам оплакване от нашето училище: тези часове са обявени на входната врата: ден ,час , кога е за родители, кога за ученици, кога за документация. Сумата няма да я коментирам, защото е смешна. То вместо професията учител да е на почит, както е било в миналото ни, е омаловажена. Всяко правителство с поредната си реформа- обмислена или не до там, довършена или недовършена по- скоро руши учителския авторитет, вместо да постига добри резултати. Но, от друга страна тези часове, колкото и незаплатени и трудоемки, са донякъде още един начин за изграждане на добри взаимоотношения между училището като институция и родителите, каквато през последните години се позагуби!

Именно. Затова нека първо да помислим, преди да напишем нещо, и да се опитваме да сме малко по-умерени в изказванията си Peace.

# 524
Здравейте!
Честит празник!  smile3529 bg
Аз подарих на моя първокласник тази книжка: http://www.ciela.com/ciela_books/detska-i-junosheska-literaura/k … ette-stapala.html.
Отзивите - като я прочетем.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт